📦 Darmowa dostawa z DPD Pickup 📦
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
10-05-2023  |  Justyna

Kwasy Omega 3-6-9

Tłuszcze są często przedstawiane w złym kontekście, a szkoda, bo są naprawdę wartościowym elementem diety. W Olini specjalizujemy się w produktach oleistych, będących źródłem tłuszczów i dzisiaj chcemy odczarować Wasze spojrzenie na nie. Opowiemy wam o prawdziwych skarbach natury, które w sobie skrywają. Konkretniej przybliżymy Wam pojęcie kwasów omega 7 i omega 3-6-9. Występowanie i ich działanie omówiliśmy poniżej.

Spis treści:

  1. Czym są kwasy tłuszczowe omega?
  2. Omega 3-6-7-9 – właściwości i różnice
  3. Kwasy omega 3 - właściwości
  4. Kwasy omega 6 – właściwości
  5. Kwasy omega-9 - właściwości
  6. Kwasy omega 3, 6, 9 i 7 - występowanie
  7. Kwasy omega 3 6 9 i 7 dla dzieci
  8. Kwasy omega 3 6 9 i 7 - jakie wybrać?

Czym są kwasy tłuszczowe omega?

Tłuszcze są źródłem kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe mogą być zarówno dobre, jak i złe dla naszego organizmu. My dzisiaj chcemy wam opowiedzieć o tych dobrych kwasach tłuszczowych, a dokładniej o kwasach omega 3-6-9 oraz omega 7.

Kwasy tłuszczowe dzielimy na nasycone i nienasycone. Nasycone kwasy tłuszcze znajdują się głównie w tłuszczach zwierzęcych. Z kolei źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych są przede wszystkim rośliny.

Kwasy omega 3-6-9 i 7 należą do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nazwa poszczególnych kwasów omega pochodzi od ich budowy chemicznej. Nienasycone kwasy tłuszczowe mają przynajmniej jedno wiązanie podwójne i w zależności od jego umiejscowienia mówimy kolejno o kwasach omega 3-6-7-9. Jeśli wiązanie w łańcuchu umiejscowione jest przy trzecim od końca atomie węgla, to mamy do czynienia z kwasami omega – 3, jeśli przy szóstym to z kwasami omega – 6 itd. To tyle teorii, a teraz przejdźmy do praktyki. Odpowiemy na pytania „kwasy omega 3 6 9 - na co pomagają?” oraz „kwasy omega 3 6 9 - w jakich produktach można je znaleźć?”

Omega 3-6-7-9 – właściwości i różnice

Właściwości prozdrowotne kwasów omega 3-6-7-9 są imponujące. Z ich dobroczynnych właściwości skorzysta niemal każda komórka naszego ciała. Choć kwasy omega kojarzymy głównie z kwasami n-3, to każdy pozostały jest równie ważny i dokłada swoją cegiełkę do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Powyżej wymienione kwasy, łączy ze sobą wspólny człon w nazwie „omega”, jednak mimo tego różnią się one pomiędzy sobą:

  1. Po pierwsze, każdy z kwasów omega znajdziemy w całkowicie innym produkcie spożywczym.
  2. Po drugie, nie wszystkie są obowiązkowym elementem diety. Kwasy omega – 9 i omega – 7 nasze ciało jest w stanie wyprodukować samodzielnie. Z kolei kwasy omega-3 i omega – 6 musimy obowiązkowo dostarczyć razem z dietą.

Bardzo korzystne dla zdrowia proporcje kwasów Omega znajdziesz w Oleju dla kobiet, który opracowaliśmy wraz z naukowcami z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi 

Oprócz różnic, kwasy omega mają jeden wspólny mianownik – stanowią naturalne wsparcie dla zdrowia serca. Do ich właściwości kardioprotekcyjnych należą:

  • Działanie przeciwzapalne
  • Podwyższanie „dobrego” cholesterolu we krwi i obniżanie „złego” cholesterolu
  • Działanie antyarytmicznie
  • Przeciwdziałanie miażdżycy
  • Obniżanie poziomu ciśnienia tętniczego we krwi.

Właściwości ochronne serca to dopiero początek wszystkiego dobrego co robią dla naszego organizmu kwasy omega 6-7-8-9. Arsenał ich prozdrowotnych możliwości jest o wiele szerszy, a najważniejsze z nich omawiamy w dalszej części artykułu.

Kwasy omega 3 - właściwości

Kwasy omega – 3 są najpopularniejszym przedstawiciele całej rodziny kwasów omega. Są one również najlepiej przebadane, a ich holistyczny wpływ na zdrowie jest imponujący. Stanowią naturalne wsparcie leczenia szeregu chorób, a także zapobiegają im.

  • Nowotwory – obniżają ryzyko wystąpienia raka przewodu pokarmowego, piersi, prostaty, jajnika czy śluzówki macicy
  • Cukrzyca typu II i insulinooporność – poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę.
  • Niealkoholowe stłuszczenie wątroby – obniżają poziom tłuszczu wątrobowego.
  • Otyłość i nadwaga - hamują proces lipogenezy, czyli proces odkładania się tłuszczu w tkance podskórnej, a także działają tłumiąco na apetyt.
  • Obniżają ryzyko wystąpienia zespołu suchego oka
  • Alergie – mają działanie antyalergiczne, łagodzą objawy alergii.
  • Wspierają leczenie niepłodności u mężczyzn
  • Zapobiegają osteoporozie
  • Zapobiegają chorobie Alzheimera, demencji, 
  • Obniżają ryzyko rozwoju choroby afektywnej dwubiegunowej i depresji 

Kwasy omega 6 – właściwości

O kwasach omega – 6 mówi się zazwyczaj w negatywnym kontekście. Są one często demonizowane i oskarżane o powodowanie stanu zapalnego w organizmie. Nie jest to do końca prawda.

Paradoks kwasów omega – 6 polega na tym, że powodują one zarówno stan prozapalny, jak i przeciwzapalny. Czy oznacza to, że powinniśmy unikać ich w diecie? Oczywiście, że nie! Spełniają wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, a ich niedobór w diecie, jest taka samo zły jak nadmiar

Podstawowym kwasem omega – 6 jest kwas linolowy, który po spożyciu, przekształcany jest w kwas γ-linolenowego oraz kwas arachidonowy. 

Kwas γ-linolenowy to jeden ze składników żywności, który odpowiedzialny jest za odpowiedni stan skóry. Ma działanie regenerujące, wzmacniające skórę, a także zapobiega nadmiernej utracie wody.

Z kolei kwas arachidonowy to cenny składnik dla naszego mózgu. Stanowi składnik budulcowy neuronów. Istotny jest również dla prawidłowego funkcjonowania wzroku – buduje fotoreceptory siatkówki oka.

Kwasy omega-9 - właściwości

Do czołowych przedstawicieli kwasów omega - 9 należą kwas oleinowy oraz kwas erukowy.

O ile kwas oleinowy robi dla naszego organizmu wiele dobrego, (przede wszystkim działa profilaktycznie na choroby serca), o tyle kwas erukowy nie koniecznie jest mile widzianym gościem w naszej diecie. Ma on działanie zupełnie przeciwne do kwasu oleinowego. Powoduje uszkodzenia serca oraz otłuszczenie narządów wewnętrznych. Ze względu na jego negatywny wpływ na zdrowie, opracowano nawet specjalną odmianę rzepaku, w którym zawartość kwasu erukowego jest na bardzo niskim poziomie  (olej rzepakowy bezerukowy).

Kwasy omega – 7 – właściwości

Kwasy omega – 7 są prawdopodobnie najmniej znanymi przedstawicielami całej rodziny kwasów omega. A szkoda, bo niosą pełno prozdrowotnych właściwości dla naszego organizmu!

Do najpopularniejszych kwasów omega – 7 należą kwas palmitoleinowy oraz kwas wakcenowy. Kwasy omega – 7 dopiero zyskują uwagę naukowców, w związku z tym niewiele na ich temat wiemy, aczkolwiek wiedza, którą już mamy zdecydowanie wskazuje na to, że warto dbać o ich obecność w codziennej diecie.

Kwas palimitooleinowy ma działanie przeciwzapalne oraz poprawia wrażliwość tkanek na insulinę.

Z kolei kwas wakcenowy obniża ryzyko wystąpienie choroby niedokrwiennej serca oraz więcej doniesień wskazuje również na to, że zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.

Kwasy omega 3, 6, 9 i 7 – występowanie

Już wiecie jak na wiele aspektów naszego zdrowia wpływają kwasy omega 3-6-7-9. Omówmy sobie, w jakich produktach je znajdziemy. Choć nienasycone kwas tłuszczowe zazwyczaj kojarzą się z produktami roślinnymi, to nie do końca jest to słuszne stwierdzenie. Niektóre z kwasów omega znajdziemy również w świecie zwierząt, czego najlepszym przykładem są ich czołowi przedstawiciele – kwasy omega-3. Ryby, szczególnie morskie tłuste ryby są ich bardzo dobrym źródłem. Jednak to nie jedyne, źródło kwasów omega – 3 w diecie. W rybach znajdziemy tylko dwóch przedstawicieli tej rodziny – kwasy EPA i DHA

Oprócz EPA i DHA, równie popularnym kwasem omega – 3 jest kwas ALA. On znajduje się z kolei w świecie roślin. Jego dobrym źródłem jest siemię lniane, olej rzepakowy oraz olej sojowy.

Jeśli chodzi o kwasy omega – 6, to ich czołowego przedstawiciela czyli kwas linolowy znajdziemy w oleju krokoszowym. Aż 80% wszystkich jego kwasów tłuszczowych stanowi kwas linolowy. Dobrym źródłem kwasu linolowego są również olej z pestek winogron, olej kukurydziany oraz orzechy włoskie.

Głównego reprezentanta kwasów omega – 9 czyli kwas oleinowy znajdziemy w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, oleju z awokado oraz w migdałach.

Kwas pamitooleinowy będący przedstawicielem kwasów omega – 7 znajdziemy w algach, orzechach makadamia oraz w oleju z rokitnika. Z kolei dobrym źródłem kwasu wakcenowego jest mleko.

Kwasy omega 3 6 9 i 7 dla dzieci

Kwasy omega – 3 są niezbędnym elementem diety już na etapie życia płodowego, gdzie mają wpływ na wiele czynników związanych z prawidłowym rozwojem płodu.

Suplementacja kwasami omega – 3 przez kobiety ciężarne zapobiega przedwczesnemu porodowi, wpływa na zwiększanie masy urodzeniowej dziecka, a także zmniejsza ryzyko okołoporodowej śmierci noworodkówWażna jest również odpowiednia ilość kwasów omega – 6, a dokładniej kwasu arachidonowego w diecie przyszłej mamy. Uczestniczy on w prawidłowym rozwoju mózgu płodu. Sprawdź Olej dla mamy.

Po narodzinach dziecka, kwasów omega – 3 nie może zabraknąć w codziennej diecie malucha (BLW). Mają one ogromny wpływ na prawidłowy rozwój układu nerwowego, funkcji poznawczych, behawioralnych, mowy oraz wzroku – czyli wszystkich umiejętności niezbędnych do poznawania świata. Jaki olej dla niemowląt i dzieci? Sprawdź Olej dla dziecka

Kwasy omega 3 6 9 i 7 jakie wybrać?

Każdy kwas omega jest bardzo ważny dla naszego organizmu, dlatego warto dbać o to, aby pokarmy będące ich źródłem pojawiały się w codziennej diecie.

Coraz popularniejsze staje się stosowanie suplementów stąd wiele osób zastanawia się, czy powinno suplementować kwasy omega. Odpowiedź jest prosta. Jeśli dbasz o różnorodne źródła tłuszczów w Twojej diecie to nie ma takiej konieczności. Jednak o ile tłuszcze roślinne pojawiają się w diecie każdego z nas, o tyle w jadłospisie wielu osób brakuje ryb. Dlatego, jeśli z jakiś powodów ich nie spożywasz, to możesz rozważyć suplementacje kwasami omega – 3.

Jaki widzisz, jeśli chodzi o kwasy omega 3-6-7-9 działanie jest holistyczne. Każdy z nich dokłada swoją cegiełkę do prawidłowego funkcjonowanie organizmu – począwszy od życia płodowego do momentu aż jesteśmy już dorosłymi ludźmi.

Powyższy artykuł nie stanowi porady lekarskiej. W razie wątpliwości co żywienia w danej jednostce chorobowej należy skonsultować się ze swoim lekarzem.

Literatura

  1. Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny; 2020.
  2. Gawęcki J, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu., PWN, 20126
  3. Innes JK, Calder PC. Omega-6 fatty acids and inflammation. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2018 May;132:41-48. doi: 10.1016/j.plefa.2018.03.004. Epub 2018 Mar 22. PMID: 29610056.
  4. Materac E, Marczyński Z, Bodek KH, Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Bromat. chem. toksykol. – xlvi, 2013, 2, str. 225 – 233
  5. Erucic acid in feed and food. EFSA Journal. 2016;14(11) https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4593#meta-data
  6. Field CJ, Blewett HH, Proctor S, Vine D. Human health benefits of vaccenic acid. Appl Physiol Nutr Metab. 2009 Oct;34(5):979-91. doi: 10.1139/H09-079. PMID: 19935865.
  7. Cunningham E. What are n-7 fatty acids and are there health benefits associated with them? J Acad Nutr Diet. 2015 Feb;115(2):324. doi: 10.1016/j.jand.2014.11.021. PMID: 25636223.
Autorka:

Justyna Ćwierz
Dyplomowany dietetyk. W swojej codziennej pracy prowadzi konsultacje dietetyczne, podczas których pomaga pacjentom zmienić ich nawyki żywieniowe. Autorka strony Dietetyczna Mapa, na której dzieli się pomysłami na pyszne i zbilansowane posiłki.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium