Oxymel Olini
- Niepasteryzowany
- 100% naturalny
- Wegański
0,1 g / 100 ml
niska zawartość soli
100% surowy i naturalny
kompozycja 5 ziół
Co to jest Oxymel (Oksymel)?
Czy oxymel to naturalny antybiotyk? Tak uważa się od wieków.
Jak wskazuje nazwa, oxymel to połączenie octu jabłkowego (z gr. oxy oznacza kwaśny, ostry) i miodu (gr. méli).
Tradycyjny oksymel składa się z:
- ząbków czosnku
- korzenia imbiru
- korzenia chrzanu
- cebuli
- pieprzu cayenne
Te składniki zanurza się w occie jabłkowym na 4 tygodnie. Przed wypiciem miksturę słodzi się – wg oryginalnego przepisu – miodem. Oksymel to po prostu słodzony octowy macerat ziołowy.
Ognisty cydr to druga nazwa oxymelu, która jest tłumaczeniem jego angielskiej nazwy – fire cider. Czerwony oxymel to z kolei określenie innej wersji mikstury, którą zawdzięcza barwie dobranych składników.
Oxymel (Oksymel) – właściwości
Zwolennicy oxymelu twierdzą, że może on m.in.
- wzmocnić układ odpornościowy
- zapobiegać przeziębieniom
- pomagać w zwalczaniu infekcji
- poprawiać krążenie krwi
Mówi się też, że oxymel to naturalny probiotyk, który wspomaga trawienie.
Z Oxymelem Olini:
- dostarczasz swojemu organizmowi cenne składniki z octu jabłkowego, warzyw cebulowych i korzeni, przypraw oraz ziół
- korzystasz z antybakteryjnych właściwości wysokiej jakości niepasteryzowanego octu jabłkowego, potwierdzonych badaniami
- możesz spożywać cebulę, czosnek i chrzan w przystępnej dla siebie i otoczenia formie
- nie musisz robić syropu samodzielnie ani czekać tygodniami, aż będzie gotowy – po prostu zamawiasz i cieszysz się jego działaniem
- możesz długo korzystać z mieszanki – jej termin ważności to 12 miesięcy
- wybierasz produkt w 100% wegański – słodzony syropem z agawy, a nie miodem
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Polska
Dla kogo: Niewiele wiadomo na temat skutków ubocznych. Brak jest przeciwwskazań do picia oxymelu przez kobiety w ciąży czy karmiące piersią. Jeśli chcesz korzystać z produktu Olini a masz jakiekolwiek schorzenia, przyjmujesz leki lub masz inne wątpliwości - najpierw porozmawiaj ze swoim lekarzem.
Kolor i smak: Klarowny lub lekko mętny napój o wyrazistym kwaśnym i korzennym smaku z nutą czosnku i imbiru, zbalansowanym słodyczą agawy
Informacja dla alergików: Może zawierać gorczycę, orzechy oraz gluten.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia obecnej partii to: 18.02.24, termin ten jest niezależny od daty otwarcia oxymelu. Ocet jabłkowy to naturalny konserwant żywności, nie ulega zepsuciu.
Przechowywanie: Przed i po otwarciu przechowywać w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej do +25°C
Osad: Z czasem na dnie butelki może pojawić się osad. To naturalne zjawisko! Przed spożyciem wystarczy wstrząsnąć butelką.
Skład
macerat 80% (ocet jabłkowy, cebula, czosnek, korzeń chrzanu 5%, korzeń imbiru 5%, tymianek, oregano, papryczka chili, anyż, cynamon), syrop z agawy
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 392 kJ / 94 kcal |
tłuszcz | 0,2 g |
w tym kwasy nasycone | 0 g |
węglowodany | 4,8 g |
w tym cukry | 4,0 g |
białko | 1,3 g |
sól | 0,1 g |
Oxymel (Oksymel) – przepis i proces przygotowania
Zastanawiasz się, jak zrobić domowy oxymel? Potrzebujesz składników najlepszej jakości – przede wszystkim naturalnego octu jabłkowego. Do tego dużo czasu – ognisty cydr dojrzewa 4 tygodnie.
Jedna receptura na oxymel nie istnieje. Wszystko zależy od Twoich upodobań. Można do mieszanki dodać inne składniki, np. kurkumę, owoce dzikiej róży, papryczki jalapenos, cytryny czy pomarańcze.
Oxymel można zrobić też w wersji wegańskiej – takiej, jak nasza – i miód zastąpić np. syropem z agawy. Można też regulować np. słodkość i pikantność syropu.
Oxymel (Oksymel) – zastosowanie
Zastanawiasz się, jak stosować Oxymel (Oksymel) – Ognisty Cydr Olini? Wybierz swój ulubiony sposób!
- Możesz pić go prosto z łyżki stołowej lub z ulubionej szklaneczki.
- Jeśli dodasz do oxymelu wody – powstanie pikantna herbatka: jedną porcję (40 ml) syropu wlej do filiżanki (236 ml) zimnej lub ciepłej wody.
- Miksturą możesz np. doprawiać sosy, w tym sos balsamiczny, i marynaty lub stosować ją jako dressing do sałatek.
- Syrop możesz pić z sokiem, dodać do lemoniady lub szprycera.
Oxymel (Oksymel) – Ognisty Cydr Olini – jak stosować?
Wiele osób zastanawia się, jak pić oxymel (oksymel). Rekomendujemy spożywanie 40 ml płynu dziennie, czyli około 3 łyżek stołowych, przed lub po posiłku.
Oxymel (Oksymel) – opinie
Opinie osób stosujących oxymel dotyczą najczęściej jego działania.
Można m.in. przeczytać, że ognisty cydr pomógł im uporać się z sezonowymi przeziębieniami i anginami, a także wzmocnił odporność organizmu w walce ze stanami zapalnymi.
Dlaczego warto sięgnąć po Oxymel (Oksymel) - Ognisty Cydr Olini?
Najlepszy surowiec
Wszystkie składniki naszego oxymelu (oksymelu), czyli warzywa i zioła, są najlepszej jakości. Ocet jabłkowy, użyty w Ognistym Cydrze Olini, jest żywy, w 100% naturalny. Nasz produkt jest niepasteryzowany.
Odpowiedni proces produkcji
Oxymel to napój przygotowany na bazie macerowanych w żywym occie jabłkowym warzyw: korzeni chrzanu i imbiru, cebuli i czosnku. Do nich dodawane są zioła: tymianek, oregano, anyż, cynamon i papryczkę chili. Na koniec wszystkie składniki są słodzone syropem z agawy. W procesie maceracji rośliny oddają swoje cenne prozdrowotne składniki do płynu. W przypadku Oxymelu Olini jest nim niepasteryzowany, żywy ocet jabłkowy.
Mała skala
Oxymelu Olini nie można znaleźć w dużych sklepach, aptekach czy zielarniach, nie stoi na półce. Do Ciebie trafia produkt, który pochodzi z małej partii.
Bezpieczny transport
Oxymel wysyłamy do Ciebie w butelce z grubego szkła, a dodatkowo na czas transportu pakujemy ją w styropianowy termos. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.
Opinie ekspertów
Dietetyk Keep Feet In Style
Karolina Czyżowska Trycholog
Ewelina
W smaku pychotka. Dziecku smakuje, pomimo że wyczuwalny jest ocet jabłkowy. Zobaczymy jak ze skutecznościa po miesiącu.
Ewelina
W smaku pychotka. Dziecku smakuje, pomimo że wyczuwalny jest ocet jabłkowy. Zobaczymy jak ze skutecznościa po miesiącu.