• Tłoczony zawsze na świeżo
    Oleje Olini tłoczymy zawsze na świeżo, na zamówienie – nie stoją na półce czekając na zakup – dzięki temu zachowują maksimum zdrowych właściwości i smaku.
  • Bezpieczna dostawa
    Oleje wysyłamy w ciemnych butelkach, w styropianowych opakowaniach, w bezpiecznej temperaturze i chroniąc przed światłem.
  • Hand made with
    Jesteśmy małą rodzinną firmą, wszystko robimy sami, ręcznie, dbając o jakość każdej butelki oleju.

Gdzie kupić olej kokosowy?



Poza licznymi właściwościami zdrowotnymi, rewelacyjnie sprawdza się jako domowy kosmetyk pielęgnujący skórę i włosy. W dodatku możesz używać go do smażenia, pieczenia i deserów na zimno, co czyni go niezwykle wszechstronnym dodatkiem w kuchni. Długa lista zalet oleju kokosowego sprawiła, że coraz więcej osób szuka go na sklepowych półkach. Ale czy wiesz, gdzie najlepiej kupować olej kokosowy?

Olej kokosowy virgin vs rafinowany

Olej kokosowy rafinowany został przetworzony, co oznacza, że poddano go działaniu wysokiej temperatury, pary wodnej i odczynników chemicznych. Najpierw miąższ kokosa jest rozdrabniany i wyprażany, następnie tłoczy się go w wysokiej temperaturze powyżej 100°C.

Aby wydobyć resztki oleju z wytłoków stosuje się rozpuszczalnik ropopochodny – jego usunięcie wymaga przeprowadzenia destylacji. Taki olej jeszcze nie nadaje się do sprzedaży, dlatego w procesie rafinacji stosuje się różne metody mające na celu nadanie mu właściwego wyglądu. Jednym z etapów jest usunięcie substancji śluzowatych z udziałem kwasu fosforowego – wówczas olej traci m.in. fosfolipidy, substancje białkowe i minerały (miedź, magnez, wapń, żelazo).

W trakcie rafinacji przeprowadza się odkwaszanie ługiem sodowym i często bielenie, którego następstwem jest wytworzenie szkodliwych tłuszczów trans. Na koniec olej może zostać poddany destylacji w temperaturze 160-240°C, celem usunięcia substancji zapachowych. Proces produkcji może być wielką niewiadomą, dlatego nigdy nie masz pewności co „siedzi” w słoiczku rafinowanego oleju kokosowego.

Wysoka temperatura i chemikalia usuwają z oleju to, co najcenniejsze, czyli mikro- i makroelementy, witaminy, tokoferole, polifenole, białko czy fosfolipidy. Wybierając nierafinowany i tłoczony na zimno olej kokosowy masz pewność, że zawiera nie tylko wszystkie wymienione składniki odżywcze, ale i największą ilość cennego kwasu laurynowego wspierającego układ odpornościowy.

Na co zwracać uwagę przy zakupie oleju kokosowego?

Naturalny olej kokosowy jest produktem monoskładnikowym – w jego składzie znajdziesz 100% oleju z miąższu kokosa. Jeśli na etykiecie widzisz również inne substancje, wydajesz pieniądze na niepełnowartościowy produkt. Taki olej nie tylko może nie zawierać cennych substancji odżywczych, ale wręcz zaszkodzić Twojemu zdrowiu.

Twoje podejrzenia powinny wzbudzić również zbyt niska cena (13-20 zł za 900 ml) oraz oznaczenia „bezwonny” i „bezsmakowy”. Oleje rafinowane są neutralne, gdyż w trakcie oczyszczania zostają pozbawione smaku i aromatu kokosa. Zdarza się też czasami, że producenci sztucznie „doprawiają” olej, aby sprawiał wrażenie nierafinowanego. Taki produkt rozpoznasz z kolei po intensywnym zapachu i smaku – naturalny olej jest subtelny i nie zmienia smaku potrawy.

Nierafinowany olej kokosowy jest biały jak śnieg – wystrzegaj się produktów o żółtawym lub szarawym odcieniu. Pamiętaj, że naturalny olej kokosowy zmienia swój stan skupienia w zależności od temperatury. Do 25°C przyjmuje postać tłuszczu stałego (jak smalec), natomiast po podgrzaniu jest płynny i przezroczysty.

Aby mieć pewność, że masz do czynienia z pełnowartościowym olejem, sprawdź oznaczenia na opakowaniu. Takie informacje jak: organiczny, certyfikowany, virgin, BIO, tłoczony na zimno, 100% naturalny, niebielony, nierafinowany, oczyszczony wyłącznie parą dają gwarancję wysokiej jakości produktu.

Gdzie kupować olej kokosowy?

Popularność oleju kokosowego sprawiła, że obecnie możesz go dostać w supermarketach, delikatesach i drogeriach. Niestety, kupując olej w takim miejscu nigdy nie wiesz, jak długo stoi na półce i w jakich warunkach był przechowywany. Ponadto często są to niepełnowartościowe oleje rafinowane, które dobrze się sprzedają ze względu na niską cenę.

Nierafinowany olej kokosowy znajdziesz w sklepach ze zdrową lub orientalną żywnością. Jeśli w swojej okolicy nie ma nierafinowanego oleju kokosowego, możesz kupić go przez Internet np. w sklepach z półproduktami do samodzielnego wyrobu kosmetyków czy internetowych delikatesach ze zdrową żywnością. Weź jednak pod uwagę, że olej kokosowy jest bardzo wydajny i możesz nie zdążyć zużyć go przed utratą terminu ważności, który może nadejść już niebawem, jeśli olej długo czekał na zakup.

Zdecydowanie najpewniejszy jest zakup oleju kokosowego prosto od producenta. Wówczas masz gwarancję, że olej jest świeży i zachowa maksymalny okres trwałości – masz aż 12 miesięcy na jego spożytkowanie. W profesjonalnej olejarni Twój olej nie czeka w magazynie, narażony na upływ czasu i działanie promieni słonecznych. Przeciwnie – jest tłoczony specjalnie na Twoje zamówienie, dostaniesz go do ręki niezwłocznie po wyprodukowaniu. Przed zakupem upewnij się, że producent tłoczy miąższ kokosowy w niskiej temperaturze (do 40°C) i nie przeprowadza zabiegu rafinacji.

Olejarnia Olini

www.olini.pl

Co mówią o nas klienci?

Opineo.pl

Opinie o nas

Nick: Malwina, dodano: 31 sierpnia 2018 | 12:18
sklep internetowy: Olini.pl
Obsługę klienta oceniam fantastycznie. Zamawiałam pierwszy raz i z winy kuriera nie ...
Przeczytaj opinię
Nick: Oliwia, dodano: 29 sierpnia 2018 | 23:22
sklep internetowy: Olini.pl
Szybka wysyłka i profesjonalna obsługa. Zamówiłam olej z konopii który pomógł mi w walce ...
Przeczytaj opinię