Rodzinna Olejarnia Olini.pl
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Orzechy nerkowca Olini

0.0 (0 opinii)
  • Delikatnie prażone, niesolone
  • Pyszna i zdrowa przekąska
  • Idealne do dań kuchni azjatyckiej
Cena: 22,90 zł 22.90
ilość - + szt.
Czas realizacji: 1 - 3 dni robocze
Darmowa dostawa: od 199 zł Zobacz koszty dostawy
Nerkowce są słodkie, lekko chrupiące, ale delikatnie miękkie. Tak można opisać smak i konsystencję tych orzechów, które zaskakują swoim kształtem, przypominającym nerkę. Delikatne prażenie sprawia, że oprócz słodyczy i chrupkości zyskują coś wyjątkowego. Trudno im się oprzeć, szczególnie gdy tłoczą się w paczce.

źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz cynku i magnezu

delikatnie prażone, niesolone

świetna przekąska dla dzieci

Nerkowce

Orzechy nerkowca rosną na drzewie zwanym nanercz zachodni. Nerkowce są przyczepione do owoców nanercza, a orzechy schowane są w łupinie, która kształtem przypomina… pazur.

Orzechy nerkowca uprawiane są nie tylko w krajach Ameryki Południowej, ale także w krajach azjatyckich np. w Indiach. Odmiana pochodząca z Indii jest bardziej chrupka, mniejsza i mniej słona.

Warto wiedzieć

Kraj pochodzenia: Wietnam

Dla kogo: Dla wszystkich miłośników zdrowych przekąsek. To doskonały produkt, gdy jesteśmy narażeni na stres i wytężoną pracę umysłową. Chętnie sięgają po nie przyszłe mamy. Z dodatkiem owoców, mogą służyć za świetną alternatywę na drugie śniadanie.

Smak: Świeży orzechowy smak i aromat.

Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 15 stycznia 2023. Data znajduje się na tylnej etykiecie.

Przechowywanie: Nerkowce najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić od światła.

Zastosowanie: Warto po nie sięgnąć, gdy nachodzi ochota na coś słodkiego. Można je wykorzystać do zrobienia masła lub kremu o smaku nerkowców. Sproszkowane lub posiekane będą pysznym dodatkiem do potraw - dodane do sosu, jogurtu, koktajlu nadadzą ciekawy orzechowy posmak.

Składniki

100% orzechy nerkowca, niesolone, delikatnie prażone

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna 2533 kJ / 603 kcal
tłuszcz 50 g
węglowodany 24 g
białko 21 g

Orzechy nerkowca – właściwości

Orzechy nerkowca są cennym źródłem białka i zdrowych tłuszczy. Dodają energii, szybko redukują uczucie głodu, a przede wszystkim – dostarczają organizmowi cennych składników, wartości odżywczych i kwasów tłuszczowych.

Mają całkiem pokaźną zawartość witamin z grupy B (niacyna 1,062 mg/100 g) oraz potasu i magnezu, dzięki czemu wspierają funkcjonowanie układu nerwowego.

Poza tym nerkowce zawierają witaminę K (34,1 µg/100 g), która bierze udział w utrzymaniu prawidłowego stężenia czynników krzepnięcia.

Orzechy nerkowca to także źródło fosforu (dla zdrowych kości i zębów) oraz cynku (dla zdrowych włosów, skóry i paznokci i wsparcia odporności).

Orzechy nerkowca są także bogate w:

  • niacynę
  • witaminę E
  • witaminę C
  • tiaminę
  • ryboflawinę
  • witaminę B6
  • kwas foliowy
  • witaminę K
  • wapń
  • żelazo
  • miedź
  • mangan
  • selen
  • sód.

Wartość energetyczna orzechów nerkowca to 603 kcal/100 g. Czyli jedna porcja nerkowców (1 garść orzechów) dostarcza 165,9 kcal. Wartości odżywcze zdecydowanie rekompensują ich kaloryczność. Nerkowce cechują się niskim indeksem glikemicznym, więc mogą być spożywane przez osoby, które mają problem z prawidłowym poziomem cukru we krwi.

Orzechy nerkowca są też źródłem nasyconych, jednonasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nerkowce (podobnie jak inne orzechy) często są składnikiem w diety DASH, której głównym celem jest zapobieganie nadciśnieniu (nerkowce to dobre źródło potasu – 660 mg/100 g). Badania wskazują, że regularne spożywanie nerkowców (max. 30 g dziennie) przyczynia się do obniżenia poziomu trójglicerydów we krwi.

 

 

 

Orzechy nerkowca jak jeść?

Dzienna porcja nerkowców powinna wynosić ok. 15-30 g, czyli max. jedna garść. Orzechy nerkowca mają szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej, ale tak naprawdę wykorzystuje się je w kuchniach całego świata. Na przykład orzechy nerkowca służą do produkcji wina (szczególnie na Kubie). Włosi lubią te orzechy dodawać do makaronów albo tworzyć z nich kremowe pesto.

Oprócz tego orzechy nerkowca świetnie smakują w połączeniu z czekoladą (chyba jak wszystko). No i oczywiście z orzechów nerkowca można przygotować kremowe i słodkie masło orzechowe.

Orzechy nerkowca można połączyć z mozzarellą i figami w letniej sałatce albo z dynią i kuskusem. Nerkowce to także świetne orzechy do porannej owsianki.

Podsumowując, orzechy nerkowca idealnie sprawdzą się jako:

  • słodka i chrupiąca przekąska,
  • składnik pesto,
  • dodatek do owsianki,
  • posypka do lodów,
  • składnik ciast,
  • masło orzechowe do smarowania naleśników,
  • dodatek do sałatek.
Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 199 zł

Opinie o produkcie

+ Napisz opinię
Napisz opinię
0 Wybierz ocenę! Dziękujemy za ocenę!
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium