Zakwas z kapusty Olini
29,90 zł
Potrzebujesz więcej kiszonek w swojej diecie? Włącz do niej Zakwas z kapusty Olini! To niepasteryzowany, w 100% naturalny, lekko kwaskowaty napój, z dobrą dla jelit inuliną – naturalnym prebiotykiem, bakteriami probiotycznymi, dużą ilością witaminy C i błonnikiem. Z nim zadbasz o prawidłowe trawienie. Możesz pić go do obiadu lub w czasie pracy. Dzięki delikatnemu gazowaniu jego picie sprawia frajdę małym i dużym.
Zakwas z kapusty – właściwości
Nasz zakwas z kapusty właściwości zawdzięcza rzemieślniczej produkcji i pysznym warzywom z czystego regionu Polski.
Powstaje:
- według tradycyjnej receptury
- małymi partiami
- z 4 składników
- po 7-10 dniach kiszenia
- z białej kapusty z gospodarstwa w Puszczy Knyszyńskiej na Podlasiu (Obszar Natura 2000)
Dlaczego warto sięgnąć po nasz zakwas z kiszonej kapusty?
- smakuje jak domowy, od babci
- jest źródłem błonnika pokarmowego – 5,5 g/100 g
- to butelka pełna naturalnych składników – jego 100 g zawiera:
- 2,13 g inuliny (prebiotyku)
- 1,2x10⁵ jtk/g (CFU) bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium
- 2,1x10⁷ jtk/g (CFU) mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej
- 21 mg (26% RWS) witaminy C
- zwalcza bakterie E. coli – ma delikatne działanie przeciwdrobnoustrojowe
- to 100% natury – jest niepasteryzowany, wegański, gluten free, mętny przez naturalny osad i bez sztucznych dodatków: słodzików, syntetycznych witamin oraz sztucznych barwników i aromatów
- zawiera tylko naturalnie występujące w nim cukry, a delikatną słodycz zawdzięcza inulinie
- ma niską zawartość energetyczną – 46 kcal/100 g
- stanowi porcję warzyw, również poza sezonem – kiszonki są lepsze niż warzywa mrożone czy z puszki
- nigdy się nie znudzi – możesz stosować go na zmianę z innymi kiszonymi ogórkami, kiszoną kapustą czy surowymi/gotowanymi warzywami
- możesz go spożywać, gdzie chcesz – dzięki poręcznej butelce możesz go pić w podróży lub przy biurku w pracy
Jan: „Smak skojarzył mi się z młodością i latem, kiedy po całym dniu zabawy, moja babcia podawała mi schłodzoną szklankę zakwasu. Czuć, że to produkt robiony z miłością”.
Warto wiedzieć
Zakwas z kapusty Olini - składniki
kapusta, woda, inulina Orafti® z korzenia cykorii, sól kłodawska
PolskaPolska
to naturalny produkt dedykowany zdrowym dzieciom i dorosłym, jako wsparcie codziennej profilaktyki zdrowotnej dzięki zawartości naturalnych bakterii fermentacji mlekowej, inuliny oraz witaminy C; może być wartościowym elementem zrównoważonej diety osób, które: dbają o odpowiednią ilość błonnika w diecie i zdrowy styl życia, są na diecie KETO (o niskiej zawartości węglowodanów), chcą zadbać o regularność wypróżnień, prawidłową pracę jelit, zdrową mikrobiotę i wesprzeć funkcje trawienne, są aktywne (jako napój przed lub po treningu); dla kobiet w ciąży i karmiących piersią; produkt ten nie zastępuje zdrowego trybu życia ani zrównoważonego sposobu żywienia, które mają kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia
można podawać maluchom, które skończyły roczek – to z powodu soli, którą zawiera każda kiszonka, a w diecie dzieci nie powinno jej być zbyt wiele; dietetycy zalecają, aby podawanie zakwasu z buraków dziecku zacząć od niewielkich ilości
Mętny, jasny kolor, kwaskowaty smak charakterystyczny dla kiszonek. Może zawierać naturalny osad.
kwaskowaty, charakterystyczny dla kiszonek
charakterystyczny dla kiszonek
może mieć naturalny osad; dzięki inulinie, która naturalnie zagęszcza produkt, jest „satynowy”
mętny, jasny
z łyżki lub ze szklanki, na zimno
Może zawierać gorczycę, orzechy. Nie zawiera glutenu.
Data minimalnej trwałości to 5 miesięcy od daty produkcji zakwasu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.
Data minimalnej trwałości podana na stronie ma charakter orientacyjny. Data na opakowaniu może być krótsza, co wynika z naturalnego obiegu produktów i różnic między partiami. Produkt pozostaje w pełni wartościowy i bezpieczny do spożycia.
Chronić od światła. Przechowywać w temperaturze 5°C-10°C.
Zakwas z kapusty oraz inulina są uznawane za bezpieczne składniki diety, jednak powinny stosować je ostrożnie grupy osób: z IBS, IBD, SIBO; z infekcjami pasożytniczymi; z nietolerancją fruktozy; z przewlekłymi wzdęciami i nadmierną produkcją gazów; z alergią na cykorię (inulina jest pozyskiwana z korzenia cykorii).
Nasz zakwas to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może lekko gazować, dlatego przed otwarciem nie należy wstrząsać butelką. Zakwas należy mocno schłodzić, wówczas gazowanie się zmniejsza.
1-2 lata – 1-2 łyżki dziennie, powyżej 2 lat – 4-5 łyżek, starsze – ile lubią i potrzebują, dorośli – 0,5 szklanki; zalecamy rozpocząć stosowanie od niewielkich ilości i stopniowo je zwiększać, aby uniknąć wzdęć i dyskomfortu (organizm potrzebuje czasu, aby dostosować się do większej ilości błonnika); przy wystąpieniu niepożądanej reakcji organizmu, warto na dłużej zatrzymać się na danym poziomie spożycia i dopiero po kilku dniach spróbować zwiększyć ilość; jeśli czujemy się dobrze, to nie ma przeciwwskazań, żeby stosować tyle zakwasu, jak do tej pory; w razie potrzeby, dzienną porcję produktu można podzielić na dwie, aby ułatwić trawienie
To zjawisko naturalne, które pochodzi z inuliny, bez wpływu na jego właściwości. Aby równomiernie go rozprowadzić, przed użyciem należy delikatnie wstrząsnąć butelką.
W zależności od pory roku czy sposobu przechowywania, zakwas może musować mniej lub bardziej, zwiększać gęstość albo mieć więcej osadu. To zupełnie naturalne.
1,2 x 10⁵ CFU/ml
21 mg
Wartości odżywcze
| Wartości odżywcze | w 100 g |
| wartość energetyczna | 191 kJ / 46 kcal |
| tłuszcz | 0 g |
| - w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
| węglowodany | 6,9 g |
| - w tym cukry | 1,1 g |
| błonnik | 5,5 g |
| białko | 0,9 g |
| sól | 1,68 g |
| Zawiera: | |
| Inulina (prebiotyk) | 2,13 g |
| Żywe kultury bakterii fermentacji kwasu mlekowego (probiotyczne) | 4,8x10⁴ jtk/g (CFU) |
| Liczba bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium | 1,2x10⁵ jtk/g (CFU) |
| Witamina C | 21 mg (26% RWS*) |
| *Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal) |
Dlaczego wzbogaciliśmy zakwas z kapusty inuliną?
Zaparcia dotykają wielu z nas. Kto nie zna tego uczucia dyskomfortu, który powodują wzdęcia, ból brzucha czy brak wypróżnień!
Jednymi z powodów problemów w toalecie jest niedobór błonnika czy nadmiar przetworzonej żywności w diecie. Rozwiązaniem jest nasz Zakwas z białej kapusty! Właściwości zawdzięcza składnikowi o nazwie inulina. Co to jest?
- rozpuszczalny w wodzie błonnik pokarmowy
- w 100% naturalny prebiotyk
Inulina z cykorii – naturalny prebiotyk
Inulina z cykorii (Cichorium L.) pozyskiwana jest z korzenia rośliny.
Inulina – działanie prebiotyku:
- przyczynia się do prawidłowej pracy jelit poprzez zwiększenie częstotliwości wypróżniania*
- wspiera jelita – bez ich prawidłowego działania organizm nie mógłby skutecznie wykorzystać spożywanego pokarmu (strawić go)
- pomaga utrzymać równowagę mikrobioty jelit
*korzystne działanie występuje w przypadku dziennego spożycia 12 g inuliny z cykorii
Olga: „Delikatniejszy w smaku od typowych zakwasów, a nie traci swoich właściwości. Lubię to”.
