Ocet balsamiczny Olini
- Tradycyjna receptura
- Z rodzinnej manufaktury z Modeny
- Aromatyczny, o głębokim smaku
długodojrzewający w drewnianych beczkach
wykwintny smak
z kolebki octów, włoskiej Modeny
Ocet balsamiczny – właściwości
Wybraliśmy dla Was ocet balsamiczny najlepszej jakości. Produkowany jest dla nas w niewielkiej rodzinnej manufakturze, w której ocet balsamiczny tradycyjnymi sposobami przygotowuje się od XVII wieku.
Nasz ocet balsamiczny odznacza się piękną, ciemnobrązową barwą i niepowtarzalnym aromatem – to połączenie słodyczy i kwasowości z delikatnymi nutami drewna – prawdziwa eksplozja smaków. Idealne uzupełnienie naszej pysznej hiszpańskiej oliwy z oliwek.
Głęboki aromat i prawdziwą ciemną barwę Ocet balsamiczny Olini zawdzięcza dojrzałemu moszczowi winogronowemu, a nie sztucznym barwnikom i dodatkom. To w pełni naturalny produkt bez żadnych ulepszaczy czy konserwantów, jest naturalnie mętny.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Włochy, Modena
Dla kogo: Wzbogaca smak potraw, deserów i lodów. To idealny produkt dla osób poszukujących wyjątkowych smaków i aromatów w kuchni.
Kolor i smak: Ma ciemnobrazową barwę i niepowtarzalny aromat, to prawdziwa eksplozja smaków.
Kwasowość i gęstość: Gęstość: 1,18g/l, o konsystencji płynnej, kwasowość: 6%
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty przygotowania, niezależnie od daty otwarcia. Data znajduje się na tylnej etykiecie. Ocet balsamiczny produkowany jest z winogron, zbieranych wczesną jesienią, następnie dojrzewa przez wiele miesięcy. Ten produkt, odpowiednio przechowywany nie będzie się psuł, a wraz z upływem czasu nabierze głębi i szlachetności.
Przechowywanie: Ocet balsamiczny najlepiej przechowywać w temperaturze od 10 do 18 stopni Celsjusza, w ciemnym i chłodnym miejscu. Ocet nie lubi światła ani ciepła.
Informacje dla alergików: Może zawierać gorczycę, orzechy oraz gluten.
Skład
100% ocet balsamiczny, Aceto Balsamico (60% gotowany moszcz winogronowy, ocet winny)
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 860 kJ / 220 kcal |
tłuszcz | 0 g |
węglowodany | 45,1 g |
w tym cukry | 44,8 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
Jak powstaje ocet balsamiczny Olini?
Produkowany z siedmiu typów winogron: Lambrusco, Sangiovese, Trebbiano, Alba, Ancellotta, Fortana i Montuni uprawianych w Modenie, zbieranych we wrześniu, a następnie poddanych tłoczeniu. Wyciśnięte winogrona są wolno gotowane do czasu aż osiągną odpowiednią gęstość i słodkość. Tak powstaje moszcz, który miesza się z octem winnym według tajnej receptury, tworząc idealną równowagę między słodyczą a kwasowością.
Następnie ocet dojrzewa i nabiera mocy w drewnianych beczkach. Drewno na beczki pozyskiwane jest lokalnie z pięknych, zalesionych terenów Apenin. Beczki, w których dojrzewa nasz ocet powstają z drewna dębowego, z kasztanowca, wiśni, jałowca, morwy i jesionu. Rodzaj użytego drewna nadaje unikalny bukiet i aromat octu oraz niepowtarzalny smak.
Każda faza dojrzewania jest w pełni monitorowana, aby zagwarantować najwyższą jakość produktu, a tradycyjny przepis przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.
Ocet balsamiczny – zastosowanie
Ocet balsamiczny zamienia zwykłe danie w wykwintny posiłek. Ważne żeby zachować umiar – kilka kropli dobrej jakości octu wystarczy. Włoska tradycja nakazuje, żeby ocet był ostatnim składnikiem dodanym do dania.
- idealny do maczania chleba razem z oliwą z oliwek
- jako podstawa dobrej sałatki caprese i hiszpańskiego chłodnika gazpacho
- jako dodatek do sałat i składnik wielu sosów np. vinegrette
- wzbogaci smak serów: parmigiano reggiano, grana padano
- idealny dodatek do lodów waniliowych
- można polać nim grzankę, plastry mozzarelli, grillowane warzywa
- pasuje do owoców: truskawek, gruszek i melonów
- świetne wykończenie do tatara lub carpaccio
Dlaczego warto sięgnąć po ocet balsamiczny Olini?
Najlepsze winogrona
Ocet balsamiczny Olini przygotowywany jest ze starannie wyselekcjonowanych włoskich winogron: Lambrusco, Sangiovese, Trebbiano, Alba, Ancellotta, Fortana i Montuni. Owoce zbierane są we Włoskiej Modenie, kolebce octu balsamicznego. Wiemy, że tylko z najlepszej jakości owoców otrzymamy ocet, który będzie miał pełnię smaku.
Odpowiedni proces produkcji
Receptura i sposób przygotowywania octu balsamicznego Olini przekazywana jest od pokoleń. Ocet przygotowuje się raz w roku po zbiorze winogron. Nastawiany z moszczu połączonego z octem winnym, powoli dojrzewa w drewnianych beczkach. Każda faza dojrzewania jest w pełni monitorowana, aby zagwarantować najwyższą jakość produktu.
Mała skala
Nasze octy nie są dostępne w sprzedaży w dużych sklepach, aptekach ani zielarniach, dostępne są dla niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.
Bezpieczny transport
Nasze octy wysyłamy do Was w ciemnych butelkach z grubego szkła (w trosce o wrażliwe bakterie probiotyczne), a dodatkowo na czas transportu pakujemy je w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.
Dorota
Pyszny!!!
Katarzyna Kapryan
Jestem bardzo zadowolona. Wszystko starannie i bezpiecznie zapakowane. Ocet wspaniale wzbogaca smakiem przeróżne sałatki. Bardzo polecam!
Danuta
Smaczny,aromatyczny
Bogumiła
bardzodobry
Iwona
Produkt najwyższej jakości. 100% zadowolenia !
Joanna
Najlepszy jaki do tej pory używałam
Ewa
Rewelacyjny, pięknie pachnie, dobrze smakuje zarówno z pieczywem jak i w sałatkach. Długo szukałam tamiego produktu. Olini spełniło wszystkie moje oczekiwania.
Kinga
Wyśmienity smak, zdecydowanie polecam :)))
Sylwester
Super
Wioletta
Nie jestem milosnikiem octu balsamicznego, ale pozwolilam sobie kilka kropelek dodac i przyznam, ze bylo ok.
Agnieszka
Polecam!!!!
Beata
Bardzo aromatyczny, smaczny.
Katarzyna
Kolejny produkt, który nie zawiódł. Smak bardzo, bardzo dobry
Magdalena
Bardzo smaczny i aromatyczny dobry wybor