• Tłoczony zawsze na świeżo
    Oleje Olini tłoczymy zawsze na świeżo, na zamówienie – nie stoją na półce czekając na zakup – dzięki temu zachowują maksimum zdrowych właściwości i smaku.
  • Bezpieczna dostawa
    Oleje wysyłamy w ciemnych butelkach, w styropianowych opakowaniach, w bezpiecznej temperaturze i chroniąc przed światłem.
  • Hand made with
    Jesteśmy małą rodzinną firmą, wszystko robimy sami, ręcznie, dbając o jakość każdej butelki oleju.
100% natury
  • Zakwas z kapusty Olini
  • Zakwas z kapusty Olini
  • Zakwas z kapusty Olini
  • Zakwas z kapusty Olini
  • Zakwas z kapusty Olini
  • Zakwas z kapusty Olini
  • Zakwas z kapusty Olini
  • Zakwas z kapusty Olini
  • Zakwas z kapusty Olini
  • Zakwas z kapusty Olini

Zakwas z kapusty Olini

Zakwas z kapusty z Rodzinnej Olejarni Olini to żywy, niepasteryzowany, w 100% naturalny napój probiotyczny. Powstaje w trakcie fermentacji kapusty. Ma niezwykle bogaty, lekko kwaskowy smak. To pyszny i zdrowy napój, który w świetny sposób uzupełni dietę w zdrowe, naturalne kiszonki. Zakwas z kapusty to ciekawa propozycja również dla jadłospisu dziecka.
Cena: 16.90

Dostępność: 2 - 5 dni roboczych (Przygotowujemy na świeżo)

Wybierz pojemność:
  • 250 ml
  • 500 ml
  • 1 l

Wybierz dostępną pojemność oleju przed dodaniem do koszyka.

Na świeżo Bez glutenu Vegan Dieta paleo

Zakwas z kapusty Olini

Nasz zakwas powstaje z kapusty, którą poddajemy naturalnemu procesowi kiszenia. Fermentacja przebiega bez sztucznych dodatków, konserwantów czy barwników. Podczas kiszenia z kapusty powstaje prawdziwy napój mocy o bogatym smaku, mętny, zawierający naturalny osad, lekko gazowany. Naszego zakwasu nie rozcieńczamy i nie słodzimy.

W zależności od sposobu przechowywania i pory roku i zakwas może mocniej musować lub zwiększyć gęstość. Jest to zupełnie naturalne i świadczy o toczącym się procesie fermentacji. Mocniejsze schłodzenie zakwasu może pozwolić lekko zmniejszyć jego gazowanie.

Dlaczego warto sięgnąć po kiszonki?

Produkty fermentowane przeżywają ostatnio swój renesans. Oprócz unikalnemu smakowi, który urozmaici każdą dietę, mają też liczne walory zdrowotne. Proces kiszenia zwiększa dostępność składników odżywczych, które zawierają surowe warzywa, a także sprawia, że podwyższa się zawartość witamin z grupy B oraz witaminy C. Utrwaleniu ulegają związki antocyjanowe, nieocenione w profilaktyce chorób układu pokarmowego i krwionośnego. Jednocześnie fermentacja umożliwia usunięcie niektórych niepożądanych substancji np. cyjanów i tioglikozydów.

Kiszenie warzyw i owoców to jeden z najstarszych sposobów utrwalania żywności. Kiszonki od wieków spożywane są w każdym kraju na całym świecie i odgrywają ważną rolę w diecie. Niedawny rozwój mikrobiologii żywności pozwolił zrozumieć mechanizmy stosowanych od wieków procesów kiszenia i fermentacji oraz ich dobroczynny wpływ na poddaną tym procesom żywność.

Kiszenie pozwala przetwarzać i utrwalać żywności, bez niszczenia jej wartości odżywczej. W trakcie fermentacji w warzywach zmniejsza się ilość cukru, który jest zużywany przez bakterie odpowiedzialne za ten proces. Sfermentowane warzywa mają niższy indeks glikemiczny niż surowe.

Źródła:

Handbook of Fermented Functional Foods

http://www.asmscience.org/content/book/10.1128/9781555818463.chap33

Mikroorganizmy, które przeprowadzają proces fermentacji, mogą wpływać na jakość odżywczą żywności na kilka sposobów:

  • podczas procesu kiszenia składniki odżywcze, które są już składnikami żywności stają się bardziej dostępne - w przypadku kapusty to głównie witamina C i witaminy z grupy B
  • w niektórych przypadkach mikroorganizmy przeprowadzające fermentację mogą syntetyzować nowe, odżywczo ważne składniki.
  • Same mikroorganizmy mogą zawierać enzymy lub inne biologicznie aktywne składniki, które są spożywane wraz z kiszonkami.

Źródła:

Lactic Acid Bacteria in Vegetable Fermentations https://www.researchgate.net/publication/290122166_Lactic_Acid_Bacteria_in_Vegetable_FermentationsLa... Fermentation of Vegetables and Fruits https://www.researchgate.net/publication/268740843_Lactic_Acid_Fermentation_of_Vegetables_and_Fruits.

Fermentation of beet juice by beneficial lactic acid bacteria https://www.researchgate.net/publication/222630433_Fermentation_of_beet_juice_by_beneficial_lactic_a...

Zakwas z kapusty - zastosowanie

Sok z kapusty Olini charakteryzuje się pysznym kwaskowym smakiem, charakterystycznym dla kiszonek. Pełnię właściwości zachowuje spożywany na zimno, lub dodać do potraw pod koniec gotowania.

Zakwasy warzywne, w tym sok z kapusty, to pyszne urozmaicenie dla obecności warzyw w diecie naszej i naszych dzieci. Sprawdzą się w zimie i na przednówku, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony.

Są bardziej wartościowe niż warzywa mrożone czy te z puszki. Będzie cennym źródłem wartości odżywczych zawartych w kapuście - naszym regionalnym superfoods.

Warto zaproponować zakwas z kapusty również dzieciom. Dzieci w naturalny sposób przepadają za smakiem kiszonych warzyw - ogórków i kapusty. Z łatwością rozsmakują się również w pysznym kwaskowym smaku zakwasu. Zakwas warzywny może stanowić jedną z pięciu porcji warzyw i owoców, które powinna zawierać zbilansowana dieta.

Źródła:

Poradnik żywienia dziecka

https://static-tysiac-dni-prod.s3.eu-west-1.amazonaws.com/s3fs-public/guides/zywienia-dziecka-136.pd... style="font-size: 10px;">Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży - zasady i komentarze

https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzie... style="font-size: 10px;">

Jak podawać zakwas z kapusty:

  • zakwas należy spożywać surowy i na zimno
  • zmieszaj go z sokiem owocowym żeby przełamać kwaśny smak napoju
  • zakwas z kapusty dla dzieci można rozcieńczyć z wodą lub posłodzić miodem, syropem klonowym lub ksylitolem
  • dzieci uwielbiają pić zakwasy z małych kieliszków w formie “szotów”
  • zakwas dodany do zupy fantastycznie dopełni jej smak - należy jednak pamiętać, że poddany obróbce termicznej straci część swoich wartości odżywczych
  • niewielką ilością zakwasu z kapusty można wzbogacić dziecięce potrawy - zupki, sosy, potrawki - podkreśli smak dania, a dodany do gotowej potrawy, a nie do gotowania, zachowa wszystkie właściwości.

Często pytacie czy są przeciwwskazania dla spożywania zakwasów i ile pić ich dziennie. Kiszonki to produkty spożywcze, które można polecić każdej zdrowej osobie. Do diety maluchów zakwas można zacząć wprowadzać po 1. roku życia - zawierają one sporo soli dlatego należy podawać je w rozsądnych ilościach. Po 12 miesiącu życia warto zakwas włączyć do diety jako składnik posiłków. Starsze dzieci mogą spożywać zakwas na łyżce lub do picia. Początkowo można stopniowo wprowadzać 1-2 łyżki dziennie, po drugich urodzinach można zwiększyć ilość podawanego zakwasu do 4-5 łyżek dziennie.

Osoby, dla których warzywne zakwasy są nowością w diecie powinny zacząć od niewielkich ilości i stopniowo przyzwyczajać układ pokarmowy do nowego składnika diety - naturalne kiszonki mogą przyspieszyć przemianę materii.

Zakwas najlepiej spożywać przed posiłkiem.

Źródła:

https://kulinaria.trojmiasto.pl/Okiem-dietetyka-warto-jesc-kiszonki-n120208.html#tri

Beet Kvass and Gut Health https://medcraveonline.com/IJCAM/IJCAM-03-00057

The Benefits of Fermented Beets https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/12/26/fermented-beets-benefits.aspx

    Termin przydatności do spożycia to 3 miesiące. Data ważności znajduje się na tylnej etykiecie.

    Przechowywanie: Zakwas z kapusty to produkt żywy. Należy przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10°C) zarówno przed jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania wyłącznie na zimno i surowo.

    Skład: kapusta, sól kłodawska

    Dostępność i wysyłka: Zamówienia realizujemy w ciągu 2-5 dni roboczych i wysyłamy od poniedziałku od czwartku, tak aby zakwas nie musiał spędzać weekendu w podróży. Nasz zakwas przechowujemy w butelkach z grubego, aptecznego szkła, które na czas transportu pakujemy w termiczne opakowanie styropianowe, które chronią zakwas przed światłem i temperaturą.

    Jeżeli masz jakiekolwiek pytania bądź potrzebujesz pomocy przy wyborze oleju zadzwoń na naszą infolinię: 693 222 687 lub napisz: sklep@olini.pl.

    Wartość odżywcza w 100 g: 

    Wartość energetyczna 40 kJ / 9,5 kcal
    - tłuszcz 0 g
    - węglowodany 1,6 g
    - w tym cukry 0,2 g
    - białko 0,8 g
    - sól 2,11 g

    Co mówią o nas klienci?

    Opineo.pl

    Opinie o nas

    Nick: Łuaksz, dodano: 21 lipca 2019 | 19:14
    sklep internetowy: Olini.pl
    Polecam.
    Przeczytaj opinię
    Nick: Jaś Niezgódka, dodano: 21 lipca 2019 | 17:01
    sklep internetowy: Olini.pl
    Zadowolony klient
    Przeczytaj opinię