Świąteczne prezenty 🎄🎁 Wybierz spośród 10 zestawów
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Ocet jabłkowy Olini

5.0 (118 opinii)
  • Ocet rzemieślniczy, dojrzewający ponad 2 lata
  • Z pysznych, polskich jabłek starych odmian
  • Rekomendowany przez Fundację Insulinooporność
Cena: 25,90 zł 25.90
Cena w abonamencie: 23,30 zł


























Przy średnim zużyciu (ok. 1 łyżka dziennie) butelka 500 ml wystarcza na 1 miesiąc. Najczęściej wybierane przez naszych klientów pojemności to 500 ml i 1 litr.
ilość - + szt.
Czas realizacji: 1 - 2 dni robocze
Darmowa dostawa: od 199 zł Zobacz koszty dostawy
Ocet jabłkowy Olini powstaje z pysznych, dojrzałych, polskich jabłek, poddanych ponad dwuletniej fermentacji octowej. Jest w 100% naturalny - nie zawiera siarczynów, sztucznych dodatków, konserwantów i barwników. Nie rozcieńczamy go, nie filtrujemy ani nie pasteryzujemy. Dzięki temu zachowuje dobroczynne właściwości i jest aromatyczny, pachnący jabłkami, aktywny biologicznie i o kwasowości 5%.

Ocet jabłkowy – właściwości

„Jedno jabłko z wieczora i nie ma doktora” – to przysłowie, które bardzo słusznie sławi zalety najpopularniejszych owoców z polskich sadów. Są one kopalnią witamin i składników odżywczych. Pektyny i bioflawonoidy, które zawierają, są obecne również w occie jabłkowym.

Dzięki procesowi naturalnej, spokojnej, ponad dwuletniej fermentacji, nasz ocet jabłkowy ekologiczny zawiera „matkę octową”. Składa się ona z drożdży, pasm białek, enzymów i przyjaznych bakterii.

Nasz żywy ocet jabłkowy zawiera też kwas octowy, któremu – według badań – zawdzięcza swoje antybakteryjne i przeciwutleniające właściwości.

Ocet jabłkowy to temat wielu badań. Do tej pory udowodniono, że może wspierać nasz organizm:

  • w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi
  • w PCOS
  • w utracie zbędnych kilogramów
  • w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu
  • w zmniejszaniu objawów cukrzycy typu 2
  • w przywróceniu naturalnego pH i poprawie bariery ochronnej skóry

Jak powstaje ocet jabłkowy Olini?

Nasz żywy ocet jabłkowy powstaje w procesie naturalnej dwuetapowej fermentacji jabłek.

W jej pierwszej fazie cukier zawarty w owocach przekształca się w alkohol.

W drugiej – bakterie odpowiedzialne za fermentację octową zamieniają go w kwas octowy. To znacznie dłuższy etap.

Cały proces odbywa się bez dodatku cukru i wody ani sztucznych dodatków.

Naszego octu nie filtrujemy ani nie pasteryzujemy. Dzięki temu pozostaje żywy – z biegiem czasu nadal rozwija się i dojrzewa. Świadczy o tym „matka octowa” – delikatna galaretka na jego powierzchni oraz osad na dnie.

Ocet jabłkowy Olini powstaje ponad dwa lata. Dzięki długiemu leżakowaniu w beczkach i spokojnej fermentacji jest dojrzały, klarowny i ma głęboki smak. Osiąga też pełnię właściwości odżywczych. Jego kwasowość wynosi 5%.

Z jakich jabłek powstaje ocet jabłkowy Olini?

W Olini zawsze czerpiemy z tego, co jest lokalne, stosowane od pokoleń i prosto z natury. Dlatego owoce, z których powstaje nasz rzemieślniczy ocet jabłkowy, pochodzą wyłącznie z zaprzyjaźnionych gospodarstw – od sadowników, do których mamy zaufanie. To gwarancja, że nasz produkt będzie smakować jak domowy ocet jabłkowy.

Do produkcji naszego octu używamy pysznych jabłek odmian: golden, antonówka i szara reneta.

Warto wiedzieć

Wyprodukowano w: Polska

Dla kogo: Dla wszystkich dbających o szczupłą sylwetkę. Polecany w walce z przeziębieniami i infekcjami. Można stosować w pielęgnacji skóry i włosów. Nie poleca się picia octu jabłkowego kobietom w ciąży.

Kolor i smak: Ocet jabłkowy ma jasną barwę. Smak intensywny, kwaśny, octowy.

Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty przygotowania octu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Ocet jabłkowy (owocowy) Olini to naturalny konserwant żywności, w 100% naturalny produkt, powstały po dwuetapowej i aż dwuletniej fermentacji owoców.

Przechowywanie: Ocet warto trzymać w chłodnym i suchym miejscu z dala od źródeł światła.

Matka octowa i osad: Z czasem na dnie butelki może pojawić się osad a u góry matka octowa - są to zjawiska naturalne.

Gazowanie octu: Nasz ocet to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może gazować, pienić się i zwiększać swoją objętość. Jest to zupełnie naturalny proces, który nie świadczy o tym, że ocet się zepsuł, ale że jest żywy, aktywny. To zjawisko częste przy naturalnych, niepasteryzowanych octach - dlatego przed otwarciem nie należy wstrząsać butelką. Ocet należy mocno schłodzić i trzymać szczelnie zakręcony, wówczas gazowanie się zmniejsza.

Skład

100% jabłek różnych odmian: golden, antonówka, szara reneta

Żywy ocet jabłkowy – cena i gdzie kupić?

Ocet jabłkowy jest niedrogim produktem. Za butelkę 250 ml zapłacisz od 10 do 35 zł.
Kupisz go w wielu miejscach:

  • sklepach spożywczych
  • na działach ze zdrową żywnością w supermarketach i hipermarketach
  • w sklepach ze zdrową żywnością
  • w sklepach internetowych

Jak wybrać najlepszy ocet jabłkowy? Sprawdź jego etykietę, wygląd i sposób przechowywania!

  1. W składzie powinien mieć tylko jeden składnik – jabłka.
  2. Musi być niefiltrowany i niepasteryzowany.
  3. Producent powinien podać informację o pochodzeniu owoców.
  4. Najlepiej, aby powstał w procesie dwuetapowej, dwuletniej fermentacji.
  5. Nie powinien być narażony na działanie temperatur i światła słonecznego na sklepowej półce.
  6. Może mieć osad na dnie i matkę octową na wierzchu.

Ocet jabłkowy – zastosowanie

Ocet jabłkowy to wielozadaniowy superbohater każdego domu. Dawniej za jego pomocą leczono problemy trawienne i infekcje, dezynfekowano rany, a także dbano o urodę. Dziś możesz stosować go:

W kuchni

  • w dressingach z oliwą z oliwek, czosnkiem i miodem
  • do sosów, dipów i marynat
  • do domowego napoju energetycznego z ciepłą wodą, imbirem, cytryną i miodem
  • do napoju na bazie soku jabłkowego z octem i cynamonem
  • do mycia świeżych warzyw i owoców – wodą z octem zmyją z ich skórki drobnoustroje

W pielęgnacji

  • do przeciwłupieżowej płukanki nadającej włosom blasku, którą zrobisz z 1 łyżki octu i szklanki wody
  • do przemywania skóry – zmieszany z wodą pełni funkcję toniku, reguluje pH i pomaga w walce z trądzikiem

Do sprzątania

  • wodą z octem umyjesz okna, podłogi i łazienkę

Jak pić ocet jabłkowy na odchudzanie?

  1. Rozcieńcz go wodą.
  2. Zacznij od 1 łyżeczki (5 ml), aby zobaczyć, jak Twój organizm go toleruje.
  3. Stosuj 1 łyżkę octu na raz – nie należy przyjmować więcej niż 15 ml octu jednorazowo.
  4. Pij 1–2 łyżki stołowe (15–30 ml) octu dziennie.

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

Świeżość

Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.

Natura i nauka

Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!

Dobry skład

Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.

Jak od babci

Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.

Bezpieczna dostawa

Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Opinie ekspertów

Historie klientów

Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 199 zł

Opinie o produkcie

Idealne uzupełnienie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium