JUŻ JEST 📣 Chorobowy niezbędnik - zestaw na odporność! 💪🏼
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
11-11-2019  |  Ula

Gdzie kupić olej kokosowy?

Poza licznymi właściwościami zdrowotnymi rewelacyjnie sprawdza się jako domowy kosmetyk pielęgnujący skórę i włosy. W dodatku możesz używać go do smażenia, pieczenia i deserów na zimno, co czyni go niezwykle wszechstronnym dodatkiem w kuchni. Długa lista zalet oleju kokosowego sprawiła, że coraz więcej osób szuka go na sklepowych półkach. Ale czy wiesz, gdzie najlepiej kupować olej kokosowy i w jakiej cenie?

Spis treści:

  1. Olej kokosowy virgin vs rafinowany
  2. Na co zwracać uwagę przy zakupie oleju kokosowego?
  3. Gdzie kupować olej kokosowy?
  4. Olej kokosowy cena - płacisz za jakość

Olej kokosowy virgin vs rafinowany

Olej kokosowy rafinowany został przetworzony, co oznacza, że poddano go działaniu wysokiej temperatury, pary wodnej i odczynników chemicznych. Najpierw miąższ kokosa jest rozdrabniany i wyprażany, następnie tłoczy się go w wysokiej temperaturze powyżej 100°C.

Aby wydobyć resztki oleju z wytłoków stosuje się rozpuszczalnik ropopochodny – jego usunięcie wymaga przeprowadzenia destylacji. Taki olej jeszcze nie nadaje się do sprzedaży, dlatego w procesie rafinacji stosuje się różne metody mające na celu nadanie mu właściwego wyglądu. Jednym z etapów jest usunięcie substancji śluzowatych z udziałem kwasu fosforowego – wówczas olej traci m.in. fosfolipidy, substancje białkowe i minerały (miedź, magnez, wapń, żelazo).

W trakcie rafinacji przeprowadza się odkwaszanie ługiem sodowym i często bielenie, którego następstwem jest wytworzenie szkodliwych tłuszczów trans. Na koniec olej może zostać poddany destylacji w temperaturze 160-240°C, celem usunięcia substancji zapachowych. Proces produkcji może być wielką niewiadomą, dlatego nigdy nie masz pewności co „siedzi” w słoiczku rafinowanego oleju kokosowego.

Wysoka temperatura i chemikalia usuwają z oleju to, co najcenniejsze, czyli mikro- i makroelementy, witaminy, tokoferole, polifenole, białko czy fosfolipidy. Wybierając nierafinowany i tłoczony na zimno olej kokosowy masz pewność, że zawiera nie tylko wszystkie wymienione składniki odżywcze, ale i największą ilość cennego kwasu laurynowego wspierającego układ odpornościowy.

Na co zwracać uwagę przy zakupie oleju kokosowego?

Naturalny olej kokosowy jest produktem monoskładnikowym – w jego składzie znajdziesz 100% oleju z miąższu kokosa. Jeśli na etykiecie widzisz również inne substancje, wydajesz pieniądze na niepełnowartościowy produkt. Taki olej nie tylko może nie zawierać cennych substancji odżywczych, ale wręcz zaszkodzić Twojemu zdrowiu.

Twoje podejrzenia powinny wzbudzić również zbyt niska cena (13-20 zł za 900 ml) oraz oznaczenia „bezwonny” i „bezsmakowy”. Oleje rafinowane są neutralne, gdyż w trakcie oczyszczania zostają pozbawione smaku i aromatu kokosa. Zdarza się też czasami, że producenci sztucznie „doprawiają” olej, aby sprawiał wrażenie nierafinowanego. Taki produkt rozpoznasz z kolei po intensywnym zapachu i smaku – naturalny olej jest subtelny i nie zmienia smaku potrawy.

Nierafinowany olej kokosowy jest biały jak śnieg – wystrzegaj się produktów o żółtawym lub szarawym odcieniu. Pamiętaj, że naturalny olej kokosowy zmienia swój stan skupienia w zależności od temperatury. Do 25°C przyjmuje postać tłuszczu stałego (jak smalec), natomiast po podgrzaniu jest płynny i przezroczysty.

Aby mieć pewność, że masz do czynienia z pełnowartościowym olejem, sprawdź oznaczenia na opakowaniu. Takie informacje jak: organiczny, certyfikowany, virgin, BIO, tłoczony na zimno, 100% naturalny, niebielony, nierafinowany, oczyszczony wyłącznie parą, dają gwarancję wysokiej jakości produktu.

Świeżo tłoczony olej kokosowy ZOBACZ W SKLEPIE

Gdzie kupować olej kokosowy?

Popularność oleju kokosowego sprawiła, że obecnie możesz go dostać w supermarketach, delikatesach i drogeriach. Niestety, kupując olej w takim miejscu nigdy nie wiesz, jak długo stoi na półce i w jakich warunkach był przechowywany. Ponadto często są to niepełnowartościowe oleje rafinowane, które dobrze się sprzedają ze względu na niską cenę.

Nierafinowany olej kokosowy znajdziesz w sklepach ze zdrową lub orientalną żywnością. Jeśli w swojej okolicy nie ma nierafinowanego oleju kokosowego, możesz kupić go przez Internet np. w sklepach z półproduktami do samodzielnego wyrobu kosmetyków czy internetowych delikatesach ze zdrową żywnością. Weź jednak pod uwagę, że olej kokosowy jest bardzo wydajny i możesz nie zdążyć zużyć go przed utratą terminu ważności, który może nadejść już niebawem, jeśli olej długo czekał na zakup.

Zdecydowanie najpewniejszy jest zakup oleju kokosowego prosto od producenta. Wówczas masz gwarancję, że olej jest świeży i zachowa maksymalny okres trwałości – masz aż 12 miesięcy na jego spożytkowanie. W profesjonalnej olejarni Twój olej nie czeka w magazynie, narażony na upływ czasu i działanie promieni słonecznych. Przeciwnie – jest tłoczony specjalnie na Twoje zamówienie, dostaniesz go do ręki niezwłocznie po wyprodukowaniu. Przed zakupem upewnij się, że producent tłoczy miąższ kokosowy w niskiej temperaturze (do 40°C) i nie przeprowadza zabiegu rafinacji.

Olej kokosowy cena - płacisz za jakość

Rozbieżność cen bez wątpienia uwarunkowana jest jakością oleju kokosowego. Wszystko zależy od tego, jaki wybierzemy, ale również, jaki jest nam potrzebny. Czasami wystarczy kupić olej rafinowany całkowicie pozbawiony zapachu, który będzie nas kosztował kilkanaście złotych za opakowanie o pojemności 500 ml.

Od razu nasuwa nam się zatem myśl, że rafinowany olej kokosowy jest gorszy od nierafinowanego. Oczywiście różnica jest zauważalna, co potwierdza bardzo wielu użytkowników. Jednak nie w każdym przypadku.

Do codziennej pielęgnacji można spokojnie używać tego tańszego oleju i również cieszyć się pięknymi włosami i odżywioną cerą. Oleje kokosowe nierafinowane to już nieco wyższe ceny, a korzystne są głównie ze względu zawartość niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega.

Za słoiczek o pojemności 200 ml zapłacimy minimum 15-20 zł. Możemy również wydać 70 zł w przypadku, kiedy zdecydujemy się na zakup organicznego oleju extra virgin.

Olej kokosowy jest bardzo wydajny i starcza naprawdę na bardzo długo, nawet przy codziennym jego stosowaniu. Oczywiście lepszym wyborem w każdym przypadku będzie olej nierafinowany.

Szczególnie jeżeli chodzi o zastosowanie w kuchni, to zaleca się używanie tego zimnotłoczonego, ponieważ dodają potrawom lepszy smak i zapach. 

  • Najważniejsze: olej kokosowy musi być zawsze ŚWIEŻY – na Olini.pl kupisz olej kokosowy wytłoczony w naszej rodzinnej olejarni na świeżo, na Twoje zamówienie. Nie stoi na sklepowej półce i nie jełczeje, czekając na klienta
  • Olej kokosowy musi być zimnotłoczony (do 40 stopni), nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony
  • Nierafinowany, z najlepszego ziarna (w Olini zawsze wybieramy najlepszej jakości składniki – zobacz jak powstają nasze oleje)

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium