Czekolini - krem z orzechów arachidowych z kakao i bananami Olini
- Zdrowa „nutella”
- Bez cukru i oleju palmowego
- Evidence Based Food - Żywność oparta na faktach naukowych
odpowiedni dla wegan
Krem czekoladowy Olini
Twoje dziecko kocha czekoladę w każdej formie? Nie jest w stanie przejść obojętnie obok półki z kremami czekoladowymi? Znamy to! I dlatego szukaliśmy pysznych czekoladowych smarowideł o dobrym składzie dla naszych pociech. Bez skutku.
Stworzyliśmy więc własny krem czekoladowy! Jego recepturę pomogli nam opracować naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Tak powstało Czekolini – zdrowe masło czekoladowe bez cukru, syropu glukozowo-fruktozowego i syntetycznych słodzików czy oleju palmowego.
Czekolini – zdrowy krem czekoladowy
- ma prosty skład
- jest w 100% roślinne
- ma o 74% mniej cukru i o 41% mniej węglowodanów niż popularne masła czekoladowe
- nie zawiera oleju palmowego
- swoją naturalną słodycz zawdzięcza bananom
- chrupie dzięki kawałkom owoców
- szybko syci – jego 1 łyżeczka zaspokaja chęć na słodkie
- podnosi wartość kaloryczną posiłków – w sam raz dla dzieci, które mało jedzą
- dobrze się rozsmarowuje, bo mielimy je dwa razy
- jest odżywcze – pełne składników, których potrzebujemy każdego dnia
- zawiera ważne dla rozwoju dziecka witaminy, minerały i polifenole
- w składzie ma niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych – 5,03% (norma to 5-6%)
- ma kolor czekolady, który zachęca do jedzenia
- pobudza apetyt kakaowo-orzechowym zapachem
Zdrowa „nutella”, którą stworzyliśmy z naukowcami
Skład zdrowej „nutelli” Czekolini ustaliliśmy na podstawie faktów naukowych (Evidence Based Food). Nasz krem orzechowo-czekoladowy to cztery pyszne składniki:
- Surowe, naturalne kakao (niealkalizowane)
- Masło arachidowe z podprażanych orzechów
- Liofilizowane banany
- Olej z orzechów laskowych Olini
Dzięki nim Twoje dziecko co dzień może otrzymywać makro- i mikroskładniki oraz witaminy i minerały, w tym:
- białko, niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju
- węglowodany w niewielkich ilościach, które dodają energii
- cukier – naturalnie występujący w roślinach
- błonnik, który wspiera trawienie
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe w dużych ilościach
- omega-3 – kwas eikozapentaenowy (EPA) – na stany zapalne
- omega-6 – kwas linolenowy (LA) – na zdrowe serce
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe
- omega-9 – kwas oleinowy (który występuje też w oliwie z oliwek)
- potas, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi
- magnez potrzebny mięśniom i nerwom
- cynk niezbędny dla zdrowia układu odpornościowego
- żelazo, które wspiera aktywność czerwonych krwinek
- witaminę E na odporność oraz mocne włosy, skórę i paznokcie
- witaminę B9 na prawidłowy wzrost i rozwój płodu
- polifenole, które chronią przed wieloma chorobami
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Dla dzieci i dorosłych, w tym sportowców, osób aktywnych. Odpowiedni dla kobiet w ciąży. Mogą spożywać go weganie i wegetarianie, a także osoby, które z różnych przyczyn nie spożywają produktów mlecznych.
Dzieci: Można wprowadzić do diety niemowląt już w okresie rozszerzania diety (zgodnie z aktualnymi wytycznymi). Polecane zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu (czyli wysokiego zapotrzebowania energetycznego) dziecka.
Smak: Krem ma intensywnie orzechowo-czekoladowy smak. Gorycz surowego kakao jest zrównoważona słodyczą bananów. Produkt nie jest przesłodzony.
Zapach: Orzechowo-kakaowy.
Konsystencja: Łatwe do rozsmarowania dzięki podwójnemu mieleniu, niejednolite, lekko chrupiące, dzięki liofilizowanym bananom, gęste - nie wylewa się ze słoiczka.
Jak używać: Na kanapkę, do owsianek i jaglanek, a także naleśników, omletów, gofrów oraz koktajli i deserów: ciast, ciasteczek, lodów czy zdrowych, szybkich przekąsek, jak np. słodki daktyl z kremem Czekolini. Można też wyjadać prosto ze słoika.
Informacja dla alergików: Zawiera orzechy. Może zawierać śladowe ilości innych orzechów, sezam, gorczycę. Nie zawiera glutenu.
Termin przydatności: 12 miesięcy
Przechowywanie: Pastę można przechowywać w temperaturze pokojowej zarówno przed, jak i po otwarciu.
Przeciwwskazania: Uczulenie na orzechy.
Skład
Krem z orzechów arachidowych, banan liofilizowany, kakao niealkalizowane, olej z orzechów laskowych.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 2323kJ / 558 kcal |
tłuszcz | 37 g |
w tym | |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 5 g |
węglowodany | 34 g |
- w tym cukry | 15 g |
białko | 19 g |
sól | 0,15 g |
Krem czekoladowy Olini – skład
Kakao naturalne – właściwości
Czekolini to aż 9% surowego kakao! Dzięki niemu nasz krem czekoladowy z masła orzechowego i bananów zawiera sporą, potwierdzoną badaniami ilość polifenoli (16485 mg/kg). Są to ważne składniki diety dzieci i dorosłych, ponieważ:
- działają na mózg i pamięć
- opóźniają procesy starzenia się
- zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby przewlekłe
- wpływają na elastyczność naczyń krwionośnych i prawidłowy przepływ krwi
Smaczna wskazówka: warto przekąsić nasz krem czekoladowy z kakao przed klasówką, prezentacją w pracy albo lekcją języka obcego.
Liofilizowane banany – właściwości
Liofilizowane banany to banany „suszone mrozem”. Zawierają 100% właściwości surowych owoców. Nasz krem czekoladowy bez cukru im zawdzięcza swoją słodycz i chrupkość.
Według badań, dzięki fenolom, karotenoidom i fitosterolom, banany wpływają pozytywnie na zdrowie i samopoczucie człowieka. Wykazują działanie przeciwutleniające i skutecznie chronią organizm przed różnymi stresami oksydacyjnymi.
Smaczna wskazówka: sięgnij po Czekolini, gdy dopada Cię smutek – słodki smak kojarzy się z poczuciem bezpieczeństwa – i aby szybko zaspokoić chęć na słodkie.
Masło arachidowe
Dzięki masłu arachidowemu Czekolini ma jeszcze więcej białka. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w fistaszkach, korzystnie wpływają na mózg, nerwy i oczy. Masło z orzechów ziemnych to też źródło magnezu.
Badania wykazują, że spożycie orzechów arachidowych może zapobiegać rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych, jak np. cukrzyca typu 2.
Smaczna wskazówka: czekoladowy krem orzechowy to idealna przekąska po treningu lub intensywnej pracy przy komputerze.
Olej z orzechów laskowych
Orzechy laskowe to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego, a także: żelaza, magnezu i fosforu. Dzięki dużym ilościom witaminy E (33,1 mg/100 g) wykazują silne działanie przeciwutleniające.
Smaczna wskazówka: podawaj dziecku Czekolini także w sezonie grypowym.
Pasta orzechowa z kakao – testowana przez dzieci!
Krem czekoladowy miał przede wszystkim smakować dzieciom. Testy przeszło pozytywnie!
Wojtek, 11 lat: „Jest bardzo orzechowe i chrupiące! Pycha!”.
Marysia, 9 lat: „Pachnie jak masło orzechowe i smakuje podobnie, ale z czekoladowym posmakiem. Podobają mi się fragmenty owoców i że jest chrupiące”.
Staś, 9 lat: „Nie jest takie słodkie, zęby nie bolą!”.
Ania, 8 lat: „Smakuje jak blok czekoladowy!”.
Hania, 7 lat: „Smakuje jak czekoladowe masło orzechowe, ale bardzo dobre. Podoba mi się to, że masełko jest takie lepkie i kremowe, i że potem czuć długo jego smak”.
Tytek, 6 lat: „Oooo pycha, mogę jeszcze?”.
Krem czekoladowy bez cukru – zastosowanie
Czekolini możesz jeść prosto ze słoiczka lub łatwo i szybko przygotować dzięki niemu:
- czekoladową owsiankę na śniadanie
- przekąskę na drugie śniadanie w postaci chrupkiego pieczywa, tosta lub bułeczki z masłem czekoladowym
- czekoladowe naleśniki lub pancake’sy na obiad
- dietetyczny koktajl z mlekiem roślinnym i bananem
- smaczny deser, np. czekoladowe gofry
- muffinki z czekoladowym nadzieniem
- przegryzkę na trening
Jak zrobić przekąskę, która doda szybko Ci energii i zaspokoi chęć na słodkie? Obierz banana i nałóż na niego 1 łyżkę masła czekoladowego. Mniam!
Krem czekoladowy Olini – idealny dla wegan i wegetarian
Czekolini zawiera wyłącznie składniki pochodzenia roślinnego. Nie ma w nim mleka w proszku, jest więc idealne nie tylko dla wegan, wegetarian, ale i osób, które nie spożywają produktów mlecznych.