Tran Olini
- Wysoka zawartość kwasów EPA i DHA dobrych dla mózgu, wzroku i serca
- Źródło witamin D3 i A, które wzmacniają kości i odporność
- Bez metali ciężkich, pestycydów i dioksyn
- Wskaźnik TOTOX - 13
z ryb ze zrównoważonych połowów
korzystny stosunek kwasów omega 3:6:9 - 12,1:1:14
Co to jest tran?
Czy wiesz, co to jest tran i dlaczego Twoja babcia podawała Ci go na łyżeczce, szczególnie jesienią i zimą?
To olej z wątroby dorsza atlantyckiego (Gadus morhua). Dawniej był lekarstwem, dziś to przedmiot naukowych badań. Według nich jest jednym z najbogatszych źródeł witamin A i D. Zawiera też duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, w tym eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA).
Tran z dorsza od Olini pochodzi z ryb ze zrównoważonych połowów.
Nasz tran właściwości zawdzięcza sposobowi produkcji. Pozyskiwany jest ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego.
Dziko żyjące ryby zostały złowione zgodnie z rygorystycznymi Standardami Zrównoważonego Rybołówstwa. Potwierdza to certyfikat Marine Stewardship Council (MSC), który ma producent naszego tranu.
Zrównoważone połowy w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski. Zapewniają też bezpieczną przyszłość społecznościom rybackim i ludziom z branży rybackiej.
MSC przyznaje się konkretnym rybakom, którzy prowadzą połowy określonego stada, na 5 lat. Co roku muszą oni poddawać się audytowi i stale usprawniać swoje działania.
Właściwości tranu
Ze względu na mały dostęp do słońca, zwłaszcza od października do maja, suplementujesz witaminę D. Do tego łykasz tabletki z witaminą A i pijesz oleje z omega-3. A gdyby mieć to wszystko w jednej butelce? Tran z dorsza to bogate źródło wszystkich tych składników!
Nagromadzenie dużych ilości witamin i kwasów tłuszczowych w Tranie Olini to efekt jego rafinacji. Dzięki niej nasz olej z wątroby dorsza:
- jest czysty – nie zawiera metali ciężkich (np. rtęci, ołowiu), dioksyn i pestycydów (PCB)
- ma mniej alergenów, jak np. białka ryb
- spełnia normy i standardy bezpieczeństwa
Jakość Tranu określiło niezależne, akredytowane laboratorium. Wykazało ono, że jego wskaźnik TOTOX wynosi 13. Tak niska liczba oznacza, że kwasy w naszym „morskim oleju” się nie utleniają, czego potwierdzeniem jest m.in. jego delikatny smak.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Norwegia, Islandia
Dla kogo: Dla dzieci i dorosłych, również kobiet w ciąży.
Dzieci: Można podawać dzieciom powyżej 3 roku życia.
Smak: Delikatnie rybi, pozbawiony goryczy.
Zapach: Morski, rybi.
Kolor: Jasnożółty, półprzezroczysty.
Konsystencja: Oleista.
Jak używać: Można pić go bezpośrednio z łyżeczki lub dodawać do napojów i potraw.
Z czym łączyć: Smak tranu neutralizują nasze soki i syropy, zwłaszcza syrop z malin i aronii. Składnik szota z olejem z czarnuszki, miodem i syropem.
Informacja dla alergików: Nie zawiera glutenu, sezamu, gorczycy i orzechów.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 30.09.2025 r. (znajdziesz go na tylnej etykiecie).
Przechowywanie: Tran po otwarciu należy trzymać w lodówce (w temperaturze około 5-10°C). Zalecamy przechowywać go w oryginalnej, szczelnie zamkniętej butelce, która chroni go przed światłem i tlenem. Schłodzić przed pierwszym otwarciem.
Skład
100% olej z wątroby dorsza Gadus morhua Linne
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal |
tłuszcz | 100 g |
- w tym | |
kwasy tłuszczowe nasycone | 18 g |
kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 50 g |
kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 25 g |
węglowodany | 0 g |
- w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
witamina D3 | 302 µg |
witamina A | 32930 µg |
Zawiera: | |
Omega-3 EPA (kwas eikozapentaenowy) | 8,5 g |
Omega-3 DHA (kwas dokozaheksaenowy) | 9,6 g |
Wartość wskaźnika TOTOX | 13 |
Na co pomaga tran?
Po co przyjmować tran? Na co pomaga? Dzięki piciu oleju z wątroby dorsza:
- uzupełniasz niedobory witamin A i D
- zmniejszasz stany zapalne w organizmie
- utrzymujesz mocne i zdrowe kości
- możesz zmniejszyć ból stawów
- chronisz swój wzrok, także przed jaskrą
- wspierasz pracę swojego serca
- przeciwdziałasz lękowi i depresji
- dbasz o swoje jelita
- możesz zmniejszyć poziom trójglicerydów we krwi
- wspierasz swój układ odpornościowy
- utrzymujesz błony śluzowe w prawidłowym stanie
Zastosowanie tranu
Tran – wskazania
Stosuj olej z wątróbek dorsza codziennie, przez cały rok! Zwłaszcza gdy:
- często chorujesz
- złapało Cię przeziębienie
- czujesz osłabienie
- Twoja skóra potrzebuje nawilżenia i ochrony
- masz łuszczycę
- dokucza Ci AZS
- masz za wysoki cholesterol
- masz zaparcia
- gorzej widzisz
- potrzebujesz się skupić i masz dużo nauki
- nie masz apetytu
- starasz się o dziecko
- dokucza Ci alergia
- bolą Cię stawy
Tran z dorsza – przeciwwskazania
Czy tran jest bezpieczny? Generalnie tak, choć u niektórych osób może wywołać niewielkie skutki uboczne.
Przeciwwskazaniem do picia tranu jest alergia na ryby i skorupiaki lub choroby serca i krwi. Najlepiej porozmawiaj o tym ze swoim lekarzem.
Więcej, nie znaczy lepiej.
Jak pić tran?
Tran dla dorosłych – ile brać, aby odczuć jego działanie?
5 ml (1 łyżeczka) zawiera:
- EPA – 393 mg (0,39 g)
- DHA – 444 mg (0,44 g)
- wit. D3 – 14 uq (560 j.) (38% dziennego zapotrzebowania)
- wit. A – 1825 uq (61% dziennego zapotrzebowania)
Jak stosować tran?
Przyjmuj olej z wątroby dorsza z jedzeniem, zwłaszcza bogatym w tłuszcze. Może to pomóc Twojemu organizmowi w lepszym trawieniu i wchłanianiu kwasów omega-3.
Tran stosuj cały rok, nie tylko w sezonie grypowym.
Włącz tran do picia do swojej diety. To jeden z elementów zdrowego stylu życia, obok: regularnej aktywności fizycznej, odpowiedniej ilości snu oraz unikania używek i stresu.
Tran z dorsza – cena
Cena tranu będzie wyższa, jeśli:
- posiada certyfikat MSC
- ma delikatny smak, który świadczy o jego świeżości
- nie zawiera zbędnych składników pomocniczych
- jest czysty, co potwierdzają badania
- jest płynny – olej w kapsułkach może nie być już tak świeży
- producent informuje o zawartości składników i pochodzeniu oleju
- jest w ciemnej butelce, która chroni wrażliwe na utlenianie kwasy omega-3
Mniej zapłacisz za olej rybi w płynie.