📦 Darmowa dostawa z DPD Pickup w dniach 22-24.07 📦
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 0,01 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
27-11-2023  |  Paulina

Barszcz czerwony (wigilijny) na zakwasie - przepisy od Przyjaciół Olini

Tradycyjny barszcz wigilijny to danie, bez którego ciężko wyobrazić sobie Święta Bożego Narodzenia. Pyszny, aromatyczny, esencjonalny, pachnący grzybami, o pięknym klarownym kolorze. W czym tkwi tajemnica smaku barszczu wigilijnego? Dlaczego warto dodać do niego zakwas buraczany? Przepisów, receptur i tajnych składników na barszcz wigilijny jest wiele - poznaj najsmaczniejsze z nich!

Spis treści:

  1. Zakwas z buraków do barszczu wigilijnego - 3 powody, dla których trzeba go dodać
  2. Jak przygotować barszcz czerwony na wigilię z zakwasem buraczanym?
  3. Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z buraka - świąteczne przepisy
  4. Aromatyczny barszcz czerwony na zakwasie buraczanym z kompotem malinowym - przepis Mai Sobczak (qmamkasze.pl)
  5. Tradycyjny barszcz czerwony wigilijny na zakwasie z buraków od Marcysi (Blog Kulinarny Maste)
  6. Dobry barszcz grzybowy na Boże Narodzenie z zakwasu z buraka od Weroniki Młyńczyk (werkadietetyk.pl)
  7. Najprostszy barszcz wigilijny z gotowego zakwasu buraczanego od Asi Śledź (Pięknie jemy)
  8. Domowy czerwony barszcz z grzybami (wigilijny) na zakwasie z czerwonych buraków od Leny Gryszko
  9. Prosty barszcz czerwony na wigilię z zakwasem z buraka od Małgorzaty Lenartowicz (qchenne-inspiracje.pl)
  10. Najlepszy wigilijny barszcz z uszkami na zakwasie z buraków czerwonych od Karoliny Osicy (dziekujebylopyszne.pl)

Zakwas z buraków do barszczu wigilijnego - 3 powody, dla których trzeba go dodać

Zakwas buraczany — dla zdrowia, tradycji i… pięknej czerwieni. Wiesz dobrze, że buraki to bardzo zdrowe warzywa. Kiszenie… jeszcze bardziej podkręca ich właściwości! Dzięki fermentacji łatwiej przyswajamy witaminy i składniki mineralne, które zawierają buraki. Poza tym kiszenie wzbogaca zakwas buraczany o bakterie probiotyczne i kwas mlekowy.

Zakwas buraczany nadaje świątecznej zupie rubinową barwę oraz dodaje głębi smaku. Sama widzisz - prawdziwy wigilijny barszcz to ten przygotowany na zakwasie buraczanym.

Jak przygotować barszcz czerwony na wigilię z zakwasem buraczanym?

Będzie tak dobry, że goście zaczną prosić Cię o przepis! Już wkrótce Twój dom wypełnią piękne zapachy, a na stole pojawią się pyszne potrawy. Według tradycji należy spróbować wszystkich dań podczas Wigilii, aby nie zabrakło ich przez kolejnych 12 miesięcy. Niezależnie od tego, czy na Twoim stole znajdzie się tradycyjnie 12 potraw, czy 3, na pewno będzie wśród nich barszcz wigilijny na zakwasie. Jak go zrobić?

Wydaje się to łatwe. Potrzebujemy odpowiednich warzyw, przypraw i ziół, a także wody i cukru. A jak zakwasić barszcz czerwony? Musimy mieć do tego zakwas buraczany. I tutaj rzecz się komplikuje… Na szczęście zakwas na barszcz czerwony można zrobić samemu.

Jak zrobić zakwas na barszcz?

  1. Zakwas domowy potrzebuje przede wszystkim buraków. Polecamy podłużne, które są słodsze i mają intensywniejszy, niż te okrągłe, kolor. Buraków musi być odpowiednio dużo w stosunku do wody. Która swoją drogą też powinna być najlepszej jakości — niektórzy zamiast przegotowanej kranówki stosują wodę źródlaną. Zarówno warzywa, jak i przyprawy: liście laurowe, pieprz czy ziele angielskie, powinny być ze sprawdzonych źródeł, najlepiej bio.
  2. Potrzebujemy też odpowiedniego pojemnika. Najbezpieczniej będzie użyć szklanego słoja lub kamionkowego naczynia. Metalowy odpada, kwas może wejść z nim w reakcję. Łyżka, którą mieszamy nasz zakwas, powinna być drewniana.
  3. Naszemu zakwasowi musimy zapewnić też odpowiednie warunki fermentacji — stałą temperaturę i środowisko bez tlenu. Dlatego najlepiej trzymać go w zamkniętym pojemniku, a woda powinna pokryć wszystkie składniki. Nasze prababcie trzymały przykryte zakwasy w piwnicach czy komórkach, w których powietrze było odpowiednio chłodne i zastałe. My nie zawsze mamy taką możliwość.
  4. Potrzebujemy też czasu. Zakwas jest gotowy po 10-14 dniach, choć niektórzy wolą go po 3 tygodniach. Można przyspieszyć proces kiszenia, gdy dodamy soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej. Albo kromkę chleba razowego, ale… może ona spleśnieć. A wtedy zakwas może nie nadawać się już do spożycia. I trzeba go robić od nowa.

Bo zakwas może nie wyjść. Mimo że zadbamy o wszystkie składniki i warunki, może wyjść zbyt mdły, za kwaśny albo o brzydkim kolorze. Albo przesadzimy z przyprawami. Zakwas powinien mieć też odpowiedni zapach — podobny do tego po wodzie po kiszonych ogórkach, tylko ciut intensywniejszy. Musimy też wiedzieć, kiedy dodać zakwas do barszczu. Robimy to przed długim gotowaniem, nie wcześniej.

 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Rodzinna Olejarnia Olini (@olinipl)

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie z buraka - świąteczne przepisy

Umiesz przygotować domowy zakwas buraczany, ale nie masz na to czasu i ochoty? A może nie chcesz go robić? Rozumiemy! Poniżej znajdziesz przepisy na barszcz czerwony na zakwasie od przyjaciół Olini. W każdym wykorzystany jest nasz zakwas z buraków. Bo łatwiej jest przyrządzić barszcz czerwony z gotowego zakwasu. Po pierwsze, masz go od ręki. Z zakwasem z buraków Olini masz pewność, że powstał z najlepszych składników. Buraki, z których jest zrobiony, pochodzą z niewielkiego gospodarstwa i są po starannej selekcji.

Nasz zakwas jest też odpowiednio doprawiony — solą kłodawską, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i czosnkiem. No i ma piękny, rubinowy kolor! Skoro już wiemy, że wyjątkowy barszcz wigilijny warto przygotować na świetnej jakości zakwasie - przejdźmy do przepisów, w których krok po kroku opisujemy jak przygotować tradycyjny i zaskakujący barszcz na zakwasie!

Aromatyczny barszcz czerwony na zakwasie buraczanym z kompotem malinowym - przepis Mai Sobczak (qmamkasze.pl)

 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Rodzinna Olejarnia Olini (@olinipl)

Składniki:
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 6 wyszorowanych buraków
  • 3 plastry imbiru
  • garść suszonych grzybów
  • szklanka kompotu malinowego lub wiśniowego
  • 3-4 łyżki zakwasu z buraków Olini
  • 1/2 łyżki słodkiego oleju np. Olej z orzechów laskowych Olini (który dodajemy bezpośrednio do talerza)
Sposób przygotowania:

Warzywa myję, obieram lub porządnie szoruję szczotką, a następnie kroję na mniejsze części i podgrzewam z imbirem w garnku. Zalewam je 10 cm powyżej warzyw i gotuję z suszonymi grzybami, aż buraki zmiękną, oddadzą swój smak i kolor. Warzywa odławiam z rondla, dosmaczam solą, świeżo mielonym pieprzem i kompotem owocowym (nadaje słodyczy i lekkiej owocowej nuty ziemistym burakom). Na końcu dodaję zakwas buraczany, smakując całość wg własnego upodobania. Barszcz czerwony podaję z ugotowanymi ravioli, najchętniej z farszem z sera koziego, na końcu podlewając całość słodkim olejem z orzechów laskowych od Olini.

Tradycyjny barszcz czerwony wigilijny na zakwasie z buraków od Marcysi (Blog Kulinarny Maste)

 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez @maste_official

Składniki:
  • por
  • seler
  • marchewka
  • sporo ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • lubczyk
  • kilka buraków
  • cebula
  • czosnek
  • jabłka
  • suszone grzyby
  • oliwa
  • zakwas z buraków
  • sól
  • cukier
Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania bulionu, w którym standardowo znajdują się warzywa: por, seler, marchewka oraz zioła: sporo ziela angielskiego, kilka liści laurowych oraz lubczyk. Do bulionu dodajemy także surowe, pokrojone w plastry buraki. Zalewamy wszystko wodą i doprawiamy solą i gotujemy na niskim ogniu przez około 50 minut. Gdy bulion się gotuje, to w międzyczasie pieczemy cebulę oraz buraki skropione oliwą. Możesz użyć ugotowanych i obranych albo surowych (ale pamiętaj, by zawinąć je w folię).

W innym garnku ugotuj suszone grzyby z liściem laurowym, zielem angielskim i cebulą. Po 30 minutach dodaj wywar oraz grzyby do barszczu. Dorzuć przypaloną cebulę. Upieczone buraki zetrzyj na tarce, dodaj do zupy i gotuj przez około 30 minut. Na koniec dodaj dobry zakwas z buraków oraz łyżkę cukru, sporo czosnku i ćwiartki jabłek oraz ich skórki (dzięki pektynom ze skórek barszcz zrobi się nieco bardziej gęsty). Zupę dostaw na całą noc a następnego dnia przecedź przez drobne sitko. Gotowe!

Dobry barszcz grzybowy na Boże Narodzenie z zakwasu z buraka od Weroniki Młyńczyk (werkadietetyk.pl)

Składniki:
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • kilka ziaren pieprzu
  • 3 goździki
  • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 100 g suszonych grzybów
  • 1/2 jabłka
  • 1 kg obranych i pokrojonych w kostkę buraków
  • 0,5 l zakwasu buraczanego
  • sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:

Bazą każdego barszczu wigilijnego jest aromatyczny, warzywny bulion. To on zamyka w sobie smak warzyw i przypraw, które idealnie dopełniają zakwas buraczany. Do obranych i pokrojonych warzyw dodaj plaster imbiru, liście laurowe, ziele angielski, kolendrę, ziarna pieprzu, kminek i goździki. Całość zalewamy 3 l wody i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. W międzyczasie, w osobnym garnku zalewamy grzyby i gotujemy przez 15 minut. Do wywaru dodajemy grzyby razem z wodą, pół jabłka i burki, gotujemy całość przez 20 minut. Odstawiamy barszcz wigilijny do wystygnięcia, najlepiej na całą noc. Wyjmujemy warzywa z barszczu, podgrzewamy i dodajemy 0,5 l zakwasu. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem

Najprostszy barszcz wigilijny z gotowego zakwasu buraczanego od Asi Śledź (Pięknie jemy)

Przepis na zupę, która ZAWSZE pojawia się na stole wigilijnym. Co dom to inny przepis — ten jest prosty i smaczny!

Składniki:
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 1/2 pęczka kopru
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonej cebuli
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 15 kulek pieprzu czarnego
  • 3 liście laurowe
  • 1,5 l wody
  • 1 kg buraków
  • 1 l zakwasu z buraków
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
Sposób przyrządzenia:
  1. Warzywa z czosnkiem, przyprawami i ziołami gotuj w wodzie na małym ogniu. Gdy będą miękkie, możesz wyjąć je z wywaru i zużyć do sałatki jarzynowej lub pasztetu.
  2. Do wywaru dodaj buraki. Gotuj ok. godziny.
  3. Pod koniec gotowania dodaj zakwas z buraków olini - doda on mocnego, głębokiego, niepowtarzalnego smaku. Jest w 100% naturalny i żywy, bez dodatku cukru czy octu — dlatego polecam ten zakwas pić również na co dzień, a po co i dlaczego opowiem na stories
  4. Ewentualnie dopraw do smaku sola, pieprzem, majerankiem.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami — ja podaję ze świeżym koprem, olejem lnianym (do wywarów/ zup warzywnych bez dodatku mięsa/ tłuszczu warto dodać taki tłuszcz w postaci oleju, taki tłoczony na zimno dodany bezpośrednio na talerz będzie najbardziej wartościowym odżywczo wyborem) i uszkami!

Domowy czerwony barszcz z grzybami (wigilijny) na zakwasie z czerwonych buraków od Leny Gryszko

Na wigilijnym stole koniecznie musi się pojawić barszcz czerwony! Podstawą udanego barszczu jest wywar na bazie warzyw i dodatek dobrej jakości, naturalnego zakwasu buraczanego. To właśnie zakwas wpływa na intensywność smaku i kolory. Prawda też jest taka, że im lepszy zakwas, tym mniej przypraw i „zachodu” podczas gotowania barszczu czerwonego. Ja w tym roku pierwszy raz miałam styczność z zakwasem buraczanym od Olini.

 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Lena Gryszko (@lenagryszko)

Składniki:
  • 1 litr zakwasu buraczanego Olini
  • 3 litry zimnej wody
  • 1 kg buraków
  • 4 duże marchewki
  • połówka dużego selera
  • por
  • 2 pietruszki
  • duże jabłko
  • 3 suszone grzybki
  • 3 ziela angielskie
  • liść laurowy
Sposób przyrządzenia:

Pokrojoną włoszczyznę, jabłko i przyprawy zalewam zimną wodą i gotuję na małym ogniu przez 1,5-2 godziny. Następnie odcedzam wywar i dodaję do niego zakwasu buraczanego. Od tego momentu nie gotuję już barszczu, tylko przyprawiam do smaku solą i ewentualnie odrobiną soku z cytryny.

Prosty barszcz czerwony na wigilię z zakwasem z buraka od Małgorzaty Lenartowicz (qchenne-inspiracje.pl)

Składniki na 3 litry barszczu wigilijnego:
  • 6 dużych buraków
  • łyżka cukru
  • garść suszonych grzybów
  • łyżka pieprzu w ziarnach
  • 4 listki laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • pół litra zakwasu z buraków
  • 2 litry wody
  • sól
Przygotowanie
  1. Buraki obieramy, kroimy w kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc.
  2. Rano dodajemy listek laurowy, czosnek, pieprz, grzyby i zalewamy wodą i oraz stawiamy na minimalnym ogniu. Barszcz wigilijny musi gotować się powoli, żeby wydobyć z warzyw wszystkie aromaty.
  3. Jak tylko barszcz wigilijny zacznie lekko bulgotać dolewamy zakwas buraczany - dzięki temu barszcz nie straci pięknego koloru. Moment, w którym wywar zacznie się gotować, jest odpowiedni na dodanie zakwasu i trzeba pilnować, żeby go nie przeoczyć.
  4. Po dodaniu zakwasu gotujemy całość jeszcze godzinę na wolnym ogniu. Ponieważ zakwas jest słony, barszcz doprawiamy na samym końcu.

Najlepszy wigilijny barszcz z uszkami na zakwasie z buraków czerwonych od Karoliny Osicy (dziekujebylopyszne.pl)

Wprowadziłam go na stałe do menu naszych domowych Wigilii jakieś cztery lata temu. Kocham tę zupę i uważam, że jest dużo bardziej wartościowa niż grzybowa. Barszcz wigilijny robię tylko i wyłącznie na zakwasie buraczanym, który zapewnia mu smak i kolor i walory zdrowotne. Ale żeby zupa była naprawdę pyszna, musi bazować na dobrym, długo gotowanym wywarze warzywnym. Poza Wigilią robię barszcz na rosole – taką opcję też polecam wypróbować.

Składniki:
  • 2 kg buraków
  • 3 litry bulionu warzywnego
  • 800 ml zakwasu buraczanego
  • 4 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżki majeranku
  • sól do smaku (dla dzieci powyżej 1 r.ż.)
Sposób przyrządzenia:
  1. Obieramy buraki, kroimy w ósemki i wrzucamy do gotującego się bulionu.
  2. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy około 1,5 h.
  3. Odcedzamy zupę od buraków.
  4. Do gorącej zupy dodajemy zakwas buraczany, nie doprowadzając już do wrzenia, a jedynie wolno podgotowujemy.
Dodatkowe wskazówki:
  • Ilość zakwasu buraczanego uzależnij od pożądanego stopnia kwaskowatości barszczu wigilijnego. Ja lubię czuć słodycz buraka, ale też kwaśny smak kiszonki.
  • Dziecku możesz podać barszcz wigilijny ze startymi na tarce burakami – w ten sposób możesz zagęścić całość i będzie to posiłek łatwiejszy do samodzielnego jedzenia. Możesz też podać samą zupę w kubku lub bidonie.
  • Po dodaniu zakwasu nie doprowadzaj do ponownego wrzenia. Jeśli tak się stanie, barszcz straci kolor.
  • Podawaj barszcz z pasztecikami, kulebiakiem, pierogami lub uszkami.
Kup Zakwas buraczany na barszcz
Autorka:

Paulina Maludy Od niedawna w świecie zdrowej żywności. Fanka kawy specialty i alternatywnych metod parzenia.

Autorka:Paulina Maludy
Od niedawna w świecie zdrowej żywności. Fanka kawy specialty i alternatywnych metod parzenia.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium