Tran o smaku cytrynowym Olini
- Wysoka zawartość kwasów omega-3 – EPA i DHA
- Źródło witamin D3 i A, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- Bez metali ciężkich, pestycydów i dioksyn, co potwierdzają badania
z ryb ze zrównoważonych połowów
naturalny aromat cytrynowy
Tran z naturalnym aromatem cytrynowym
Żeby picie tranu było przyjemniejsze, wzbogaciliśmy nasz wartościowy olej z wątroby dorsza o naturalny aromat cytrynowy.
Jak powstaje Tran Olini?
Producent naszego tranu ma certyfikat Marine Stewardship Council (MSC), który potwierdza, że ryby, z których jest tworzony, łowione są zgodnie z rygorystycznymi Standardami Zrównoważonego Rybołówstwa.
MSC przyznaje się na 5 lat konkretnym rybakom, którzy prowadzą połowy określonego stada. Co roku muszą oni poddawać się audytowi i stale usprawniać swoje działania.
Zrównoważone połowy w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski. Zapewniają też bezpieczną przyszłość rybackim społecznościom i ludziom z branży rybackiej.
Jak powstał Tran cytrynowy Olini?
Tworzenie nowych smaków tranu w Olini było prawdziwą sztuką doskonalenia receptur.
Żeby dopracować idealne proporcje, zamieniliśmy się w technologów-smakoszy. Odmierzaliśmy, mieszaliśmy i testowaliśmy… Wypróbowaliśmy przeróżne, owocowe aromaty. Było ich prawie 10!
Do testów zaprosiliśmy różne osoby – jedni byli fanami intensywnych nut, inni szukali czegoś łagodniejszego. Serca wszystkich uczestników podbił smak cytrynowy, który idealnie komponuje się z tranem.
Agnieszka: „Zapach – rewelacja!!! Cytrynka w zapachu cudna”.
Tran cytrynowy – właściwości
Tran cytrynowy dla dzieci i dorosłych Olini jest świeży, a zawarte w nim kwasy tłuszczowe nie utleniają się. Jego TOTOX wynosi 10,3.
Tran cytrynowy ma także korzystny stosunek omega-3, omega-6 i omega-9 – 12,1:1:14. Dlaczego to ważne? Kwasy tłuszczowe pełnią różne role w organizmie, więc należy dostarczać je we właściwych proporcjach.
Nasz olej z wątroby dorsza jest poddany delikatnemu oczyszczaniu, dzięki czemu:
- nie zawiera zanieczyszczeń – w tym metali ciężkich (np. rtęci, ołowiu), dioksyn i pestycydów (PCB)
- ma mniej alergenów, jak np. białka ryb
- spełnia normy i standardy bezpieczeństwa
Aga: „Nie czuć nic chemicznego, a posmak ryby jest bardzo dobrze zamaskowany”.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: dla dzieci i dorosłych, seniorek i seniorów, kobiet w ciąży
Dzieci: Można podawać maluchom od 1. roku życia. Zalecamy zacząć od 2,5 ml i stopniowo zwiększać porcję do 5 ml. Dzieci powyżej 12. roku życia powinny przyjmować 10 ml (1 łyżkę) tranu.
Smak: cytrynowy – pochodzący z naturalnego aromatu cytrynowego
Zapach: lekko cytrusowy
Kolor: jasnożółty, półprzezroczysty
Konsystencja: oleista
Jak używać: bezpośrednio z łyżeczki/miarki lub jako dodatek do napojów i potraw
Z czym łączyć: Olej z czarnuszki Olini
Informacja dla alergików: Nie zawiera glutenu.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 03.03.2026 (znajdziesz go na tylnej etykiecie).
Przechowywanie: Tran po otwarciu należy trzymać w lodówce (w temperaturze około 5°C-10°C). Zalecamy przechowywać go w oryginalnej, szczelnie zamkniętej butelce, która chroni go przed światłem i tlenem. Schłodzić przed pierwszym otwarciem. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Twój tran ma osad? To zjawisko naturalne, bez wpływu na jego właściwości. Powoduje go niska temperatura, w której olej jest trzymany. Co robić, gdy go zauważysz? Wypić tran mimo osadu i cieszyć się jego świeżością i składnikami!
Składniki
olej z wątroby dorsza Gadus morhua Linne, naturalny aromat cytrynowy, tokoferol (wit. E)
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g | w porcji 2,5 ml (2,31 g) | w porcji 10 ml (9,24 g) | % RWS* w porcji 2,31 g | % RWS* w porcji 9,24 g |
Wartość energetyczna | 3356 kJ / 802 kcal | 77,52 kJ / 18,53 kcal | 310,08 kJ / 74,12 kcal | 0,95% | 3,8% |
tłuszcz | 90 g | 2,08 g | 8,32 g | 2,97% | 11,88% |
w tym | |||||
– kwasy tłuszczowe nasycone | 16 g | 0,37 g | 1,48 g | 1,85% | 7,40% |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 45 g | 1,04 g | 4,16 g | 2,97% | 11,88% |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 22 g | 0,51 g | 2,04 g | 3,40% | 13,60% |
węglowodany | 0 g | 0 g | 0 g | 0 % | 0 % |
– w tym cukry | 0 g | 0 g | 0 g | 0 % | 0 % |
białko | 0 g | 0 g | 0 g | 0 % | 0 % |
sól | 0 g | 0 g | 0 g | 0 % | 0 % |
Zawiera | |||||
witamina A | 29548 µg | 682 µg | 2728 µg | 85% | 340% |
witamina D3 | 263 µg | 6,08 µg (243 IU) | 24,32 µg (972 IU) | 121% | 484% |
Omega-3 DHA (kwas dokozaheksaenowy) | 9880 mg | 228 mg | 912 mg | 153% | 612% |
Omega-3 EPA (kwas eikozapentaenowy) | 7650 mg | 177 mg | 708 mg | 180% | 720% |
Wartość wskaźnika TOTOX: 10,3*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/ 2 000 kcal)
Linki do wyników badań:
• TOTOX
• Czystość
• Jakość pod lupą
Tran cytrynowy – zastosowanie
Włącz tran cytrynowy jako element zrównoważonego sposobu odżywiania się i zdrowego stylu życia.
Tran o smaku cytrynowym warto pić przez cały rok. Kwasy DHA i EPA są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania, ale organizm nie produkuje ich samodzielnie. Dlatego należy przyjmować je wraz z dietą.
Cytrynowa wersja tranu przypadnie do gustu osobom, które nie lubią „morskiego posmaku” klasycznego oleju z wątroby dorsza. Dorośli, seniorzy oraz dzieci z chęcią wypiją go prosto z łyżeczki.
Z każdą łyżeczką tranu o smaku cytrynowym dostarczasz organizmowi:
- kwasów omega-3
- EPA (eikozapentaenowego) – 177 mg (180% RWS**)
- kwas EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca*
- DHA (dokozaheksaenowego) – 228 mg (153% RWS**)
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia*
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu*
- EPA (eikozapentaenowego) – 177 mg (180% RWS**)
- witamin:
- D3 – 6,08 µg/243 IU (121% RWS**)
- pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
- pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- A – 682 µg (85% RWS**)
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych
- pomaga zachować zdrową skórę
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
- D3 – 6,08 µg/243 IU (121% RWS**)
*korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie
**RWS – referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Maria: „Cytrynowy jest pyszny! Nie czuć tranu w tranie. Och, będę pić łyżkę o poranku!”.
Jak pić tran cytrynowy?
Tran o aromacie cytrynowym przyjmuj:
- z łyżeczki/miarki
- codziennie, przez cały rok
- w odpowiednich porcjach
Możesz też dodawać go do:
- szotów
- owocowych koktajli
- dressingów do sałatek
- smoothie bowls
Rekomendowana dzienna porcja:
Dzieci:
- od 1. roku życia – od 2,5 ml do 5 ml
Zacznij od 2,5 ml (pół łyżeczki) i stopniowo zwiększaj porcję do 5 ml.
- od 12 roku życia – 10 ml (łyżka)
Dorośli:
- 10 ml (łyżka)
Tran cytrynowy dla dzieci – od kiedy podawać?
Ze względu na dodatek aromatu tran cytrynowy dla dzieci można podawać maluchom, które skończyły roczek.
Jeśli szukasz tranu dla noworodka – wybierz klasyczny Tran dla dzieci Olini. To produkt, który można bezpiecznie podawać szkrabom od 4. tygodnia życia.
Marysia, lat 8: „Ładnie pachnie! Smakuje cytrynkowo. Dobre!”.
Staś, lat 11: „Daj więcej!”.
Wojtek, lat 13: „To naprawde jest z ryby??? Smakuje cytrynowo, ale to nie kwaśna cytryna”.
Kornel, 12 lat: „Niby cytrynowy, ale tak lekko. Jak jem rybkę, to też dodaję cytrynki, więc wszystko się zgadza, tylko tu już nic nie trzeba dodawać.”
Marysia, 11 lat: „Jest gęsty jak syrop i przyjemnie pachnie”.
Kiedy nie brać tranu?
Ograniczenia w piciu tranu to:
- alergia na ryby i skorupiaki
- choroby serca i krwi
- suplementacja witaminy A
Masz wątpliwości, czy możesz stosować tran o aromacie cytrynowym? W takiej sytuacji warto porozmawiać ze swoim lekarzem.
Witamina A
Zachowaj ostrożność, jeśli już suplementujesz witaminę A. Jej nadmiar jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży.
Jeśli jednak przyjmujesz Tran pomarańczowy w odpowiedniej porcji – nie ma powodów do obaw. Organizm nie wchłania 100% witaminy przyjętej z olejem.
Magda: „Bardzo delikatny w smaku, fajnie czuć cytrynowa nutę, bez smaku ryby, no i fajny cytrusowy zapach… Chyba najlepszy tran od zawsze :)”.
Tran o smaku cytrynowym – cena
Ile kosztuje dobry tran o smaku cytrynowym? Cena takiego produktu będzie zależała od jego właściwości. Droższy olej z wątroby dorsza z cytrusowym aromatem:
- został pozyskany z ryb ze zrównoważonych połowów
- jest wolny od zanieczyszczeń i metali ciężkich
- jest świeży – o delikatnym smaku i aromacie
- zawiera kwasy omega w korzystnej proporcji
- zawiera naturalny aromat
- został zamknięty w ciemnej butelce ze szkła
- ma niski TOTOX
Tańszy będzie tran cytrynowy, którego producent nie doprecyzowuje, np. z jakich ryb pochodzi, jakie zawiera składniki albo czy dodano do niego sztuczny aromat.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.