Zakwasik Olini
- 100% natury – powstaje z surowych warzyw i przypraw
- Z inuliną (prebiotykiem) z korzenia cykorii, która reguluje rytm wypróżnień
- Wspiera naturalną równowagę mikroflory jelitowej
- Dobry dla mikrobioty jelit
wegański
NFC – nie z koncentratu
Zakwas z buraka dla dzieci z prebiotykiem – w 100% naturalna żywność funkcjonalna
Kto z nas, rodziców, choć raz nie zmagał się z zaparciami u swojego malucha! Problemy z chodzeniem do toalety dotyczą wielu dzieci – szczególnie tych, które nie chcą jeść wszystkiego, co im podamy.
Wybrednym pociechom trudniej jest dostarczyć np. odpowiednio dużo wody czy innych, dobrych dla brzuszka składników. Z kolei bez prawidłowego działania jelit, organizm nie może skutecznie trawić pokarmu.
Zakwas z buraka dla dzieci pędzi na ratunek!
Powody, by mieć go pod ręką:
- jest źródłem błonnika dla dzieci – 7,07 g/100 g
- to butelka pełna naturalnych składników – jego 100 g zawiera:
- 8,22 g inuliny (naturalnego prebiotyku)
- 9,8×10⁶ jtk/g (CFU) mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej
- 1,4×10⁵ jtk/g (CFU) bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium
- to 100% natury – jest niepasteryzowany, wegański, gluten free, mętny przez naturalny osad i bez sztucznych dodatków: słodzików, syntetycznych witamin oraz sztucznych barwników i aromatów
- stanowi porcję warzyw, również poza sezonem – jest sposobem na pietruszkę, buraki czy jarmuż w diecie szkraba, lepszym niż mrożonki
- zęby to lubią – zawiera tylko naturalnie występujące w nim cukry, a delikatną słodycz zawdzięcza inulinie
- jego picie to frajda – jest lekko gazowany, z bąbelkami, a najlepiej smakuje ze szklaneczki i ze słomką
- nigdy się nie znudzi – możesz stosować go na zmianę z kiszonymi ogórkami czy kapustą albo surowymi/gotowanymi warzywami
- akceptują go niejadki – nawet najbardziej wybredne maluchy nie oprą się jego satynowej konsystencji i apetycznej barwie
Jak powstają nasze zakwasy?
Swoje właściwości zawdzięczają rzemieślniczej produkcji i pysznym warzywom z czystego regionu Polski. Powstają:
- według tradycyjnej receptury
- małymi partiami
- z kilku składników
- po 7-10 dniach kiszenia
- z buraków z gospodarstwa w Puszczy Knyszyńskiej na Podlasiu (Obszar Natura 2000)
Agnieszka, mama trójki: „Plus Zakwasiku to neutralność! Nie czuć ani ziela ani czosnku ani żadnych innych mocnych przypraw. Super opcja dla dzieci, które nie lubią wyraźnych smaków, są wybredne”.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Ze względu na swój smak i łagodny charakter polecany zwłaszcza dla dzieci. Idealny dla wsparcia odporności po antybiotykoterapii, dla sportowców i osób dbających o zdrowe żywienie oraz dbających o jelita. Może stanowić jedną z pięciu, dziennych zalecanych porcji warzyw w diecie.
Dzieci: można podawać maluchom, które skończyły roczek – to z powodu soli, którą zawiera każda kiszonka, a w diecie dzieci nie powinno jej być zbyt wiele; dietetycy zalecają, aby podawanie zakwasu z buraków dziecku zacząć od niewielkich ilości
Smak: lekko kwaskowaty, wyczuwalny jest w nim smak kiszonego buraka i cytryny; charakterystyczny dla kiszonek
Kolor: rubinowo-jarzębinowy
Zapach: charakterystyczny dla kiszonek
Konsystencja: może mieć naturalny osad; dzięki inulinie, która naturalnie zagęszcza produkt, jest „satynowy”
Jak używać: z łyżki lub ze szklanki, na zimno
Zalecana dzienna porcja spożycia: 1-2 lata – 1-2 łyżki dziennie, powyżej 2 lat – 4-5 łyżek, starsze – ile lubią i potrzebują, dorośli – 0,5 szklanki; zalecamy rozpocząć stosowanie od niewielkich ilości i stopniowo je zwiększać, aby uniknąć wzdęć i dyskomfortu (organizm potrzebuje czasu, aby dostosować się do większej ilości błonnika); przy wystąpieniu niepożądanej reakcji organizmu, warto na dłużej zatrzymać się na danym poziomie spożycia i dopiero po kilku dniach spróbować zwiększyć ilość; jeśli czujemy się dobrze, to nie ma przeciwwskazań, żeby stosować tyle zakwasu, jak do tej pory; w razie potrzeby, dzienną porcję produktu można podzielić na dwie, aby ułatwić trawienie
Informacja dla alergików: Może zawierać gorczycę, orzechy. Nie zawiera glutenu.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 5 miesięcy od daty ukiszenia (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.
Przechowywanie: Chronić od światła. Przechowywać w temperaturze 5°C-10°C.
Przeciwwskazania: Zakwas z buraka oraz inulina są uznawane za bezpieczne składniki diety, jednak powinny stosować je ostrożnie grupy osób: z IBS, IBD, SIBO; z infekcjami pasożytniczymi; z nietolerancją fruktozy; z przewlekłymi wzdęciami i nadmierną produkcją gazów; z alergią na cykorię (inulina jest pozyskiwana z korzenia cykorii).
Twój zakwas ma osad? To zjawisko naturalne, które pochodzi z inuliny, bez wpływu na jego właściwości. Aby równomiernie go rozprowadzić, przed użyciem należy delikatnie wstrząsnąć butelką.
Nie ma dwóch takich samych zakwasów W zależności od pory roku czy sposobu przechowywania, zakwas może musować mniej lub bardziej, zwiększać gęstość albo mieć więcej osadu. To zupełnie naturalne.
Składniki
burak, korzeń pietruszki, jarmuż, inulina Orafti® HSI z korzenia cykorii, cytryna, woda, sól kłodawska, liść laurowy, ziele angielskie
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g | ||
Wartość energetyczna | 367 kJ / 15,7 kcal | ||
tłuszcz | 0 g | ||
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | ||
węglowodany | 3,3 g | ||
– w tym cukry | 0,7 g | ||
błonnik | 7,07 g | ||
białko | 0,7 g | ||
sól | 1,4 g | ||
Zawiera | |||
Inulina (prebiotyk) | 8,22 g | ||
Żywe kultury bakterii fermentacji kwasu mlekowego (probiotyczne) | 9,8×10⁶ jtk/g (CFU) | ||
Liczba bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium | 1,4×10⁵ jtk/g (CFU) | ||
Linki do wyników badań:
• Oznaczenie liczby mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej
• Oznaczenie liczby Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium
Dlaczego wzbogaciliśmy zakwas dla dzieci inuliną?
Nasz Zakwas buraczany dla dzieci zawiera inulinę, ponieważ ten roślinny składnik:
- to w 100% naturalny, błonnik prebiotyczny – otrzymuje się z korzenia cykorii (Cichorium L.)
- przyczynia się do prawidłowej pracy jelit poprzez zwiększenie częstotliwości wypróżniania*
- jest dobry dla mikrobioty jelit – karmi dobre bakterie w jelicie grubym i zwiększa ich liczbę, przez co wspomaga trawienie
*Korzystne działanie występuje w przypadku dziennego spożycia 12 g inuliny z cykorii.
Zakwas z buraka dla dzieci – źródło błonnika
Nasz zakwas buraczany dla dzieci to sposób na błonnik w diecie Twojego malucha – 7,07 g/100 g. To składnik, który:
- wspomaga pracę jelit
- zwiększa uczucie sytości po posiłku
- wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała i utratę nadwagi
Źródło: pacjent.gov.pl
Ile błonnika dziennie potrzebują dzieci?*
- 1-3 lata – 10 g
- 4-6 lat – 14 g
- 7-9 lat – 16 g
- 10-15 lat – 19 g
- 15-18 lat – 21 g
*w indywidualnych przypadkach poziom zależny od wskazań lekarskich i dietetycznych
Źródło: ncez.pzh.gov.pl
Carmen, 15 lat: „Dla mnie to po prostu aksamitna konsystencja z intensywnym burakiem. Rozkosz. Po prostu uwielbiam”.
Zakwas dla dzieci – ile pić dziennie?
Zakwas z buraka – ile pić dziennie? Dziecko, które skończyło roczek, może przyjmować go regularnie.
Rekomendowana dzienna porcja:
Dzieci:
- 1-2 lata – 1-2 łyżki
- powyżej 2. roku życia – 4-5 łyżek
- starsze – bez ograniczeń
Dorośli:
- 0,5 szklanki
Ważne!
Zalecamy rozpocząć stosowanie zakwasu od niewielkich ilości i stopniowo je zwiększać, obserwując, jak na nie reagujemy. Organizm musi sięprzyzwyczaić do większych ilości błonnika. W razie potrzeby, dzienną porcję zakwasu można podzielić na dwie.
Ida, 5 lat: „Pachnie buraczkowo, troszkę kwaśne-troszkę słodkie, w sumie to mi smakuje”.
Nadia, 3 lata: „Ma ładny kolor”.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.
Opinie ekspertów
Pan Tabletka, pantabletka.pl
Małgorzata Jackowska - dietetyk, malgorzatajackowska.com
Karolina, dziekujebylopyszne.pl
Rozszerzanie Diety, rozszerzaniediety.pl
Pan Tabletka, pantabletka.pl
Alaantkoweblw, alaantkoweblw.pl
Portal dla rodziców Ładne Bebe