0
Twój koszyk

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
13-05-2021  |  Paulina

Olej kokosowy właściwości, zastosowanie

0
Ten naturalny olej i jego niezwykłe właściwości tworzą zupełnie nową, dotychczas niespotykaną jakość w kosmetologii, w zdrowej i ekologicznej kuchni oraz w medycynie naturalnej. Oczywiście mówimy tu o oleju nierafinowanym, otrzymywanym metodą zimnego tłoczenia. W procesie rafinacji i gorącego przerobu wiele naturalnych, najcenniejszych składników znajdujących się w oleju kokosowym zostaje zniszczonych lub zredukowanych do śladowych ilości. O takich produktach możemy powiedzieć, że są jedynie mało przydatną i niezbyt wartościową namiastką, nieniosącą z sobą żadnych prozdrowotnych właściwości, jakie posiada nierafinowany olej.

Spis treści:

  1. Olej z kokosa dobrej jakości
  2. Zastosowanie oleju kokosowego
  3. Wygładzenie zmarszczek
  4. Walka z rozstępami
  5. Zdrowy olej do smażenia
  6. Naturalny balsam do ciała
  7. Właściwości oleju kokosowego
  8. Moc kwasu laurynowego
  9. Wzmacnianie i regeneracja włosów
  10. Zwalczanie łupieżu
  11. Pielęgnacja skóry
  12. Usuwanie makijażu
  13. Baza dla produkcji domowych kosmetyków
  14. Pielęgnacja niemowląt
  15. Jak stosować olej kokosowy?
  16. Różnice między olejem rafinowanym i nierafinowanym
  17. Wartości energetyczne i odżywcze oleju kokosowego
  18. Jakimi kryteriami się kierować wybierając olej kokosowy i gdzie go kupować

Olej z kokosa dobrej jakości

Niestety w handlu znajdujemy sporo oleju rafinowanego lub jego pochodnych. Kupując olej z kokosa lub jego przetwory zawsze należy zwracać uwagę na sposób ich wyprodukowania. W końcowej części artykułu podpowiemy, jak należy właściwy produkt wybierać oraz określimy różnice między olejem rafinowanym i olejem nierafinowanym. Zupełnie na końcu podamy wartości energetyczne tego oleju, dla tych wszystkich, którzy liczą każdą kalorię. Na początku jednak podamy jego skład chemiczny oraz opiszemy to, co sygnalizuje podtytuł artykułu, a więc 20 właściwości oleju kokosowego.

Ten zimnotłoczony olej ma następujący skład:

  • 94% nasycone kwasy tłuszczowe, w tym ok. 62% kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe MCT (laurynowy, mirystynowy, kaprylowy, kaprynowy, kapronowy) oraz wyższe kwasy tłuszczowe (kwas palmitynowy, stearynowy),
  • nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym oleinowy, linolowy i linolenowy,
  • witaminy: B (B1, B2, B3, B6, B9), C i E,
  • minerały: cynk, fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo.

Tłuszcz kokosowy przechowywany w lodówce lub w pokojowej temperaturze zachowuje postać białej substancji stałej – przypomina smalec, choć pachnie o wiele przyjemniej. Powyżej 25°C zamienia się w żółtawy płyn o konsystencji nieco rzadszej od zwykłego oleju roślinnego.

Zastosowanie oleju kokosowego

Olej ten może wpłynąć pozytywnie na Twoją skórę, włosy i zdrowie ogólne. Lista możliwych zastosowań tego tłuszczu jest bardzo długa. Poniżej przedstawiamy najbardziej przydatne patenty.

Wygładzenie zmarszczek

Jeśli chcesz maksymalnie wykorzystać nawilżającą moc tego oleju, zastosuj produkt na noc. Antyoksydanty zawarte w oleju z kokosa skutecznie wygładzoną zmarszczki.
Jeśli masz na wyposażeniu olej kokosowy, nie musisz także szukać skutecznego kremu pod oczy. Zaaplikuj odrobinę oleju na skórę pod oczami, by zredukować „worki” i zmarszczki. Olej jest wystarczająco delikatny, by nie uszkodzić wrażliwej skóry w tym miejscu.

Walka z rozstępami

Każda przyszła mama powinna mieć pod ręką słoik takiego oleju. Produkt pomoże Ci skutecznie walczyć z rozstępami i może być stosowany na wszelkiego rodzaju blizny. Olej efektywnie zapobiega powstawaniu strupów i ciemnych śladów w uszkodzonym miejscu.

Zdrowy olej do smażenia

Niewiele jest środków, które mogą przydać się zarówno w łazience, jak i w kuchni, natomiast olej ten sprawdzi się znakomicie w obu przypadkach. Oprócz właściwości kosmetycznych świetnie nadaje się do gotowania – to sposób na zdrowe smażenie.

Naturalnym tłuszczem z kokosów możesz z powodzeniem zastąpić oleje rafinowane. Produkt z kokosa jest od nich zdrowszy.

Tego typu olej utlenia się bardzo powoli nawet w wysokiej temperaturze, a to oznacza, że nie zjełczeje i nie stanie się szkodliwy. Ponadto zawiera wiele korzystnych dla zdrowia nasyconych kwasów tłuszczowych o średnich łańcuchach i ma właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne. Dzięki temu wpływa pozytywnie na ogólne zdrowie.

Przyswajanie go jako składnika smacznych dań to najprostszy sposób na wykorzystanie zdrowotnych właściwości oleju kokosowego

Naturalny balsam do ciała

Nie musisz kupować balsamu do ciała, jeśli w Twojej kosmetyczce znajduje się olej kokosowy. Zastosowanie go na mokrą skórę po prysznicu, a następnie osuszenie ciała to sprawdzony sposób na przyjemny zapach i poprawę kondycji skóry.

Właściwości oleju kokosowego

Oto co leczymy tym specyfikiem, co nim wzmacniamy, wspomagamy i co poprawiamy:

Moc kwasu laurynowego

Olej taki zawiera niemal 50% kwasu laurynowego, który nasze enzymy przekształcają do postaci monolauryn. Związki te pomagają organizmowi zwalczać chorobotwórcze bakterie, wirusy i grzyby. To sprawia, że olej ten staje się naturalnym remedium na dolegliwości wywoływane przez drobnoustroje, w tym wrzody żołądka, próchnicę i zatrucia pokarmowe, a nawet skutecznie wspomaga organizm w walce z groźnym gronkowcem lub drożdżakiem.

Wzmacnianie i regeneracja włosów

Eksperymenty naukowe wykazały, że spośród wszystkich olejków używanych do regeneracji i wzmacniania włosów najskuteczniejszy jest olej kokosowy, gdyż budowa jego cząstki spowinowacona jest z budową protein włosowych, co ułatwia jej wnikanie w trzon włosa.

W Indiach produkowano już w starożytności mieszankę przeciwko łysieniu, której głównym składnikiem był właśnie ten olej. Nałożenie cienkiego filmu oleju na włosy nawilża je, nabłyszcza i wygładza. Olej znakomicie wzmacnia włosy słabe, zniszczone i narażone na uszkodzenia oraz zapobiega rozdwajaniu ich końcówek.

Zwalczanie łupieżu

Witamina E i trójglicerydy, które znajdują się w naszym oleju, nawilżają i regenerują warstwę lipidową na skórze głowy, co sprawia, że jej naskórek przestaje się łuszczyć. Wcieranie tego oleju w skórę usuwa także jej szorstkość, suchość i uczucie świądu.

Pielęgnacja skóry

Badania wykonane z udziałem osób mających bardzo suchą skórę i cierpiących na jej zapalenie wykazały, że olej ten świetnie ją nawilża i podobnie, jak to się dzieje ze skórą głowy, regeneruje jej lipidową warstwę. Dzięki temu skóra staje się bardziej miękka i elastyczna. Nasz olej to świetny balsam do ciała tuż po kąpieli i środek skutecznie likwidujący zrogowacenia skóry na łokciach, kolanach, dłoniach i stopach.

Usuwanie makijażu

Tłuszcz taki to doskonały środek do demakijażu, który w przeciwieństwie do służących temu samemu niektórych kosmetyków nie podrażnia skóry. Wystarczy wetrzeć w twarz kilka jego kropel, a później bez problemów zmyć kosmetyk ciepłą wodą. Równie łatwo oczyszczamy w ten sposób delikatną skórę wokół oczu.

Baza dla produkcji domowych kosmetyków

  1. Olej kokosowy z dodatkiem soli morskiej, cukru lub śmietany to doskonałej jakości peeling oczyszczający skórę przed poddaniem jej dalszym zabiegom pielęgnacyjnym.
  2. Wymieszany z sodą oczyszczoną jest bardzo skutecznym, naturalnym antyperspirantem, wolnym od aluminium i innych substancji zatykających pory skóry.
  3. Dodawszy do oleju kilka kropel olejku eterycznego, otrzymamy doskonały preparat do masażu, działający jako drenaż limfatyczny i cudownie kojący zmęczone mięśnie.

Pielęgnacja niemowląt

Olej ten przeciwdziała odparzeniom i pieluszkowemu zapaleniu skóry, nie powoduje uczuleń i wspomaga leczenie alergicznych krostek, pęcherzyków i grudek na skórze niemowlaka.

Jak stosować olej kokosowy?

Tłuszcz ten ma wprawdzie wiele bardzo korzystnych właściwości, jednak to wciąż tłuszcz – dlatego należy spożywać go z umiarem. Wystarczająca dawka dla dorosłych wynosi 2 łyżki dziennie, najlepiej w formie dodatku do potraw lub w zastępstwie tradycyjnego tłuszczu.

Dzięki wysokiej temperaturze dymienia (177°C) olej ten może być używany do smażenia i gotowania, choć warto wykorzystać jego kokosowy smak do smakołyków na zimno np. owocowych smoothies i lodów.

Ze względu na liczne właściwości kosmetyczne, olej doskonale nadaje się do zewnętrznej pielęgnacji skóry i włosów.

Różnice między olejem rafinowanym i nierafinowanym

Zdecydowanie zalecamy kupowanie oleju nierafinowanego, bo tylko z nim osiągniemy wszystko, co opisaliśmy w akapicie określającym jego 20 właściwości. Oto co odróżnia kokosowy olej nierafinowany od rafinowanego:

  • jest znacznie bogatszy w składniki odżywcze,
  • ma charakterystyczny zapach i smak, czego pozbawiony jest olej rafinowany.

Jest oczywiste nawet dla laika, że rafinacja pozbawia olej wielu składników odżywczych, albowiem jest to proces wielostopniowego oddziaływaniem na niego lub jego wytłoki wysoką temperaturą, wodą oraz chemikaliami. Pierwszym etapem jest tłoczenie kopry w temperaturze 90°C. Później następuje ekstrakcja przy zastosowaniu rozpuszczalników, która powoduje bezpowrotną utratę z oleju białka, błonnika i minerałów.

Tak otrzymany ekstrakt poddawany jest destylacji w celu usunięcia rozpuszczalnika, co następuje w temperaturze 150°C; mimo tego resztki rozpuszczalnika i tak pozostają w produkcie. Taki produkt przekazywany jest z olejarni do rafinerii, gdzie zostaje poddany tak zwanemu odśluzowaniu. Śluzami nazywane są niezwykle przecież wartościowe dla nas fosfolipidy. Następnie gorącą parą z kwasem fosforowym oraz poprzez wirowanie usuwa się z oleju tak cenne dla zdrowia: lecytynę, chlorofil, wapń, magnez, żelazo oraz miedź. Na koniec olej poddawany jest odkwaszaniu i odbarwianiu.

W efekcie takich wielu działań otrzymujemy produkt całkowicie sztuczny, pozbawiony wielu najwartościowszych składników, posiadający jedynie tłuszczowe kalorie.

Wartości energetyczne i odżywcze oleju kokosowego

Wartość energetyczna oleju to:

  • 100 g – 900 kcal,
  • 1 łyżeczka – 135 kcal.

Jedna łyżeczka to około 5 g oleju.

Jakimi kryteriami się kierować wybierając olej kokosowy i gdzie go kupować

W handlu z pewnością znajdziemy wiele podmiotów zajmujących się sprzedażą tego produktu. Pamiętajmy jednak, że olej olejowi nie równy, dlatego należy bardzo starannie sprawdzić jego jakość. Oto podstawowe kryteria, jakie musi spełniać pełnowartościowy olej z kokosów:

  • Olej bezwzględnie musi być świeży. Olej długo eksponowany na półkach sklepowych i wystawiany działanie światła traci swoje zdrowotne właściwości, a z czasem psuje się i jełczeje. Dlatego warto kupować go bezpośrednio w olejarni. Możesz go zmówić w naszej rodzinnej wytwórni na stronie, do której kieruje odnośnik Olini.pl,
  • Powinien to być olej otrzymywany w procesie zimnego tłoczenia, nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczany,
  • Musi być wyprodukowany z najwyższej klasy materiału. W Olini wybieramy wyłącznie najlepsze składniki do jego produkcji.
  • Nie powinien być modyfikowany żadnymi dodatkami i substancjami zapachowymi.
Autorka:

Paulina Maludy Od niedawna w świecie zdrowej żywności. Fanka kawy specialty i alternatywnych metod parzenia.

Autorka:Paulina Maludy
Od niedawna w świecie zdrowej żywności. Fanka kawy specialty i alternatywnych metod parzenia.

Komentarze do wpisu (0)

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

732 080 803
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium