Zakwas z kapusty Olini
- Pre- i probiotyki w naturalnej formie
- Naturalna multiwitamina
- Pyszny, orzeźwiający smak
naturalna multiwitamina
wzmacnia i oczyszcza jelita
żródło dobrze przyswajalnej siarki
Zakwas z kapusty – właściwości
Nasz zakwas powstaje z kapusty poddanej naturalnemu procesowi kiszenia. Fermentacja przebiega bez sztucznych dodatków, konserwantów czy barwników. Podczas kiszenia z kapusty powstaje prawdziwy napój mocy o bogatym smaku, mętny, zawierający naturalny osad, lekko gazowany. Naszego zakwasu nie rozcieńczamy i nie słodzimy.
W zależności od sposobu przechowywania i pory roku i zakwas może mocniej musować lub zwiększyć gęstość. Jest to zupełnie naturalne i świadczy o toczącym się procesie fermentacji. Mocniejsze schłodzenie zakwasu może pozwolić lekko zmniejszyć jego gazowanie.
Dlaczego warto sięgnąć po kiszonki?
Produkty fermentowane przeżywają ostatnio swój renesans. Oprócz unikalnemu smakowi, który urozmaici każdą dietę, mają też liczne walory zdrowotne. Proces kiszenia zwiększa dostępność składników odżywczych, które zawierają surowe warzywa, a także sprawia, że podwyższa się zawartość witamin z grupy B oraz witaminy C. Utrwaleniu ulegają związki antocyjanowe, nieocenione w profilaktyce chorób układu pokarmowego i krwionośnego. Jednocześnie fermentacja umożliwia usunięcie niektórych niepożądanych substancji np. cyjanów i tioglikozydów.
Mikroorganizmy, które przeprowadzają proces fermentacji, mogą wpływać na jakość odżywczą żywności na kilka sposobów:
- podczas procesu kiszenia składniki odżywcze, które są już składnikami żywności stają się bardziej dostępne – w przypadku kapusty to głównie witamina C i witaminy z grupy B
- w niektórych przypadkach mikroorganizmy przeprowadzające fermentację mogą syntetyzować nowe, odżywczo ważne składniki.
- Same mikroorganizmy mogą zawierać enzymy lub inne biologicznie aktywne składniki, które są spożywane wraz z kiszonkami.
Kiszenie warzyw i owoców to jeden z najstarszych sposobów utrwalania żywności. Kiszonki od wieków spożywane są w każdym kraju na całym świecie i odgrywają ważną rolę w diecie. Niedawny rozwój mikrobiologii żywności pozwolił zrozumieć mechanizmy stosowanych od wieków procesów kiszenia i fermentacji oraz ich dobroczynny wpływ na poddaną tym procesom żywność.
Kiszenie pozwala przetwarzać i utrwalać żywności, bez niszczenia jej wartości odżywczej. W trakcie fermentacji w warzywach zmniejsza się ilość cukru, który jest zużywany przez bakterie odpowiedzialne za ten proces. Sfermentowane warzywa mają niższy indeks glikemiczny niż surowe.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Polska
Dla kogo: Polecany dla osób dbających o zdrowe żywienie, Ph oraz oczyszczenie jelit, dla sportowców, a także po antybiotykoterapii.
Kolor i smak: Mętny, jasny kolor, kwaskowaty smak charakterystyczny dla kiszonek. Może zawierać naturalny osad.
Informacja dla alergików: Może zawierać gorczycę, orzechy oraz gluten.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 5 miesięcy od daty ukiszenia (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Zakwasy i kiszonki Olini to produkty wytwarzane tradycyjnymi, rzemieślniczymi metodami (bez konserwantów czy ulepszaczy) na niedużą skalę, mogą być przechowywane w lodówce przez okres kolejnych kilku miesięcy.
Przechowywanie: Zakwas z kapusty trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10 stopni) przed jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania na zimno i surowo.
Gazowanie zakwasu: Nasz zakwas to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może lekko gazować, dlatego przed otwarciem nie należy wstrząsać butelką. Zakwas należy mocno schłodzić, wówczas gazowanie się zmniejsza.
Skład
Kapusta biała, woda, sól kłodawska niejodowana
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 40 kJ / 9,5 kcal |
tłuszcz | 0 g |
węglowodany | 1,6 g |
w tym cukry | 0,2 g |
białko | 0,8 g |
sól | 2,11 g |
Liczba bakterii fermentacji mlekowej: | 2,7 * 107 jtk/ml |
Zakwas z kapusty – zastosowanie
Sok z kapusty Olini charakteryzuje się pysznym kwaskowym smakiem, charakterystycznym dla kiszonek. Pełnię właściwości zachowuje spożywany na zimno, lub dodać do potraw pod koniec gotowania.
Zakwasy warzywne, w tym sok z kapusty, to pyszne urozmaicenie dla obecności warzyw w diecie naszej i naszych dzieci. Sprawdzą się w zimie i na przednówku, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony. Są bardziej wartościowe niż warzywa mrożone czy te z puszki. Będzie cennym źródłem wartości odżywczych zawartych w kapuście – naszym regionalnym superfoods.
Warto zaproponować zakwas z kapusty również dzieciom. Dzieci w naturalny sposób przepadają za smakiem kiszonych warzyw – ogórków i kapusty. Z łatwością rozsmakują się również w pysznym kwaskowym smaku zakwasu. Zakwas warzywny może stanowić jedną z pięciu porcji warzyw i owoców, które powinna zawierać zbilansowana dieta.
Dlaczego warto sięgnąć po zakwas z kapusty Olini?
Najlepsze warzywa
Zakwas z białej kapusty Olini przygotowywany jest ze starannie wyselekcjonowanej polskiej kapusty. Warzywa użyte do produkcji zakwasu pochodzą z niewielkiego gospodarstwa, do których mamy wieloletnie zaufanie. Wiemy, że tylko z najlepszej jakości warzyw otrzymamy zakwas, który będzie miał pełnię smaku.
Odpowiedni proces produkcji
Zakwas z kapusty Olini przygotowywany jest z surowych polskich warzyw. Do jego produkcji wykorzystywana jest tylko sól i przyprawy. Nie zawiera barwników, konserwantów, nie jest pasteryzowany. Proces kiszenia trwa wiele tygodni, a gotowy zakwas nie jest pasteryzowany, prosto z kiszenia trafia do butelki, dzięki czemu zachowuje on swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe.
Bezwzględna świeżość
Zakwas z kapusty Olini, to produkt, po który chętnie i często sięgają nasi klienci. W związku z tym przygotowywany jest cały czas. W niewielkich ilościach nastawiane są kolejne partie. Pozwala nam to zachować ciągłość sprzedaży i wysyłać do Was wyłącznie najświeższy, dobrze ukiszony zakwas.
Mała skala
Nasze zakwasy nie są dostępne w sprzedaży w dużych sklepach, aptekach ani zielarniach, dostępne są dla niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.
Bezpieczny transport
Nasze zakwasy wysyłamy do Was w ciemnych butelkach z grubego szkła (w trosce o wrażliwe bakterie probiotyczne), a dodatkowo na czas transportu pakujemy je w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.
Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy Olini
Historie klientów
Sylwia do.
Joanna
Emi
Opinie o produkcie
Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.
Iza
Bardzo dobry, delikatny smak, najlepsza jakość tak jak w przypadku pozostałych produktów Olini
anonim
Zakwas z kapusty pyszny.Żałuje że tak mało zamówiłam
Tomasz
Zakwas z kapusty jest rewelacyjny. Żona również jest zachwycona tym kwaskowym smakiem. Na próbę zamówiłem 500ml,ale po spróbowaniu złożyłem kolejne zamówienie,tym razem na 2 litry.
Agnieszka
Polecam :)
Iwona
Zakwas tak pyszny, że moje dziewczynki które nie lubią kiszonek ten zakwas piją chętnie wręcz same sie go domagają. polecam
Monika
delikatny, polecam
Paulina
Przepyszny i bardzo wartościowy produkt. Polecam
Monika Urbaniak-Paszkowiak
Moja córka uwielbia, pijemy całą rodziną:)
Milena
Pyszny i zdrowy, czego chcieć wiecej;)
anonim
Pyszny!
Joanna
Świetny zakwas, świeżutki :-) szybka wysyłka
Justyna
Zakwas z kapusty jest pyszny! Polecam
Olga
Nie dość, że pyszny ten zakwas to jeszcze ta świadomość, jaki ma dobry wpływ na organizm...
anonim
Pyszne
Izabela
Bardzo smaczny
Monika
Mocny, świeży smak.
anonim
Świeży A w smaku pyszny :-) pije się obłędnie :-)
Aleksandra
Rewelacja! Uwielbiam :)
Anna
Wszystko na najwyższym poziomie, polecam każdemu, kto dba o zdrowie!
anonim
Polecam! :)
anonim
Zakwas jest bardzo dobry a dostawa blyskawiczna. Wszystko super. Na pewno wroce po kolejne zakupy.
Test
Pyszny :) uwielbiam wasze kiszonki! Kupuje na zapas większą ilość.
anonim
Syn niecale 3 lata kocha szociki z zakwasy z kapusty ? pyszny
Anna
Zakwas przyszedł bezpiecznie zapakowany w pięknej ciemnej butelce,pyszny :) moge pić bez przeszkód. Myślę,że spróbuję jeszcze innych zakwasów dla urozmaicenia.
anonim
Jest rewelacyjny kupuję już trzecią butelkę??
Agnieszka
super, polecam
anonim
:)
Anna
Rewelacja!!!!!
Anna
Bardzo aromatyczny naturalny smak
Magda
Polecam
Wioleta
Moje dzieci uwielbiają.
Wioletta
Bardzo dobry produkt spożywczy. Polecam!
Elżbieta
Pycha, następny będzie z buraka.. :)
Kamila
Super:-)
Janusz
Smaczny , bardzo pozytywnie działa na przewód pokarmowy
Agnieszka
Polecam bardzo
Magdalena Wiloch-Domozych
Super produkt polecam bardzo
Dorota
Typowy zakwas z kapusty. Jak byłam dzieckiem moi rodzice kisili sami kapustę i podawali nam zakwas. Ten od Państwa smakuje tak samo.
Monika
Zakwas przepyszny! Przesyłka doszła bezpiecznie i ekspresowo. Polecam każdemu!
anonim
Pycha! Super polecam!
Katarzyna
Samo zdrowie.Produkt godny polecenia
anonim
Bardzo dobry polecam
Tomasz
Zakwas z kapusty zamówiłem już kolejny raz. Ma kwaskowy smak i jest świeżutki.
Urszula
Doskonały
Karolina
Kupiłam drugą butelkę dla córki, jest świetny jak w zasadzie wszystkie produkty, które zamówiłam ?
anonim
Pycha!
Izabela
Fantastyczny smak. Pyszny, świeży. Moje dziecko uwielbia. I ja też.
Dagmara
rewelacja, na swieżo robiony
Agata
Świetny smak, pomimo niezbyt przyjemnego zapachu. Mam nadzieję, że pozytywnie wpłynie na zdrowie
Jarosław
Fajna sprawa warto stosować
Magazyn Firmy Bron.pl Agnieszk
Zakwasy firmy Olini są pyszne, idealne. Piję oba z kapusty i z burakow. Idealne polecam w 100 %.