Nasiona chia Olini
- Bogate źródło Omega-3, białka, błonnika pokarmowego, wapnia, antyoksydantów, witamin i minerałów
- Zdrowa i smaczna posypka
koktajl zdrowia: Omega-3, antyoksydanty, żelazo, magnez i wiele innych
idealny dla wegan i wegetarian
Nasiona Chia – właściwości
Nasiona chia są źródłem wartościowego białka roślinnego, dlatego często są składnikiem diety wegetariańskiej albo wegańskiej. Bardzo łatwo i smacznie można wkomponować je w wiele potraw.
Antyoksydanty, witaminy i minerały, które znajdziemy w nasionkach, będą sprzymierzeńcem pięknej skóry i mocnych włosów. W ziarnach chia nie brakuje także żelaza, magnezu, cynku i miedzi.
Nasiona Chia – dobre na wszystko!
Nasiona chia – dostępne w naszym sklepie – to nasiona rośliny nazywanej hiszpańską szałwią. Są prawdziwym koktajlem zdrowia, ponieważ zawierają wiele cennych składników. Wśród nich znajdują się nienasycone kwasy Omega-3, błonnik pokarmowy, białko, wapń, antyoksydanty, witaminy i minerały.
Są ciekawym urozmaiceniem zdrowej diety i korzystają z nich przede wszystkim osoby, które się odchudzają lub są na diecie. Zawarty w nasionach chia błonnik wchłania duże ilości wody i rozszerza się w żołądku. Powoduje to większe uczucie sytości. Oprócz tego posiadają zdrowe węglowodany i więcej wapnia niż mleko.
Te niepozorne ziarenka kryją też sporą ilość kwasów Omega-3.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Boliwia
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Świetny składnik diety wegańskiej i wegetariańskiej. Polecany dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, to także dobre źródło białka i wapnia.
Smak: Są neutralne w smaku, dlatego dobrze komponują się ze smakiem słodkim jak i wytrawnym. Zalane wodą, chłoną ją i mocno pęcznieją.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty zbioru ziaren (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze ziarna pakujemy na świeżo, co sprawia, że po wyjęciu z paczki są aromatyczne i chrupiące.
Przechowywanie: Nasiona chia można przechowywać w temperaturze pokojowej, w ciemnej szafce. Chronić od światła.
Zastosowanie: Jest wiele sposobów na włączenie nasion szałwii hiszpańskiej do diety. Jeśli lubimy zielone koktajle, to możemy wsypać jedną lub dwie łyżki nasion do blendera, a następnie zmiksować ze składnikami na zielony koktajl. Będzie to prawdziwa bomba witaminowa! Innym sposobem jest zalanie chia wodą i odstawienie do czasu aż napęcznieją. Jest to taki sam sposób, w jaki zaleca się stosowanie siemienia lnianego. - nadają się do koktajli - wzbogacą go o NNKT i dobrze zagęszczą - można je dodawać do puddingów lub przygotować pudding chia - są pysznym dodatkiem do sałatek, naleśników, omletów, placków - zdrowa i smaczna posypka - smakują dobrze z musli czy płatkami z mlekiem albo poranną owsianką - dodatkowa dawka zdrowia - można je dodać do jogurtu, kaszy, dań z ryżu czy twarogu - mogą być alternatywą dla bułki tartej - zmielone można dodać do wypieków chleba czy ciasta - zalane gorącą wodą przybierają konsystencję żelu - zmielone sprawdzą się jako zagęszczacz do zup czy sosów (mają zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu) - są alternatywą dla jajek w wypiekach
Skład
100% nasiona chia (szałwia hiszpańska)
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 2033 kJ / 486 kcal |
tłuszcz | 31 g |
węglowodany | 42 g |
białko | 17 g |