Świąteczne prezenty 🎄🎁 Wybierz spośród 10 zestawów
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Tran Olini

0.0 (0 opinii)
  • Wysoka zawartość kwasów EPA i DHA dobrych dla mózgu, wzroku i serca
  • Źródło witamin D3 i A, które wzmacniają kości i odporność
  • Bez metali ciężkich, pestycydów i dioksyn
  • Wskaźnik TOTOX - 13
Cena: 44,90 zł 44.90
Cena w abonamencie: 40,40 zł



























ilość - + szt.
Czas realizacji: 2 - 3 dni robocze
Darmowa dostawa: od 199 zł Zobacz koszty dostawy
Pij tran z dorsza codziennie i zapomnij, co to katar, kaszel, przygnębienie czy bóle kości. Każda jego łyżeczka to porcja kwasów omega-3 oraz witamin A i D w dużych ilościach. Tran Olini jest czysty i pochodzi z ryb ze zrównoważonych połowów, co potwierdza certyfikat MSC. Ma także delikatny zapach i smak.

z ryb ze zrównoważonych połowów

korzystny stosunek kwasów omega 3:6:9 - 12,1:1:14

Co to jest tran?

Czy wiesz, co to jest tran i dlaczego Twoja babcia podawała Ci go na łyżeczce, szczególnie jesienią i zimą?

To olej z wątroby dorsza atlantyckiego (Gadus morhua). Dawniej był lekarstwem, dziś to przedmiot naukowych badań. Według nich jest jednym z najbogatszych źródeł witamin A i D. Zawiera też duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, w tym eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA).

Tran z dorsza od Olini pochodzi z ryb ze zrównoważonych połowów.

Nasz tran właściwości zawdzięcza sposobowi produkcji. Pozyskiwany jest ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego.

Dziko żyjące ryby zostały złowione zgodnie z rygorystycznymi Standardami Zrównoważonego Rybołówstwa. Potwierdza to certyfikat Marine Stewardship Council (MSC), który ma producent naszego tranu.

Zrównoważone połowy w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski. Zapewniają też bezpieczną przyszłość społecznościom rybackim i ludziom z branży rybackiej.

MSC przyznaje się konkretnym rybakom, którzy prowadzą połowy określonego stada, na 5 lat. Co roku muszą oni poddawać się audytowi i stale usprawniać swoje działania.

Właściwości tranu

Ze względu na mały dostęp do słońca, zwłaszcza od października do maja, suplementujesz witaminę D. Do tego łykasz tabletki z witaminą A i pijesz oleje z omega-3. A gdyby mieć to wszystko w jednej butelce? Tran z dorsza to bogate źródło wszystkich tych składników!

Nagromadzenie dużych ilości witamin i kwasów tłuszczowych w Tranie Olini to efekt jego rafinacji. Dzięki niej nasz olej z wątroby dorsza:

  • jest czysty – nie zawiera metali ciężkich (np. rtęci, ołowiu), dioksyn i pestycydów (PCB)
  • ma mniej alergenów, jak np. białka ryb
  • spełnia normy i standardy bezpieczeństwa

Jakość Tranu określiło niezależne, akredytowane laboratorium. Wykazało ono, że jego wskaźnik TOTOX wynosi 13. Tak niska liczba oznacza, że kwasy w naszym „morskim oleju” się nie utleniają, czego potwierdzeniem jest m.in. jego delikatny smak.

Warto wiedzieć

Wyprodukowano w: Norwegia, Islandia

Dla kogo: Dla dzieci i dorosłych, również kobiet w ciąży.

Dzieci: Można podawać dzieciom powyżej 3 roku życia.

Smak: Delikatnie rybi, pozbawiony goryczy.

Zapach: Morski, rybi.

Kolor: Jasnożółty, półprzezroczysty.

Konsystencja: Oleista.

Jak używać: Można pić go bezpośrednio z łyżeczki lub dodawać do napojów i potraw.

Z czym łączyć: Smak tranu neutralizują nasze soki i syropy, zwłaszcza syrop z malin i aronii. Składnik szota z olejem z czarnuszki, miodem i syropem.

Informacja dla alergików: Nie zawiera glutenu, sezamu, gorczycy i orzechów.

Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 30.09.2025 r. (znajdziesz go na tylnej etykiecie).

Przechowywanie: Tran po otwarciu należy trzymać w lodówce (w temperaturze około 5-10°C). Zalecamy przechowywać go w oryginalnej, szczelnie zamkniętej butelce, która chroni go przed światłem i tlenem. Schłodzić przed pierwszym otwarciem.

Skład

100% olej z wątroby dorsza Gadus morhua Linne

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna 3700 kJ / 900 kcal
tłuszcz 100 g
- w tym
kwasy tłuszczowe nasycone 18 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone 50 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone 25 g
węglowodany 0 g
- w tym cukry 0 g
białko 0 g
sól 0 g
witamina D3 302 µg
witamina A 32930 µg
Zawiera:
Omega-3 EPA (kwas eikozapentaenowy) 8,5 g
Omega-3 DHA (kwas dokozaheksaenowy) 9,6 g
Wartość wskaźnika TOTOX 13

Na co pomaga tran?

Po co przyjmować tran? Na co pomaga? Dzięki piciu oleju z wątroby dorsza:

  • uzupełniasz niedobory witamin A i D
  • zmniejszasz stany zapalne w organizmie
  • utrzymujesz mocne i zdrowe kości
  • możesz zmniejszyć ból stawów
  • chronisz swój wzrok, także przed jaskrą
  • wspierasz pracę swojego serca
  • przeciwdziałasz lękowi i depresji
  • dbasz o swoje jelita
  • możesz zmniejszyć poziom trójglicerydów we krwi
  • wspierasz swój układ odpornościowy
  • utrzymujesz błony śluzowe w prawidłowym stanie

Zastosowanie tranu

Tran – wskazania

Stosuj olej z wątróbek dorsza codziennie, przez cały rok! Zwłaszcza gdy:

  • często chorujesz
  • złapało Cię przeziębienie
  • czujesz osłabienie
  • Twoja skóra potrzebuje nawilżenia i ochrony
  • masz łuszczycę
  • dokucza Ci AZS
  • masz za wysoki cholesterol
  • masz zaparcia
  • gorzej widzisz
  • potrzebujesz się skupić i masz dużo nauki
  • nie masz apetytu
  • starasz się o dziecko
  • dokucza Ci alergia
  • bolą Cię stawy

Tran z dorsza – przeciwwskazania

Czy tran jest bezpieczny? Generalnie tak, choć u niektórych osób może wywołać niewielkie skutki uboczne.

Przeciwwskazaniem do picia tranu jest alergia na ryby i skorupiaki lub choroby serca i krwi. Najlepiej porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem.

Więcej, nie znaczy lepiej.

Jak pić tran?

Tran dla dorosłych – ile brać, aby odczuć jego działanie?

5 ml (1 łyżeczka) zawiera:

  • EPA – 393 mg (0,39 g)
  • DHA – 444 mg (0,44 g)
  • wit. D3 – 14 uq (560 j.) (38% dziennego zapotrzebowania)
  • wit. A – 1825 uq (61% dziennego zapotrzebowania)

Jak stosować tran?

Przyjmuj olej z wątroby dorsza z jedzeniem, zwłaszcza bogatym w tłuszcze. Może to pomóc Twojemu organizmowi w lepszym trawieniu i wchłanianiu kwasów omega-3.

Tran stosuj cały rok, nie tylko w sezonie grypowym.

Włącz tran do picia do swojej diety. To jeden z elementów zdrowego stylu życia, obok: regularnej aktywności fizycznej, odpowiedniej ilości snu oraz unikania używek i stresu.

Tran z dorsza – cena

Cena tranu będzie wyższa, jeśli:

  • posiada certyfikat MSC
  • ma delikatny smak, który świadczy o jego świeżości
  • nie zawiera zbędnych składników pomocniczych
  • jest czysty, co potwierdzają badania
  • jest płynny – olej w kapsułkach może nie być już tak świeży
  • producent informuje o zawartości składników i pochodzeniu oleju
  • jest w ciemnej butelce, która chroni wrażliwe na utlenianie kwasy omega-3

Mniej zapłacisz za olej rybi w płynie.

Najczęściej zadawane pytania

Czy można łączyć tran i olej (np. z czarnuszki, dla uczniów, olej lniany)?

Nie ma przeciwwskazań do łączenia różnych olejów. Każdy z nich ma trochę inne właściwości. To produkty, które się uzupełniają. Tran jest bogatym źródłem kwasów DHA i EPA, a także witaminy D. Olej lniany dostarcza innego kwasu z rodziny omega-3 – kwasu alfa-linolenowego (ALA). Z kolei olej z czarnuszki jest źródłem kwasu linolowego (omega-6), a także tymochinonu – związku o działaniu przeciwalergicznym, przeciwzapalnym i wzmacniającym odporność.

Co warto przyjmować dodatkowo oprócz tranu?

To zależy od indywidualnych potrzeb. Bez wiedzy na temat stanu zdrowia i nawyków żywieniowych ciężko wskazać konkretne dodatki do diety. Jeśli celem jest wzmocnienie odporności, można rozważyć dodatkową suplementację witaminy C i cynku.

Jaki sok lub syrop polecacie do tranu i oleju z czarnuszki?

Zarówno olej z czarnuszki, jak i tran, zawierają związki, które wspomagają pracę układu odpornościowego i łagodzą stan zapalny towarzyszący infekcjom. Jednak nie są dobrym źródłem witaminy C, która odgrywa bardzo ważną rolę w profilaktyce infekcji. W związku z tym, oprócz oleju z czarnuszki i tranu, można stosować dodatkowo soki bogate w witaminę C (np. sok z maliny i jagody kamczackiej, maliny i aronii, czarnego bzu albo pigwowca). Do tego można dodać jeszcze miód, który - ze względu na swoje działanie antybakteryjne - jest nazywany „naturalnym antybiotykiem”.
Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 199 zł

Opinie o produkcie

Idealne uzupełnienie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium