-10% ulubieńcy kobiecego zdrowia tylko do 07.10!
📦 Darmowa dostawa z DPD Pickup do 09.10 na terenie Polski 📦
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 0,01 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Oxymel Olini

  • 100% naturalny, niepasteryzowany
  • Nowa formuła
  • Wegański
Cena: 34,90 zł 34.90
Cena w abonamencie: 31,40 zł















Przy średnim zużyciu (ok. 3 łyżek dziennie) butelka 1 l może wystarczyć na 3 tygodnie.
ilość - + szt.
Czas realizacji: 2 - 3 dni robocze
Darmowa dostawa: od 0.01 zł Zobacz koszty dostawy
Czujesz, że coś Cię łapie, ale nie chcesz jeść garściami czosnku, cebuli i imbiru? A może zamierzasz wspierać swoją odporność i jelita na co dzień? Mamy na to sposób - oxymel (oksymel), czyli znany od wieków pikantny syrop, który uważa się za naturalny antybiotyk i probiotyk. Dostarcza tego, co najlepsze z warzyw, przypraw, ziół i octu jabłkowego. I rozgrzewa - w końcu jego druga nazwa to ognisty cydr!

wzbogacony o kurkumę i miętę

zawiera aż 8 ziół

Co to jest Oxymel?

Oxymel to pełen naturalnych składników słodzony octowy macerat warzywno-ziołowy.

Nazwa oxymel wywodzi się z języka greckiego i wskazuje na dwa główne składniki mikstury. Oxy, czyli kwaśny, ostry, to ocet jabłkowy, a mel lub méli – miód. Pozostałe składniki, z których robi się tradycyjny oxymel (oksymel), to warzywa, przyprawy i zioła:

  • czosnek
  • cebula
  • korzeń chrzanu
  • korzeń imbiru
  • pieprz cayenne

Inna nazwa oxymelu to Ognisty cydr, czyli tłumaczenie jego angielskiego określenia fire cider.

Oxymel (Oksymel) – właściwości

Czy oxymel (oksymel) to naturalny antybiotyk? Tak uważa się od wieków.

Zwolennicy oksymelu twierdzą, że może on m.in.

  • wzmocnić układ odpornościowy
  • zapobiegać przeziębieniom
  • pomagać w zwalczaniu infekcji
  • poprawiać krążenie krwi

Mówi się też, że oxymel to naturalny probiotyk, który wspomaga trawienie.

Dlaczego warto pić Oxymel (Oksymel) Olini?

  • dostarczasz swojemu organizmowi cenne składniki z octu jabłkowego, warzyw cebulowych i korzeniowych, przypraw oraz ziół
  • korzystasz z antybakteryjnych właściwości wysokiej jakości niepasteryzowanego octu jabłkowego, potwierdzonych badaniami
  • możesz spożywać cebulę, czosnek i chrzan w przystępnej dla siebie i otoczenia formie
  • nie musisz robić syropu samodzielnie ani czekać tygodniami, aż będzie gotowy
  • wybierasz produkt w 100% wegański – słodzony syropem z agawy, a nie miodem

Oxymel – udoskonalona formuła

Nowy Oxymel powstaje z warzyw, przypraw i ziół z podlaskiej wsi, położonej w sercu Puszczy Knyszyńskiej – obszaru objętego siecią Natura 2000.

W jego składzie znalazło się więcej składników, niż miała jego poprzednia wersja. W tym przypraw i ziół, które mają przeciwzapalne działanie, jak kurkuma. Jest tu też oregano, stosowane przez medycynę naturalną. Pikantno-słodki smak oxymela podkreśla anyż. Ciepłej, charakterystycznej nuty dodają mu goździki i rozgrzewający cynamon.

Dzięki mięcie i cytrynie nowy Oxymel ma orzeźwiający posmak.

Oxymel (Oksymel) - Ognisty Cydr Olini

Warto wiedzieć

Wyprodukowano w: Polska

Dla kogo: Niewiele wiadomo na temat skutków ubocznych spożywania oxymelu (oksymelu) - nie ma badań w tym temacie. Prawdopodobnie jest on bezpieczny dla większości ludzi. Brak jest też przeciwwskazań do picia go przez kobiety w ciąży czy karmiące piersią. Specjaliści są natomiast zgodni, że powinny one zachować ostrożność, jeśli chodzi o spożywanie niepasteryzowanych produktów - a takie ma w swoim składzie oxymel. My polecamy stosować go jako przyprawę, np. składnik sałatkowego sosu czy marynaty. Jeśli chcesz korzystać z produktu Olini a masz jakiekolwiek schorzenia, przyjmujesz leki lub masz inne wątpliwości - najpierw porozmawiaj ze swoim lekarzem.

Smak: Syrop o orzeźwiającym smaku z nutą czosnku i imbiru, zbalansowanym słodyczą agawy i korzennymi przyprawami.

Zapach: Octowo-cytrynowy.

Konsystencja: Klarowny lub lekko mętny napój.

Osad: Z czasem na dnie butelki może pojawić się osad. To naturalne zjawisko! Przed spożyciem wystarczy wstrząsnąć butelką.

Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia obecnej partii oxymeli to listopad 2025 r., niezależnie od daty otwarcia produktu. Oxymel to w 100% naturalny produkt, powstały na bazie żywego octu jabłkowego, dojrzałych warzyw oraz najlepszej jakości przypraw i ziół.

Przechowywanie: Jak przechowywać oxymel? Trzymaj go w lodówce lub w innym suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 2°C do 8°C, z dala od źródeł światła - zarówno przed, jak i po otwarciu.

Informacje dla alergików: Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy i orzechów. Nie zawiera glutenu.

Składniki

97% macerat octu jabłkowego z warzywami, ziołami i przyprawami (cebula, czosnek, korzeń chrzanu, korzeń kurkumy, korzeń imbiru, mięta, anyż, goździki, cynamon, pieprz, oregano), cytryna, syrop z agawy.

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna 156 kJ / 36,8 kcal
tłuszcz 0,7 g
– w tym kwasy nasycone 0 g
węglowodany 7,2 g
– w tym cukry 2,3 g
białko 0,5 g
sól 0,1 g
Oxymel (Oksymel) - Ognisty Cydr Olini

Oxymel – przepis

Zastanawiasz się, jak zrobić domowy oxymel? Potrzebujesz dużo czasu – ognisty cydr dojrzewa aż 4 tygodnie! A także składników najlepszej jakości – przede wszystkim naturalnego octu jabłkowego. Co do reszty – wszystko zależy od Twoich upodobań. Jedna receptura na oxymel (oksymel) nie istnieje.

Zielarka Rosemary Gladstar, która spopularyzowała ten pikantny syrop na całym świecie, zachęcała do tworzenia własnych jego wersji. Niektóre zebrała w swojej książce pt. „Ognisty cydr! – 101 ostrych przepisów…”.

Biały oxymel (oksymel) to mieszanka octu jabłkowego z innym jasnym octem, np. z kwiatów czarnego bzu. Czerwony oxymel (oksymel) powstanie po połączeniu octu jabłkowego z octem z dzikiej róży, aronii czy malinowym.

Do mieszanki można dodać także owoce dzikiej róży, papryczki jalapenos albo pomarańcze.

Oxymel można zrobić też w wersji wegańskiej – takiej, jak nasza – i miód zastąpić np. syropem z agawy.

Oxymel (Oksymel) – zastosowanie

Zastanawiasz się, jak stosować Oxymel – Ognisty Cydr Olini? Przede wszystkim jedynie po rozcieńczeniu! Możesz dodać go do:

  • zimnej wody i wypić w ulubionej szklaneczce
  • ciepłej wody a powstanie pikantna herbatka
  • soku lub lemoniady, aby zrobić napoje, które doskonale gaszą pragnienie
  • sosów, marynat i dressingów do sałatek a podkreśli smak warzyw i mięs

Oxymel – jak pić?

Wiele osób zastanawia się, jak pić oxymel (oksymel). Ze względu na ocet jabłkowy, rekomendujemy podawanie go dzieciom i dorosłym doraźnie, na przeziębienie albo w problemach z układem pokarmowym. Rekomendowane porcje syropu to ok. 6 łyżek dziennie w 2 częściach, na przykład rano i wieczorem.

Niektórzy dorośli stosują oxymel (oksymel) również profilaktycznie, zwłaszcza jesienią i zimą, w ilości 2-3 łyżek stołowych dziennie, przed lub po posiłku.


Oxymel to nie wyrób medyczny czy produkt leczniczy. Nie ma więc sztywnych zaleceń w zakresie jego spożywania. Nie dotyczy go także zagrożenie przedawkowania.

