
Tran o smaku cytrynowym Olini
69,90 zł



Tran z naturalnym aromatem cytrynowym
Żeby picie tranu było przyjemniejsze, wzbogaciliśmy nasz wartościowy olej z wątroby dorsza o naturalny aromat cytrynowy.
Jak powstaje Tran Olini?
Producent naszego tranu ma certyfikat Marine Stewardship Council (MSC), który potwierdza, że ryby, z których jest tworzony, łowione są zgodnie z rygorystycznymi Standardami Zrównoważonego Rybołówstwa.
MSC przyznaje się na 5 lat konkretnym rybakom, którzy prowadzą połowy określonego stada. Co roku muszą oni poddawać się audytowi i stale usprawniać swoje działania.
Zrównoważone połowy w mniejszym stopniu wpływają na ekosystem morski. Zapewniają też bezpieczną przyszłość rybackim społecznościom i ludziom z branży rybackiej.
Jak powstał Tran cytrynowy Olini?
Tworzenie nowych smaków tranu w Olini było prawdziwą sztuką doskonalenia receptur.
Żeby dopracować idealne proporcje, zamieniliśmy się w technologów-smakoszy. Odmierzaliśmy, mieszaliśmy i testowaliśmy… Wypróbowaliśmy przeróżne, owocowe aromaty. Było ich prawie 10!
Do testów zaprosiliśmy różne osoby – jedni byli fanami intensywnych nut, inni szukali czegoś łagodniejszego. Serca wszystkich uczestników podbił smak cytrynowy, który idealnie komponuje się z tranem.
Agnieszka: „Zapach – rewelacja!!! Cytrynka w zapachu cudna”.
Tran cytrynowy – właściwości
Tran cytrynowy dla dzieci i dorosłych Olini jest świeży, a zawarte w nim kwasy tłuszczowe nie utleniają się. Jego TOTOX wynosi 5*.
Tran cytrynowy ma także korzystny stosunek omega-3, omega-6 i omega-9 – 12,1:1:14. Dlaczego to ważne? Kwasy tłuszczowe pełnią różne role w organizmie, więc należy dostarczać je we właściwych proporcjach.
Nasz olej z wątroby dorsza jest poddany delikatnemu oczyszczaniu, dzięki czemu:
- nie zawiera zanieczyszczeń – w tym metali ciężkich (np. rtęci, ołowiu), dioksyn i pestycydów (PCB)
- ma mniej alergenów, jak np. białka ryb
- spełnia normy i standardy bezpieczeństwa
Aga: „Nie czuć nic chemicznego, a posmak ryby jest bardzo dobrze zamaskowany”.
*Wskaźnik TOTOX dotyczy surowca (czystego oleju z wątroby dorsza). Po dodaniu aromatu cytrynowego wartość może nieco wzrosnąć, jednak nadal pozostaje bezpieczna.
Tran o smaku cytrynowym - Badania

Warto wiedzieć
Tran o smaku cytrynowym Olini - składniki
olej z wątroby dorsza Gadus morhua Linne (ryby), naturalny aromat cytrynowy, tokoferol (wit.E)
Polska
dla dzieci i dorosłych, seniorek i seniorów, kobiet w ciąży
Można podawać maluchom od 1. roku życia.
cytrynowy – pochodzący z naturalnego aromatu cytrynowego
lekko cytrusowy
oleista
jasnożółty, półprzezroczysty
bezpośrednio z łyżeczki/miarki lub jako dodatek do napojów i potraw
Olej z czarnuszki Olini
Nie zawiera glutenu.
Data minimalnej trwałości oleju to 12 miesięcy od daty wytłoczenia oleju (znajduje się ona na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.Data minimalnej trwałości podana na stronie ma charakter orientacyjny. Data na opakowaniu może być krótsza, co wynika z naturalnego obiegu produktów i różnic między partiami. Produkt pozostaje w pełni wartościowy i bezpieczny do spożycia.
Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
To zjawisko naturalne, bez wpływu na jego właściwości. Powoduje go niska temperatura, w której olej jest trzymany. Co robić, gdy go zauważysz? Wypić tran mimo osadu i cieszyć się jego świeżością i składnikami!
Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety. Nie ma właściwości leczniczych. Zalecana dzienna porcja Tranu, której nie należy przekraczać to: 2,5 ml dla dzieci od 1. do 12. roku życia, 5 ml dla dzieci powyżej 12. roku życia i dorosłych. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | 100 g | w porcji 2,5 ml (2,31 g) | w porcji 5 ml (4,62 g) | % RWS* w porcji 2,31 g | % RWS* w porcji 4,62 g |
Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal | 86 kJ/ 21 kcal | 172 kJ/ 42 kcal | 1,05% | 2,1% |
Tłuszcz | 100 g | 2,31 g | 4,62 g | 3,3% | 6,6% |
w tym: | |||||
- kwasy tłuszczowe nasycone | 17 g | 0,39 g | 0,78 g | 1,95% | 3,9% |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 49 g | 1,13 g | 2,26 g | - | - |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 29 g | 0,67 g | 1,34 g | - | - |
Węglowodany | 0 g | 0 g | 0 g | 0% | 0% |
- w tym cukry | 0 g | 0 g | 0 g | 0% | 0% |
białko | 0 g | 0 g | 0 g | 0% | 0% |
sól | 0 g | 0 g | 0 g | 0% | 0% |
Zawiera: | |||||
witamina A | 29800 μg | 688 μg | 1376 μg | 86% | 172% |
witamina D3 | 254 μg (10200 IU) | 6 μg (236 IU) | 12 μg (472 IU) | 120% | 240% |
Omega-3 | 22 000 mg | 508 mg | 1016 mg | 203% | 406% |
w tym: | |||||
- Omega-3 DHA | 9000 mg | 208 mg | 416 mg | 83% | 166% |
- Omega-3 EPA | 9200 mg | 213 mg | 426 mg | 85% | 170% |
Wartość wskaźnika TOTOX: 5 |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/ 2 000 kcal) |

Tran cytrynowy – zastosowanie
Włącz tran cytrynowy jako element zrównoważonego sposobu odżywiania się i zdrowego stylu życia.
Tran o smaku cytrynowym warto pić przez cały rok. Kwasy DHA i EPA są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania, ale organizm nie produkuje ich samodzielnie. Dlatego należy przyjmować je wraz z dietą.
Cytrynowa wersja tranu przypadnie do gustu osobom, które nie lubią „morskiego posmaku” klasycznego oleju z wątroby dorsza. Dorośli, seniorzy oraz dzieci z chęcią wypiją go prosto z łyżeczki.
Z każdą łyżeczką (5 ml) tranu o smaku cytrynowym dostarczasz organizmowi:
◦ kwasu omega-3 EPA (eikozapentaenowego) – 426 mg
- kwas EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca*
◦ kwasu omega-3 DHA (dokozaheksaenowego) – 416 mg
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia*
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu*
◦ witaminy D3 – 12 μg (472 IU)
- pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni
- pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
◦ witaminy A – 1376 μg
- przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych
- pomaga zachować zdrową skórę
- pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego
*korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie
Maria: „Cytrynowy jest pyszny! Nie czuć tranu w tranie. Och, będę pić łyżkę o poranku!”.
Jak pić tran cytrynowy?
Tran o aromacie cytrynowym przyjmuj:
- z łyżeczki/miarki
- codziennie, przez cały rok
- w odpowiednich porcjach
Możesz też dodawać go do:
- szotów
- owocowych koktajli
- dressingów do sałatek
- smoothie bowls
Rekomendowana dzienna porcja:
Dzieci:
- od 1. roku życia – 2,5 ml (pół łyżeczki)
- od 12 roku życia – 5 ml (łyżeczka)
Dorośli:
- 5 ml (łyżeczka)
Tran cytrynowy dla dzieci – od kiedy podawać?
Ze względu na dodatek aromatu tran cytrynowy dla dzieci można podawać maluchom, które skończyły roczek.
Jeśli szukasz tranu dla noworodka – wybierz Tranik Olini. To produkt, który można bezpiecznie podawać szkrabom od 4. tygodnia życia.
Marysia, lat 8: „Ładnie pachnie! Smakuje cytrynkowo. Dobre!”.
Staś, lat 11: „Daj więcej!”.
Wojtek, lat 13: „To naprawde jest z ryby??? Smakuje cytrynowo, ale to nie kwaśna cytryna”.
Kornel, 12 lat: „Niby cytrynowy, ale tak lekko. Jak jem rybkę, to też dodaję cytrynki, więc wszystko się zgadza, tylko tu już nic nie trzeba dodawać.”
Marysia, 11 lat: „Jest gęsty jak syrop i przyjemnie pachnie”.
Kiedy nie brać tranu?
Ograniczenia w piciu tranu to:
- alergia na ryby i skorupiaki
- choroby serca i krwi
- suplementacja witaminy A
Masz wątpliwości, czy możesz stosować tran o aromacie cytrynowym? W takiej sytuacji warto porozmawiać ze swoim lekarzem.
Witamina A
Zachowaj ostrożność, jeśli już suplementujesz witaminę A. Jej nadmiar jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży.
Jeśli jednak przyjmujesz Tran pomarańczowy w odpowiedniej porcji – nie ma powodów do obaw. Organizm nie wchłania 100% witaminy przyjętej z olejem.
Magda: „Bardzo delikatny w smaku, fajnie czuć cytrynowa nutę, bez smaku ryby, no i fajny cytrusowy zapach… Chyba najlepszy tran od zawsze :)”.
Tran o smaku cytrynowym – cena
Ile kosztuje dobry tran o smaku cytrynowym? Cena takiego produktu będzie zależała od jego właściwości. Droższy olej z wątroby dorsza z cytrusowym aromatem:
- został pozyskany z ryb ze zrównoważonych połowów
- jest wolny od zanieczyszczeń i metali ciężkich
- jest świeży – o delikatnym smaku i aromacie
- zawiera kwasy omega w korzystnej proporcji
- zawiera naturalny aromat
- został zamknięty w ciemnej butelce ze szkła
- ma niski TOTOX
Tańszy będzie tran cytrynowy, którego producent nie doprecyzowuje, np. z jakich ryb pochodzi, jakie zawiera składniki albo czy dodano do niego sztuczny aromat.

Najczęściej zadawane pytania
-
Z czym nie łączyć tranu?
-
Tran może wchodzić w interakcje z lekami przeciwzakrzepowymi, w tym z suplementami z witaminą K, która przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi. Warto zachować ostrożność, jeśli przyjmujemy już suplementy z witaminą D3.
-
Na co jest dobry tran?
-
Tran cytrynowy zawiera witaminę, która pomaga m.in. w: utrzymaniu zdrowych kości, prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, utrzymaniu zdrowych zębów czy prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. W Tranie znajduje się też witamina A, która pomaga m.in. w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, zachować zdrową skórę, w utrzymaniu prawidłowego widzenia czy w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Tran cytyrnowy zawiera też kwas dokozaheksaenowy (DHA), który przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu* i widzenia*. *Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie. Wśród jego składników jest też kwas eikozapentaenowy (EPA). Kwasy EPA i DHA przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca*. *Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie.
-
Co warto przyjmować dodatkowo oprócz tranu?
-
To zależy od indywidualnych potrzeb. Bez wiedzy na temat stanu zdrowia i nawyków żywieniowych ciężko wskazać konkretne dodatki do diety. Można rozważyć dodatkową suplementację witaminy C i cynku, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
-
Czy można łączyć tran i olej (np. z czarnuszki, olej lniany)?
-
Nie ma przeciwwskazań do łączenia różnych olejów. Każdy z nich ma trochę inne właściwości. To produkty, które się uzupełniają. Tran cytyrnowy Olini jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 – DHA i EPA, a także witamin D3 i A. Olej lniany Olini charakteryzuje wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 (alfa-linolenowego, ALA). Z kolei Olej z czarnuszki Olini jest źródłem kwasu linolowego (LA) z grupy omega-6, a także tymochinonu.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.