Tran z olejem z czarnuszki
- Tran z dużą zawartością kwasów omega-3, które wpływają na odporność
- Olej z czarnuszki z tymochinonem o działaniu immunomodelującym
- Wskaźnik TOTOX - 12
1 łyżka tranu - 76%
dziennego zapotrzebowania na wit. D3
1 łyżka tranu - 122%
dziennego zapotrzebowania na wit. A
7.63–8.54 mg/ml
poziom tymochinonu w oleju z czarnuszki
Podwójna moc zdrowych olejów
Nasza dietetyczka, Paulina Górska: „Zarówno olej z czarnuszki, jak i tran zawierają związki, które wspomagają pracę układu odpornościowego i łagodzą stan zapalny towarzyszący infekcjom”.
Tran Olini ma w składzie witaminy D i A w dużych ilościach. Według badań, wpływają one pozytywnie na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Z kolei Olej z czarnuszki Olini to źródło tymochinonu, który działa przeciwzapalnie i immunomodelująco. Pomaga też na alergie.
Tran i Olej z czarnuszki Olini – źródło kwasów tłuszczowych
Aby nasz organizm był w równowadze, potrzebuje nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasz organizm ich nie produkuje, więc musimy przyjmować je z pożywienia lub suplementów.
Olej z wątroby dorsza to źródło kwasów tłuszczowych omega w doskonałej proporcji: 3:6:9 – 12,1:1:14. W tym dużych ilości, rzadko występujących w pożywieniu, kwasów DHA i EPA (omega-3).
Z kolei picie oleju z czarnuszki dostarczy Ci przede wszystkim kwasu linolowego (omega-6).
Ile Tranu i Oleju z czarnuszki przyjmować?
Oba te składniki dobrze się połączą dzięki oleistej, płynnej konsystencji. Stworzysz z nich supermocną mieszankę!
Dorosła osoba może pić po 1 łyżce tranu i łyżce oleju z czarnuszki dziennie.
10 ml Tranu Olini zawiera:
- EPA – 800 mg (0,8 g)
- DHA – 888 mg (0,88 g)
- wit. D3 – 28 µg (1120 j.) (76% dziennego zapotrzebowania)
- wit. A – 3650 µg (122% dziennego zapotrzebowania)
Jeśli pijesz zalecaną porcję Tranu, nie musisz obawiać się wystąpienia hiperwitaminozy. Witamina A nie zostanie w pełni wchłonięta przez organizm.
Przebadane, bezpieczne źródła Twojej odporności
Zawartość tymochinonu w naszym Oleju z czarnuszki potwierdzają badania Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
Jakość Tranu określiło niezależne, akredytowane laboratorium. Wykazało ono, że jego wskaźnik TOTOX wynosi 12. Tak niska liczba oznacza, że kwasy w naszym „morskim oleju” się nie utleniają, czego potwierdzeniem jest m.in. jego delikatny smak.
Certyfikat Marine Stewardship Council (MSC), który ma producent naszego tranu potwierdza, że ryby, z których powstaje, pochodzą ze zrównoważonych połowów.
Dwa oleje – zastosowanie
Mieszankę oleju z czarnuszki i tranu możesz też:
- wzbogacić sokiem pełnym witaminy C, np. z rokitnika, maliny i aronii czy jagody kamczackiej.
- zmiksować z miodem lub słodkim syropem, np. malinowym czy z pigwowca japońskiego.
- dodać do sałatki
- zjeść z zupą
Tran i olej z czarnuszki – elementy zdrowego stylu życia
Zachęcamy Cię do wzmacniania swojego układu odpornościowego każdego dnia, nie tylko przez picie mieszanki tranu i oleju z czarnuszki. Warto ją włączyć do zdrowej diety i stylu życia.