Nasze rekomendacje, jak podawać oxymel, mają charakter informacyjny. Opracowaliśmy je na podstawie dostępnych źródeł: opinii dietetyków i innych specjalistów oraz doświadczeń klientów i naszych własnych. W razie jakichkolwiek wątpliwości – warto skonsultować się z lekarzem.

Oxymel (Oksymel) – opinie

Opinie osób stosujących oxymel dotyczą najczęściej jego działania.

Można m.in. przeczytać, że ognisty cydr pomógł im uporać się z sezonowymi przeziębieniami i anginami, a także wzmocnił odporność organizmu w walce ze stanami zapalnymi.

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

Świeżość

Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.

Natura i nauka

Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!

Dobry skład

Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.

Jak od babci

Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.

Bezpieczna dostawa

Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Opinie ekspertów

Najczęściej zadawane pytania

Jak przechowywać oxymel (oksymel)?

Trzymaj go w lodówce lub w innym suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 2°C do 8°C, z dala od źródeł światła - zarówno przed, jak i po otwarciu.

Jak stosować oxymel (oksymel)?

Oxymel warto pić rozcieńczony z wodą, sokiem lub syropem. Ognisty cydr możesz używać jako dressing do sałatek albo przyprawę do sosów i marynat.

Jak pić oxymel (oksymel)?

Podczas przeziębienia dietetycy rekomendują, by pić rozcieńczony Oxymel dwa razy dziennie. Zalecana porcja w trakcie infekcji, to 3 łyżki oksymelu rano i 3 wieczorem, z dodatkiem wody, soku, herbaty lub syropu. Możesz także pić oxymel na co dzień, profilaktyczne, w ilości 2-3 łyżek dziennie, zmieszanych z innym płynem.

Oxymel (Oksymel) - przeciwwskazania

Nie wiadomo wiele o ryzyku związanym z piciem oxymelu (oksymelu), ale znane są ewentualne skutki uboczne spożywania octu jabłkowego, który ma w swoim składzie. Ocet jabłkowy to produkt o wysokiej kwasowości, może więc wpływać negatywnie na szkliwo zębów. Stomatolodzy radzą, aby w przypadku wrażliwego uzębienia, rozcieńczony ocet pić przez słomkę, po czym przepłukać jamę ustną wodą. To samo można zrobić po spożyciu oxymelu. Według niektórych opinii, ocet jabłkowy wpływa na redukcję czerwonych krwinek, ale badania temu przeczą. Więcej informacji na ten temat w artykule w naszej Bazie Wiedzy pt. „Najczęstsze pytania o ocet jabłkowy”. W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych ze stosowaniem oxymelu (oksymelu), warto porozmawiać z lekarzem.

Czy oxymel (oksymel) działa na odporność?

Oxymel (oksymel) jest powszechnie stosowany i popularny na całym świecie od wieków. Mimo to nie ma badań, które potwierdzają jego skuteczność jako naturalnego środka wspierającego układ odpornościowy. Za to wiele analiz udowodniło prozdrowotne właściwości składników, z których robi się cydr ognisty. Ocet jabłkowy, którego głównym składnikiem jest kwas octowy, zgodnie z wynikami badań może działać antybakteryjnie. Skuteczność czosnku w zmniejszaniu objawów przeziębienia również została potwierdzona testami. Imbir, a także chrzan i czosnek zawierają przeciwutleniacze, które wspierają organizm poprzez zwalczanie wolnych rodników powodujących choroby. Według innych badań, czosnek może wspierać pracę serca i poprawiać krążenie. Imbir jest dobrze przebadanym remedium na nudności, wymioty i rozstrój żołądka. Może wpływać na trawienie - jest pomocny, gdy czujemy dyskomfort z powodu przejedzenia i uczucia pełności. My zachęcamy, aby wzmacniać organizm i układ odpornościowy na co dzień poprzez zdrowe odżywianie i styl życia. Polecamy spożywanie oxymelu doraźnie, np. przy walce z przeziębieniem.

Oxymel (Oksymel) a temperatura

Oxymel (oksymel) pod wpływem gorącej wody czy wysokiej temperatury zachowuje swoje właściwości. Choć może stracić część witamin, olejki eteryczne maceratu pozostaną aktywne.

Na co pomaga Oxymel?

Według naturopatów oxymel wzmacnia odporność i działa na infekcje dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwwirusowym. Oxymel ma też sporo zwolenników, którzy uważają, że poprawia krążenie krwi i wspomaga trawienie.

Historie klientów

Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 0.01 zł

Opinie o produkcie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium