Oliwa z oliwek hiszpańska Olini
- Tłoczona na zimno w Hiszpanii
- Niefiltrowana
- Świetny wybór do smażenia
79 g / 100 g
omega-9
extra virgin
Oliwa hiszpańska
Hiszpania jest największym na świecie producentem oliwek – rośnie tam ponad 260 gatunków. Taka różnorodność odmian sprawia, że każda z wyprodukowanych oliw ma swój niepowtarzalny smak, aromat oraz właściwości.
Nasza hiszpańska oliwa z oliwek to w 50% oliwki odmiany Arbequina. Zbiera się je od końca września do początku października. To właśnie wtedy są najpyszniejsze.
Pozostałe 50% oliwy to olej z oliwek Picual. To odmiana o intensywnym smaku. Oliwki tego gatunku są wytrawne, lekko pikantne. Wielu smakoszy uważa, że taka oliwa z Hiszpanii doskonale uzupełnia potrawy z mięsem, serem czy rybami.
Hiszpańska oliwa z oliwek – właściwości
Hiszpańska oliwa z oliwek jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera aż 79 g jednonienasyconych i 13 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na 100 g.
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Oliwa z oliwek z Hiszpanii posiada też wysoki punkt dymienia. Oznacza to, że możesz wykorzystać ją do przygotowywania dań na ciepło, bez obawy o utratę cennych właściwości. Oliwę możesz podgrzewać nawet do 220-240°C.
Oliwa z oliwek hiszpańska jest doskonałym uzupełnieniem zrównoważonej diety. To uniwersalny olej, który łatwo wprowadzisz do codziennego menu… i nie tylko! Możesz wykorzystać ją do:
- gotowania – polej nią dania z kaszą, makaronem lub ryżem
- pieczenia – sprawdzi się jako składnik ciasta na pizzę oraz focaccię
- smażenia – jajecznica czy wytrawne naleśniki będą jeszcze pyszniejsze
- jako dodatek – polej nią sałatkę, dodaj do dressingu lub wykorzystaj do pysznego dipu
- w pielęgnacji – wykonaj nią olejowanie włosów, przygotuj na jej bazie domową maseczkę lub wykonaj demakijaż
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Dla kogo: Polecamy ją zwłaszcza smakoszom, fanom kuchni śródziemnomorskiej i miłośnikom wyrazistych w smaku, pikantnych oliw. Ze względu na swoje wartości odżywcze, będzie świetnym uzupełnieniem diety kobiet w ciąży. Dobry tłuszcz roślinny dla wegan i wegetarian.
Kolor i smak: Oliwa o żółtym kolorze, pikantna, o intensywnym smaku.
Kwasowość: Oliwa ma idealną kwasowość, która wynosi < 0,3% co świadczy o jej bardzo dobrej jakości.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 31.08.2026 r. (znajdziesz go na tylnej etykiecie). Nasza oliwa jest bardzo świeża — tłoczona raz w roku, zaraz (maksymalnie 24 godziny) po zbiorze oliwek.
Przechowywanie: Oliwę z oliwek najlepiej przechowywać w temperaturze od 10 do 18 stopni Celsjusza, w ciemnym i chłodnym miejscu. Oliwa nie lubi światła ani ciepła.
Konsystencja: Oliwa z oliwek ma konsystencję płynną, jednak przechowywana w lodówce może zgęstnieć, jest to zjawisko zupełnie naturalne i świadczy o wysokiej jakości oliwy z oliwek.
Składniki
100% oliwa extra virgin, z pierwszego tłoczenia na zimno
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal |
tłuszcz | 100 g |
w tym: | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 13g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 79 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 8 g |
węglowodany | 0 g |
– w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
Najlepsza oliwa z oliwek z Hiszpanii
Jaka oliwa jest najlepsza? Najlepsza oliwa z oliwek z Hiszpanii to extra virgin, czyli oliwa z pierwszego tłoczenia. Ten rodzaj posiada najwięcej korzystnych składników odżywczych oraz wyrazisty smak i aromat.
Taka oliwa wydobywana jest z owoców drzewek oliwnych mechanicznie, poprzez tłoczenie lub odwirowanie. Najistotniejszym czynnikiem jest temperatura tego procesu. Nie może być zbyt wysoka – wtedy oliwa traci swoje cenne właściwości.
W określaniu jakości oliwy liczy się głównie poziom kwasowości – im jest on niższy tym lepszej jakości jest oliwa. Najlepsza hiszpańska oliwa z oliwek osiąga kwasowość około 0,3 – 0,4%. Poziom naszej oliwy to jedynie 0,3.
Hiszpańska oliwa z oliwek – cena i gdzie kupić
Oliwę z oliwek można znaleźć na półce każdego supermarketu. Jeśli jednak szukamy oliwy dobrej jakości, warto zwrócić szczególną uwagę na jej właściwości oraz warunki przechowywania.
Najlepszym wyborem będzie oczywiście olej z pierwszego tłoczenia, czyli oliwa z oliwek extra virgin. Hiszpania jest jednym z największych producentów takiej oliwy. Dla zachowania największej wartości owoców drzewa oliwnego, oliwki powinno wytłaczać się w ciągu 24 godzin od zebrania.
Naszą oliwę pozyskujemy od sprawdzonych dostawców. Wiemy, w jakich warunkach była produkowana. W każdej buteleczce znajdziesz prawdziwe „hiszpańskie złoto”. Pełne smaku, aromatu i dobroczynnych składników.
Hiszpańska oliwa musi być odpowiednio przechowywana. Jak? Najlepiej w chłodnym miejscu, w butelce z ciemnego szkła, które chroni zawartość przed światłem i pozwala na dłużej cieszyć się smakiem oraz właściwościami. Właśnie tak przechowujemy oliwę hiszpańską Olini.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.
Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy Olini
Opinie ekspertów
Qchenne Inspiracje Dietoterapia Lenartowicz, www.qchenne-inspiracje.pl
Pan Tabletka, pantabletka.pl
Najczęściej zadawane pytania
Czy oliwa to dobry wybór dla niemowlaka?
Co oznacza extra virgin i czy Wasza oliwa jest taka?
Czy Wasza oliwa ma intensywny, “gryzący” smak?
Moja oliwa trzymana w lodówce zgęstniała. Czy nadal nadaje się do spożycia?
Czy na oliwie można smażyć czy nadaje się spożywania wyłącznie na zimno, jak pozostałe zimnotłoczone oleje?
Historie klientów
Agnieszka
Joanna
Emilia