naturalna multiwitamina
wzmacnia i oczyszcza jelita
żródło dobrze przyswajalnej siarki
Nasz zakwas powstaje z kapusty poddanej naturalnemu procesowi kiszenia. Fermentacja przebiega bez sztucznych dodatków, konserwantów czy barwników. Podczas kiszenia z kapusty powstaje prawdziwy napój mocy o bogatym smaku, mętny, zawierający naturalny osad, lekko gazowany. Naszego zakwasu nie rozcieńczamy i nie słodzimy.
W zależności od sposobu przechowywania i pory roku i zakwas może mocniej musować lub zwiększyć gęstość. Jest to zupełnie naturalne i świadczy o toczącym się procesie fermentacji. Mocniejsze schłodzenie zakwasu może pozwolić lekko zmniejszyć jego gazowanie.
Produkty fermentowane przeżywają ostatnio swój renesans. Oprócz unikalnemu smakowi, który urozmaici każdą dietę, mają też liczne walory zdrowotne. Proces kiszenia zwiększa dostępność składników odżywczych, które zawierają surowe warzywa, a także sprawia, że podwyższa się zawartość witamin z grupy B oraz witaminy C. Utrwaleniu ulegają związki antocyjanowe, nieocenione w profilaktyce chorób układu pokarmowego i krwionośnego. Jednocześnie fermentacja umożliwia usunięcie niektórych niepożądanych substancji np. cyjanów i tioglikozydów.
Mikroorganizmy, które przeprowadzają proces fermentacji, mogą wpływać na jakość odżywczą żywności na kilka sposobów:
Kiszenie warzyw i owoców to jeden z najstarszych sposobów utrwalania żywności. Kiszonki od wieków spożywane są w każdym kraju na całym świecie i odgrywają ważną rolę w diecie. Niedawny rozwój mikrobiologii żywności pozwolił zrozumieć mechanizmy stosowanych od wieków procesów kiszenia i fermentacji oraz ich dobroczynny wpływ na poddaną tym procesom żywność. Kiszenie pozwala przetwarzać i utrwalać żywności, bez niszczenia jej wartości odżywczej. W trakcie fermentacji w warzywach zmniejsza się ilość cukru, który jest zużywany przez bakterie odpowiedzialne za ten proces. Sfermentowane warzywa mają niższy indeks glikemiczny niż surowe.
Kapusta biała, woda, sól kłodawska niejodowana
Sok z kapusty Olini charakteryzuje się pysznym kwaskowym smakiem, charakterystycznym dla kiszonek. Pełnię właściwości zachowuje spożywany na zimno, lub dodać do potraw pod koniec gotowania.
Zakwasy warzywne, w tym sok z kapusty, to pyszne urozmaicenie dla obecności warzyw w diecie naszej i naszych dzieci. Sprawdzą się w zimie i na przednówku, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony.
Są bardziej wartościowe niż warzywa mrożone czy te z puszki. Będzie cennym źródłem wartości odżywczych zawartych w kapuście - naszym regionalnym superfoods.
Warto zaproponować zakwas z kapusty również dzieciom. Dzieci w naturalny sposób przepadają za smakiem kiszonych warzyw - ogórków i kapusty. Z łatwością rozsmakują się również w pysznym kwaskowym smaku zakwasu. Zakwas warzywny może stanowić jedną z pięciu porcji warzyw i owoców, które powinna zawierać zbilansowana dieta.
od 39.90 zł
od 39.90 zł
od 14.90 zł
od 52.90 zł
Coś Cie nurtuje?
Sprawdź FAQPotrzebujesz odpowiedzi na już?
Zadzwoń: 732 080 803Wolisz napisać?
Napisz: sklep@olini.pl