-15% na wszystko z kodem BLACKOLINI
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Ocet balsamiczny Olini

  • Jakość potwierdzona certyfikatem BIO
  • Tradycyjny włoski produkt z rodzinnej manufaktury z Modeny
  • Aromatyczny, o głębokim smaku
Cena: 49,90 zł 49.90
Cena w abonamencie: 44,90 zł



























ilość - + szt.
Czas realizacji: 2 - 3 dni robocze
Darmowa dostawa: od 199 zł Zobacz koszty dostawy
Tradycyjny ocet balsamiczny, przygotowywany według pilnie strzeżonych receptur we włoskiej Modenie - swojej ojczyźnie. Jego charakterystyczny smak i aromat zmieniają codzienne posiłki w ucztę dla podniebienia. Sałatki, warzywa i sery z octem balsamicznym smakują jak we włoskiej knajpce. Świetny do słodkich deserów, szczególnie lodów. Sprawia, że świeże owoce, na przykład truskawki, są jeszcze słodsze. Idealny do mięs. W Twojej kuchni ocet balsamiczny to podstawa!

wydajny - dla smaku wystarczy już kilka jego kropel

Ocet balsamiczny BIO

Nasz ocet balsamiczny bio to produkt dla prawdziwych miłośników natury i czystego składu. Każdy etap jego produkcji i użytku jest przyjazny naszej planecie.

Ocet balsamiczny Olini wytwarza się zgodnie z zasadami ekologicznego rolnictwa. W miejscu, które podlega całorocznej kontroli i gdzie stosuje się odpowiednie rodzaje nawozów i metody ochrony gleby i wody. Jest wolny od GMO.

Skład aceto balsamico to w 100% naturalne składniki:

  • zagęszczony winogronowy moszcz, który tłoczy się ze zdrowych winogron ze zrównoważonych upraw
  • organiczny ocet winny

Na poziom siarczynów w naszym occie (poniżej 10 mg/l) składają się doskonałe warunki jego produkcji, składowania i konserwacji.

Odpowiedni dla wegan i wegetarian.

Ocet balsamiczny – właściwości

Tradycyjny ocet balsamiczny przywieźliśmy z podróży po Italii. Nasz aceto balsamico tradizionale produkowany jest na północy Włoch, w niewielkiej rodzinnej manufakturze – w ten sam sposób od XVII wieku.

Oryginalny ocet balsamiczny z Modeny ma słodko-kwaśny smak, w którym wyczuwa się delikatne nuty drewna. Jest też naturalnie mętny.

Ciemną barwę nadaje mu dojrzały winogronowy moszcz. Dobry ocet balsamiczny zawdzięcza mu także swój głęboki aromat.

Warto wiedzieć

Kraj pochodzenia: Włochy

Dla kogo: Wzbogaca smak wytrawnych potraw i deserów. To idealny produkt dla koneserów i miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.

Kolor i smak: Ma ciemnobrązową barwę i charakterystyczny, intensywny, słodko-kwaśny smak.

Kwasowość i gęstość: Gęstość: 1,18g/l, o konsystencji płynnej, kwasowość: 6%.

BIO: Organiczny i wolny od GMO. Naturalny, prosty i w pełni zdrowy skład – bez konserwantów, procesu filtracji, ulepszaczy smaku, barwników czy sztucznych substancji słodzących.

Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty przygotowania (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Ocet balsamiczny produkowany jest z winogron zbieranych wczesną jesienią, następnie dojrzewa przez wiele miesięcy. Oryginalny ocet balsamiczny, odpowiednio przechowywany nie będzie się psuł, a wraz z upływem czasu nabierze głębi i szlachetności.

Przechowywanie: Ocet balsamiczny najlepiej przechowywać w temperaturze od 10°C do 18°C, w ciemnym i chłodnym miejscu. Ocet nie lubi światła ani ciepła.

Skład

100% organiczny, zagęszczony moszcz winogronowy, ocet winny

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna 860 kJ / 202 kcal
tłuszcz 0 g
węglowodany 45 g
– w tym cukry 44 g
białko 0 g
sól 0 g

Jak powstaje ocet balsamiczny Olini?

Nasz organiczny ocet balsamiczny z Modeny produkowany jest z siedmiu typów winogron: Lambrusco, Sangiovese, Trebbiano, Alba, Ancellotta, Fortana i Montuni. Uprawianych w Modenie, zbieranych we wrześniu, a następnie poddawanych tłoczeniu.

Wyciśnięte winogrona gotuje się wolno do czasu, aż osiągną odpowiednią gęstość i słodkość. Tak powstaje zagęszczony winogronowy moszcz, który miesza się z octem winnym według przekazywanej z pokolenia na pokolenie, tajnej receptury.

Tradycyjny ocet balsamiczny dojrzewa i nabiera mocy w drewnianych beczkach. Drewno, z których się je robi, pozyskiwane jest lokalnie z pięknych, zalesionych terenów Apenin. Rosną tam dęby, kasztanowce, wiśnie, jałowce, morwy i jesiony. Od beczkowego drewna zależy posmak i zapach octu.

Każda faza dojrzewania octu balsamicznego z Modeny jest w pełni monitorowana, co gwarantuje najwyższą jakość produktu.

Ocet balsamiczny – zastosowanie

Ocet balsamiczny to obowiązkowy składnik kuchni śródziemnomorskiej. Zwykłe potrawy zamienia w wykwintne dania!

  • cebulki na occie balsamicznym to niebo w gębie
  • nasza włoska oliwa z oliwek z octem balsamicznym to duet idealny do maczania chleba
  • to podstawa dobrej sałatki caprese i hiszpańskiego chłodnika gazpacho
  • jest świetny jako dodatek do sałat i składnik wielu sosów, np. vinegrette
  • wzbogaci smak serów, np. parmigiano reggiano czy grana padano
  • to idealny dodatek do lodów waniliowych
  • jest dobry na grzankę, plastry mozzarelli czy do grillowanych warzyw
  • pasuje do owoców – na przykład truskawki, gruszki czy melony nabierają dzięki niemu pełni smaku i słodyczy
  • to świetne wykończenie czerwonego mięsa – tatara lub carpaccio
  • to składnik pysznego dressingu oprócz świeżych ziół, wody, oliwy i miodu

Jak stosować ocet balsamiczny? Nasze kulinarne wskazówki:

  • zachowaj umiar – już kilka kropli dobrej jakości octu wystarczy, aby dogodzić podniebieniu
  • włoska tradycja nakazuje, żeby ocet balsamiczny był ostatnim składnikiem dodanym do dania

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

Świeżość

Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.

Natura i nauka

Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!

Dobry skład

Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.

Jak od babci

Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.

Bezpieczna dostawa

Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 199 zł

Opinie o produkcie

Idealne uzupełnienie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium