Pestki dyni Olini
- Sycąca i wartościowa przekąska
- Źródło magnezu i cynku
- Nieprażone
źródło zdrowych i nienasyconych kwasów tłuszczowych
bez dodatku soli
Łuskane pestki dyni
Dynia jest w Polsce warzywem sezonowym, jednak jej pestki odpowiednio przechowywane będą świeże przez cały rok i pozwolą cieszyć się ich smakiem i bogactwem składników odżywczych. Ciemny kolor i doskonały smak to charakterystyczna cecha naturalnych pestek dyni. Aby w pełni korzystać z ich właściwości warto sięgać po te ziarna, które są surowe, niesolone i nie wzbogacane dodatkami. To nie tylko źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale także białka i witamin. Naturalne pestki dyni szczególnie cenione są za wysoką zawartość magnezu i cynku. Chętnie po niego sięgają osoby chcące poprawić stan swojej skóry, włosów i paznokci. To także doskonała naturalna przekąska, częsta w diecie wegetarian i sportowców. Zapewnia uczucie sytości i wzbogaca jadłospis w białko. Idealne do chrupania na surowo.
Pestki dyni – właściwości
Naturalne pestki dyni są szczególnie cenione ze względu na zawartość cynku i magnezu. Warto po nie sięgnąć gdy dopada nas mały głód, nie tylko dobrze smakują, ale też dostarczają szereg witamin i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, do tego sycą i zapewniają energię na długi czas.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Polska
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Zdrowa przekąska dla każdego. Codzienna porcja pestek dyni przyczyni się do poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci.
Smak: Pestki dyni mają lekko orzechowy smak, świetnie smakują na surowo lub lekko podprażone na patelni.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty zbioru ziaren (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze ziarna pakujemy na świeżo, co sprawia, że po wyjęciu z paczki są aromatyczne i chrupiące.
Informacje dla alergików: Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów (arachidowych, włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów, pistacji), sezam i gorczycę. Nie zawiera glutenu.
Przechowywanie: Pestki dyni można przechowywać w temperaturze pokojowej, w ciemnej szafce. Chronić od światła.
Zastosowanie: Naturalne pestki dyni można wykorzystać na wiele sposobów. Polecane jako samodzielna przekąska, dla wszystkich wielbicieli chrupania, będą świetną alternatywą chipsów czy paluchów. Podprażone na patelni staną się bardziej chrupiące i nabiorą głębszego smaku. Można je wykorzystać do posypania kremowej zupy lub sałatki. - jako samodzielna przekąska do chrupania - do wypieku pieczywa - sprawdzą się w domowych bułeczkach i chlebie - dodatek do jogurtu, musli, owsianki - jako chrupiąca posypka w zupie krem - do wypieku pasztetów czy zapiekanek - można je wykorzystać do przygotowania ziarnistych batoników
Składniki
100% pestki dyni (łuskane, nieprażone)
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 2444 kJ / 589 kcal |
tłuszcz | 46 g |
węglowodany | 13 g |
białko | 29 g |
błonnik | 5,3 g |
sól | 0,05 g |
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.