Zakwas z kapusty – źródło błonnika
Nasz zakwas z kapusty to sposób na błonnik w diecie – 5,5 g/100 g. Ważne, żeby go sobie dostarczać każdego dnia, bo:
- wspomaga pracę jelit
- zwiększa uczucie sytości po posiłku
- wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała i utratę nadwagi
Źródło: pacjent.gov.pl
Ile błonnika dziennie potrzebujesz?
- 19-30 lat – 25 g
- 31-50 lat – 25 g
- 51-65 lat – 25 g
- 66-75 – 20*
- > 75 – 20*
- Kobiety w ciąży (II i III Trymestr) i 0-6 miesięcy po porodzie – poziom do ustalenia z lekarzem lub dietetykiem
*w indywidualnych przypadkach poziom zależny od wskazań lekarskich i dietetycznych
Źródło: ncez.pzh.gov.pl
Kamila: „Jest smaczny, dlatego jego picie łatwo wchodzi w nawyk”.
Zakwas z kiszonej kapusty – źródło witaminy C
Nasz zakwas z białej kapusty jest źródłem witaminy C. Zawiera jej znaczącą ilość – w 100 g aż 21 mg (26% RWS). Warto go pić codziennie, bo witamina C:
- zwiększa przyswajanie żelaza
- przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
- pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania:
- naczyń krwionośnych
- kości
- chrząstki
- dziąseł
- skóry
- zębów
Damian: „Słodki i nie smakuje jak zakwas z kapusty”.
Zakwas z kiszonej kapusty – zawiera żywe kultury bakterii fermentacji kwasu mlekowego (probiotyczne)
Nasz zakwas z kapusty kiszonej jest bogaty w bakterie kwasu mlekowego, które powstają naturalnie w trakcie kiszenia. Ich ilość to 4,8x10⁴ jtk/g (jednostek tworzących kolonie tzw. CFU).
Zawiera też bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium w ilości 1,2x10⁵ jtk/g (CFU).
Ewa: „Jest delikatny i lekko słodki w smaku, kwasowość jest znacznie mniej wyczuwalna niż w klasycznych zakwasach. Pachnie bardzo delikatnie”.
Jak pić zakwas z kiszonej kapusty?
Masz już swój zakwas z kapusty. Jak pić tę kiszonkę ze smakiem i dla zdrowia?
Zakwas z białej kapusty Olini stosuj:
- zawsze na zimno – podgrzany straci właściwości
- solo – lekko gazuje, więc poczujesz bąbelki, które strzelają w nos
- z potrawami (np. w zupach) – dodaj go pod koniec gotowania
Rekomendowane dzienne stosowanie:
Dzieci:
- 1-2 lata – 1-2 łyżki
- powyżej 2. roku życia – 4-5 łyżek
- starsze – bez ograniczeń
Dorośli:
- 0,5 szklanki
Ważne!
Zalecamy rozpocząć stosowanie zakwasu od niewielkich ilości i stopniowo je zwiększać, obserwując, jak na nie reagujemy. Organizm musi się przyzwyczaić do większych ilości błonnika. W razie potrzeby, dzienną porcję zakwasu można podzielić na dwie.
Agnieszka: „Piję małe łyczki – zwykle wtedy gdy otwieram lodówkę żeby coś przekąsić ;) Patrzę – Zakwasik – no to łyczek! Myślę, że to dobra opcja dla osób na diecie”.
Najczęściej zadawane pytania
-
Czy można stosować w ciąży?
-
Tak, zakwas jest bezpieczny dla kobiet w ciąży.
-
Jak pić?
-
1-2 lata – 1-2 łyżki, powyżej 2 lat – 4-5 łyżek, starsze – ile lubią i potrzebują, dorośli – 0,5 szklanki. Zalecamy rozpocząć stosowanie od niewielkich ilości i stopniowo je zwiększać, aby przyzwyczaić organizm do błonnika.
-
Czy można łączyć z innymi produktami Olini?
-
Można go rozcieńczyć wybranym sokiem, połączyć z miodem albo Olejem Omega-3 Olini.
-
Czy to produkt odpowiedni dla dzieci?
-
Zakwas z kapusty mogą też pić maluchy.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.






























.jpg)