📦 Darmowa dostawa z DPD Pickup 📦
🌸 -10% na zestawy na Dzień Mamy. Zobacz tutaj. 🌸
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 0,01 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Tran z wątroby dorsza Olini

  • Wysoka zawartość kwasów EPA i DHA dobrych dla mózgu, wzroku i serca
  • Źródło witamin D3 i A, które wzmacniają kości i odporność
  • Bez metali ciężkich, pestycydów i dioksyn
  • Wskaźnik TOTOX - 13
Cena: 54,90 zł 54.90



























ilość - + szt.
Czas realizacji: 1 - 2 dni robocze
Darmowa dostawa: od 0.01 zł Zobacz koszty dostawy
Pij tran z dorsza codziennie i zapomnij, co to katar, kaszel, przygnębienie czy bóle kości. Każda jego łyżeczka to porcja kwasów omega-3 oraz witamin A i D w dużych ilościach. Tran Olini jest czysty i pochodzi z ryb ze zrównoważonych połowów, co potwierdza certyfikat MSC. Ma także delikatny zapach i smak.

z ryb ze zrównoważonych połowów

korzystny stosunek kwasów omega 3:6:9 - 12,1:1:14

Co to jest tran?

Czy wiesz, co to jest tran i dlaczego Twoja babcia podawała Ci go na łyżeczce, szczególnie jesienią i zimą?

To olej z wątroby dorsza atlantyckiego (Gadus morhua). Dawniej był lekarstwem, dziś to przedmiot naukowych badań. Według nich jest jednym z najbogatszych źródeł witamin A i D. Zawiera też duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, w tym eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA).

Tran z dorsza od Olini pochodzi z ryb ze zrównoważonych połowów.

Nasz tran właściwości zawdzięcza sposobowi produkcji. Pozyskiwany jest ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego.

Dziko żyjące ryby zostały złowione zgodnie z rygorystycznymi Standardami Zrównoważonego Rybołówstwa. Potwierdza to certyfikat Marine Stewardship Council (MSC), który ma producent naszego tranu.

Zrównoważone połowy w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski. Zapewniają też bezpieczną przyszłość społecznościom rybackim i ludziom z branży rybackiej.

MSC przyznaje się konkretnym rybakom, którzy prowadzą połowy określonego stada, na 5 lat. Co roku muszą oni poddawać się audytowi i stale usprawniać swoje działania.

Właściwości tranu

Ze względu na mały dostęp do słońca, zwłaszcza od października do maja, suplementujesz witaminę D. Do tego łykasz tabletki z witaminą A i pijesz oleje z omega-3. A gdyby mieć to wszystko w jednej butelce? Tran z dorsza to bogate źródło wszystkich tych składników!

Nagromadzenie dużych ilości witamin i kwasów tłuszczowych w Tranie Olini to efekt jego rafinacji. Dzięki niej nasz olej z wątroby dorsza:

  • jest czysty – nie zawiera metali ciężkich (np. rtęci, ołowiu), dioksyn i pestycydów (PCB)
  • ma mniej alergenów, jak np. białka ryb
  • spełnia normy i standardy bezpieczeństwa

Jakość Tranu określiło niezależne, akredytowane laboratorium. Wykazało ono, że jego wskaźnik TOTOX wynosi 13. Tak niska liczba oznacza, że kwasy w naszym „morskim oleju” się nie utleniają, czego potwierdzeniem jest m.in. jego delikatny smak.

Butelka tranu z dorsza w wodzie

Warto wiedzieć

Wyprodukowano w: Norwegia, Islandia

Dla kogo: Dla dzieci i dorosłych, również kobiet w ciąży.

Dzieci: Można podawać niemowlętom od 4 tygodnia życia. Zalecamy zacząć od 2,5 ml i stopniowo zwiększać porcję do 5 ml. Dzieci powyżej 12 roku życia powinny przyjmować 10 ml (łyżkę) tranu.

Smak: Delikatnie rybi, pozbawiony goryczy.

Zapach: Morski, rybi.

Kolor: Jasnożółty, półprzezroczysty.

Konsystencja: Oleista.

Zalecane spożycie: Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety. Nie ma właściwości leczniczych. Zalecana dzienna porcja Tranu to pół łyżeczki (2,5 ml) dla niemowląt od 4 tygodnia życia, łyżka (10 ml) dla dzieci powyżej 12 roku życia i dorosłych, której nie należy przekraczać. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.

Jak używać: Można pić go bezpośrednio z łyżeczki lub dodawać do napojów i potraw.

Z czym łączyć: Smak tranu neutralizują nasze soki i syropy, zwłaszcza syrop z malin i aronii. Składnik szota z olejem z czarnuszki, miodem i syropem.

Informacja dla alergików: Nie zawiera glutenu, sezamu, gorczycy i orzechów.

Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 31.12.2025 r. (znajdziesz go na tylnej etykiecie). Jeśli chcesz uniknąć pojawienia się osadu, to polecamy spożyć tran w ciągu 4 tygodni od jego otwarcia. Ale spokojnie, po tym czasie Twój tran wciąż można pić - ma te same właściwości. Jedyne, o czym należy pamiętać, to data przydatności na etykiecie.

Przechowywanie: Tran po otwarciu należy trzymać w lodówce (w temperaturze około 5-10°C). Zalecamy przechowywać go w oryginalnej, szczelnie zamkniętej butelce, która chroni go przed światłem i tlenem. Schłodzić przed pierwszym otwarciem. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Twój tran ma osad? To zjawisko naturalne, bez wpływu na jego właściwości. Powoduje go niska temperatura, w której olej jest trzymany. Co robić, gdy go zauważysz? Wypić tran mimo osadu i cieszyć się z dobroczynnych składników, których sobie wraz z nim dostarczymy.

Skład

100% olej z wątroby dorsza Gadus morhua Linne

 

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100gw porcji 2,5 ml (2,31 g)w porcji 10 ml (9,24 g)% RWS* w porcji 2,31 g% RWS* w porcji 9,24 g
Wartość
energetyczna
3700 kJ /
900 kcal
86 kJ /
3 kcal
344 kJ /
12 kcal
0,83%3,32%
tłuszcz100 g2,31 g9,24 g2,77%11,08%
w tym
– kwasy tłuszczowe
nasycone
18 g0,4 g1,6 g1,16%4,62%
– kwasy tłuszczowe
jednonienasycone
50 g1,2 g4,8 g1,73%6,94%
– kwasy tłuszczowe
wielonienasycone
25 g0,6 g2,4 g6,7%26,8%
węglowodany0 g0 g0 g0 %0 %
– w tym cukry0 g0 g0 g0 %0 %
białko0 g0 g0 g0 %0 %
sól0 g0 g0 g0 %0 %
witamina D3302 µg7 µg28 µg19%76%
witamina A32930 µg913 µg3650 µg31%124%
Zawiera
Omega-3 EPA (kwas eikozapentaenowy)8,5 g0,20 g0,80 g133%532%
Omega-3 DHA (kwas dokozaheksaenowy)9,6 g0,22 g0,88 g167%668%

Wartość wskaźnika TOTOX: 13

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/ 2 000 kcal)

Tran z dorsza Olini

Na co pomaga tran?

Po co przyjmować tran? Na co pomaga? Dzięki piciu oleju z wątroby dorsza:

  • uzupełniasz niedobory witamin A i D
  • zmniejszasz stany zapalne w organizmie
  • utrzymujesz mocne i zdrowe kości
  • możesz zmniejszyć ból stawów
  • chronisz swój wzrok, także przed jaskrą
  • wspierasz pracę swojego serca
  • przeciwdziałasz lękowi i depresji
  • dbasz o swoje jelita
  • możesz zmniejszyć poziom trójglicerydów we krwi
  • wspierasz swój układ odpornościowy
  • utrzymujesz błony śluzowe w prawidłowym stanie

Zastosowanie tranu

Tran – wskazania

Stosuj olej z wątróbek dorsza codziennie, przez cały rok! Zwłaszcza gdy:

  • często chorujesz
  • złapało Cię przeziębienie
  • czujesz osłabienie
  • Twoja skóra potrzebuje nawilżenia i ochrony
  • masz łuszczycę
  • dokucza Ci AZS
  • masz za wysoki cholesterol
  • masz zaparcia
  • gorzej widzisz
  • potrzebujesz się skupić i masz dużo nauki
  • nie masz apetytu
  • starasz się o dziecko
  • dokucza Ci alergia
  • bolą Cię stawy

Tran z dorsza – przeciwwskazania

Czy tran jest bezpieczny? Generalnie tak, choć u niektórych osób może wywołać niewielkie skutki uboczne.

Przeciwwskazaniem do picia tranu jest alergia na ryby i skorupiaki lub choroby serca i krwi. Najlepiej porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem.

Więcej, nie znaczy lepiej. Zachowaj ostrożność, jeśli już suplementujesz witaminę A. Jeśli przyjmiesz jej za dużo, możesz mieć problemy z kośćmi i zwiększasz ryzyko osteoporozy. Hiperwitaminoza witaminy A jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży.
Natomiast jeśli pijesz zalecaną porcję Tranu – nie ma powodów do obaw. Organizm i tak nie wchłania 100% witaminy przyjętej z olejem.

Jak pić tran?

Tran dla dorosłych – ile brać, aby odczuć jego działanie?

10 ml (łyżka) zawiera:

  • EPA – 800 mg (0,8 g)
  • DHA – 888 mg (0,88 g)
  • wit. D3 – 28 μg (1120 j.) (76% dziennego zapotrzebowania)
  • wit. A – 3650 μg (122% dziennego zapotrzebowania)

Jak stosować tran?

Przyjmuj olej z wątroby dorsza z jedzeniem, zwłaszcza bogatym w tłuszcze. Może to pomóc Twojemu organizmowi w lepszym trawieniu i wchłanianiu kwasów omega-3.

Tran stosuj cały rok, nie tylko w sezonie grypowym.

Włącz tran do picia do swojej diety. To jeden z elementów zdrowego stylu życia, obok: regularnej aktywności fizycznej, odpowiedniej ilości snu oraz unikania używek i stresu.

Tran z dorsza – cena

Cena tranu będzie wyższa, jeśli:

  • posiada certyfikat MSC
  • ma delikatny smak, który świadczy o jego świeżości
  • nie zawiera zbędnych składników pomocniczych
  • jest czysty, co potwierdzają badania
  • jest płynny – olej w kapsułkach może nie być już tak świeży
  • producent informuje o zawartości składników i pochodzeniu oleju
  • jest w ciemnej butelce, która chroni wrażliwe na utlenianie kwasy omega-3
  • produkt ma niski wskaźnik TOTOX

Tańszy będzie olej rybi w płynie, którego producent nie doprecyzowuje, np. z jakich ryb pochodzi albo jaki ma skład.

Najczęściej zadawane pytania

Czy można łączyć tran i olej (np. z czarnuszki, dla uczniów, olej lniany)?

Nie ma przeciwwskazań do łączenia różnych olejów. Każdy z nich ma trochę inne właściwości. To produkty, które się uzupełniają. Tran jest bogatym źródłem kwasów DHA i EPA, a także witaminy D. Olej lniany dostarcza innego kwasu z rodziny omega-3 – kwasu alfa-linolenowego (ALA). Z kolei olej z czarnuszki jest źródłem kwasu linolowego (omega-6), a także tymochinonu – związku o działaniu przeciwalergicznym, przeciwzapalnym i wzmacniającym odporność.

Co warto przyjmować dodatkowo oprócz tranu?

To zależy od indywidualnych potrzeb. Bez wiedzy na temat stanu zdrowia i nawyków żywieniowych ciężko wskazać konkretne dodatki do diety. Jeśli celem jest wzmocnienie odporności, można rozważyć dodatkową suplementację witaminy C i cynku.

Jaki sok lub syrop polecacie do tranu i oleju z czarnuszki?

Zarówno olej z czarnuszki, jak i tran, zawierają związki, które wspomagają pracę układu odpornościowego i łagodzą stan zapalny towarzyszący infekcjom. Jednak nie są dobrym źródłem witaminy C, która odgrywa bardzo ważną rolę w profilaktyce infekcji. W związku z tym, oprócz oleju z czarnuszki i tranu, można stosować dodatkowo soki bogate w witaminę C (np. sok z maliny i jagody kamczackiej, maliny i aronii, czarnego bzu albo pigwowca). Do tego można dodać jeszcze miód, który - ze względu na swoje działanie antybakteryjne - jest nazywany „naturalnym antybiotykiem”.
Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 0.01 zł

Opinie o produkcie

Idealne uzupełnienie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium