-15% na wszystko z kodem BLACKOLINI
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Czekolini - krem z orzechów arachidowych z kakao i bananami Olini

  • Czekoladowe jak „nutella”
  • 100% naturalnych składników
  • Bez dodatku cukru, soli i oleju palmowego
  • Evidence Based Food - Żywność oparta na faktach naukowych
Cena: 59,90 zł 59.90
Cena w abonamencie: 53,90 zł














ilość - + szt.
Czas realizacji: 2 - 3 dni robocze
Darmowa dostawa: od 199 zł Zobacz koszty dostawy
Krem orzechowo-czekoladowy, z którym szybko przygotujesz śniadanie lub przekąskę i zadbasz o witalność całej rodziny. Pyszny, lekko chrupiący smakołyk z kakao i liofilizowanymi bananami, który łatwo się rozsmarowuje. Zawiera żelazo, cholinę witaminę E i polifenole – składniki, dzięki którym nie zabraknie Wam energii do zabawy!

odpowiedni dla wegan

Krem orzechowo-czekoladowy Olini

Twoje dziecko kocha czekoladę w każdej formie i nie przejdzie obojętnie obok półki z kremami à la „nutella”? Znamy to!

Długo szukaliśmy dla naszych maluchów wysokiej jakości smarowidła. Chcieliśmy, aby miało dobry skład – bez cukru, słodzików czy oleju palmowego. I żeby było pyszne! Bezskutecznie…

Stworzyliśmy więc Czekolini – krem orzechowo-czekoladowy Olini. Powstaje on z czterech naturalnych składników:

  1. Surowego (niealkalizowanego) kakao
  2. Pasty arachidowej z podprażanych orzechów
  3. Liofilizowanych bananów
  4. Oleju z orzechów laskowych

Zalety Czekolini:

  • ma prosty skład
  • jest w 100% roślinne
  • zawiera o 74% mniej cukru i o 41% mniej węglowodanów niż popularne czekoladowe pasty
  • swoją naturalną słodycz zawdzięcza bananom
  • chrupie dzięki kawałkom owoców
  • szybko syci
  • podnosi wartość kaloryczną posiłków – zawiera żelazo, które przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
  • dobrze się rozsmarowuje dzięki podwójnemu mieleniu
  • jest odżywcze – zawiera witaminy, minerały i polifenole
  • zawiera niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych – 5,03% (norma to 5-6%)
  • ma zapach i kolor czekolady

Krem orzechowo-czekoladowy stworzony z naukowcami

Nasz krem orzechowo-kakaowy powstał w oparciu o dowody naukowe. Należy do tzw. Evidence Based Food. Jego recepturę pomogli nam opracować naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.

Warto wiedzieć

Wyprodukowano w: Polska

Kraj pochodzenia surowca: Orzech arachidowy - Argentyna, kakao - Afryka, banan liofilizowany - Ameryka Południowa, orzech laskowy - Azerbejdżan (z nich powstaje Olej z orzechów laskowych Olini, tłoczony w Polsce).

Dla kogo: Dla całej rodziny; polecamy zwłaszcza osobom aktywnym fizycznie; bezpieczne dla kobiet w ciąży; odpowiednie dla wegani i wegetarian, a także osób, które z różnych przyczyn nie spożywają produktów mlecznych.

Dzieci: Można wprowadzić do diety niemowląt już w okresie rozszerzania diety (zgodnie z aktualnymi wytycznymi). Polecane zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu (czyli wysokiego zapotrzebowania energetycznego) dziecka.

Smak: Intensywnie orzechowo-czekoladowy; gorycz surowego kakao jest zrównoważona słodyczą bananów.

Zapach: Orzechowo-kakaowy.

Konsystencja: Niejednolita, gęsta – produkt nie wylewa się ze słoiczka; dzięki liofilizowanym bananom krem jest lekko chrupiący.

Jak używać: Na chlebie, w owsiance, koktajlu i zupach, na naleśnikach, w daniach, do deserów, jako przekąskę i solo, prosto z łyżeczki.

Informacja dla alergików: Produkt zawiera orzechy arachidowe i orzechy laskowe. Może zawierać inne orzechy (włoskie, nerkowca, arachidowe, migdały, pistacje), sezam i gorczycę. Nie zawiera glutenu.

Termin przydatności: 12 miesięcy

Przechowywanie: Krem można przechowywać w temperaturze pokojowej zarówno przed, jak i po otwarciu.

Przeciwwskazania: Uczulenie na orzechy.

Składniki

Krem z orzechów arachidowych, banan liofilizowany, kakao niealkalizowane, olej z orzechów laskowych.

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna 2323kJ / 558 kcal
tłuszcz 37 g
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone 5 g
węglowodany 34 g
– w tym cukry 15 g
białko 19 g
sól 0,15 g
błonnik 5,1g
Zawiera:
Fosfor 3261 mg (466 %*)
Polifenole 1648,5 mg
Potas 944 mg (47,2 %*)
Cholina 85,9 mg
Żelazo 6,5 mg (46,4 %*)
Cynk 2,3 mg (23 %*)
Witamina E 2,3 mg (19,2 %*)
Miedź 0,9 mg (90 %*)
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/ 2 000 kcal)

Właściwości kremu orzechowo-czekoladowego Olini

Nie tylko dzieci lubią Czekolini. Rodzice też! Dzięki swoim składnikom nasz krem kakaowy pomaga wspierać witalność całej rodziny. Warto mieć go pod ręką, bo jedna jego porcja (14 g) zawiera (szczegóły w badaniu – przejdź do analizy w PDF-ie):

  • białko – 2,7 g (5% RWS)
    • pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej i zdrowych kości
  • błonnik – 0,7 mg
  • makroelementy, w tym:
    • fosfor – 456 mg (465% RWS)
      • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
    • potas – 132 mg (47% RWS)
      • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • mikroelementy, w tym:
    • żelazo – 0,9 mg (6,5% RWS)
      • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
    • cynk – 0,3 mg (23% RWS)
      • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
    • miedź – 0,1 mg (13% RWS)
      • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
  • witaminy, w tym:
    • B4 (cholina) – 12 mg
      • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby
    • witamina E – 0,3 mg (3% RWS)
      • pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym
  • polifenole – 23 mg

Czekolini – testowany przez dzieci

Krem czekoladowy to smakołyk dla dzieci. Pierwsze testy przeszedł pozytywnie!

Wojtek, 11 lat: „Jest bardzo orzechowy i chrupiący! Pycha!”.
Marysia, 9 lat: „Pachnie jak masło orzechowe i smakuje podobnie, ale z czekoladowym posmakiem. Podobają mi się fragmenty owoców i że jest chrupiące”.
Staś, 9 lat: „Nie jest takie słodki, zęby nie bolą!”.
Ania, 8 lat: „Smakuje jak blok czekoladowy!”.
Hania, 7 lat: „Smakuje jak czekoladowe masło orzechowe, ale bardzo dobre. Podoba mi się to, że masełko jest takie lepkie i kremowe, i że potem czuć długo jego smak”.
Tytek, 6 lat: „Oooo pycha, mogę jeszcze?”.

Krem orzechowo-czekoladowy bez cukru – zastosowanie

Nasz krem orzechowo-czekoladowy bez cukru możesz jeść solo, prosto ze słoiczka lub dodawać do potraw. Urozmaici:

  • śniadanie – wzbogaci owsiankę i szejka
  • obiad – świetnie smakuje na naleśnikach lub pankejkach
  • kolację – można posmarować nim kromkę chleba, tost lub bułeczkę
  • deser – pyszny na gofrach lub jako nadzienie muffinek
  • przekąskę – pasuje do owoców, np. bananów

Krem czekoladowy w słoiku Olini – idealny dla wegan i wegetarian

Czekolini zawiera wyłącznie składniki pochodzenia roślinnego. Nie ma w nim mleka w proszku, jest więc idealne nie tylko dla wegan, wegetarian, ale i osób, które nie spożywają produktów mlecznych.

Krem kakaowy a masło czekoladowe – jaka jest różnica?

Łączy je skład i sposób produkcji, różni… nazwa.

Masło czekoladowe stało się kremem na skutek rozporządzenia Trybunału Sprawiedliwości UE z 2017 roku.

Zgodnie z jednym z jego wyroków, produktów pochodzenia roślinnego nie można nazywać tak, jak przetworów mlecznych. W Polsce to prawo obowiązuje od 2018 roku, od wydania przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi stosownego przepisu.

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

Świeżość

Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.

Natura i nauka

Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!

Dobry skład

Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.

Jak od babci

Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.

Bezpieczna dostawa

Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Najczęściej zadawane pytania

Dlaczego użyliście kakao w proszku?

Surowe ziarna kakaowca składają się z proszku kakaowego i tłuszczu - masła kakaowego. Są jednym z najbogatszych źródeł polifenoli i mają najwyższą zawartość flawonoidów niż jakakolwiek inna żywność. Tłuszcz kakaowy zawiera zaledwie 5% wszystkich polifenoli z ziaren, podczas gdy proszek kakaowy aż 72–87%.

Kakao w proszku naturalne a alkalizowane

Naturalny proszek kakaowy to proszek poddany jedynie mieleniu i tłoczeniu. Ma jaśniejszy, niż alkalizowany, brązowy kolor, a także niższy poziom pH. Zawiera też około dwa razy więcej flawanoli (polifenoli), niż proszek po obróbce chemicznej. Poza tym, jest delikatnie kwaśne i cierpkie. Proces alkalizacji, czyli obróbki chemicznej, neutralizuje naturalną kwasowość kakao i zwiększa jego pH. Sprawia, że uzyskuje atrakcyjną, ciemną barwę i jest mniej gorzkie. Jednocześnie jest też mniej zdrowe. Kakao spożywcze nie zawiera zwykle więcej niż 1% biodostępnych flawanoli.

Czy Czekolini mogą jeść osoby z cukrzycą/insulinopornością?

Badania wykazują, że zmiana sposobu żywienia i zwiększenie aktywności fizycznej pacjentów ze stanem przedcukrzycowym może spowolnić lub nawet zatrzymać jego rozwój do cukrzycy typu 2. Do grup produktów, które wg analiz należy spożywać, należą orzechy, tłuszcze pochodzenia roślinnego bogate zarówno w jedno-, jak i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz niskoprzetworzone nietropikalne oleje roślinne. Pozytywnie w analizach wypadają także masła orzechowe. Inne badania wykazują dobry wpływ produktów kakaowych na poziom glukozy we krwi, metabolizm lipidów oraz stan zapalny.

Dlaczego użyliście masła z orzechów arachidowych? Przez to jest bardzo kaloryczne

Wiele badań pokazuje, że ludzie, którzy regularnie jedzą orzechy lub masło orzechowe, są mniej narażeni na choroby serca lub cukrzycę typu 2 niż ci, którzy tego nie robią. Jedno z nich, przeprowadzone na ponad 6000 kobietach z cukrzycą typu 2 wykazało, że spożywanie pięciu lub więcej porcji orzechów lub masła orzechowego tygodniowo, znacznie obniżyło ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Większość dowodów wskazuje, że rodzaj orzecha lub masła orzechowego nie ma znaczenia. Według analiz, regularne spożywanie orzechów nie przyczynia się do otyłości, pomimo faktu, że orzechy są kaloryczne.
Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 199 zł

Opinie o produkcie

Idealne uzupełnienie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium