0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Oxymel Olini

4.5 (2 opinii)
  • Niepasteryzowany
  • 100% naturalny
  • Wegański
Cena: 44,90 zł 44.90
Cena w abonamencie: 40,40 zł
Przy średnim zużyciu (ok. 3 łyżka dziennie) butelka 1l wystarcza na 3 tygodnie
ilość - + szt.
Czas realizacji: 1 - 3 dni robocze
Darmowa dostawa: od 199 zł Zobacz koszty dostawy
Czujesz, że łapie Cię infekcja, ale nie chcesz jeść garściami czosnku i cebuli? Potrzebujesz zdrowego wsparcia swojej odporności? Mamy na to sposób - oxymel (oksymel), czyli znany od wieków pikantny syrop, który uważa się za naturalny antybiotyk i probiotyk. Powstaje dzięki maceracji czosnku, cebuli, chrzanu i imbiru w occie jabłkowym. Rozgrzewa błyskawicznie - w końcu jego druga nazwa to ognisty cydr. Możesz mieć go u siebie od ręki - zamów go już dziś!

0,1 g / 100 ml

niska zawartość soli

100% surowy i naturalny

kompozycja 5 ziół

Co to jest Oxymel (Oksymel)?

Czy oxymel to naturalny antybiotyk? Tak uważa się od wieków.

Jak wskazuje nazwa, oxymel to połączenie octu jabłkowego (z gr. oxy oznacza kwaśny, ostry) i miodu (gr. méli).

Tradycyjny oksymel składa się z:

  • ząbków czosnku
  • korzenia imbiru
  • korzenia chrzanu
  • cebuli
  • pieprzu cayenne

Te składniki zanurza się w occie jabłkowym na 4 tygodnie. Przed wypiciem miksturę słodzi się – wg oryginalnego przepisu – miodem. Oksymel to po prostu słodzony octowy macerat ziołowy.

Ognisty cydr to druga nazwa oxymelu, która jest tłumaczeniem jego angielskiej nazwy – fire cider. Czerwony oxymel to z kolei określenie innej wersji mikstury, którą zawdzięcza barwie dobranych składników.

Oxymel (Oksymel) – właściwości

Zwolennicy oxymelu twierdzą, że może on m.in.

  • wzmocnić układ odpornościowy
  • zapobiegać przeziębieniom
  • pomagać w zwalczaniu infekcji
  • poprawiać krążenie krwi

Mówi się też, że oxymel to naturalny probiotyk, który wspomaga trawienie.

Z Oxymelem Olini:

  • dostarczasz swojemu organizmowi cenne składniki z octu jabłkowego, warzyw cebulowych i korzeni, przypraw oraz ziół
  • korzystasz z antybakteryjnych właściwości wysokiej jakości niepasteryzowanego octu jabłkowego, potwierdzonych badaniami
  • możesz spożywać cebulę, czosnek i chrzan w przystępnej dla siebie i otoczenia formie
  • nie musisz robić syropu samodzielnie ani czekać tygodniami, aż będzie gotowy – po prostu zamawiasz i cieszysz się jego działaniem
  • możesz długo korzystać z mieszanki – jej termin ważności to 12 miesięcy
  • wybierasz produkt w 100% wegański – słodzony syropem z agawy, a nie miodem

Warto wiedzieć

Kraj pochodzenia: Polska

Dla kogo: Niewiele wiadomo na temat skutków ubocznych. Brak jest przeciwwskazań do picia oxymelu przez kobiety w ciąży czy karmiące piersią. Jeśli chcesz korzystać z produktu Olini a masz jakiekolwiek schorzenia, przyjmujesz leki lub masz inne wątpliwości - najpierw porozmawiaj ze swoim lekarzem.

Kolor i smak: Klarowny lub lekko mętny napój o wyrazistym kwaśnym i korzennym smaku z nutą czosnku i imbiru, zbalansowanym słodyczą agawy

Informacja dla alergików: Może zawierać gorczycę, orzechy oraz gluten.

Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia obecnej partii to: 18.02.24, termin ten jest niezależny od daty otwarcia oxymelu. Ocet jabłkowy to naturalny konserwant żywności, nie ulega zepsuciu.

Przechowywanie: Przed i po otwarciu przechowywać w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej do +25°C

Osad: Z czasem na dnie butelki może pojawić się osad. To naturalne zjawisko! Przed spożyciem wystarczy wstrząsnąć butelką.

Skład

macerat 80% (ocet jabłkowy, cebula, czosnek, korzeń chrzanu 5%, korzeń imbiru 5%, tymianek, oregano, papryczka chili, anyż, cynamon), syrop z agawy

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna 392 kJ / 94 kcal
tłuszcz 0,2 g
w tym kwasy nasycone 0 g
węglowodany 4,8 g
w tym cukry 4,0 g
białko 1,3 g
sól 0,1 g

Oxymel (Oksymel) – przepis i proces przygotowania

Zastanawiasz się, jak zrobić domowy oxymel? Potrzebujesz składników najlepszej jakości – przede wszystkim naturalnego octu jabłkowego. Do tego dużo czasu – ognisty cydr dojrzewa 4 tygodnie.

Jedna receptura na oxymel nie istnieje. Wszystko zależy od Twoich upodobań. Można do mieszanki dodać inne składniki, np. kurkumę, owoce dzikiej róży, papryczki jalapenos, cytryny czy pomarańcze.

Oxymel można zrobić też w wersji wegańskiej – takiej, jak nasza – i miód zastąpić np. syropem z agawy. Można też regulować np. słodkość i pikantność syropu.

Oxymel (Oksymel) – zastosowanie

Zastanawiasz się, jak stosować Oxymel (Oksymel) – Ognisty Cydr Olini? Wybierz swój ulubiony sposób!

  • Możesz pić go prosto z łyżki stołowej lub z ulubionej szklaneczki.
  • Jeśli dodasz do oxymelu wody – powstanie pikantna herbatka: jedną porcję (40 ml) syropu wlej do filiżanki (236 ml) zimnej lub ciepłej wody.
  • Miksturą możesz np. doprawiać sosy, w tym sos balsamiczny, i marynaty lub stosować ją jako dressing do sałatek.
  • Syrop możesz pić z sokiem, dodać do lemoniady lub szprycera.

Oxymel (Oksymel) – Ognisty Cydr Olini – jak stosować?

Wiele osób zastanawia się, jak pić oxymel (oksymel). Rekomendujemy spożywanie 40 ml płynu dziennie, czyli około 3 łyżek stołowych, przed lub po posiłku.

Oxymel (Oksymel) – opinie

Opinie osób stosujących oxymel dotyczą najczęściej jego działania.

Można m.in. przeczytać, że ognisty cydr pomógł im uporać się z sezonowymi przeziębieniami i anginami, a także wzmocnił odporność organizmu w walce ze stanami zapalnymi.

Dlaczego warto sięgnąć po Oxymel (Oksymel) - Ognisty Cydr Olini?

Najlepszy surowiec

Wszystkie składniki naszego oxymelu (oksymelu), czyli warzywa i zioła, są najlepszej jakości. Ocet jabłkowy, użyty w Ognistym Cydrze Olini, jest żywy, w 100% naturalny. Nasz produkt jest niepasteryzowany.

Odpowiedni proces produkcji

Oxymel to napój przygotowany na bazie macerowanych w żywym occie jabłkowym warzyw: korzeni chrzanu i imbiru, cebuli i czosnku. Do nich dodawane są zioła: tymianek, oregano, anyż, cynamon i papryczkę chili. Na koniec wszystkie składniki są słodzone syropem z agawy. W procesie maceracji rośliny oddają swoje cenne prozdrowotne składniki do płynu. W przypadku Oxymelu Olini jest nim niepasteryzowany, żywy ocet jabłkowy.

Mała skala

Oxymelu Olini nie można znaleźć w dużych sklepach, aptekach czy zielarniach, nie stoi na półce. Do Ciebie trafia produkt, który pochodzi z małej partii.

Bezpieczny transport

Oxymel wysyłamy do Ciebie w butelce z grubego szkła, a dodatkowo na czas transportu pakujemy ją w styropianowy termos. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.

Opinie ekspertów

Najczęściej zadawane pytania

Jak przechowywać oxymel?

Oxymel (Oksymel) Olini zarówno przed, jak i po otwarciu, przechowuj w temperaturze pokojowej, nie wyższej niż 25°C, najlepiej w ciemnym miejscu. Zaleca się, aby samodzielnie robiony, domowy oxymel trzymać w lodówce i spożyć w ciągu 2-3 tygodni.

Jak stosować oxymel?

Oxymel możesz pić prosto z łyżki stołowej lub z ulubionej szklaneczki. Możesz zrobić z niego zimną lub ciepłą herbatkę - wystarczy, że dodasz do niego wody. Miksturą możesz np. doprawiać sosy i marynaty lub stosować ją jako dressing do sałatek. Syrop możesz pić z sokiem, dodać do lemoniady lub szprycera.

Jak pić oxymel?

Jest wiele różnych sposobów, jak stosować oxymel. My polecamy dwa: 1-3 łyżki stołowej dziennie lub 40 ml płynu dwa razy dziennie, najlepiej przed lub po posiłku.

Oxymel - przeciwwskazania

Nie wiadomo nic o ryzyku związanym z piciem oxymelu (oksymelu). Mogą jednak wystąpić potencjalne skutki uboczne po jego spożyciu. Oxymel zawiera dużą ilość octu jabłkowego, który - jako produkt o wysokiej kwasowości - może wpływać negatywnie na szkliwo zębów. Stomatolodzy radzą, aby w przypadku wrażliwych zębów i problemów ze szkliwem, rozcieńczony ocet jabłkowy pić przez słomkę. Warto później przepłukać jamę ustną wodą. Ponadto (zgodnie z różnymi źródłami) zgłaszano uczucie pieczenia po spożyciu mieszanki. Nasza porada: aby zaradzić uczuciu pieczenia po spożyciu oxymelu (oksymelu), najlepiej jest rozcieńczyć go ciepłą lub zimną wodą. Ocet jabłkowy wpływa na redukcję czerwonych krwinek. Znaczne przekroczenie zalecanej porcji oxymelu (oksymelu) może wywołać biegunkę. Jeśli cierpisz na refluks żołądkowy, niewydolność trzustki, cieknące wrzody, zaburzenia trawienia lub metabolizmu, zażywasz leki albo jesteś w ciąży lub karmisz piersią, czy w razie jakichkolwiek innych wątpliwości związanych ze stosowaniem oxymelu (oksymelu) - porozmawiaj z lekarzem.

Czy oxymel działa na odporność?

Ognisty cydr wg swoich zwolenników wspomaga układ odpornościowy, zapobiega przeziębieniom i zwalcza jego objawy oraz pomaga na wiele innych problemów zdrowotnych Oxymel jest powszechnie stosowany i popularny na całym świecie od wieków. Mimo to nie ma badań, które potwierdzają jego skuteczność jako naturalnego środka wspierającego układ odpornościowy. Za to wiele analiz udowodniło prozdrowotne właściwości składników, z których robi się cydr ognisty. Ocet jabłkowy, którego głównym składnikiem jest kwas octowy, zgodnie z wynikami badań może działać antybakteryjnie. Skuteczność czosnku w zmniejszaniu objawów przeziębienia również została potwierdzona badaniami. Imbir, a także chrzan, czosnek i papryczki chili, zgodnie z badaniami, zawierają przeciwutleniacze, które wspierają organizm poprzez zwalczanie wolnych rodników powodujących choroby. Badania na małą skalę potwierdziły, że kapsaicyna - główny bioaktywny składnik papryczki chili - może mieć właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, które wzmacniają odporność. Według innych analiz, czosnek i pieprz cayenne mogą wspierać pracę serca i poprawiać krążenie. Imbir jest dobrze przebadanym remedium na nudności, wymioty i rozstrój żołądka. Może wpływać na trawienie - jest pomocny, gdy czujemy dyskomfort z powodu przejedzenia i uczucia pełności. My zachęcamy do wzmacniania układu odpornościowego na co dzień - poprzez zdrowe odżywianie i styl życia.

Oxymel a temperatura

Oxymel pod wpływem gorącej wody czy wysokiej temperatury zachowuje swoje właściwości. Choć może stracić część witamin, olejki eteryczne maceratu pozostaną aktywne.

Historie klientów

Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 199 zł

Opinie o produkcie

| 26 lutego 2022

W smaku pychotka. Dziecku smakuje, pomimo że wyczuwalny jest ocet jabłkowy. Zobaczymy jak ze skutecznościa po miesiącu.

| 26 lutego 2022

W smaku pychotka. Dziecku smakuje, pomimo że wyczuwalny jest ocet jabłkowy. Zobaczymy jak ze skutecznościa po miesiącu.

+ Napisz opinię
Napisz opinię
4.5 Wybierz ocenę! Dziękujemy za ocenę!
732 080 803
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium