Ocet jabłkowy Olini
- Ocet rzemieślniczy, dojrzewający ponad 2 lata
- Z pysznych, polskich jabłek starych odmian
- Rekomendowany przez Fundację Insulinooporność
naturalna, dwuetapowa fermentacja
jabłka od polskiego sadownika
Ocet jabłkowy – właściwości
Oczyszczające i bakteriobójcze właściwości octu są znane i doceniane od tysiącleci. Dawniej z pomocą kwasu octowego leczono problemy trawienne i infekcje, używano go do dezynfekcji ran, a także dbano z jego pomocą o urodę.
Ocet jabłkowy powstaje z jabłek, owoców które są kopalnią witamin i składników odżywczy. Pektyny i bioflawonoidy, w które bogate są jabłka są obecne również w occie jabłkowym. Dzięki procesowi naturalnej, nie przyspieszanej sztucznie, ponad dwuletniej fermentacji ocet dodatkowo obfituje w żywe kultury bakterii oraz enzymy, dzięki którym ocet jabłkowy:
- pobudza przemianę materii oraz zwiększa uczucie sytości – pektyny wspierają proces trawienia tłuszczy i zwiększają wydzielanie soków trawiennych, dlatego ocet jest sprzymierzeńcem osób chcących zrzucić zbędne kilogramy
- reguluje pracę układu pokarmowego
- pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi
- ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne
- stosowany na skórę poprawia jej ukrwienie i reguluje pracę naczyń krwionośnych
Jak powstaje ocet jabłkowy Olini?
Ocet jabłkowy powstaje w procesie naturalnej dwuetapowej fermentacji jabłek. W pierwszej fazie ma miejsce przekształcenie cukru zawartego w owocach w alkohol, który w drugiej, znacznie dłuższej fazie, zostaje przez bakterie odpowiedzialne za fermentację octową zamieniony w kwas octowy. Do produkcji tego octu używamy pysznych jabłek różnych odmian: golden, antonówka, szara reneta.
Ocet jabłkowy Olini otrzymujemy w wyniku naturalnej, trwającej ponad dwa lata fermentacji jabłek, bez dodatku cukru i wody. Dzięki temu osiąga on pełnię smaku oraz właściwości odżywczych. Nasz ocet dzięki długiemu leżakowaniu w beczkach i spokojnej fermentacji jest dojrzały, klarowny i charakteryzuje się głębokim smakiem. Kwasowość naszego octu to 5 %.
Naszego octu nie filtrujemy ani nie pasteryzujemy dzięki czemu pozostaje żywy – proces fermentacji octowej nie zostaje przerwany pasteryzacją, więc cały czas będzie zachodził, dzięki czemu ocet z biegiem czasu nadal rozwija się i dojrzewa. Z czasem w butelce może pojawić się delikatna galaretka, czyli tzw. matka octowa – jest to zjawisko naturalne.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Polska
Dla kogo: Dla wszystkich dbających o szczupłą sylwetkę. Polecany w walce z przeziębieniem i infekcjami, znajduje zastosowanie także w kosmetyce.
Kolor i smak: Ocet jabłkowy ma barwę szampańską, wyczuwalny jest w nim sfermentowany posmak.
Informacja dla alergików: Może zawierać gorczycę, orzechy oraz gluten.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty przygotowania octu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Ocet jabłkowy (owocowy) Olini to naturalny konserwant żywności, w 100% naturalny produkt, powstały po dwuetapowej i aż 2-letniej fermentacji owoców.
Przechowywanie: Ocet warto trzymać w chłodnym i suchym miejscu z dala od źródeł światła.
Osad: Z czasem na dnie butelki może pojawić się osad a u góry matka octowa - są to zjawiska naturalne i nie należy się ich obawiać.
Gazowanie octu: Nasz ocet to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może gazować, pienić się i zwiększać swoją objętość. Jest to zupełnie naturalny proces, który nie świadczy o tym ze ocet się zepsuł, ale że nadal pracuje. Jest to częste przy naturalnych, niepasteryzowanych octach - dlatego przed otwarciem nie należy wstrząsać butelką. Ocet należy mocno schłodzić i trzymać szczelnie zakręcony, wówczas gazowanie się zmniejsza.
Skład
100% jabłek różnych odmian: golden, antonówka, szara reneta
Ocet jabłkowy – zastosowanie
Octem jabłkowym warto wzbogacić dietę jeśli dbamy o sylwetkę, chcemy zrzucić nadprogramowe kilogramy lub chcemy zadbać o układ trawiennych. Z powodzeniem można stosować go w kuchni zamiast zwykłego octu. Używany kosmetycznie będzie natomiast sprzymierzeńcem pięknej cery i błyszczących włosów.
Jak stosować ocet jabłkowy:
- do dressingów – na przykład wymieszany z oliwą z oliwek, czosnkiem i miodem
- do sosów, dipów i marynat
- do przygotowania domowego napoju energetycznego – zmieszany z ciepłą wodą, imbirem, cytryną i miodem
- do przygotowania napoju na bazie soku jabłkowego z octem i cynamonem
- jako wsparcie przy odchudzaniu – rozcieńczony z wodą i pity na czczo
- do przeciwłupieżowej płukanki nadającej blask włosom – łyżka stołowa na szklankę wody
- do mycia świeżych warzyw i owoców – mycie roztworem octu jabłkowego i wody pomaga oczyścić je z drobnoustrojów, które gromadzą się na skórce
- do przemywania skóry – zmieszany z wodą pełni funkcję toniku, reguluje ph i pomaga w walce z trądzikiem.
Dlaczego warto sięgnąć po ocet jabłkowy Olini?
Najlepsze owoce
Ocet jabłkowy Olini przygotowywany jest ze starannie wyselekcjonowanych polskich jabłek, są to gatunki takie jak: golden, antonówka i szara reneta. Owoce użyte do produkcji octu pochodzą z polskich sadów, od gospodarzy do których mamy wieloletnie zaufanie. Wiemy, że tylko z najlepszej jakości owoców otrzymamy ocet, który będzie miał pełnię smaku.
Odpowiedni proces produkcji
Ocet jabłkowy Olini powstaje w dwuetapowym procesie fermentacji. Do jego produkcji nie są dodawane żadne ulepszacze, barwniki czy konserwanty. Proces fermentacji trwa minimum dwa lata, dzięki czemu ocet zawdzięcza swój niepowtarzalny głęboki smak. Nie jest to produkt pasteryzowany - prosto z fermentacji trafia do butelki. Brak filtracji i oczyszczania sprawia, że jest naturalnie mętny i zachowuje swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe.
Bezwzględna świeżość
Ocet jabłkowy Olini, to produkt, po który chętnie i często sięgają nasi klienci. W związku z tym przygotowywany jest cały czas. W niewielkich ilościach nastawiane są kolejne partie. Pozwala nam to zachować ciągłość sprzedaży i wysyłać do Was wyłącznie najlepszy, dojrzały ocet.
Mała skala
Nasze octy nie są dostępne w sprzedaży w dużych sklepach, aptekach ani zielarniach, dostępne są dla niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.
Bezpieczny transport
Nasze octy wysyłamy do Was w ciemnych butelkach z grubego szkła (w trosce o wrażliwe bakterie probiotyczne), a dodatkowo na czas transportu pakujemy je w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.
Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy Olini
Opinie ekspertów
Pan Tabletka, pantabletka.pl
Agnieszka Pocztarska, czytamyetykiety.pl
Historie klientów
BEata
Lucjan
Ewa
Opinie o produkcie
Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.
Agnieszka
Polecam.
anonim
Polecam.Super
Karolina
bardzo polecam
Zbigniew
Bardzo dobry produkt
anonim
OCET WYŚMIENITY W SMAKU POLECAM
Aleksandra
REWELACYJNY produkt Pozostałe Wasze produkty również Super Pozdrawiam
Martyna
dobry
Sylwia
Jestem bardzo zadowolona z jakości produktu oraz błyskawicznej wysyłki.
Jadwiga
Warty uwagi jakosciowy produkt
Józef
Smakuje dużo lepiej niż poprzedni najtańszy, kupiony u innego sprzedawcy. Smakuje jak połączenie octu jabłkowego z winem kilkuletnim. Dwukrotnie droższy ale warto. Polecam Józef.
Anna Kania
Polecam
anonim
Produkt najwyższej jakości, polecam.
Grażyna
wyśmienity!
Regina
Ocet wspaniały, dodaję go do potraw, przy infekcjach leczę nim moje gardło, a także uzdrowiłam moje storczyki i pelargonie:)))
anonim
Super produkt spełnił moje oczekiwania Polecam
Iwona
Świetny produkt! Polecam
Anna
Polecam
Beata
Szklanka ciepłej przegotowanej wody z octem jabłkowym Olini wypijana rano na czczo i wieczorem przed snem, działa jak natura chciała. POLECAM!
Bożena
To jest prawdziwy ocet jabłkowy! Doskonały zapach i smak. Polecam
anonim
Zamawiam cały czas oleje i inne produkty z tej firmy, jestem mega zadowolona, profesjonalnie pakowane i najważniejsze wysoka jakosc
Jerzy
bardzo dobry
anonim
smaczny
anonim
Polecam
Sandra
Wszystko zgodne z opisem, świeży. Stosuje od paru dni :). Polecam!!! ❤️
Grażyna
Ekspresowa przesyłka, towar bardzo dobrej jakości.
Anna
Nowy smak dla mojej rodziny, ale używamy chętnie, bardzo smaczny!!
Anna
super- polecam. :)
Ewa
Wspaniały ocet, zupełnie bez porównania z tym , który można kupić w popularnej sieciówce pod etykietą bio.:) Ma delikatny smak i aromat,nie podrażnia żołądka. Kupowany już kilkukrotnie, wciąż bez zarzutu.
Barbara
Smak przyjemniejszy niż się spodziewałam.
anonim
Ocet fantastyczny, przesyłka o czasie, jestem bardzo zadowolona. Polecam w 100%.
Tomasz
Przesyłkę otrzymałem bardzo szybko. Ocet jabłkowy wyśmienity.
Anna
Przepyszny
anonim
Wspaniały smak. Najlepszy ocet jabłkowy jaki miałam okazję próbować. Polecam
Karolina
Smak ok. Na efekty trzeba poczekać.
Paweł
BEZ ZASTRZEŻEŃ
Emilia
Jest to moje kolejne zamówienie i kolejny raz jestem zakochana w smaku i jakości zarówno oleju jak i octu jabłkowego. Szczerze polecam! Jeśli chodzi o kontakt z klientem szybki i rzeczowy. Polecam ?.
Karolina
Smak jest orzeźwiający, potrzeba jeszcze więcej czasu żeby mówić o efektach
Anna
Przepyszny, w kwestii smaku nie umywają się do niego żadne octy, których próbowałam!
Agnieszka
Bardzo delikatny w smaku,jest przepyszny w porównaniu do octu że sklepu.Bardzo polecam?
Magdalena
rewelacja
anonim
Ocet jest doskonały. Polecam.
anonim
Super ocet
Iryna
Wszystko na czas!!!
Grażyna
Polecam!
Daria
Po prostu pyszny
Piotr
Produkt bardzo dobrej jakości
Monika
Wspaniałe pachnie, doskonale smakuje. Świeżość i smak lata.
anonim
Ocet jest OK.
anonim
produkt bardzo wysokiej jakości, polecam
anonim
Polecam ocet jabłkowy Olini, to już mój drugi zakup.
Jerzy
świetny