Ocet balsamiczny Olini
- Jakość potwierdzona certyfikatem BIO
- Tradycyjny włoski produkt z rodzinnej manufaktury z Modeny
- Aromatyczny, o głębokim smaku
wydajny - dla smaku wystarczy już kilka jego kropel
Ocet balsamiczny BIO
Nasz ocet balsamiczny bio to produkt dla prawdziwych miłośników natury i czystego składu. Każdy etap jego produkcji i użytku jest przyjazny naszej planecie.
Ocet balsamiczny Olini wytwarza się zgodnie z zasadami ekologicznego rolnictwa. W miejscu, które podlega całorocznej kontroli i gdzie stosuje się odpowiednie rodzaje nawozów i metody ochrony gleby i wody. Jest wolny od GMO.
Skład aceto balsamico to w 100% naturalne składniki:
- zagęszczony winogronowy moszcz, który tłoczy się ze zdrowych winogron ze zrównoważonych upraw
- organiczny ocet winny
Na poziom siarczynów w naszym occie (poniżej 10 mg/l) składają się doskonałe warunki jego produkcji, składowania i konserwacji.
Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Ocet balsamiczny – właściwości
Tradycyjny ocet balsamiczny przywieźliśmy z podróży po Italii. Nasz aceto balsamico tradizionale produkowany jest na północy Włoch, w niewielkiej rodzinnej manufakturze – w ten sam sposób od XVII wieku.
Oryginalny ocet balsamiczny z Modeny ma słodko-kwaśny smak, w którym wyczuwa się delikatne nuty drewna. Jest też naturalnie mętny.
Ciemną barwę nadaje mu dojrzały winogronowy moszcz. Dobry ocet balsamiczny zawdzięcza mu także swój głęboki aromat.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Wzbogaca smak wytrawnych potraw i deserów. To idealny produkt dla koneserów i miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Kolor i smak: Ma ciemnobrązową barwę i charakterystyczny, intensywny, słodko-kwaśny smak.
Kwasowość i gęstość: Gęstość: 1,18g/l, o konsystencji płynnej, kwasowość: 6%.
BIO: Organiczny i wolny od GMO. Naturalny, prosty i w pełni zdrowy skład – bez konserwantów, procesu filtracji, ulepszaczy smaku, barwników czy sztucznych substancji słodzących.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty przygotowania (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Ocet balsamiczny produkowany jest z winogron zbieranych wczesną jesienią, następnie dojrzewa przez wiele miesięcy. Oryginalny ocet balsamiczny, odpowiednio przechowywany nie będzie się psuł, a wraz z upływem czasu nabierze głębi i szlachetności.
Przechowywanie: Ocet balsamiczny najlepiej przechowywać w temperaturze od 10°C do 18°C, w ciemnym i chłodnym miejscu. Ocet nie lubi światła ani ciepła.
Skład
100% organiczny, zagęszczony moszcz winogronowy, ocet winny
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 860 kJ / 202 kcal |
tłuszcz | 0 g |
węglowodany | 45 g |
- w tym cukry | 44 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
Jak powstaje ocet balsamiczny Olini?
Nasz organiczny ocet balsamiczny z Modeny produkowany jest z siedmiu typów winogron: Lambrusco, Sangiovese, Trebbiano, Alba, Ancellotta, Fortana i Montuni. Uprawianych w Modenie, zbieranych we wrześniu, a następnie poddawanych tłoczeniu.
Wyciśnięte winogrona gotuje się wolno do czasu, aż osiągną odpowiednią gęstość i słodkość. Tak powstaje zagęszczony winogronowy moszcz, który miesza się z octem winnym według przekazywanej z pokolenia na pokolenie, tajnej receptury.
Tradycyjny ocet balsamiczny dojrzewa i nabiera mocy w drewnianych beczkach. Drewno, z których się je robi, pozyskiwane jest lokalnie z pięknych, zalesionych terenów Apenin. Rosną tam dęby, kasztanowce, wiśnie, jałowce, morwy i jesiony. Od beczkowego drewna zależy posmak i zapach octu.
Każda faza dojrzewania octu balsamicznego z Modeny jest w pełni monitorowana, co gwarantuje najwyższą jakość produktu.
Ocet balsamiczny – zastosowanie
Ocet balsamiczny to obowiązkowy składnik kuchni śródziemnomorskiej. Zwykłe potrawy zamienia w wykwintne dania!
- cebulki na occie balsamicznym to niebo w gębie
- nasza włoska oliwa z oliwek z octem balsamicznym to duet idealny do maczania chleba
- to podstawa dobrej sałatki caprese i hiszpańskiego chłodnika gazpacho
- jest świetny jako dodatek do sałat i składnik wielu sosów, np. vinegrette
- wzbogaci smak serów, np. parmigiano reggiano czy grana padano
- to idealny dodatek do lodów waniliowych
- jest dobry na grzankę, plastry mozzarelli czy do grillowanych warzyw
- pasuje do owoców – na przykład truskawki, gruszki czy melony nabierają dzięki niemu pełni smaku i słodyczy
- to świetne wykończenie czerwonego mięsa – tatara lub carpaccio
- to składnik pysznego dressingu oprócz świeżych ziół, wody, oliwy i miodu
Jak stosować ocet balsamiczny? Nasze kulinarne wskazówki:
- zachowaj umiar – już kilka kropli dobrej jakości octu wystarczy, aby dogodzić podniebieniu
- włoska tradycja nakazuje, żeby ocet balsamiczny był ostatnim składnikiem dodanym do dania
Dlaczego warto sięgnąć po ocet balsamiczny Olini?
Najlepsze winogrona
Ocet balsamiczny Olini przygotowywany jest ze starannie wyselekcjonowanych włoskich winogron: Lambrusco, Sangiovese, Trebbiano, Alba, Ancellotta, Fortana i Montuni. Owoce zbierane są we Włoskiej Modenie, kolebce octu balsamicznego. Wiemy, że tylko z najlepszej jakości owoców otrzymamy ocet, który będzie miał pełnię smaku.
Odpowiedni proces produkcji
Receptura i sposób przygotowywania octu balsamicznego Olini przekazywana jest od pokoleń. Ocet przygotowuje się raz w roku po zbiorze winogron. Nastawiany z moszczu połączonego z octem winnym, powoli dojrzewa w drewnianych beczkach. Każda faza dojrzewania jest w pełni monitorowana, aby zagwarantować najwyższą jakość produktu.
Mała skala
Nasze octy nie są dostępne w sprzedaży w dużych sklepach, aptekach ani zielarniach, dostępne są dla niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.
Bezpieczny transport
Nasze octy wysyłamy do Was w ciemnych butelkach z grubego szkła (w trosce o wrażliwe bakterie probiotyczne), a dodatkowo na czas transportu pakujemy je w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.