💐 Dzień Kobiet -10% na zestawy pełne troski 💐
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Zakwas z kapusty Olini

  • Zawiera żywe kultury bakterii probiotycznych
  • Ma delikatnie działanie przeciwdrobnoustrojowe
  • Pyszny, orzeźwiający smak
Cena: 25,90 zł 25.90
Cena w abonamencie: 23,30 zł



























- Przy średnim zużyciu (około 2 łyżki dziennie) butelka 1 litr wystarcza na 1 miesiąc - Najczęściej wybierane przez naszych klientów pojemności to 500 ml i 1 litr
ilość - + szt.
Czas realizacji: 1 - 2 dni robocze
Darmowa dostawa: od 199 zł Zobacz koszty dostawy
Zakwas z kapusty z Rodzinnej Olejarni Olini to żywy, niepasteryzowany, w 100% naturalny napój probiotyczny. Powstaje w trakcie fermentacji kapusty. Ma niezwykle bogaty, lekko kwaskowy smak. To pyszny i zdrowy napój, który w świetny sposób uzupełni dietę w zdrowe, naturalne kiszonki. Zakwas z kapusty to ciekawa propozycja również dla jadłospisu dziecka.

przebadany przez UMED z Łodzi

vegan

Zakwas z kapusty – właściwości

Nasz zakwas powstaje z kapusty poddanej naturalnemu procesowi kiszenia. Fermentacja przebiega bez sztucznych dodatków, konserwantów czy barwników. Podczas kiszenia z kapusty powstaje prawdziwy napój mocy o bogatym smaku, mętny, zawierający naturalny osad, lekko gazowany. Naszego zakwasu nie rozcieńczamy i nie słodzimy.

W zależności od sposobu przechowywania i pory roku i zakwas może mocniej musować lub zwiększyć gęstość. Jest to zupełnie naturalne i świadczy o toczącym się procesie fermentacji. Mocniejsze schłodzenie zakwasu może pozwolić lekko zmniejszyć jego gazowanie.

Z Zakwasem z kapusty Olini zadbasz o swój układ pokarmowy! Uniwersytet Medyczny w Łodzi wykazał, że zawiera on żywe kultury bakterii probiotycznych Lactobacillus i Bifidobacterium (1,2 x 105 CFU/ml), które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Są one elementem mikrobioty jelit i wspierają pracę tego obszaru.

Naukowcy odkryli też, że ma delikatne działanie przeciwdrobnoustrojowe (zwalcza bakterie E. coli).

Dlaczego warto sięgnąć po kiszonki?

Produkty fermentowane przeżywają ostatnio swój renesans. Oprócz unikalnemu smakowi, który urozmaici każdą dietę, mają też liczne walory zdrowotne. Proces kiszenia zwiększa dostępność składników odżywczych, które zawierają surowe warzywa, a także sprawia, że podwyższa się zawartość witamin z grupy B oraz witaminy C. Utrwaleniu ulegają związki antocyjanowe, nieocenione w profilaktyce chorób układu pokarmowego i krwionośnego. Jednocześnie fermentacja umożliwia usunięcie niektórych niepożądanych substancji np. cyjanów i tioglikozydów.

Mikroorganizmy, które przeprowadzają proces fermentacji, mogą wpływać na jakość odżywczą żywności na kilka sposobów:

  • podczas procesu kiszenia składniki odżywcze, które są już składnikami żywności stają się bardziej dostępne – w przypadku kapusty to głównie witamina C i witaminy z grupy B
  • w niektórych przypadkach mikroorganizmy przeprowadzające fermentację mogą syntetyzować nowe, odżywczo ważne składniki.
  • Same mikroorganizmy mogą zawierać enzymy lub inne biologicznie aktywne składniki, które są spożywane wraz z kiszonkami.

Kiszenie warzyw i owoców to jeden z najstarszych sposobów utrwalania żywności. Kiszonki od wieków spożywane są w każdym kraju na całym świecie i odgrywają ważną rolę w diecie. Niedawny rozwój mikrobiologii żywności pozwolił zrozumieć mechanizmy stosowanych od wieków procesów kiszenia i fermentacji oraz ich dobroczynny wpływ na poddaną tym procesom żywność.

Kiszenie pozwala przetwarzać i utrwalać żywności, bez niszczenia jej wartości odżywczej. W trakcie fermentacji w warzywach zmniejsza się ilość cukru, który jest zużywany przez bakterie odpowiedzialne za ten proces. Sfermentowane warzywa mają niższy indeks glikemiczny niż surowe.

Warto wiedzieć

Wyprodukowano w: Polska

Dla kogo: Polecany dla osób dbających o zdrowe żywienie, Ph oraz oczyszczenie jelit, dla sportowców, a także po antybiotykoterapii.

Kolor i smak: Mętny, jasny kolor, kwaskowaty smak charakterystyczny dla kiszonek. Może zawierać naturalny osad.

Informacja dla alergików: Może zawierać gorczycę, orzechy. Nie zawiera glutenu.

Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 5 miesięcy od daty ukiszenia (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Zakwasy i kiszonki Olini to produkty wytwarzane tradycyjnymi, rzemieślniczymi metodami (bez konserwantów czy ulepszaczy) na niedużą skalę, mogą być przechowywane w lodówce przez okres kolejnych kilku miesięcy.

Przechowywanie: Zakwas z kapusty trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10 stopni) przed jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania na zimno i surowo.

Gazowanie zakwasu: Nasz zakwas to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może lekko gazować, dlatego przed otwarciem nie należy wstrząsać butelką. Zakwas należy mocno schłodzić, wówczas gazowanie się zmniejsza.

Składniki

Kapusta biała, woda, sól kłodawska niejodowana

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna 40 kJ / 9,5 kcal
tłuszcz 0 g
węglowodany 1,6 g
w tym cukry 0,2 g
białko 0,8 g
sól 2,11 g
CFU 1,2 x 10⁵ CFU/ml

Zakwas z kapusty – zastosowanie

Sok z kapusty Olini charakteryzuje się pysznym kwaskowym smakiem, charakterystycznym dla kiszonek. Pełnię właściwości zachowuje spożywany na zimno, lub dodać do potraw pod koniec gotowania.

Zakwasy warzywne, w tym sok z kapusty, to pyszne urozmaicenie dla obecności warzyw w diecie naszej i naszych dzieci. Sprawdzą się w zimie i na przednówku, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony. Są bardziej wartościowe niż warzywa mrożone czy te z puszki. Będzie cennym źródłem wartości odżywczych zawartych w kapuście – naszym regionalnym superfoods.

Warto zaproponować zakwas z kapusty również dzieciom. Dzieci w naturalny sposób przepadają za smakiem kiszonych warzyw – ogórków i kapusty. Z łatwością rozsmakują się również w pysznym kwaskowym smaku zakwasu. Zakwas warzywny może stanowić jedną z pięciu porcji warzyw i owoców, które powinna zawierać zbilansowana dieta.

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

Świeżość

Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.

Natura i nauka

Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!

Dobry skład

Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.

Jak od babci

Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.

Bezpieczna dostawa

Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Historie klientów

Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 199 zł

Opinie o produkcie

Idealne uzupełnienie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium