Owocki liofilizowane MIX Olini
- Mieszanka chrupiących bananów, truskawek i owoców jagody kamczackiej
- Mają wszystko to, za co kochasz owoce
- 100 g Owocków powstaje z ok. 1 kilograma świeżych owoców
bez dodatku cukru
8 g/100 g
białko
zdrowa przekąska
Owoce liofilizowane – co to jest?
Liofilizacja to suszenie owoców z pomocą mrożenia. Podczas niej usuwa się z nich wodę (dlatego są tak lekkie!), ale zostaje ich owocowość: smak, aromat i właściwości.
Co zyskujesz dzięki liofilizacji owoców?
- zachowują długą trwałość – nawet rok
- są lekkie, a więc idealne do plecaka do szkoły lub w podróż
- łatwo je przechowasz – wystarczy szklany, dobrze zakręcony słoik
- nie musisz ich myć, czyścić z szypułek ani kroić – są gotowe do użycia
Czy liofilizowane owoce są zdrowe?
Jeśli szukasz produktów naturalnych, to chrupiąca mieszanka owoców liofilizowanych od Olini jest dla Ciebie!
Dzięki liofilizacji banany, truskawki i owoce jagody kamczackiej zachowują swój kolor, i to bez barwników! Nie potrzebują też konserwantów, żeby uzyskać długą trwałość. Są naturalnie słodkie, więc obejdą się bez dodatkowego cukru. Do tego chrupią, jak chipsy, ale są od nich dużo zdrowsze!
Owoce liofilizowane – z czym jeść?
Chrupiący mix owoców liofilizowanych możesz jeść prosto ze słoiczka lub wykorzystać go do zrobienia pysznych dań!
- Smoothie bowl – owoce z mieszanki zmiksuj z jogurtem naturalnym i mlekiem roślinnym oraz odrobiną miodu na gładki krem. Możesz dodać ulubione orzechy i nasiona.
- Ciasto – jeśli mieszankę dodasz do swoich wypieków, dzięki owocom jagody kamczackiej i truskawkom zyskają fioletowo-czerwony kolor i kwaskowatość, a dzięki bananom – słodycz bez cukru.
- Sałatka – wymieszaj owoce z ulubioną sałatą, dodaj orzechy włoskie, cebulę czerwoną i ulubiony dressing oraz kawałki sera feta lub grillowanego kurczaka.
- Owsianka – ugotuj owsiankę na mleku roślinnym, dodaj liofilizowane owoce, orzechy i ulubiony miód.
- Deser – rozpuść ulubioną czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj liofilizowane, pokruszone owoce, a następnie całość wymieszaj do połączenia składników. Przełóż do foremek i schłódź w lodówce.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Dla osób, które dbają o zdrowie i poszukują naturalnych produktów o czystym składzie, a także dla sportowców, którzy szukają szybkiego uzupełnienia diety w składniki odżywcze. Mogą je spożywać kobiety w ciąży i dzieci. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Kolor i smak: Od różowego do bordowego. Banany są słodkie, a truskawki i owoce jagody kamczackiej są lekko kwaskowate.
Konsystencja: Duże, chrupiące plastry truskawek i bananów oraz całe owoce jagody kamczackiej.
Jak używać: Jako samodzielną przekąskę albo dodatek np. do musli czy deserów.
Informacja dla alergików: Produkt nie zawiera substancji alergennych.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia na etykiecie.
Przechowywanie: Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej.
Informacja dla alergików: Może zawierać gorczycę, orzechy, sezam oraz gluten.
Skład
40% banan, 40% truskawka, 20% jagoda kamczacka
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 1522 kJ / 359 kcal |
tłuszcz | 1,4 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany | 77 g |
-w tym cukry | 36 g |
białko | 8 g |
sól | 0 g |
Owoce liofilizowane dla niemowlaka
Liofilizowane owoce można podać dziecku jako samodzielną przekąskę lub dodać do mleka modyfikowanego, kaszki czy jogurtu naturalnego.
Wcześniej należy upewnić się, czy owoce są na tyle miękkie, aby maluch je bez problemu przeżuł i strawił.
Owoce liofilizowane dla dzieci
Dzięki swojej kruchości liofilizowane owoce są idealne dla ząbkujących maluchów.
Kolor, zwłaszcza truskawek i jagód, nawet największych niejadków zachęci do spróbowania czegoś nowego!
Owoce liofilizowane kcal
Liofilizowane owoce Olini to naturalnie słodkie, zdrowe słodycze. Kaloryczność 100 gram mieszanki może mieć 300-400 kcal.
Chrupanie owoców po liofilizacji wciąga, dlatego warto jeść je z umiarem. Należy pamiętać, że taka sama ich ilość zawiera więcej naturalnego cukru i kalorii, co świeżych.
Liofilizowane owoce – sklep
Liofilizowane owoce – gdzie kupić najlepsze? Dostaniesz je w sklepach spożywczych i ze zdrową żywnością oraz w sklepach internetowych. Znajdziesz je też na działach z produktami organicznymi w hipermarketach i w sklepach sportowych.
Od tego, gdzie kupisz liofilizowane owoce, ważniejsza jest ich jakość! Wybieraj mieszanki, które:
- nie zawierają dodatkowego cukru albo barwników czy konserwantów
- są odpowiednio zapakowane
- mają długi termin ważności
Liofilizowana mieszanka – cena
Cena owoców liofilizowanych może się różnić w zależności od sklepu. Zazwyczaj za opakowanie mieszanki owoców liofilizowanych o wadze ok. 400 g zapłacimy od 10 do 50 złotych.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.