🎁 DZIEŃ NAUCZYCIELA - pyszne i zdrowe zestawy
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Oliwa z oliwek hiszpańska Olini

5.0 (190 opinii)
  • Tłoczona na zimno w Hiszpanii
  • Niefiltrowana
  • Świetny wybór do smażenia
Cena: 29,90 zł 29.90
Cena w abonamencie: 26,90 zł



























Przy średnim zużyciu (ok. 1 łyżka dziennie) butelka 500 ml wystarcza na 1 miesiąc
ilość - + szt.
Czas realizacji: 1 - 2 dni robocze
Darmowa dostawa: od 199 zł Zobacz koszty dostawy
Oliwa Hiszpańska Olini powstaje ze starannie wyselekcjonowanych owoców drzewa oliwnego. Nasza oliwa z pierwszego tłoczenia, extra virgin, jest w 100% naturalna, niefiltrowana i nieoczyszczana, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Oliwa hiszpańska charakteryzuje się pikantnym i goryczkowym smakiem, który doskonale podkreśli charakter wielu potraw.

79 g / 100 g

omega-9

na zimno i do obróbki cieplnej

Oliwa z oliwek – właściwości

Hiszpańska oliwa z oliwek jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera aż 79g jednonienasyconych (kwas oleinowy) i 13g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na 100g.

Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi).

Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.

Oliwa z oliwek – gdzie kupić?

Oliwę z oliwek można znaleźć na półce każdego supermarketu. Jeśli jednak szukamy oliwy dobrej jakości warto zwrócić szczególną uwagę na jej świeżość oraz warunki przechowywania. Podobnie jak inne zimnotłoczone tłuszcze pełnię swoich właściwości odżywczych posiada, jeśli jest tłoczona w odpowiedni sposób, z najwyższej jakości oliwek, a następnie przechowywana we właściwych warunkach.

Jaka oliwa z oliwek jest najlepsza? Najcenniejszą wśród oliw jest oliwa z oliwek extra virgin, która posiada najwięcej korzystnych składników odżywczych oraz najwyższą jakość. Taka oliwa wydobywana jest z owoców drzewek oliwnych mechanicznie, poprzez tłoczenie lub odwirowanie. Te cechy spełnia nasza Hiszpańska Oliwa z oliwek Olini.

Najlepsza oliwa z oliwek z Hiszpanii – sklep Olini

Hiszpania jest największym na świecie producentem oliwek (ponad 260 odmian) oraz oliwy z oliwek. Taka różnorodność odmian sprawia, że każda z oliw ma swój niepowtarzalny smak i aromat oraz właściwości.

Najlepsza oliwa z oliwek z Hiszpanii to różnorodne smaki słodkie, łagodne, a także pikantne czy gorzkawe. W określaniu najlepszych hiszpańskich oliw liczy się głównie poziom kwasowości. Najlepsze oliwy z oliwek (wysokiej jakości) osiągają kwasowość około 0,3 – 0,4%, ale to nie wszystko, bo najlepsza hiszpańska oliwa z oliwek musi być odpowiednio przechowywana w chłodnym miejscu i butelkowana w ciemne szkło, które chroni zawartość przed światłem i pozwala na dłużej cieszyć się smakiem oraz właściwościami oliwy.

Hiszpańska oliwa Olini to w 50% oliwki odmiany Arbequina, zbierane w dość krótkim okresie – od końca września do początku października, kiedy mają najlepsze właściwości smakowe. Pozostałe 50% to olej z oliwek Picual, który doskonale smakuje w połączeniu z mięsem, serem czy rybami.
Oliwę wysyłamy do klientów w butelkach z ciemnego szkła i pakujemy w specjalny termos, który chroni zawartość przed temperaturę i światłem.

Warto wiedzieć

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Dla kogo: Polecamy ją zwłaszcza smakoszom, fanom kuchni śródziemnomorskiej i miłośnikom wyrazistych w smaku, pikantnych oliw. Ze względu na swoje wartości odżywcze, będzie świetnym uzupełnieniem diety kobiet w ciąży. Dobry tłuszcz roślinny dla wegan i wegetarian.

Kolor i smak: Oliwa o żółtym kolorze. Najostrzejsza z naszych oliw - pikantna, o intensywnej goryczce.

Kwasowość: Oliwa ma idealną kwasowość, która wynosi < 0,3% co świadczy o jej bardzo dobrej jakości.

Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty wytłoczenia oliwy z oliwek (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Nasza oliwa jest bardzo świeża — tłoczona raz w roku, zaraz (maksymalnie 24 godziny) po zbiorze oliwek.

Przechowywanie: Oliwę z oliwek najlepiej przechowywać w temperaturze od 10 do 18 stopni Celsjusza, w ciemnym i chłodnym miejscu. Oliwa nie lubi światła ani ciepła.

Konsystencja: Oliwa z oliwek ma konsystencję płynną, jednak przechowywana w lodówce może zgęstnieć, jest to zjawisko zupełnie naturalne i świadczy o wysokiej jakości oliwy z oliwek.

Skład

100% oliwa extra virgin, z pierwszego tłoczenia na zimno

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna 3700 kJ / 900 kcal
tłuszcz 100 g
w tym 
- kwasy tłuszczowe nasycone 13g
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone 79 g
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 8 g
węglowodany 0 g
- w tym cukry 0 g
białko 0 g
sól 0 g

Oliwa z oliwek – zastosowanie

Oliwy z oliwek nie trzeba nikomu przedstawiać. To jeden z najpopularniejszych olejów roślinnych, znana i używana na całym świecie. To istotny składnik Diety Śródziemnomorskiej, która uchodzi za jedną z najzdrowszych diet świata. Charakterystyczna dla diety śródziemnomorskiej jest obfitość produktów pochodzenia roślinnego: zbóż, owoców, warzyw, roślin strączkowych, ziemniaków, orzechów, nasion oraz to, że podstawowym źródłem tłuszczu w tej diecie jest właśnie znakomitej jakości oliwa z oliwek.

Zastosowanie oliwy z oliwek w kuchni jest nieograniczone. Oliwa z Hiszpanii może być stosowana zarówno na zimno, jak i bezpiecznie podgrzewać do wysokich temperatur. Wyrazisty smak oliwy z oliwek Olini sprawia, że to idealny dodatek do wielu potraw, który jednocześnie wzbogaci dietę o ważne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Źródła: Małgorzata Wroniak, Magdalena Maszewska, „Oliwa z oliwek w diecie śródziemnomorskiej”, s. 30-33

Oliwa z oliwek do smażenia

Jeśli szukacie tłuszczu, na którym bezpiecznie można smażyć to warto zwrócić szczególną uwagę właśnie na oliwę z oliwek. Ze względu na niską zawartość substancji katalizujących proces utleniania i wysoki potencjał antyoksydacyjny oliwa z oliwek extra virgin doskonale nadaje się do smażenia i obróbki termicznej.

Źródła: Parol D., Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia, http://damianparol.com/smazenie/

Oliwa z oliwek w diecie maluchów

Oliwa z oliwek ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz swój neutralny smak jest bardzo często wybierana przez rodziców, jako pierwsze źródło tłuszczu w diecie najmłodszych dzieci.

W diecie dzieci tłuszcze powinny dostarczać 30 – 40% całkowitej energii. Taka ilość zabezpiecza wydatek energetyczny malucha i jego wzrost. Ważna jest podaż najlepszej jakości tłuszczu, który będzie źródłem kwasów tłuszczowych, zwłaszcza długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Takim tłuszczem jest najlepsza hiszpańska oliwa z oliwek – nierafinowana, tłoczona na zimno oliwa z oliwek extra virgin.

Rola tłuszczów w diecie dziecka

Tłuszcze odgrywają bardzo istotną rolę w żywieniu dzieci. Zapewniają odpowiednią ilość energii, która jest niezbędna w okresie intensywnego wzrastania, a także są ważnym elementem strukturalnym błon komórkowych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są istotne do rozwoju tak ważnych organów, jak mózg i siatkówka oka. Oleje roślinne, takie jak oliwa z oliwek z Hiszpanii, są źródłem rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E. Wiele badań pokazuje, że najkorzystniejsze dla naszego zdrowia są te tłuszcze spożywcze, które są bogate w kwasy tłuszczowe nienasycone i wielonienasycone, czyli oleje roślinne, w tym właśnie oliwa z oliwek.

Dlaczego warto sięgnąć po oliwę z oliwek Olini?

Najlepsze oliwki

Nasza oliwa tłoczona jest ze starannie wyselekcjonowanych owoców drzewek oliwkowych, są to gatunki: Arbequina (50%) oraz Picual (50%). Oliwki pochodzą z jesiennych zbiorów i są tłoczone tuż po zebraniu. Wiemy, że tylko z najlepszej jakości surowca otrzymamy oliwę, która będzie miała pełnię smaku.

Odpowiedni proces produkcji

Oliwa z oliwek tłoczona jest na zimno, w prasach ślimakowych, w których temperatura tłoczenia nie przekracza 35°C. Nasza oliwa jest niefiltrowana, nierafinowana i nieoczyszczana, dzięki czemu zachowuje ona swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe. Oliwa z oliwek Olini pochodzi z pierwszego tłoczenia.

Mała skala

Olejów nie tłoczymy do dużych sklepów, aptek ani zielarni, tylko do niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.

Bezpieczny transport

Naszą oliwę wysyłamy do Was w ciemnych butelkach z grubego szkła (w trosce o wrażliwe kwasy tłuszczowe), a dodatkowo na czas transportu pakujemy ją w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.

Opinie ekspertów

Najczęściej zadawane pytania

Czy oliwa to dobry wybór dla niemowlaka?

Oliwę z oliwek można wprowadzać do diety maluchów już od 6 miesiąca życia. Nie każde dziecko od razu polubi jej wyrazisty smak, ale dodana do posiłków będzie niewyczuwalna. To fajny dodatek do surówek, past, pesto. Można smażyć na niej omlety, placuszki i naleśniki.

Co oznacza extra virgin i czy Wasza oliwa jest taka?

Nasza oliwa jest oliwą extra virgin. Oznacza to najwyższej jakości produkt uzyskany z tłoczenia świeżych oliwek, który nie podlega żadnym procesom chemicznym, a jedynie tradycyjnej obróbce mechanicznej. To w 100% świeży i najbardziej wartościowy „sok” z oliwek. Już Homer nazwał taką oliwę z oliwek „płynnym złotem”.

Czy Wasza oliwa ma intensywny, “gryzący” smak?

Nasza oliwa ma łagodny smak z delikatnie wyczuwalną goryczką. Dobra, świeża oliwa powinna lekko drapać w gardło. Za to odczucie odpowiadają polifenole, którym przypisuje się wiele prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim polifenole są bardzo silnymi przeciwutleniaczami/antyoksydantami.

Moja oliwa trzymana w lodówce zgęstniała. Czy nadal nadaje się do spożycia?

Oliwa z oliwek ma konsystencję płynną, jednak mocno schłodzona może zgęstnieć. Jest to zjawisko zupełnie naturalne i świadczy o wysokiej jakości oliwy z oliwek. Często żeby sprawdzić jakość oliwy poddaje się ją "testowi lodówki" - dobrej jakości oliwa schłodzona mocno gęstnieje. Po wyjęciu z lodówki szybko wróci do płynnej postaci bez utraty wartości odżywczych.

Czy na oliwie można smażyć czy nadaje się spożywania wyłącznie na zimno, jak pozostałe zimnotłoczone oleje?

Według najnowszych badań to właśnie oliwa z oliwek jest tłuszczem, który najlepiej nadaje się do smażenia. Oliwa z oliwek to olej ubogi w substancje przyspieszające proces utleniania, natomiast bogaty w antyoksydanty, dlatego można na niej bezpiecznie smażyć nawet w wysokich temperaturach. Ilość oliwy potrzebna do smażenia jest mniejsza niż w przypadku innych rodzajów tłuszczu, ponieważ oliwa „rośnie” po podgrzaniu. (Nigdy nie należy smażyć wielokrotnie na tej samej oliwie, do kolejnego smażenia trzeba sięgnąć po nową porcję tłuszczu).

Historie klientów

Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 199 zł

Opinie o produkcie

Idealne uzupełnienie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium