Ocet jabłkowy Olini
- Ocet rzemieślniczy, dojrzewający ponad 2 lata
- Z pysznych, polskich jabłek starych odmian
- Rekomendowany przez Fundację Insulinooporność
Ocet jabłkowy – właściwości
„Jedno jabłko z wieczora i nie ma doktora” – to przysłowie, które bardzo słusznie sławi zalety najpopularniejszych owoców z polskich sadów. Są one kopalnią witamin i składników odżywczych. Pektyny i bioflawonoidy, które zawierają, są obecne również w occie jabłkowym.
Dzięki procesowi naturalnej, spokojnej, ponad dwuletniej fermentacji, nasz ocet jabłkowy ekologiczny zawiera „matkę octową”. Składa się ona z drożdży, pasm białek, enzymów i przyjaznych bakterii.
Nasz żywy ocet jabłkowy zawiera też kwas octowy, któremu – według badań – zawdzięcza swoje antybakteryjne i przeciwutleniające właściwości.
Ocet jabłkowy to temat wielu badań. Do tej pory udowodniono, że może wspierać nasz organizm:
- w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi
- w PCOS
- w utracie zbędnych kilogramów
- w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu
- w zmniejszaniu objawów cukrzycy typu 2
- w przywróceniu naturalnego pH i poprawie bariery ochronnej skóry
Jak powstaje ocet jabłkowy Olini?
Nasz żywy ocet jabłkowy powstaje w procesie naturalnej dwuetapowej fermentacji jabłek.
W jej pierwszej fazie cukier zawarty w owocach przekształca się w alkohol.
W drugiej – bakterie odpowiedzialne za fermentację octową zamieniają go w kwas octowy. To znacznie dłuższy etap.
Cały proces odbywa się bez dodatku cukru i wody ani sztucznych dodatków.
Naszego octu nie filtrujemy ani nie pasteryzujemy. Dzięki temu pozostaje żywy – z biegiem czasu nadal rozwija się i dojrzewa. Świadczy o tym „matka octowa” – delikatna galaretka na jego powierzchni oraz osad na dnie.
Ocet jabłkowy Olini powstaje ponad dwa lata. Dzięki długiemu leżakowaniu w beczkach i spokojnej fermentacji jest dojrzały, klarowny i ma głęboki smak. Osiąga też pełnię właściwości odżywczych. Jego kwasowość wynosi 5%.
Z jakich jabłek powstaje ocet jabłkowy Olini?
W Olini zawsze czerpiemy z tego, co jest lokalne, stosowane od pokoleń i prosto z natury. Dlatego owoce, z których powstaje nasz rzemieślniczy ocet jabłkowy, pochodzą wyłącznie z zaprzyjaźnionych gospodarstw – od sadowników, do których mamy zaufanie. To gwarancja, że nasz produkt będzie smakować jak domowy ocet jabłkowy.
Do produkcji naszego octu używamy pysznych jabłek odmian: golden, antonówka i szara reneta.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Dla wszystkich dbających o szczupłą sylwetkę. Polecany w walce z przeziębieniami i infekcjami. Można stosować w pielęgnacji skóry i włosów. Nie poleca się picia octu jabłkowego kobietom w ciąży.
Kolor i smak: Ocet jabłkowy ma jasną barwę. Smak intensywny, kwaśny, octowy.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty przygotowania octu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Ocet jabłkowy (owocowy) Olini to naturalny konserwant żywności, w 100% naturalny produkt, powstały po dwuetapowej i aż dwuletniej fermentacji owoców.
Przechowywanie: Ocet warto trzymać w chłodnym i suchym miejscu z dala od źródeł światła.
Matka octowa i osad: Z czasem na dnie butelki może pojawić się osad a u góry matka octowa - są to zjawiska naturalne.
Gazowanie octu: Nasz ocet to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może gazować, pienić się i zwiększać swoją objętość. Jest to zupełnie naturalny proces, który nie świadczy o tym, że ocet się zepsuł, ale że jest żywy, aktywny. To zjawisko częste przy naturalnych, niepasteryzowanych octach - dlatego przed otwarciem nie należy wstrząsać butelką. Ocet należy mocno schłodzić i trzymać szczelnie zakręcony, wówczas gazowanie się zmniejsza.
Skład
100% jabłek różnych odmian: golden, antonówka, szara reneta
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 87 kJ/ 21 kcal |
tłuszcz | 0 g |
– | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany | 0,9 g |
– w tym cukry | 0,4 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
Żywy ocet jabłkowy – cena i gdzie kupić?
Ocet jabłkowy jest niedrogim produktem. Za butelkę 250 ml zapłacisz od 10 do 35 zł.
Kupisz go w wielu miejscach:
- sklepach spożywczych
- na działach ze zdrową żywnością w supermarketach i hipermarketach
- w sklepach ze zdrową żywnością
- w sklepach internetowych
Jak wybrać najlepszy ocet jabłkowy? Sprawdź jego etykietę, wygląd i sposób przechowywania!
- W składzie powinien mieć tylko jeden składnik – jabłka.
- Musi być niefiltrowany i niepasteryzowany.
- Producent powinien podać informację o pochodzeniu owoców.
- Najlepiej, aby powstał w procesie dwuetapowej, dwuletniej fermentacji.
- Nie powinien być narażony na działanie temperatur i światła słonecznego na sklepowej półce.
- Może mieć osad na dnie i matkę octową na wierzchu.
Ocet jabłkowy – zastosowanie
Ocet jabłkowy to wielozadaniowy superbohater każdego domu. Dawniej za jego pomocą leczono problemy trawienne i infekcje, dezynfekowano rany, a także dbano o urodę. Dziś możesz stosować go:
W kuchni
- w dressingach z oliwą z oliwek, czosnkiem i miodem
- do sosów, dipów i marynat
- do domowego napoju energetycznego z ciepłą wodą, imbirem, cytryną i miodem
- do napoju na bazie soku jabłkowego z octem i cynamonem
- do mycia świeżych warzyw i owoców – wodą z octem zmyją z ich skórki drobnoustroje
W pielęgnacji
- do przeciwłupieżowej płukanki nadającej włosom blasku, którą zrobisz z 1 łyżki octu i szklanki wody
- do przemywania skóry – zmieszany z wodą pełni funkcję toniku, reguluje pH i pomaga w walce z trądzikiem
Do sprzątania
- wodą z octem umyjesz okna, podłogi i łazienkę
Jak pić ocet jabłkowy na odchudzanie?
- Rozcieńcz go wodą.
- Zacznij od 1 łyżeczki (5 ml), aby zobaczyć, jak Twój organizm go toleruje.
- Stosuj 1 łyżkę octu na raz – nie należy przyjmować więcej niż 15 ml octu jednorazowo.
- Pij 1–2 łyżki stołowe (15–30 ml) octu dziennie.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.
Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy Olini
Opinie ekspertów
Pan Tabletka, pantabletka.pl
Agnieszka Pocztarska, czytamyetykiety.pl
Historie klientów
BEata
Lucjan
Ewa