Ocet balsamiczny Olini
- Jakość potwierdzona certyfikatem BIO
- Tradycyjny włoski produkt z rodzinnej manufaktury z Modeny
- Aromatyczny, o głębokim smaku
wydajny - dla smaku wystarczy już kilka jego kropel
Ocet balsamiczny BIO
Nasz ocet balsamiczny bio to produkt dla prawdziwych miłośników natury i czystego składu. Każdy etap jego produkcji i użytku jest przyjazny naszej planecie.
Ocet balsamiczny Olini wytwarza się zgodnie z zasadami ekologicznego rolnictwa. W miejscu, które podlega całorocznej kontroli i gdzie stosuje się odpowiednie rodzaje nawozów i metody ochrony gleby i wody. Jest wolny od GMO.
Skład aceto balsamico to w 100% naturalne składniki:
- zagęszczony winogronowy moszcz, który tłoczy się ze zdrowych winogron ze zrównoważonych upraw
- organiczny ocet winny
Na poziom siarczynów w naszym occie (poniżej 10 mg/l) składają się doskonałe warunki jego produkcji, składowania i konserwacji.
Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Ocet balsamiczny – właściwości
Tradycyjny ocet balsamiczny przywieźliśmy z podróży po Italii. Nasz aceto balsamico tradizionale produkowany jest na północy Włoch, w niewielkiej rodzinnej manufakturze – w ten sam sposób od XVII wieku.
Oryginalny ocet balsamiczny z Modeny ma słodko-kwaśny smak, w którym wyczuwa się delikatne nuty drewna. Jest też naturalnie mętny.
Ciemną barwę nadaje mu dojrzały winogronowy moszcz. Dobry ocet balsamiczny zawdzięcza mu także swój głęboki aromat.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Włochy
Dla kogo: Wzbogaca smak wytrawnych potraw i deserów. To idealny produkt dla koneserów i miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Kolor i smak: Ma ciemnobrązową barwę i charakterystyczny, intensywny, słodko-kwaśny smak.
Kwasowość i gęstość: Gęstość: 1,18g/l, o konsystencji płynnej, kwasowość: 6%.
BIO: Organiczny i wolny od GMO. Naturalny, prosty i w pełni zdrowy skład – bez konserwantów, procesu filtracji, ulepszaczy smaku, barwników czy sztucznych substancji słodzących.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty przygotowania (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Ocet balsamiczny produkowany jest z winogron zbieranych wczesną jesienią, następnie dojrzewa przez wiele miesięcy. Oryginalny ocet balsamiczny, odpowiednio przechowywany nie będzie się psuł, a wraz z upływem czasu nabierze głębi i szlachetności.
Przechowywanie: Ocet balsamiczny najlepiej przechowywać w temperaturze od 10°C do 18°C, w ciemnym i chłodnym miejscu. Ocet nie lubi światła ani ciepła.
Skład
100% organiczny, zagęszczony moszcz winogronowy, ocet winny
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 860 kJ / 202 kcal |
tłuszcz | 0 g |
węglowodany | 45 g |
– w tym cukry | 44 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
Jak powstaje ocet balsamiczny Olini?
Nasz organiczny ocet balsamiczny z Modeny produkowany jest z siedmiu typów winogron: Lambrusco, Sangiovese, Trebbiano, Alba, Ancellotta, Fortana i Montuni. Uprawianych w Modenie, zbieranych we wrześniu, a następnie poddawanych tłoczeniu.
Wyciśnięte winogrona gotuje się wolno do czasu, aż osiągną odpowiednią gęstość i słodkość. Tak powstaje zagęszczony winogronowy moszcz, który miesza się z octem winnym według przekazywanej z pokolenia na pokolenie, tajnej receptury.
Tradycyjny ocet balsamiczny dojrzewa i nabiera mocy w drewnianych beczkach. Drewno, z których się je robi, pozyskiwane jest lokalnie z pięknych, zalesionych terenów Apenin. Rosną tam dęby, kasztanowce, wiśnie, jałowce, morwy i jesiony. Od beczkowego drewna zależy posmak i zapach octu.
Każda faza dojrzewania octu balsamicznego z Modeny jest w pełni monitorowana, co gwarantuje najwyższą jakość produktu.
Ocet balsamiczny – zastosowanie
Ocet balsamiczny to obowiązkowy składnik kuchni śródziemnomorskiej. Zwykłe potrawy zamienia w wykwintne dania!
- cebulki na occie balsamicznym to niebo w gębie
- nasza włoska oliwa z oliwek z octem balsamicznym to duet idealny do maczania chleba
- to podstawa dobrej sałatki caprese i hiszpańskiego chłodnika gazpacho
- jest świetny jako dodatek do sałat i składnik wielu sosów, np. vinegrette
- wzbogaci smak serów, np. parmigiano reggiano czy grana padano
- to idealny dodatek do lodów waniliowych
- jest dobry na grzankę, plastry mozzarelli czy do grillowanych warzyw
- pasuje do owoców – na przykład truskawki, gruszki czy melony nabierają dzięki niemu pełni smaku i słodyczy
- to świetne wykończenie czerwonego mięsa – tatara lub carpaccio
- to składnik pysznego dressingu oprócz świeżych ziół, wody, oliwy i miodu
Jak stosować ocet balsamiczny? Nasze kulinarne wskazówki:
- zachowaj umiar – już kilka kropli dobrej jakości octu wystarczy, aby dogodzić podniebieniu
- włoska tradycja nakazuje, żeby ocet balsamiczny był ostatnim składnikiem dodanym do dania
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.