Miód rzepakowy kremowany z kakao Olini
- Kremowy, łatwo się rozsmarowuje
- Doda energii do zabawy i poprawi nastrój
- Prawdziwy, czysty, świeży i z dużą ilością enzymów
przebadany przez Państwowy Instytut Badawczy
z rodzinnej pasieki wędrownej w Lubuskiem
Miód z kakao z pasieki wędrownej
Jaki jest miód z kakao?
Twoje dziecko polubi miód z kakao za słodko-czekoladowy smak, miodowo-kakaowy aromat z kwiatową nutą, kremową konsystencją i kolor czekolady.
Jak powstaje miód z kakao?
W nasz miód zaopatrujemy się bezpośrednio w rodzinnej pasiece wędrownej z województwa Lubuskiego. Jej idea polega na tym, że pszczelarze przenoszą ule z miejsca na miejsce. Robią to po to, aby pszczoły mogły czerpać nektar i pyłek z różnych kwitnących roślin. Pszczele domy ustawia się więc przy sadach, polach i w lasach.
Świeżość miodu czuć w każdym jego kęsie! To dlatego, że przelewa się go do słoików, gdy jest jeszcze płynny. Skrystalizuje się z czasem.
Następnie miesza się go z surowym kakao, aby uzyskał jednolitą konsystencję.
Miód z kakao – właściwości
Miód – na co pomaga?
W 100% naturalny, surowy miód zawiera:
- witaminy – z grupy B
- minerały – wapń, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk
- antyoksydanty
- aminokwasy
- enzymy
- prebiotyki
Miód jest przede wszystkim bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają eliminować szkodliwe wolne rodniki. To oznacza, że spożycie miodu może wspomagać ogólny stan zdrowia Twojego dziecka i chronić przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych.
Podaj go maluchowi, gdy ma kaszel. Badania wykazują, że miód może być równie skuteczny, co niektóre leki!
Warto go też zaserwować dziecku, które uskarża się na drapanie w gardle. Miód działa antybakteryjnie i pomaga w zwalczaniu drobnoustrojów, które mogą powodować infekcje.
Miód ma także korzystny wpływ na trawienie. Spożywanie 1-2 łyżeczek miodu na pusty żołądek może przynieść ulgę przy delikatnych problemach z układem pokarmowym.
Masz w domu uczennicę lub ucznia? Jedzenie miodu wspomaga pamięć i koncentrację.
Przeciwutleniacze mogą też wspierać prawidłową pracę serca.
Surowe, organiczne kakao – na co pomaga?
Kakao to nie tylko porcja czekoladowej pyszności. To też dawka energii, minerałów i związków roślinnych, które dobrze jest jeść, aby nie chorować.
Żelazo obecne w kakao jest łatwo przyswajalne (to wyjątek wśród roślinnych źródeł tego minerału). To dobra wiadomość dla rodziców na diecie wegetariańskiej. W kakao (i mocno gorzkiej czekoladzie) znajduje się też tryptofan, który działa relaksująco.
Surowe kakao zawiera m.in.:
- tłuszcze nienasycone
- węglowodany
- błonnik
- przeciwutleniacze
- witaminy – z grupy B, E
- minerały – magnez, żelazo, chrom, fosfor, wapń, siarka, cynk i potas
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecamy dzieciom i dorosłym, jako alternatywę dla marketowych kremów czekoladowych.
Dzieci: Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.
Smak: Połączenie słodyczy miodu z intensywnym smakiem czekoladowym.
Zapach: Miodowo-czekoladowy aromat z kwiatową nutą.
Konsystencja: Miód rzepakowy w temperaturze pokojowej jest zazwyczaj płynny i ma lekką, gładką teksturę. Jednak w niższych temperaturach może się częściowo krystalizować. Krystalizacja powoduje tworzenie się drobnych kryształków, nadając mu bardziej gęstą, kremową konsystencję. Miód skrystalizowany staje się znowu płynny w temperaturze ok. 42°C. Nie traci przy tym swoich cennych właściwości.
Kolor: Czekoladowy, brązowy.
Jak używać: Do napojów: wody, herbaty, mleka i lemoniady, dań, jako składnik sosów i marynat, do deserów, jako polewa do lodów, naleśników i gofrów czy składnik ciastek i ciast, do śniadań i przekąsek, np. owsianki, jogurtu i sałatek owocowych albo na kanapkę i na łyżeczce.
Informacje dla alergików: Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Przechowywanie: Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Skład
90% miód rzepakowy kremowany, 10% kakao
Miód kakaowy – dla kogo?
Miód z kakao daj maluchowi, który:
- kocha czekoladę w każdej postaci
- jest bardzo aktywny
- potrzebuje łatwo przyswajalnego żelaza
- woli mniej słodkie miody
- jest na diecie bezglutenowej
Miód z kakao dla dzieci
- Jak podawać miód z kakao dzieciom? Najprościej zrobisz to na łyżeczce!
Twoja pociecha nie je miodu? Dzieci uczą się przez obserwację rodziców, więc Ty ze smakiem pałaszuj pszczeli rarytas na ich oczach i czekaj na efekty.
Miód czekoladowy osłodzi dzieciom chorowanie – jego składniki wesprą organizm w walce z bakteriami.
Miód wymieszany z kakao polecamy dzieciom, które nie lubią słodkiego smaku.
Miodek to też alternatywa dla słodyczy i marketowych kremów do smarowania.
Od kiedy miód dla dzieci?
Według dietetyków, miód można podawać dzieciom, które skończą pierwszy rok życia.
Miód kremowany z kakao – zastosowanie
Miód z kakao – do czego można użyć?
- Do napojów
Dodaj miodu do ciepłej wody, herbaty lub mleka (ok. 42°C), a powstanie pyszny, czekoladowy i słodki napój. Twój maluch mu się nie oprze!
- W smoothies
Miód kakaowy to idealny dodatek do smoothie! Pity rano albo w południe doda Twojemu dziecku energii!
- W sałatkach
Zaskocz Twoje dziecko czekoladowym sosem do sałatki. Jak go zrobić? Miód z kakao możesz wymieszać z warzywnym bulionem, duszoną na maśle cebulą, octem balsamicznym, sokiem z limonki i ulubionymi przyprawami. Dopraw solą i pieprzem. I voilà!
- Do deserów i słodkich dań
Miód czekoladowy może być składnikiem ciasteczek, pierniczków i ciast. Zastąpisz nim biały cukier. Możesz polewać nim także naleśniki, gofry i lody. Pycha!
- Na kanapkę
Pomysł na szybką, a jednocześnie wartościową przekąskę albo danie? Posmaruj miodem kromkę chleba!
Miód z kakao – cena
Wyższą cenę będzie miał produkt:
- z dodatkiem surowego i organicznego kakao
- czysty, prawdziwy
- świeży
- bogaty w enzymy
- odpowiednio przechowywany i produkowany
- przebadany
Miód z kakao – gdzie kupić?
Wybierając miód od Olini:
- Masz pewność, że Twoje dziecko je polski miód
Miody z europejskich pasiek będą zawierały pozostałości np. po lekach dla pszczół. Te nie są dopuszczalne w Polsce, ale stosuje się je np. na Węgrzech czy Ukrainie. - Dajesz maluchowi produkt nieprzetworzony, o wysokiej wartości odżywczej
Większość miodów, które można znaleźć w marketach, jest pasteryzowana. Owszem, wysoka temperatura zabija niepożądane grzyby, może poprawić kolor i teksturę produktu, usuwa krystalizację i wydłuża okres przydatności do spożycia, ale też niszczy wiele korzystnych składników odżywczych, w tym np. enzymy. - Uwrażliwiasz swoje dziecko na los pszczół
Od najmłodszych lat uczysz swojego malucha wspierania pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i opiekowaniu się pszczołami. Uwrażliwiasz go na los tych owadów w obecnych warunkach klimatycznych. - Uczysz swoje dziecko świadomej konsumpcji
Pokazujesz, że warto wybierać produkty od lokalnych pszczelarzy i rodzinnych pasiek, które dbają o środowisko naturalne i pracowników oraz tworzą produkty najwyższej jakości, bezpieczne dla zdrowia. - Nie musisz szukać pasiek i pszczelarzy samodzielnie
Często małe pasieki nie mają stron internetowych i na Facebooku. Pszczelarzy sprzedają swoje miody zazwyczaj bezpośrednio albo na bazarach i rynkach, festiwalach i cyklicznych targach żywności. - Wiesz, co kupujesz
Nasze produkty przebadało w 2023 roku Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach Państwowego Instytutu Badawczego. Wykazało ono, że nasze miody są wysokiej jakości, spełniają normy, nie są fałszowane i są prawidłowo przechowywane.
Wykazało ono, że nasze miody są wysokiej jakości, spełniają normy, nie są fałszowane i są prawidłowo przechowywane.
Prawdziwy miód z kakao:
Badania potwierdziły, że nasz miód:
- Jest czysty i naturalny
To znaczy, że nie zawiera zanieczyszczeń mechanicznych ani cukru czy dekstryn skrobiowych. Nie jest też podgrzewany.
- Ma skład zgodny z nazwą i opisem
W badaniach potwierdzono, że skład miodu jest zgodny z wymaganiami Rozporządzeń Ministra Rolnictwa i Rozwoju. To znaczy, że masz pewność, że w słoiczku znajduje się ten, a nie inny, miód.
- Zawiera duże ilości enzymów
W miodach Olini liczba aktywnych enzymów przekracza normę (> 8 liczby diastazowej). Wynosi ona od 15,8 do 28,3.
- Ma właściwą konsystencję i gęstość
To znaczy, że wpływ na jego właściwości fizyczne ma dominująca roślina z której powstał, a nie proces produkcji czy sposób przechowywania.
- Jest świeży i odpowiednio przechowywany
Świadczy o tym niska zawartość FHM (jego duże stężenie występuje, gdy miód trzyma się np. w zbyt wysokiej temperaturze). Norma to 30 bądź 40 mg/kg, a w naszych miodach nie przekroczyła 4,3 mg/kg (a często była dużo niższa).
Na podstawie Badania Państwowego Instytutu Badawczego – Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach (2023 r.).
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.