Miód akacjowy Olini
- Jeden z najsłodszych miodów
- Remedium na skołatane nerwy
- Dla amatorów kwiatowych aromatów
100% surowy i naturalny
świeży, z tegorocznych zbiorów
Miód akacjowy – właściwości
Akacja zwana jest białą lipą – to roślina, której kwiaty szczególnie przyciągają pszczoły. Z jej nektaru produkują pyszny, słodki miód, który oprócz niepowtarzalnego smaku odznacza się wspaniałymi wartościami. To miód, który bardzo późno ulega krystalizacji, duża zawartość fruktozy sprawia, że pozostaje cieczą przez długie miesiące od zbiorów. Dlatego będzie świetnym wyborem dla tych, którzy lubią płynne miody.
Jego konsystencja i bardzo jasny kolor sprawiają, że to miód najczęściej wybierany do słodzenia napojów. Wymieszany z ciepłym mlekiem przed snem zwalczy bezsenność. Użyty jako słodki dodatek do herbaty lub wody osłodzi napój, a węglowodany, w które jest bogaty dodadzą energii i sił.
Miód akacjowy – dla kogo?
Ten jasny i delikatny miód będzie słodkim dodatkiem w diecie każdej osoby. Zasmakuje zarówno najmłodszym jak i seniorom. Od wieków ceniony jako naturalny środek przeciwkaszlowy. Stosowany także w trakcie przeziębienia czy infekcji, a także jako element profilaktyki.
Szczególnie polecany do słodzenia napojów. Będzie świetnym naturalnym i zdrowszym zamiennikiem cukru w kakao, koktajlu czy letniej herbacie. Należy jednak pamiętać, żeby miodu nie dodawać do gorących potraw, ponieważ traci on wtedy swoje właściwości.
Miód akacjowy znany jest ze swoich właściwości wyciszających i uspokajających. Dodany do wieczornej porcji letniego mleka ukoi i pomoże zasnąć.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Polska
Dla kogo: Polecany dla każdego, dla dzieci i seniorów. To naturalny środek przeciwkaszlowy, ma działanie wyciszające i uspokajające.
Barwa i zapach: Najjaśniejszy pośród miodów, jasno-słomkowy, kiedy jest płynny bywa niemal przezroczysty. W zapachu wyczuwalne są kwiaty akacji.
Smak: Miód z kwiatów akacji to jeden z najsłodszych miodów, jest delikatny w smaku, dlatego bardzo lubią go małe dzieci. Ze względu na dużą zawartość fruktozy krystalizuje bardzo powoli - nawet po roku może mieć nadal półpłynną konsystencję dlatego wybierany jest często przez osoby, które preferują lejący miód.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Przechowywanie: Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Informacje dla alergików: Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność. Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.
Skład
100% miód akacjowy
Miód akacjowy – zastosowanie
- Jego konsystencja świetnie się sprawdzi w roli sosu do słodkich placuszków, gofrów czy deserów
- Osłodzi koktajl, lemoniadę albo letnią herbatę
- Do polewania, smarowania i maczania pieczywa świetny zamiennik dla masła czy dżemu
- Jako składnik “mikstury na odporność”, czyli odstanej przez noc wody z miodem i cytryną
- Dla zneutralizowania smaku oleju z czarnuszki – ulubiony patent wszystkich rodziców, pomaga ukryć charakterystyczny smak oleju i ułatwia podawanie go dzieciom
- Składnik “szotów na odporność” czyli mieszanki miodu, oleju z czarnuszki, soku z cytryny i syropu malinowego
- Świetna alternatywa cukru w wypiekach. Dobrze łączy się z innymi składnikami i rozpuszcza. A jego neutralny smak nie dominuje potrawy.
Miód akacjowy – Gdzie kupić?
Pamiętaj! Kupując polski miód wspierasz pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę. Dzięki opiece pszczelarzy większa liczba pszczół może przetrwać w obecnym środowisku.*
Dlaczego warto sięgnąć po miód akacjowy Olini?
Najlepszy surowiec
Miód akacjowy Olini zbierany jest z nektaru kwitnących akacji. Oferujemy miód tegoroczny, najświeższy - wiemy, że taki będzie miał pełnię smaku i właściwości.
Odpowiedni proces produkcji
Miody Olini to naturalne, surowe, pszczele produkty. Nie są podgrzewane, dzięki czemu zachowują swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe.
Bezwzględna świeżość
Miód akacjowy to produkt, po który chętnie i często sięgają rodzice. W związku z tym szczególnie dbamy o świeżość produktów. Nasz miód akacjowy pochodzi z tegorocznych zbiorów. Pozwala nam to wysyłać do Was wyłącznie najświeższy miód.
Mała skala
Miodów Oini niemożna znaleźć w dużych sklepach, aptekach czy zielarniach, dostępne są tylko do niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.
Bezpieczny transport
Miody Olini wysyłamy do Was w słoikach z grubego szkła, a dodatkowo na czas transportu pakujemy je w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.
Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy Olini
Opinie o produkcie
Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.
Anna
Przepyszny, po prostu znika ze sloczka w tydzień:)
Anna
Super