Grudniowa 🎄 DARMOWA DOSTAWA od 49 zł! Zamów prezenty
Zadbaj o odporność przed świętami 🛷⛄ Zobacz bestsellery
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 49,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Oliwa z oliwek hiszpańska Olini

  • Tłoczona na zimno w Hiszpanii
  • Niefiltrowana
  • Świetny wybór do smażenia
Cena: 37,90 zł 37.90
Cena w abonamencie: 34,10 zł



























Przy średnim zużyciu (ok. 1 łyżka dziennie) butelka 500 ml wystarcza na 1 miesiąc
ilość - + szt.
Czas realizacji: 2 - 3 dni robocze
Darmowa dostawa: od 49 zł Zobacz koszty dostawy
Aromatyczna, lekko pikantna, o delikatnej goryczce – taka właśnie jest prawdziwa Oliwa hiszpańska Olini. To smakowity rarytas pełen wartościowych składników. Nasza hiszpańska oliwa powstaje ze starannie wyselekcjonowanych owoców drzewa oliwnego. Jest w 100% naturalna, tłoczona na zimno, nieoczyszczona. To uniwersalny zdrowy tłuszcz, który łatwo włączysz do codziennej diety.

79 g / 100 g

omega-9

extra virgin

Oliwa hiszpańska

Hiszpania jest największym na świecie producentem oliwek – rośnie tam ponad 260 gatunków. Taka różnorodność odmian sprawia, że każda z wyprodukowanych oliw ma swój niepowtarzalny smak, aromat oraz właściwości.

Nasza hiszpańska oliwa z oliwek to w 50% oliwki odmiany Arbequina. Zbiera się je od końca września do początku października. To właśnie wtedy są najpyszniejsze.

Pozostałe 50% oliwy to olej z oliwek Picual. To odmiana o intensywnym smaku. Oliwki tego gatunku są wytrawne, lekko pikantne. Wielu smakoszy uważa, że taka oliwa z Hiszpanii doskonale uzupełnia potrawy z mięsem, serem czy rybami.

Hiszpańska oliwa z oliwek – właściwości

Hiszpańska oliwa z oliwek jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera aż 79 g jednonienasyconych i 13 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na 100 g.

Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Oliwa z oliwek z Hiszpanii posiada też wysoki punkt dymienia. Oznacza to, że możesz wykorzystać ją do przygotowywania dań na ciepło, bez obawy o utratę cennych właściwości. Oliwę możesz podgrzewać nawet do 220-240°C.

Oliwa z oliwek hiszpańska jest doskonałym uzupełnieniem zrównoważonej diety. To uniwersalny olej, który łatwo wprowadzisz do codziennego menu… i nie tylko! Możesz wykorzystać ją do:

  • gotowania – polej nią dania z kaszą, makaronem lub ryżem
  • pieczenia – sprawdzi się jako składnik ciasta na pizzę oraz focaccię
  • smażenia – jajecznica czy wytrawne naleśniki będą jeszcze pyszniejsze
  • jako dodatek – polej nią sałatkę, dodaj do dressingu lub wykorzystaj do pysznego dipu
  • w pielęgnacji – wykonaj nią olejowanie włosów, przygotuj na jej bazie domową maseczkę lub wykonaj demakijaż

Warto wiedzieć

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Dla kogo: Polecamy ją zwłaszcza smakoszom, fanom kuchni śródziemnomorskiej i miłośnikom wyrazistych w smaku, pikantnych oliw. Ze względu na swoje wartości odżywcze, będzie świetnym uzupełnieniem diety kobiet w ciąży. Dobry tłuszcz roślinny dla wegan i wegetarian.

Kolor i smak: Oliwa o żółtym kolorze, pikantna, o intensywnym smaku.

Kwasowość: Oliwa ma idealną kwasowość, która wynosi < 0,3% co świadczy o jej bardzo dobrej jakości.

Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 31.08.2026 r. (znajdziesz go na tylnej etykiecie). Nasza oliwa jest bardzo świeża — tłoczona raz w roku, zaraz (maksymalnie 24 godziny) po zbiorze oliwek.

Przechowywanie: Oliwę z oliwek najlepiej przechowywać w temperaturze od 10 do 18 stopni Celsjusza, w ciemnym i chłodnym miejscu. Oliwa nie lubi światła ani ciepła.

Konsystencja: Oliwa z oliwek ma konsystencję płynną, jednak przechowywana w lodówce może zgęstnieć, jest to zjawisko zupełnie naturalne i świadczy o wysokiej jakości oliwy z oliwek.

Składniki

100% oliwa extra virgin, z pierwszego tłoczenia na zimno

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna 3700 kJ / 900 kcal
tłuszcz 100 g
w tym:
– kwasy tłuszczowe nasycone 13g
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone 79 g
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone 8 g
węglowodany 0 g
– w tym cukry 0 g
białko 0 g
sól 0 g

Najlepsza oliwa z oliwek z Hiszpanii

Jaka oliwa jest najlepsza? Najlepsza oliwa z oliwek z Hiszpanii to extra virgin, czyli oliwa z pierwszego tłoczenia. Ten rodzaj posiada najwięcej korzystnych składników odżywczych oraz wyrazisty smak i aromat.

Taka oliwa wydobywana jest z owoców drzewek oliwnych mechanicznie, poprzez tłoczenie lub odwirowanie. Najistotniejszym czynnikiem jest temperatura tego procesu. Nie może być zbyt wysoka – wtedy oliwa traci swoje cenne właściwości.

W określaniu jakości oliwy liczy się głównie poziom kwasowości – im jest on niższy tym lepszej jakości jest oliwa. Najlepsza hiszpańska oliwa z oliwek osiąga kwasowość około 0,3 – 0,4%. Poziom naszej oliwy to jedynie 0,3.

Hiszpańska oliwa z oliwek – cena i gdzie kupić

Oliwę z oliwek można znaleźć na półce każdego supermarketu. Jeśli jednak szukamy oliwy dobrej jakości, warto zwrócić szczególną uwagę na jej właściwości oraz warunki przechowywania.

Najlepszym wyborem będzie oczywiście olej z pierwszego tłoczenia, czyli oliwa z oliwek extra virgin. Hiszpania jest jednym z największych producentów takiej oliwy. Dla zachowania największej wartości owoców drzewa oliwnego, oliwki powinno wytłaczać się w ciągu 24 godzin od zebrania.

Naszą oliwę pozyskujemy od sprawdzonych dostawców. Wiemy, w jakich warunkach była produkowana. W każdej buteleczce znajdziesz prawdziwe „hiszpańskie złoto”. Pełne smaku, aromatu i dobroczynnych składników.

Hiszpańska oliwa musi być odpowiednio przechowywana. Jak? Najlepiej w chłodnym miejscu, w butelce z ciemnego szkła, które chroni zawartość przed światłem i pozwala na dłużej cieszyć się smakiem oraz właściwościami. Właśnie tak przechowujemy oliwę hiszpańską Olini.

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

Świeżość

Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.

Natura i nauka

Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!

Dobry skład

Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.

Jak od babci

Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.

Bezpieczna dostawa

Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Opinie ekspertów

Najczęściej zadawane pytania

Czy oliwa to dobry wybór dla niemowlaka?

Oliwę z oliwek można wprowadzać do diety maluchów już od 6 miesiąca życia. Nie każde dziecko od razu polubi jej wyrazisty smak, ale dodana do posiłków będzie niewyczuwalna. To fajny dodatek do surówek, past, pesto. Można smażyć na niej omlety, placuszki i naleśniki.

Co oznacza extra virgin i czy Wasza oliwa jest taka?

Nasza oliwa jest oliwą extra virgin. Oznacza to najwyższej jakości produkt uzyskany z tłoczenia świeżych oliwek, który nie podlega żadnym procesom chemicznym, a jedynie tradycyjnej obróbce mechanicznej. To w 100% świeży i najbardziej wartościowy „sok” z oliwek. Już Homer nazwał taką oliwę z oliwek „płynnym złotem”.

Czy Wasza oliwa ma intensywny, “gryzący” smak?

Nasza oliwa ma łagodny smak z delikatnie wyczuwalną goryczką. Dobra, świeża oliwa powinna lekko drapać w gardło. Za to odczucie odpowiadają polifenole, którym przypisuje się wiele prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim polifenole są bardzo silnymi przeciwutleniaczami/antyoksydantami.

Moja oliwa trzymana w lodówce zgęstniała. Czy nadal nadaje się do spożycia?

Oliwa z oliwek ma konsystencję płynną, jednak mocno schłodzona może zgęstnieć. Jest to zjawisko zupełnie naturalne i świadczy o wysokiej jakości oliwy z oliwek. Często żeby sprawdzić jakość oliwy poddaje się ją "testowi lodówki" - dobrej jakości oliwa schłodzona mocno gęstnieje. Po wyjęciu z lodówki szybko wróci do płynnej postaci bez utraty wartości odżywczych.

Czy na oliwie można smażyć czy nadaje się spożywania wyłącznie na zimno, jak pozostałe zimnotłoczone oleje?

Według najnowszych badań to właśnie oliwa z oliwek jest tłuszczem, który najlepiej nadaje się do smażenia. Oliwa z oliwek to olej ubogi w substancje przyspieszające proces utleniania, natomiast bogaty w antyoksydanty, dlatego można na niej bezpiecznie smażyć nawet w wysokich temperaturach. Ilość oliwy potrzebna do smażenia jest mniejsza niż w przypadku innych rodzajów tłuszczu, ponieważ oliwa „rośnie” po podgrzaniu. (Nigdy nie należy smażyć wielokrotnie na tej samej oliwie, do kolejnego smażenia trzeba sięgnąć po nową porcję tłuszczu).

Historie klientów

Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 49 zł

Opinie o produkcie

Idealne uzupełnienie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium