
Oxymel Olini
34,90 zł

Co to jest Oxymel?
Oxymel to pełen naturalnych składników słodzony octowy macerat warzywno-ziołowy.
Nazwa oxymel wywodzi się z języka greckiego i wskazuje na dwa główne składniki mikstury. Oxy, czyli kwaśny, ostry, to ocet jabłkowy, a mel lub méli – miód. Pozostałe składniki, z których robi się tradycyjny oxymel (oksymel), to warzywa, przyprawy i zioła:
- czosnek
- cebula
- korzeń chrzanu
- korzeń imbiru
- pieprz cayenne
Inna nazwa oxymelu to Ognisty cydr, czyli tłumaczenie jego angielskiego określenia fire cider.
Oxymel (Oksymel) – właściwości
Dlaczego warto pić Oxymel (Oksymel) Olini?
- dostarczasz swojemu organizmowi pyszne składniki: ocet jabłkowy, warzywa cebulowe i korzeniowe, przyprawy oraz zioła
- możesz spożywać cebulę, czosnek i chrzan w przystępnej dla siebie i otoczenia formie
- nie musisz robić syropu samodzielnie ani czekać tygodniami, aż będzie gotowy
- wybierasz produkt w 100% wegański – słodzony syropem z agawy, a nie miodem
Oxymel – składniki
Oxymel powstaje z warzyw, przypraw i ziół z podlaskiej wsi, położonej w sercu Puszczy Knyszyńskiej – obszaru objętego siecią Natura 2000.
Znalazły się w nim przyprawy i zioła, np. kurkuma. Jest tu też oregano, a pikantno-słodki smak oxymela podkreśla anyż. Ciepłej, charakterystycznej nuty dodają mu goździki i rozgrzewający cynamon.
Dzięki mięcie i cytrynie Oxymel ma orzeźwiający posmak.

Warto wiedzieć
Oxymel Olini - składniki
97% macerat octu jabłkowego z warzywami, ziołami i przyprawami (cebula, czosnek, korzeń chrzanu, korzeń kurkumy, korzeń imbiru, mięta, anyż, goździki, cynamon, pieprz, oregano), cytryna, syrop z agawy.
Polska
Niewiele wiadomo na temat skutków ubocznych spożywania oxymelu (oksymelu) - nie ma badań w tym temacie. Prawdopodobnie jest on bezpieczny dla większości ludzi. Brak jest też przeciwwskazań do picia go przez kobiety w ciąży czy karmiące piersią. Specjaliści są natomiast zgodni, że powinny one zachować ostrożność, jeśli chodzi o spożywanie niepasteryzowanych produktów - a takie ma w swoim składzie oxymel. My polecamy stosować go jako przyprawę, np. składnik sałatkowego sosu czy marynaty. Jeśli chcesz korzystać z produktu Olini a masz jakiekolwiek schorzenia, przyjmujesz leki lub masz inne wątpliwości - najpierw porozmawiaj ze swoim lekarzem.
Syrop o orzeźwiającym smaku z nutą czosnku i imbiru, zbalansowanym słodyczą agawy i korzennymi przyprawami.
Octowo-cytrynowy.
Klarowny lub lekko mętny napój.
Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy i orzechów. Nie zawiera glutenu.
Termin przydatności do spożycia obecnej partii oxymeli to listopad 2026 r., niezależnie od daty otwarcia produktu. Oxymel to w 100% naturalny produkt, powstały na bazie żywego octu jabłkowego, dojrzałych warzyw oraz najlepszej jakości przypraw i ziół.
Jak przechowywać oxymel? Trzymaj go w lodówce lub w innym suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 2°C do 8°C, z dala od źródeł światła - zarówno przed, jak i po otwarciu.
Z czasem na dnie butelki może pojawić się osad. To naturalne zjawisko! Przed spożyciem wystarczy wstrząsnąć butelką.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 156 kJ / 36,8 kcal |
tłuszcz | 0,7 g |
– w tym kwasy nasycone | 0 g |
węglowodany | 7,2 g |
– w tym cukry | 2,3 g |
białko | 0,5 g |
sól | 0,1 g |

Oxymel – przepis
Zastanawiasz się, jak zrobić domowy oxymel? Potrzebujesz dużo czasu – ognisty cydr dojrzewa aż 4 tygodnie! A także składników najlepszej jakości – przede wszystkim naturalnego octu jabłkowego. Co do reszty – wszystko zależy od Twoich upodobań. Jedna receptura na oxymel (oksymel) nie istnieje.
Zielarka Rosemary Gladstar, która spopularyzowała ten pikantny syrop na całym świecie, zachęcała do tworzenia własnych jego wersji. Niektóre zebrała w swojej książce pt. „Ognisty cydr! – 101 ostrych przepisów…”.
Biały oxymel (oksymel) to mieszanka octu jabłkowego z innym jasnym octem, np. z kwiatów czarnego bzu. Czerwony oxymel (oksymel) powstanie po połączeniu octu jabłkowego z octem z dzikiej róży, aronii czy malinowym.
Do mieszanki można dodać także owoce dzikiej róży, papryczki jalapenos albo pomarańcze.
Oxymel można zrobić też w wersji wegańskiej – takiej, jak nasza – i miód zastąpić np. syropem z agawy.
Oxymel (Oksymel) – zastosowanie
Zastanawiasz się, jak stosować Oxymel – Ognisty Cydr Olini? Przede wszystkim jedynie po rozcieńczeniu! Możesz dodać go do:
- zimnej wody i wypić w ulubionej szklaneczce
- ciepłej wody a powstanie pikantna herbatka
- soku lub lemoniady, aby zrobić napoje, które doskonale gaszą pragnienie
- sosów, marynat i dressingów do sałatek a podkreśli smak warzyw i mięs
Oxymel – jak pić?
Wiele osób zastanawia się, jak pić oxymel (oksymel). Ze względu na ocet jabłkowy, rekomendujemy podawanie go dzieciom i dorosłym doraźnie. Rekomendowane porcje syropu to ok. 6 łyżek dziennie w 2 częściach, na przykład rano i wieczorem.
Niektórzy dorośli stosują oxymel (oksymel) zwłaszcza jesienią i zimą, w ilości 2-3 łyżek stołowych dziennie, przed lub po posiłku.
Oxymel to nie wyrób medyczny czy produkt leczniczy. Nie ma więc sztywnych zaleceń w zakresie jego spożywania. Nie dotyczy go także zagrożenie przedawkowania.
Nasze rekomendacje, jak podawać oxymel, mają charakter informacyjny. Opracowaliśmy je na podstawie dostępnych źródeł: opinii dietetyków i innych specjalistów oraz doświadczeń klientów i naszych własnych. W razie jakichkolwiek wątpliwości – warto skonsultować się z lekarzem.
Opinie ekspertów
Najczęściej zadawane pytania
-
Jak przechowywać oxymel (oksymel)?
-
Trzymaj go w lodówce lub w innym suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze od 2°C do 8°C, z dala od źródeł światła - zarówno przed, jak i po otwarciu.
-
Jak stosować oxymel (oksymel)?
-
Oxymel warto pić rozcieńczony z wodą, sokiem lub syropem. Ognisty cydr możesz używać jako dressing do sałatek albo przyprawę do sosów i marynat.
-
Jak pić oxymel (oksymel)?
-
Podczas przeziębienia dietetycy rekomendują, by pić rozcieńczony Oxymel dwa razy dziennie. Zalecana porcja w trakcie infekcji, to 3 łyżki oksymelu rano i 3 wieczorem, z dodatkiem wody, soku, herbaty lub syropu. Możesz także pić oxymel na co dzień, profilaktyczne, w ilości 2-3 łyżek dziennie, zmieszanych z innym płynem.
-
Oxymel (Oksymel) - przeciwwskazania
-
Nie wiadomo wiele o ryzyku związanym z piciem oxymelu (oksymelu), ale znane są ewentualne skutki uboczne spożywania octu jabłkowego, który ma w swoim składzie. Ocet jabłkowy to produkt o wysokiej kwasowości, może więc wpływać negatywnie na szkliwo zębów. Stomatolodzy radzą, aby w przypadku wrażliwego uzębienia, rozcieńczony ocet pić przez słomkę, po czym przepłukać jamę ustną wodą. To samo można zrobić po spożyciu oxymelu. Według niektórych opinii, ocet jabłkowy wpływa na redukcję czerwonych krwinek, ale badania temu przeczą. Więcej informacji na ten temat w artykule w naszej Bazie Wiedzy pt. „Najczęstsze pytania o ocet jabłkowy”. W razie jakichkolwiek wątpliwości związanych ze stosowaniem oxymelu (oksymelu), warto porozmawiać z lekarzem.
-
Czy oxymel (oksymel) działa na odporność?
-
Oxymel (oksymel) jest powszechnie stosowany i popularny na całym świecie od wieków. Mimo to nie ma badań, które potwierdzają jego skuteczność jako naturalnego środka wspierającego układ odpornościowy. Za to wiele analiz udowodniło prozdrowotne właściwości składników, z których robi się cydr ognisty. Ocet jabłkowy, którego głównym składnikiem jest kwas octowy, zgodnie z wynikami badań może działać antybakteryjnie. Skuteczność czosnku w zmniejszaniu objawów przeziębienia również została potwierdzona testami. Imbir, a także chrzan i czosnek zawierają przeciwutleniacze, które wspierają organizm poprzez zwalczanie wolnych rodników powodujących choroby. Według innych badań, czosnek może wspierać pracę serca i poprawiać krążenie. Imbir jest dobrze przebadanym remedium na nudności, wymioty i rozstrój żołądka. Może wpływać na trawienie - jest pomocny, gdy czujemy dyskomfort z powodu przejedzenia i uczucia pełności. My zachęcamy, aby wzmacniać organizm i układ odpornościowy na co dzień poprzez zdrowe odżywianie i styl życia. Polecamy spożywanie oxymelu doraźnie, np. przy walce z przeziębieniem.
-
Oxymel (Oksymel) a temperatura
-
Oxymel (oksymel) pod wpływem gorącej wody czy wysokiej temperatury zachowuje swoje właściwości. Choć może stracić część witamin, olejki eteryczne maceratu pozostaną aktywne.
-
Na co pomaga Oxymel?
-
Według naturopatów oxymel wzmacnia odporność i działa na infekcje, dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwwirusowym. Oxymel ma też sporo zwolenników, którzy uważają, że poprawia krążenie krwi i wspomaga trawienie.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.