Tran z olejem z czarnuszki
- Tran z dużą zawartością kwasów omega-3, które wpływają na odporność
- Olej z czarnuszki z tymochinonem o działaniu immunomodelującym
- Wskaźnik TOTOX - 13
1 łyżeczka tranu - 38%
dziennego zapotrzebowania na wit. D3
1 łyżeczka tranu - 61%
dziennego zapotrzebowania na wit. A
7.63–8.54 mg/ml
poziom tymochinonu w oleju z czarnuszki
Podwójna moc zdrowych olejów
Nasza dietetyczka, Paulina Górska: „Zarówno olej z czarnuszki, jak i tran zawierają związki, które wspomagają pracę układu odpornościowego i łagodzą stan zapalny towarzyszący infekcjom”.
Tran Olini ma w składzie witaminy D i A w dużych ilościach. Według badań, wpływają one pozytywnie na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Z kolei Olej z czarnuszki Olini to źródło tymochinonu, który działa przeciwzapalnie i immunomodelująco. Pomaga też na alergie.
Tran i Olej z czarnuszki Olini – źródło kwasów tłuszczowych
Aby nasz organizm był w równowadze, potrzebuje nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasz organizm ich nie produkuje, więc musimy przyjmować je z pożywienia lub suplementów.
Olej z wątroby dorsza to źródło kwasów tłuszczowych omega w doskonałej proporcji: 3:6:9 – 12,1:1:14. W tym dużych ilości, rzadko występujących w pożywieniu, kwasów DHA i EPA (omega-3).
Z kolei picie oleju z czarnuszki dostarczy Ci przede wszystkim kwasu linolowego (omega-6).
Ile Tranu i Oleju z czarnuszki przyjmować?
Oba te składniki dobrze się połączą dzięki oleistej, płynnej konsystencji. Stworzysz z nich supermocną mieszankę!
Dorosła osoba może pić po 1 łyżeczce tranu i łyżce oleju z czarnuszki dziennie.
- 5 ml Tranu Olini zawiera:
- wit. D3 – 14 uq (560 j.) (38% dziennego zapotrzebowania)
- wit. A – 1825 uq (61% dziennego zapotrzebowania)
- EPA – 393 mg (0,39 g)
- DHA – 444 mg (0,44 g)
Przebadane, bezpieczne źródła Twojej odporności
Zawartość tymochinonu w naszym Oleju z czarnuszki potwierdzają badania Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
Jakość Tranu określiło niezależne, akredytowane laboratorium. Wykazało ono, że jego wskaźnik TOTOX wynosi 13. Tak niska liczba oznacza, że kwasy w naszym „morskim oleju” się nie utleniają, czego potwierdzeniem jest m.in. jego delikatny smak.
Certyfikat Marine Stewardship Council (MSC), który ma producent naszego tranu potwierdza, że ryby, z których powstaje, pochodzą ze zrównoważonych połowów.
Dwa oleje – zastosowanie
Mieszankę oleju z czarnuszki i tranu możesz też:
- wzbogacić sokiem pełnym witaminy C, np. z rokitnika, maliny i aronii czy jagody kamczackiej.
- zmiksować z miodem lub słodkim syropem, np. malinowym czy z pigwowca japońskiego.
- dodać do sałatki
- zjeść z zupą
Tran i olej z czarnuszki – elementy zdrowego stylu życia
Zachęcamy Cię do wzmacniania swojego układu odpornościowego każdego dnia, nie tylko przez picie mieszanki tranu i oleju z czarnuszki. Warto ją włączyć do zdrowej diety i stylu życia.