Ocet jabłkowy Olini
- Ocet rzemieślniczy, dojrzewający ponad 2 lata
- Z pysznych, polskich jabłek starych odmian
- Rekomendowany przez Fundację Insulinooporność
Ocet jabłkowy – właściwości
„Jedno jabłko z wieczora i nie ma doktora” – to przysłowie, które bardzo słusznie sławi zalety najpopularniejszych owoców z polskich sadów. Są one kopalnią witamin i składników odżywczych. Pektyny i bioflawonoidy, które zawierają, są obecne również w occie jabłkowym.
Dzięki procesowi naturalnej, spokojnej, ponad dwuletniej fermentacji, nasz ocet jabłkowy ekologiczny zawiera „matkę octową”. Składa się ona z drożdży, pasm białek, enzymów i przyjaznych bakterii.
Nasz żywy ocet jabłkowy zawiera też kwas octowy, któremu – według badań – zawdzięcza swoje antybakteryjne i przeciwutleniające właściwości.
Ocet jabłkowy to temat wielu badań. Do tej pory udowodniono, że może wspierać nasz organizm:
- w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi
- w PCOS
- w utracie zbędnych kilogramów
- w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu
- w zmniejszaniu objawów cukrzycy typu 2
- w przywróceniu naturalnego pH i poprawie bariery ochronnej skóry
Jak powstaje ocet jabłkowy Olini?
Nasz żywy ocet jabłkowy powstaje w procesie naturalnej dwuetapowej fermentacji jabłek.
W jej pierwszej fazie cukier zawarty w owocach przekształca się w alkohol.
W drugiej – bakterie odpowiedzialne za fermentację octową zamieniają go w kwas octowy. To znacznie dłuższy etap.
Cały proces odbywa się bez dodatku cukru i wody ani sztucznych dodatków.
Naszego octu nie filtrujemy ani nie pasteryzujemy. Dzięki temu pozostaje żywy – z biegiem czasu nadal rozwija się i dojrzewa. Świadczy o tym „matka octowa” – delikatna galaretka na jego powierzchni oraz osad na dnie.
Ocet jabłkowy Olini powstaje ponad dwa lata. Dzięki długiemu leżakowaniu w beczkach i spokojnej fermentacji jest dojrzały, klarowny i ma głęboki smak. Osiąga też pełnię właściwości odżywczych. Jego kwasowość wynosi 5%.
Z jakich jabłek powstaje ocet jabłkowy Olini?
W Olini zawsze czerpiemy z tego, co jest lokalne, stosowane od pokoleń i prosto z natury. Dlatego owoce, z których powstaje nasz rzemieślniczy ocet jabłkowy, pochodzą wyłącznie z zaprzyjaźnionych gospodarstw – od sadowników, do których mamy zaufanie. To gwarancja, że nasz produkt będzie smakować jak domowy ocet jabłkowy.
Do produkcji naszego octu używamy pysznych jabłek odmian: golden, antonówka i szara reneta.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Polska
Dla kogo: Dla wszystkich dbających o szczupłą sylwetkę. Polecany w walce z przeziębieniami i infekcjami. Można stosować w pielęgnacji skóry i włosów. Nie poleca się picia octu jabłkowego kobietom w ciąży.
Kolor i smak: Ocet jabłkowy ma jasną barwę. Smak intensywny, kwaśny, octowy.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty przygotowania octu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Ocet jabłkowy (owocowy) Olini to naturalny konserwant żywności, w 100% naturalny produkt, powstały po dwuetapowej i aż dwuletniej fermentacji owoców.
Przechowywanie: Ocet warto trzymać w chłodnym i suchym miejscu z dala od źródeł światła.
Matka octowa i osad: Z czasem na dnie butelki może pojawić się osad a u góry matka octowa - są to zjawiska naturalne.
Gazowanie octu: Nasz ocet to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może gazować, pienić się i zwiększać swoją objętość. Jest to zupełnie naturalny proces, który nie świadczy o tym, że ocet się zepsuł, ale że jest żywy, aktywny. To zjawisko częste przy naturalnych, niepasteryzowanych octach - dlatego przed otwarciem nie należy wstrząsać butelką. Ocet należy mocno schłodzić i trzymać szczelnie zakręcony, wówczas gazowanie się zmniejsza.
Skład
100% jabłek różnych odmian: golden, antonówka, szara reneta
Żywy ocet jabłkowy – cena i gdzie kupić?
Ocet jabłkowy jest niedrogim produktem. Za butelkę 250 ml zapłacisz od 10 do 35 zł.
Kupisz go w wielu miejscach:
- sklepach spożywczych
- na działach ze zdrową żywnością w supermarketach i hipermarketach
- w sklepach ze zdrową żywnością
- w sklepach internetowych
Jak wybrać najlepszy ocet jabłkowy? Sprawdź jego etykietę, wygląd i sposób przechowywania!
- W składzie powinien mieć tylko jeden składnik – jabłka.
- Musi być niefiltrowany i niepasteryzowany.
- Producent powinien podać informację o pochodzeniu owoców.
- Najlepiej, aby powstał w procesie dwuetapowej, dwuletniej fermentacji.
- Nie powinien być narażony na działanie temperatur i światła słonecznego na sklepowej półce.
- Może mieć osad na dnie i matkę octową na wierzchu.
Ocet jabłkowy – zastosowanie
Ocet jabłkowy to wielozadaniowy superbohater każdego domu. Dawniej za jego pomocą leczono problemy trawienne i infekcje, dezynfekowano rany, a także dbano o urodę. Dziś możesz stosować go:
W kuchni
- w dressingach z oliwą z oliwek, czosnkiem i miodem
- do sosów, dipów i marynat
- do domowego napoju energetycznego z ciepłą wodą, imbirem, cytryną i miodem
- do napoju na bazie soku jabłkowego z octem i cynamonem
- do mycia świeżych warzyw i owoców – wodą z octem zmyją z ich skórki drobnoustroje
W pielęgnacji
- do przeciwłupieżowej płukanki nadającej włosom blasku, którą zrobisz z 1 łyżki octu i szklanki wody
- do przemywania skóry – zmieszany z wodą pełni funkcję toniku, reguluje pH i pomaga w walce z trądzikiem
Do sprzątania
- wodą z octem umyjesz okna, podłogi i łazienkę
Jak pić ocet jabłkowy na odchudzanie?
- Rozcieńcz go wodą.
- Zacznij od 1 łyżeczki (5 ml), aby zobaczyć, jak Twój organizm go toleruje.
- Stosuj 1 łyżkę octu na raz – nie należy przyjmować więcej niż 15 ml octu jednorazowo.
- Pij 1–2 łyżki stołowe (15–30 ml) octu dziennie.
Dlaczego warto sięgnąć po ocet jabłkowy Olini?
Najlepsze owoce
Ocet jabłkowy Olini przygotowywany jest ze starannie wyselekcjonowanych polskich jabłek, są to gatunki takie jak: golden, antonówka i szara reneta. Owoce użyte do produkcji octu pochodzą z polskich sadów, od gospodarzy do których mamy wieloletnie zaufanie. Wiemy, że tylko z najlepszej jakości owoców otrzymamy ocet, który będzie miał pełnię smaku.
Odpowiedni proces produkcji
Ocet jabłkowy Olini powstaje w dwuetapowym procesie fermentacji. Do jego produkcji nie są dodawane żadne ulepszacze, barwniki czy konserwanty. Proces fermentacji trwa minimum dwa lata, dzięki czemu ocet zawdzięcza swój niepowtarzalny głęboki smak. Nie jest to produkt pasteryzowany - prosto z fermentacji trafia do butelki. Brak filtracji i oczyszczania sprawia, że jest naturalnie mętny i zachowuje swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe.
Bezwzględna świeżość
Ocet jabłkowy Olini, to produkt, po który chętnie i często sięgają nasi klienci. W związku z tym przygotowywany jest cały czas. W niewielkich ilościach nastawiane są kolejne partie. Pozwala nam to zachować ciągłość sprzedaży i wysyłać do Was wyłącznie najlepszy, dojrzały ocet.
Mała skala
Nasze octy nie są dostępne w sprzedaży w dużych sklepach, aptekach ani zielarniach, dostępne są dla niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.
Bezpieczny transport
Nasze octy wysyłamy do Was w ciemnych butelkach z grubego szkła (w trosce o wrażliwe bakterie probiotyczne), a dodatkowo na czas transportu pakujemy je w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.
Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy Olini
Opinie ekspertów
Pan Tabletka, pantabletka.pl
Agnieszka Pocztarska, czytamyetykiety.pl
Historie klientów
BEata
Lucjan
Ewa
Opinie o produkcie
Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.
Agnieszka
Polecam.
anonim
Polecam.Super
Karolina
bardzo polecam
Zbigniew
Bardzo dobry produkt
anonim
OCET WYŚMIENITY W SMAKU POLECAM
Aleksandra
REWELACYJNY produkt Pozostałe Wasze produkty również Super Pozdrawiam
Martyna
dobry
Sylwia
Jestem bardzo zadowolona z jakości produktu oraz błyskawicznej wysyłki.
Jadwiga
Warty uwagi jakosciowy produkt
Józef
Smakuje dużo lepiej niż poprzedni najtańszy, kupiony u innego sprzedawcy. Smakuje jak połączenie octu jabłkowego z winem kilkuletnim. Dwukrotnie droższy ale warto. Polecam Józef.
Anna Kania
Polecam
anonim
Produkt najwyższej jakości, polecam.
Grażyna
wyśmienity!
Regina
Ocet wspaniały, dodaję go do potraw, przy infekcjach leczę nim moje gardło, a także uzdrowiłam moje storczyki i pelargonie:)))
anonim
Super produkt spełnił moje oczekiwania Polecam
Iwona
Świetny produkt! Polecam
Anna
Polecam
Beata
Szklanka ciepłej przegotowanej wody z octem jabłkowym Olini wypijana rano na czczo i wieczorem przed snem, działa jak natura chciała. POLECAM!
Bożena
To jest prawdziwy ocet jabłkowy! Doskonały zapach i smak. Polecam
anonim
Zamawiam cały czas oleje i inne produkty z tej firmy, jestem mega zadowolona, profesjonalnie pakowane i najważniejsze wysoka jakosc
Jerzy
bardzo dobry
anonim
smaczny
anonim
Polecam
Sandra
Wszystko zgodne z opisem, świeży. Stosuje od paru dni :). Polecam!!! ❤️
Grażyna
Ekspresowa przesyłka, towar bardzo dobrej jakości.
Anna
Nowy smak dla mojej rodziny, ale używamy chętnie, bardzo smaczny!!
Anna
super- polecam. :)
Ewa
Wspaniały ocet, zupełnie bez porównania z tym , który można kupić w popularnej sieciówce pod etykietą bio.:) Ma delikatny smak i aromat,nie podrażnia żołądka. Kupowany już kilkukrotnie, wciąż bez zarzutu.
Barbara
Smak przyjemniejszy niż się spodziewałam.
anonim
Ocet fantastyczny, przesyłka o czasie, jestem bardzo zadowolona. Polecam w 100%.
Tomasz
Przesyłkę otrzymałem bardzo szybko. Ocet jabłkowy wyśmienity.
Anna
Przepyszny
anonim
Wspaniały smak. Najlepszy ocet jabłkowy jaki miałam okazję próbować. Polecam
Karolina
Smak ok. Na efekty trzeba poczekać.
Paweł
BEZ ZASTRZEŻEŃ
Emilia
Jest to moje kolejne zamówienie i kolejny raz jestem zakochana w smaku i jakości zarówno oleju jak i octu jabłkowego. Szczerze polecam! Jeśli chodzi o kontakt z klientem szybki i rzeczowy. Polecam ?.
Karolina
Smak jest orzeźwiający, potrzeba jeszcze więcej czasu żeby mówić o efektach
Anna
Przepyszny, w kwestii smaku nie umywają się do niego żadne octy, których próbowałam!
Agnieszka
Bardzo delikatny w smaku,jest przepyszny w porównaniu do octu że sklepu.Bardzo polecam?
Magdalena
rewelacja
anonim
Ocet jest doskonały. Polecam.
anonim
Super ocet
Iryna
Wszystko na czas!!!
Grażyna
Polecam!
Daria
Po prostu pyszny
Piotr
Produkt bardzo dobrej jakości
Monika
Wspaniałe pachnie, doskonale smakuje. Świeżość i smak lata.
anonim
Ocet jest OK.
anonim
produkt bardzo wysokiej jakości, polecam
anonim
Polecam ocet jabłkowy Olini, to już mój drugi zakup.
Jerzy
świetny