Oliwa z oliwek wysokopolifenolowa Olini
- Wysoka zawartość polifenoli potwierdzona badaniami – 650 mg/kg
- 1 porcja witaminy „młodości” E – 90% RWS*
- Kwasowość – 0,12
- Limitowana ilość
wegańska
Nagroda
MIOOA 2020
Oliwa polifenolowa extra virgin – czyli jaka?
Nasza oliwa polifenolowa extra virgin to produkt premium.
Powstała z tłoczenia na zimno całych owoców, a nie wytłoczyn. Jest w 100% naturalna i nieprzetworzona. W odróżnieniu od oliw rafinowanych zawiera prozdrowotne składniki, zachwyca też głębią smaku i przyciąga zapachem. Ma niską kwasowość – 0,12%.
Nasza oliwa wysokopolifenolowa zyskała status suplementu i dołączyła do kategorii suplementy diety. Przebadali ją naukowcy z Politechniki Łódzkiej (kliknij, aby zapoznać się z badaniem).
Została też doceniona za jakość. W 2020 roku zdobyła międzynarodową nagrodę Milan International Olive Oil Award (MIOOA).
Magda: „To jest moje płynne złoto!”.
Oliwa wysokopolifenolowa – co ją wyróżnia?
Która oliwa z oliwek ma najwięcej polifenoli? Oliwa wysokopolifenolowa, którą jest też nasz włoski rarytas. Badanie wykazało, że zawiera aż 650 mg/kg przeciwutleniaczy!
Polifenole to związki, których przyjmowanie w odpowiednich ilościach przyczynia się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. Powoduje go nierównowaga między wolnymi rodnikami a antyoksydantami w organizmie. Może ona prowadzić do stanów zapalnych i chorób przewlekłych.
Główne przeciwutleniacze, które zawiera nasza oliwa polifenolowa z pierwszego tłoczenia, to lignany (76 mg/kg) i oleuropeina (29 mg/kg).
Patrycja: „Ta oliwa to super prosty sposób na zadbanie o zdrowie. Jedna jej łyżka kryje tyle dobra! O polifenolach jest ostatnio głośno, a tu są potwierdzone w badaniach i ich poziom jest bardzo wysoki”.
Oliwa polifenolowa – właściwości
Polifenole na długowieczność
Imponująca ilość polifenoli to nie jedyny powód, dla którego warto włączyć naszą oliwę do diety długowieczności.
Ten zdrowy tłuszcz jest podstawą diety śródziemnomorskiej, uważanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Jej duże ilości spożywa się w niektórych „Niebieskich Strefach”, gdzie ludzie żyją długo i mniej chorują. Mowa o Sardynii (Włochy) i Ikarii (Grecja). Spożywają ją też mieszkańcy półwyspu Nicoya na Kostaryce.
Nienasycone kwasy tłuszczowe na cholesterol i rozwój dzieci
Nasza oliwa polifenolowa extra virgin bogata jest także w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) omega-3, omega-6 i omega-9. Zastąpienie nimi kwasów nasyconych zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Z troski o serce, warto więc stosować oliwę z oliwek zamiast masła czy smalcu.
NNKT potrzebne są też do prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci.
Sylwia: „Za ostra w smaku dla maluchów? Mój syn ją uwielbia!”.
Moc witaminy E
Nasza oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia zawiera także dużą ilość witaminy E, niezbędnej w Twojej diecie. Również pełni ona funkcję przeciwutleniacza, pomaga więc w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Nazywa się ją „witaminą młodości”.
Edyta: „Jedna łyżka oliwy i będziemy jeszcze młodsze i piękniejsze”!
Milena: „Jej łyk to dla mnie esencja zdrowia i piękna. Bogactwo polifenoli i witaminy E, czyli tego, co zawsze poleca mój kosmetolog, żeby starzeć się z godnością :)”.
Warto wiedzieć
Dla kogo: Polecamy szczególnie osobom, które chcą zadbać o serce i układ krwionośny. Bezpieczna dla kobiet w ciąży. Idealna na prezent.
Dzieci: Nie ma przeciwwskazań do podawania oliwy polifenolowej dzieciom. Ze względu na wyrazisty smak polecamy ją jednak głównie dorosłym.
Smak: W każdym jej łyku czuć imponującą zawartość polifenoli. Oliwa ma intensywny, pikantny, trawiasty, świeży, pieprzny i lekko gorzki smak. Finisz: ostry, żywy.
Zapach: Kojarzy się z zapachem skórki z zielonego, niedojrzałego jabłka, zmieszanej z pokruszonymi, rwanymi ziołami i skoszoną trawą.
Kolor: Od zielonkawego po złocistożółty.
Konsystencja: Oleista ciecz.
Jak używać: Rekomendujemy pić ją z kieliszka albo prosto z łyżki albo dodawać do dressingu polifenolowego. Sprawdzi się jako główny składnik sosu winegret. Pasuje też do gotowanych/pieczonych/grillowanych warzyw, świeżych serów, pizzy, carpaccio czy bruschetty oraz sałatek – podkreśli ich smak bez konieczności dodawania pieprzu.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 31.10.2025 r., 18 miesięcy od wytłoczenia (znajdziesz go na tylnej etykiecie). Nasza oliwa jest bardzo świeża, tłoczona raz w roku, zaraz (maksymalnie 24 godziny) po zbiorze oliwek i na miejscu zbiorów.
Przechowywanie: Oliwę z oliwek najlepiej przechowywać w temperaturze od 10 do 18°C, w ciemnym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Oliwa nie lubi światła ani ciepła. Nie ma konieczności przechowywania jej w lodówce.
Zalecana dzienna porcja: Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia, czyli 2 łyżek (około 22 ml). Suplement diety jest środkiem spożywczym, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety. Suplement diety nie ma właściwości leczniczych. Nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Składniki
100% oliwa extra virgin, z pierwszego tłoczenia na zimno
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g | w porcji 22 ml (20 g) | % RWS* w porcji (20 g) |
Wartość energetyczna | 3389 kJ/ 824 kcal | 678 kJ/ 165 kcal | 8,25 % |
tłuszcz | 100 g | 20 g | 28,6 % |
w tym: | |||
– kwasy tłuszczowe nasycone | 12 g | 2,4 g | 12 % |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 80 g | 16 g | 53,3 % |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 8 g | 1,6 g | 7,3 % |
węglowodany | 0 g | 0 g | 0 % |
– w tym cukry | 0 g | 0 g | 0 % |
białko | 0 g | 0 g | 0 % |
sól | 0 g | 0 g | 0 % |
Zawiera | |||
Polifenole | 65 mg | 13 mg | |
Omega 3 (kwas alfa-linolenowy) | 0,75 g | 0,15 g | 15 % |
Omega 6 (kwas linolowy) | 7,30 g | 1,46 g | 16,2 % |
Omega 9 (kwas oleinowy) | 79,5 g | 15,9 g | 53,3 % |
Witamina E | 54,2 mg | 10,8 mg | 90 % |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/ 2 000 kcal)
Oliwa polifenolowa – jak powstaje?
Oliwa polifenolowa właściwości zawdzięcza przede wszystkim owocom i odpowiedniej produkcji.
Oliwki Coratina, z których się ją tłoczy, to małe owoce o zaskakującej ilości miąższu. Można z niego wycisnąć dużą ilość oleju – intensywnie słodkiego i aromatycznego.
Owoce tej odmiany późno dojrzewają. Ich zbiory odbywają się dopiero na przełomie grudnia i stycznia, przez co są dorodne i bogate w polifenole. Zbiera się je ręcznie lub delikatnie strząsając z drzewek.
Po selekcji, pod okiem specjalistów, wyciska się z nich to, co najlepsze. Oliwę tłoczy się na miejscu – transport mógłby uszkodzić owoce. Nie miesza się ich z oliwkami innych odmian – nasza oliwa jest jednoodmianowa (monocultivar).
Degustatorzy na każdym etapie sprawdzają smak, zapach, barwę, klarowność i konsystencję oliwy.
Milena: „Dla mnie ta oliwa pachnie wiosną”.
Jak smakuje oliwa wysokopolifenolowa?
Dzięki tak troskliwej produkcji Ty otrzymujesz czystą esencję owoców, które dojrzewają w pełnym słońcu włoskiego południa. Z jednym łykiem naszej oliwy możesz przenieść się do typowych dla Apulii miast z białymi domami oraz piaszczystych plaż, turkusowego morza czy gajów oliwnych.
W jej smaku poczujesz przede wszystkim moc polifenoli. Jest wyrazista, z ostrym finiszem.
Radek: „Jej pikantność to dla mnie znak, ŻE DZIAŁA!”.
Oliwa z oliwek polifenolowa – zastosowanie
Oliwa polifenolowa – zastosowanie na co dzień
Chociaż powszechnie oliwę stosuje się do maczania pieczywa czy gotowania, to niektórzy wolą ją pić. Uważają, że wtedy czerpie się z niej najwięcej korzyści zdrowotnych. Tak robi część mieszkańców regionu Morza Śródziemnego. Wypijają oni codziennie 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek.
Niektórzy radzą, aby oliwę pić do posiłku lub po.
My polecamy stosować rekomendowane przez nas dzienne ilości oliwy polifenolowej.
Ania: „Piję ją niemal każdego dnia, wznosząc toast za dobre zdrowie, młody wygląd i długie życie!”.
Paulina: „Jeśli ktoś lubi intensywny i zaskakujący smak oliwy – powinien ją pić… z kieliszka (jego kształt pięknie wydobywa jej aromat) albo prosto z łyżeczki”.
Czy na oliwie polifenolowej można smażyć?
Tak, oliwa wysokopolifenolowa nadaje się do smażenia. Należy jednak pamiętać, że ma niższy punkt dymienia niż np. olej słonecznikowy czy rzepakowy. Należy ją więc wymienić po 4-5 smażeniu.
Oliwa wysokopolifenolowa z pierwszego tłoczenia – ile pić?
Zalecana dzienna porcja oliwy wysokopolifenolowej:
- 2 łyżki (około 22 ml)
Składniki, których sobie dzięki niej dostarczysz:
- kwasy tłuszczowe nienasycone
- jednonienasycone – 16 g (53,3% RWS*), w tym:
- omega-9 (kwas oleinowy) – 15,9 g
- wielonienasycone – 1,6 g (7,3% RWS*), w tym:
- omega-3 (kwas alfa-linolenowy) – 0,15 g (15% RWS*)
- omega-6 (kwas linolowy) – 1,46 g (16,2% RWS*)
- jednonienasycone – 16 g (53,3% RWS*), w tym:
- polifenole – 13 mg
- witamina E – 10,8 mg (90% RWS*)
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej.
Idealny prezent
Oliwa polifenolowa to świetny prezent dla:
- każdej kobiety ze względu na polifenole i witaminę E
- tych, co kochają włoską kuchnię ze względu na jej unikatowy smak, który pozwala w wyobraźni wrócić do pięknych terenów południa Włoch
- dla osób, które dbają albo chcą zacząć dbać o siebie – ta oliwa to esencja zdrowia, może zastąpić kilka suplementów naraz
Agnieszka: „Ta oliwa jest tak pyszna, szlachetna, a do tego wartościowa, że planuje ją wręczać gospodarzom imprez zamiast butelki wina!”.