Orzechy nerkowca Olini
- Delikatnie prażone, niesolone
- Pyszna i zdrowa przekąska
- Idealne do dań kuchni azjatyckiej
źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz cynku i magnezu
świetna przekąska dla dzieci
Nerkowce
Orzechy nerkowca rosną na drzewie zwanym nanercz zachodni. Nerkowce są przyczepione do owoców nanercza, a orzechy schowane są w łupinie, która kształtem przypomina… pazur.
Orzechy nerkowca uprawiane są nie tylko w krajach Ameryki Południowej, ale także w krajach azjatyckich np. w Indiach. Odmiana pochodząca z Indii jest bardziej chrupka, mniejsza i mniej słona.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Wietnam
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Dla wszystkich miłośników zdrowych przekąsek. To doskonały produkt, gdy jesteśmy narażeni na stres i wytężoną pracę umysłową. Chętnie sięgają po nie przyszłe mamy. Z dodatkiem owoców, mogą służyć za świetną alternatywę na drugie śniadanie.
Smak: Świeży orzechowy smak i aromat.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty zbioru ziaren (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze ziarna pakujemy na świeżo, co sprawia, że po wyjęciu z paczki są aromatyczne i chrupiące.
Informacje dla alergików: Produkt zawiera orzechy nerkowca. Może zawierać śladowe ilości orzechów (arachidowych, włoskich, laskowych, migdałów, pistacji), sezam i gorczycę. Nie zawiera glutenu.Nie zawiera glutenu.
Przechowywanie: Nerkowce najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić od światła.
Zastosowanie: Warto po nie sięgnąć, gdy nachodzi ochota na coś słodkiego. Można je wykorzystać do zrobienia masła lub kremu o smaku nerkowców. Sproszkowane lub posiekane będą pysznym dodatkiem do potraw - dodane do sosu, jogurtu, koktajlu nadadzą ciekawy orzechowy posmak.
Skład
100% orzechy nerkowca, niesolone, delikatnie prażone
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 2533 kJ / 603 kcal |
tłuszcz | 50 g |
węglowodany | 24 g |
białko | 21 g |
Orzechy nerkowca – właściwości
Orzechy nerkowca są cennym źródłem białka i zdrowych tłuszczy. Dodają energii, szybko redukują uczucie głodu, a przede wszystkim – dostarczają organizmowi cennych składników, wartości odżywczych i kwasów tłuszczowych.
Mają całkiem pokaźną zawartość witamin z grupy B (niacyna 1,062 mg/100 g) oraz potasu i magnezu, dzięki czemu wspierają funkcjonowanie układu nerwowego.
Poza tym nerkowce zawierają witaminę K (34,1 µg/100 g), która bierze udział w utrzymaniu prawidłowego stężenia czynników krzepnięcia.
Orzechy nerkowca to także źródło fosforu (dla zdrowych kości i zębów) oraz cynku (dla zdrowych włosów, skóry i paznokci i wsparcia odporności).
Orzechy nerkowca są także bogate w:
- niacynę
- witaminę E
- witaminę C
- tiaminę
- ryboflawinę
- witaminę B6
- kwas foliowy
- witaminę K
- wapń
- żelazo
- miedź
- mangan
- selen
- sód.
Wartość energetyczna orzechów nerkowca to 603 kcal/100 g. Czyli jedna porcja nerkowców (1 garść orzechów) dostarcza 165,9 kcal. Wartości odżywcze zdecydowanie rekompensują ich kaloryczność. Nerkowce cechują się niskim indeksem glikemicznym, więc mogą być spożywane przez osoby, które mają problem z prawidłowym poziomem cukru we krwi.
Orzechy nerkowca są też źródłem nasyconych, jednonasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nerkowce (podobnie jak inne orzechy) często są składnikiem w diety DASH, której głównym celem jest zapobieganie nadciśnieniu (nerkowce to dobre źródło potasu – 660 mg/100 g). Badania wskazują, że regularne spożywanie nerkowców (max. 30 g dziennie) przyczynia się do obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi.
Orzechy nerkowca jak jeść?
Dzienna porcja nerkowców powinna wynosić ok. 15-30 g, czyli max. jedna garść. Orzechy nerkowca mają szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej, ale tak naprawdę wykorzystuje się je w kuchniach całego świata. Na przykład orzechy nerkowca służą do produkcji wina (szczególnie na Kubie). Włosi lubią te orzechy dodawać do makaronów albo tworzyć z nich kremowe pesto.
Oprócz tego orzechy nerkowca świetnie smakują w połączeniu z czekoladą (chyba jak wszystko). No i oczywiście z orzechów nerkowca można przygotować kremowe i słodkie masło orzechowe.
Orzechy nerkowca można połączyć z mozzarellą i figami w letniej sałatce albo z dynią i kuskusem. Nerkowce to także świetne orzechy do porannej owsianki.
Podsumowując, orzechy nerkowca idealnie sprawdzą się jako:
- słodka i chrupiąca przekąska,
- składnik pesto,
- dodatek do owsianki,
- posypka do lodów,
- składnik ciast,
- masło orzechowe do smarowania naleśników,
- dodatek do sałatek.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.