Dżem z truskawek Olini
- Gęsty od owoców
- Z całych truskawek z polskiego ogrodu
- Bez sztucznych dodatków
przygotowywany w małych partiach
z naturalną pektyną
Dżem truskawkowy domowy
Nasz domowy dżem z truskawek smakuje jak ten od babci – długo gotowany w wielkim garnku z grubym dnem i wyjadany prosto ze słoiczka.
Nic dziwnego – powstał według tradycyjnej receptury bieszczadzkich gospodyń, którą z sercem odtworzyli współcześni rzemieślnicy.
Dżem z truskawek naturalny
Nasz dżem z truskawek to naturalny produkt dla fanów prostych składów. Powstaje ze zbieranych ręcznie, skąpanych w słońcu, dojrzałych owoców. Wtedy, gdy pachną i smakują najintensywniej a pod skórką mają mnóstwo cennych składników.
Dżem z truskawkami Olini wolny jest od zbędnych dodatków: syropu glukozowo-fruktozowego, konserwantów, sztucznych zagęszczaczy czy wody.
Nasz dżem truskawkowy z pektyną ze skórek owoców właśnie jej zawdzięcza swoją gęstość. Apetyczny kolor zyskuje dzięki sokowi z cytryny. Trwałości nadaje mu pasteryzacja i cukier, znany ze swoich dobrych właściwości konserwujących.
Dżem z truskawek – właściwości
Nasz dżem truskawkowy to naturalna przekąska. Jest słodka, dzięki czemu zaspokoi Twój apetyt na małe co nieco. I sycąca, dzięki błonnikowi. Poprawia też humor – w sekundę przeniesie Cię myślami do gorącego lata.
Warto dżem z truskawek włączyć do swojej diety. Te smaczne owoce są źródłem wielu witamin, minerałów i związków roślinnych, które dobrze działają na organizm:
- witaminy C
- manganu
- kwasu foliowego
- potasu
- przeciwutleniaczy
Jedząc truskawki dbasz o zdrowe serce, prawidłowy cholesterol i ciśnienie krwi. Poza tym zmniejszają one stany zapalne i stres oksydacyjny.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Bezpieczny dla kobiet w ciąży i dzieci. Odpowiedni dla wegetarian i wegan. Nie zawiera glutenu.
Smak: Intensywnie truskawkowy i słodki.
Zapach: Intensywny i naturalny aromat truskawek.
Konsystencja: Produkt gęsty, z całymi owocami i ich pesteczkami.
Termin przydatności: 2 lata od daty produkcji.
Przechowywanie: Dżem należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze 10-15°C. Po otwarciu należy trzymać w lodówce.
Składniki
Truskawki*, cukier, sok z cytryny, pektyna (naturalna substancja żelująca). Produkt pasteryzowany. *Sporządzono z nie mniej niż 78 g owoców na 100 g produktu.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 540 kJ / 129 kcal |
tłuszcz | 0,2 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany | 32 g |
– w tym cukry | 29 g |
białko | 0,5 g |
sól | 0 g |
Dżem z truskawek – zastosowanie
Nasz dżem z truskawek wyśmienicie smakuje… prosto ze słoiczka. Jednak jeśli zastanawiasz się, do czego wykorzystać domowy dżem truskawkowy, to możesz go zajadać z:
- naleśnikami
- kaszą jaglaną
- owsianką i musli
- na tostach
Dżem truskawkowy możesz dodawać też do wypieków, np. drożdżówek albo muffinek, a także ciast, jak biszkopt i tiramisu. Pyszny jako polewa do lodów.
Dżem z truskawek – cena
Och, jakby się czasem zjadło taką truskawkę zimą! – marzysz a Twój wzrok ląduje na dżemach na sklepowej półce. Niestety, oprócz intensywnie czerwonej barwy i bardzo słodkiego smaku, nie da się w nich wyczuć owoców, za którymi tęsknisz cały rok.
Jeśli chcesz mieć domowy dżem truskawkowy – aromatyczny i bogaty w wartościowe składniki – to przeanalizuj jego skład. Dżemy wysokiej jakości nie mają wody, czy zbędnych substancji, takich jak: zagęstniki, np. guma guar, konserwanty czy sztuczne barwniki i aromaty.
Często więcej płaci się za znaczek eko na opakowaniu, warto więc zbadać, czy rzeczywiście wskazuje on na produkt z organicznej produkcji.
Dżem z truskawek jak domowy – przepis
Jak zrobić domowy dżem, który będzie smakował jak ten od babci?
Całe owoce należy dokładnie umyć i wrzucić do garnka – nie maszyny! Następnie gotować małymi partiami, na prawdziwym ogniu. Bez wody – owoce powinny gotować się we własnym soku.
Następnie do truskawek dodać soku z cytryny – wyciśniętego z prawdziwego owocu, a nie sztucznego zamiennika.
Dżem, jak to się robi od wieków, jest słodzony cukrem – dla smaku i jego dobrych właściwości konserwujących.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.