Oxymel Olini
- 100% naturalny
- Niepasteryzowany
- Wegański
wzbogacony o kurkumę i miętę
zawiera aż 8 ziół
Co to jest Oxymel?
Oxymel to pełen naturalnych składników słodzony octowy macerat warzywno-ziołowy.
Nazwa oxymel wywodzi się z języka greckiego i wskazuje na dwa główne składniki mikstury. Oxy, czyli kwaśny, ostry, to ocet jabłkowy, a mel lub méli – miód. Pozostałe składniki, z których robi się tradycyjny oxymel (oksymel), to warzywa, przyprawy i zioła:
- czosnek
- cebula
- korzeń chrzanu
- korzeń imbiru
- pieprz cayenne
Inna nazwa oxymelu to Ognisty cydr, czyli tłumaczenie jego angielskiego określenia fire cider.
Oxymel (Oksymel) – właściwości
Dlaczego warto pić Oxymel (Oksymel) Olini?
- dostarczasz swojemu organizmowi pyszne składniki: ocet jabłkowy, warzywa cebulowe i korzeniowe, przyprawy oraz zioła
- możesz spożywać cebulę, czosnek i chrzan w przystępnej dla siebie i otoczenia formie
- nie musisz robić syropu samodzielnie ani czekać tygodniami, aż będzie gotowy
- wybierasz produkt w 100% wegański – słodzony syropem z agawy, a nie miodem
Oxymel – składniki
Oxymel powstaje z warzyw, przypraw i ziół z podlaskiej wsi, położonej w sercu Puszczy Knyszyńskiej – obszaru objętego siecią Natura 2000.
Znalazły się w nim przyprawy i zioła, np. kurkuma. Jest tu też oregano, a pikantno-słodki smak oxymela podkreśla anyż. Ciepłej, charakterystycznej nuty dodają mu goździki i rozgrzewający cynamon.
Dzięki mięcie i cytrynie Oxymel ma orzeźwiający posmak.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Niewiele wiadomo na temat skutków ubocznych spożywania oxymelu (oksymelu) - nie ma badań w tym temacie. Prawdopodobnie jest on bezpieczny dla większości ludzi. Brak jest też przeciwwskazań do picia go przez kobiety w ciąży czy karmiące piersią. Specjaliści są natomiast zgodni, że powinny one zachować ostrożność, jeśli chodzi o spożywanie niepasteryzowanych produktów - a takie ma w swoim składzie oxymel. My polecamy stosować go jako przyprawę, np. składnik sałatkowego sosu czy marynaty. Jeśli chcesz korzystać z produktu Olini a masz jakiekolwiek schorzenia, przyjmujesz leki lub masz inne wątpliwości - najpierw porozmawiaj ze swoim lekarzem.
Smak: Syrop o orzeźwiającym smaku z nutą czosnku i imbiru, zbalansowanym słodyczą agawy i korzennymi przyprawami.
Zapach: Octowo-cytrynowy.
Konsystencja: Klarowny lub lekko mętny napój.
Osad: Z czasem na dnie butelki może pojawić się osad. To naturalne zjawisko! Przed spożyciem wystarczy wstrząsnąć butelką.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia obecnej partii oxymeli to listopad 2026 r., niezależnie od daty otwarcia produktu. Oxymel to w 100% naturalny produkt, powstały na bazie żywego octu jabłkowego, dojrzałych warzyw oraz najlepszej jakości przypraw i ziół.
Przechowywanie: Jak przechowywać oxymel? Trzymaj go w lodówce lub w innym suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 2°C do 8°C, z dala od źródeł światła - zarówno przed, jak i po otwarciu.
Informacje dla alergików: Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy i orzechów. Nie zawiera glutenu.
Składniki
97% macerat octu jabłkowego z warzywami, ziołami i przyprawami (cebula, czosnek, korzeń chrzanu, korzeń kurkumy, korzeń imbiru, mięta, anyż, goździki, cynamon, pieprz, oregano), cytryna, syrop z agawy.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 156 kJ / 36,8 kcal |
tłuszcz | 0,7 g |
– w tym kwasy nasycone | 0 g |
węglowodany | 7,2 g |
– w tym cukry | 2,3 g |
białko | 0,5 g |
sól | 0,1 g |
Oxymel – przepis
Zastanawiasz się, jak zrobić domowy oxymel? Potrzebujesz dużo czasu – ognisty cydr dojrzewa aż 4 tygodnie! A także składników najlepszej jakości – przede wszystkim naturalnego octu jabłkowego. Co do reszty – wszystko zależy od Twoich upodobań. Jedna receptura na oxymel (oksymel) nie istnieje.
Zielarka Rosemary Gladstar, która spopularyzowała ten pikantny syrop na całym świecie, zachęcała do tworzenia własnych jego wersji. Niektóre zebrała w swojej książce pt. „Ognisty cydr! – 101 ostrych przepisów…”.
Biały oxymel (oksymel) to mieszanka octu jabłkowego z innym jasnym octem, np. z kwiatów czarnego bzu. Czerwony oxymel (oksymel) powstanie po połączeniu octu jabłkowego z octem z dzikiej róży, aronii czy malinowym.
Do mieszanki można dodać także owoce dzikiej róży, papryczki jalapenos albo pomarańcze.
Oxymel można zrobić też w wersji wegańskiej – takiej, jak nasza – i miód zastąpić np. syropem z agawy.
Oxymel (Oksymel) – zastosowanie
Zastanawiasz się, jak stosować Oxymel – Ognisty Cydr Olini? Przede wszystkim jedynie po rozcieńczeniu! Możesz dodać go do:
- zimnej wody i wypić w ulubionej szklaneczce
- ciepłej wody a powstanie pikantna herbatka
- soku lub lemoniady, aby zrobić napoje, które doskonale gaszą pragnienie
- sosów, marynat i dressingów do sałatek a podkreśli smak warzyw i mięs
Oxymel – jak pić?
Wiele osób zastanawia się, jak pić oxymel (oksymel). Ze względu na ocet jabłkowy, rekomendujemy podawanie go dzieciom i dorosłym doraźnie. Rekomendowane porcje syropu to ok. 6 łyżek dziennie w 2 częściach, na przykład rano i wieczorem.
Niektórzy dorośli stosują oxymel (oksymel) zwłaszcza jesienią i zimą, w ilości 2-3 łyżek stołowych dziennie, przed lub po posiłku.
Oxymel to nie wyrób medyczny czy produkt leczniczy. Nie ma więc sztywnych zaleceń w zakresie jego spożywania. Nie dotyczy go także zagrożenie przedawkowania.
Nasze rekomendacje, jak podawać oxymel, mają charakter informacyjny. Opracowaliśmy je na podstawie dostępnych źródeł: opinii dietetyków i innych specjalistów oraz doświadczeń klientów i naszych własnych. W razie jakichkolwiek wątpliwości – warto skonsultować się z lekarzem.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.
Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy Olini
Opinie ekspertów
Dietetyk Keep Feet In Style
Karolina Czyżowska Trycholog