📦 Darmowa dostawa z DPD Pickup 📦
♥️ -10% na wszystko z kodem ZDROWAPACZKA ♥️
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
15-02-2023  |  Justyna

Olej kokosowy - właściwości i zastosowanie

Olej kokosowy przez wiele lat był królem wśród zdrowych produktów, jednak dzisiaj częściej mówi się o nim w złym kontekście niż dobrym. W gąszczu tych wszystkich informacji można się pogubić. Dlatego postanowiliśmy rozwiać wszelkie wątpliwości, które może budzić olej kokosowy. Zastosowanie i właściwości, a także przeciwskazania do jego stosowania omówiliśmy w poniższym artykule.

Spis treści:

  1. Olej kokosowy – rodzaje (nierafinowany i rafinowany)
  2. Olej kokosowy – wartości odżywcze
  3. Olej kokosowy – kwasy nasycone MCT
  4. Olej kokosowy na odchudzanie
  5. Jakie właściwości ma olej kokosowy?
  6. Olej kokosowy extra virgin – zastosowanie kosmetyczne
  7. Olej kokosowy – zastosowanie w medycynie
  8. Czy olej kokosowy ma właściwości antybakteryjne?
  9. Olej kokosowy nadaje się do smażenia?
  10. Olej kokosowy – przeciwskazania

Olej kokosowy – rodzaje (nierafinowany i rafinowany)

Za nim zaczniemy omawiać właściwości oleju kokosowego, chcemy podpowiedzieć Wam, po jaki olej kokosowy warto sięgnąć. Na rynku możemy spotkać olej kokosowy rafinowany oraz nierafinowany olej kokosowy

Olej rafinowany powstaje poprzez tłoczenie z użyciem wysokiej temperatury, a następnie poddawany jest procesowi rafinacji, czyli oczyszczania oleju. Wysoka temperatura oraz rafinacja sprawiają, że olej kokosowy pozbawiony jest tego, co w nim najlepsze, czyli wartościowych składników odżywczych.

Z kolei nierafinowany olej kokosowy (olej kokosowy tłoczony na zimno) powstaje poprzez metodę tłoczenia na zimno. To pozwala na zachowanie w oleju kokosowym większości wartości odżywczych. Oprócz tego, dzięki tej metodzie olej kokosowy nie traci swojego aromatu i posmaku kokosa. Dlatego warto wybrać olej kokosowy nierafinowany. Właściwości takiego oleju będą o wiele lepsze niż oleju rafinowanego.

Ten zimnotłoczony olej ma następujący skład:

  • 94% nasycone kwasy tłuszczowe, w tym ok. 62% kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe MCT (laurynowy, mirystynowy, kaprylowy, kaprynowy, kapronowy) oraz wyższe kwasy tłuszczowe (kwas palmitynowy, stearynowy),
  • nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym oleinowy, linolowy i linolenowy,
  • witaminy: B (B1, B2, B3, B6, B9), C i E,
  • minerały: cynk, fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo.

Tłuszcz kokosowy przechowywany w lodówce lub w pokojowej temperaturze zachowuje postać białej substancji stałej – przypomina smalec, choć pachnie o wiele przyjemniej. Powyżej 25°C zamienia się w żółtawy płyn o konsystencji nieco rzadszej od zwykłego oleju roślinnego.

[product id="32"]

Olej kokosowy – wartości odżywcze

Olej kokosowy, jak na olej przystało, jest głównie źródłem tłuszczów. Z tego względu jego kaloryczność jest dość wysoka – w 100 g znajdziecie aż 833 kcal!

Oprócz tłuszczu na wartość odżywczą oleju kokosowego składają się śladowe ilości węglowodanów (0,84 g) oraz wody (0,03 g). Znajdziemy w oleju kokosowym również szereg witamin oraz związków mineralnych:

  • Witamina E (tokoferol) – 0,11 mg,
  • Witamina K – 0,6 mg,
  • Wapń – 1 mg,
  • Żelazo – 0,05 mg,
  • Cynk – 0,02 mg.

Olej kokosowy – kwasy nasycone MCT

Tłuszcze, które znajdziemy w oleju kokosowym, należą głównie do nasyconych kwasów tłuszczów. Jeśli jesteście nieco bardziej świadomi na temat zdrowego żywienia, to na pewno doskonale zdajecie sobie sprawę z tego, że kwasy tłuszczowe nasycone są niekorzystne dla naszego zdrowia. Podwyższają poziom cholesterolu, a w konsekwencji prowadzą do chorób sercowo-naczyniowych takich jak miażdżyca i udar mózgu.

Pewnie zastanawiacie się dlaczego, mimo że olej kokosowy zawiera niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe, stał się aż tak popularny. Rzecz w tym, że nie wszystkie nasycone kwasy tłuszczowe są złe. Część kwasów nasyconych, które możemy znaleźć w oleju kokosowym, to średniołańcuchowe kwasy nasycone MCT. To dzięki nim olej kokosowy zawdzięcza swoją popularność na całym świecie.

Kwasy nasycone MCT mogą być pomocne w wielu aspektach zdrowotnych. Są cenione w medycynie, szczególnie w dziedzinie neurologii. Kwasy nasycone MCT mają potencjał we wspomaganiu leczenia chorób neurologicznych takich jak padaczka oraz choroba Alzheimera. W skrócie chodzi tutaj o ciała ketonowe, które w tych chorobach są lepszym źródłem energii dla mózgu niż glukoza. Kwasy nasycone MCT mają nieco inny metabolizm niż inne kwasy tłuszczowe. Są rozkładane przez nasz organizm w błyskawicznym tempie i przekształcane w ciała ketonowe, które stanowią alternatywne źródło energii dla glukozy.

Warto podkreślić, że zalety te dotyczą tylko i wyłącznie czystego oleju MCT, produkowanego z oleju kokosowego. Sam olej kokosowy nie ma aż tak dobrego działania. Pamiętajmy, że olej kokosowy oprócz średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych MCT, zawiera długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które z kolei są niekorzystne dla naszego zdrowia. Czy to oznacza, że olej kokosowy jest całkowicie bezużyteczny? Nie do końca. Ma on kilka cennych właściwości, dla których warto mieć go w swoim domu. Wszystkie omówiliśmy w dalszej części artykułu.

Olej kokosowy – odchudzanie

Jednym z powodów, dla których olej kokosowy zdobył popularność jest jego rzekome działanie wspomagające odchudzanie. Nie do końca jest to jednak prawda. Badania na ten temat dotyczyły tylko oleju MCT, który jak już wiesz, nie jest tym samym co olej kokosowy.

Jeśli więc chodzi o olej MCT, to on faktycznie może wspomagać odchudzanie. Spożywanie oleju MCT działa hamująco na apetyt. Dlatego może stanowić potencjalne rozwiązanie dla osób zmagających się z nadmiernym apetytem.

Jakie właściwości ma olej kokosowy?

Choć olej kokosowy spożywany doustnie niesie ze sobą niewiele korzyści, to używany zewnętrznie może zdziałać cuda. Pomimo że zawarte w nim nasycone kwasy tłuszczowe nie są do końca dobrym wyborem żywieniowym, to stanowią świetny kosmetyk pielęgnacyjny. Oprócz tego olej kokosowy wykazuje właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne.

Olej kokosowy extra virgin – zastosowanie kosmetyczne

Olej kokosowy świetnie sprawdza się do pielęgnacji skóry, szczególnie tej suchej. Tworzy na niej warstwę ochronną, która chroni ją przed utratą wody. Nałóż olej kokosowy na krem nawilżający. W ten sposób krem zadziała jeszcze lepiej. Olej stworzy ochraniającą warstwą, dzięki czemu domknie nawilżające działanie kremu.

Sprawdź zastosowanie oleju kokosowego jako elementu dwuetapowego oczyszczania skóry. Doskonale rozpuszcza makijaż, nawet ten wodoodporny

Jednak to nie wszystkie zalety kosmetyczne oleju kokosowego. Jest on kosmetykiem o wielorakim zastosowaniu. Olej kokosowy z pierwszego tłoczenia zastosowanie znajdzie również w pielęgnacji włosów. Mieszkanki krajów azjatyckich od lat stosują olejowanie włosów jako naturalny sposób na piękne i mocne włosy. 

Każdy olej działa na włosy w inny sposób. Olej kokosowy szczególnie docenią posiadacze puszących i plączących się włosów. Świetnie je dociąża i ułatwia rozczesywanie. Stosuj olej kokosowy nakładając go na włosy przed myciem lub jako dodatek do ulubionej maski do włosów.

Olej kokosowy – zastosowanie w medycynie

Jak już wiesz z wcześniejszej części artykułu olej MCT, czyli wyizolowana frakcja oleju kokosowego ma potencjał w leczeniu kilku chorób. Czy jednak sam olej kokosowy również znajdzie zastosowanie w medycynie? Jak najbardziej! Olej kokosowy właściwości lecznicze wykazuje w stosunku do chorób dermatologicznych.

Olej kokosowy to świetny emolient. Sprawdzi się we wszystkich chorobach objawiających się suchością skóry. Badania pokazują, że stosowany regularnie zmniejsza nasilenie atopowego zapalenia skóry (AZS). Dobrze sprawdza się również przy nadmiernym rogowaceniu skóry – przypadłości dotykającej głównie starsze osoby.

Czy olej kokosowy ma właściwości antybakteryjne?

Okazuje się, że ssanie oleju (płukanie ust olejem), które praktykowane jest w ajuwerdzkiej medycynie od tysięcy lat ma potwierdzenie we współczesnej nauce. Olej kokosowy, dzięki obecności kwasu laurynowego wykazuje właściwości antybakteryjne. Co prawda badania nad nim wciąż trwają, jednak możemy już znaleźć pierwsze doniesienie na temat jego antybakteryjnego działania przeciwko Streptococcus mutans – bakterii odpowiedzialnej za powstawanie próchnicy. Oczywiście samo ssanie oleju nie zastąpi regularnego mycia zębów sprawdzonymi pastami do zębów. Również żadne towarzystwo dentystyczne nie rekomenduje tej metody jako skutecznej. Dlatego ssanie oleju potraktuj jako urozmaicenie codziennej pielęgnacji zębów, a nie jako jej główny element.

Streptococcus mutans to nie jedyna bakteria, na którą działa ten produkt. Olej kokosowy właściwości antybakteryjne wykazuje również w stosunku do następujących drobnoustrojów:

    • Staphylococcus aureus zwanej gronkowcem złocistym. 
  • Pseudomonas aeruginosa 
  • Escherichia coli 
  • Proteus vulgaris 
  • Bacillus subtilis

 

Olej kokosowy – czy nadaje się do smażenia?

Choć o nasyconych kwasach tłuszczowych mówi się głównie w złym kontekście, to nie można odmówić im jednego. Są stabilne podczas smażenia. To sprawia, że olej kokosowy świetnie nadaje się jako tłuszcz smażalniczy.

W umiarkowanych ilościach olej kokosowy zastosowanie znajdzie do przygotowania potraw z kuchni azjatyckiej. Jego delikatny kokosowy aromat podkręci smak niejednego dania smakami Azji. Sprawdzi się również do potraw słodkich takich jak np. naleśniki lub omlety.

Olej kokosowy – przeciwskazania

Ze względu na obecność nasyconych kwasów tłuszczowych olej kokosowy nie sprawdzi się jako składnik diety osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz osób narażonych na ich zachorowanie.

Jak widzisz opinia o oleju kokosowym w ciągu ostatnich zmian uległa zmianie. Nie oznacza to jednak, że jest on produktem całkowicie bezużytecznym. Służy do produkcji oleju MCT – produktu, który coraz więcej zyskuje w świecie medycyny. Sam olej kokosowy ma również wiele korzyści i warto mieć w go swoim domu. Jego cudowne właściwości pielęgnacyjne sprawiają, że skorzysta z niego cała rodzina.

Powyższy artykuł nie stanowi porady lekarskiej. W razie wątpliwości co do stosowania oleju kokosowe w danej jednostce chorobowej należy skonsultować się ze swoim lekarzem.

  1. Deen, A., Visvanathan, R., Wickramarachchi, D., Marikkar, N., Nammi, S., Jayawardana, B. C., & Liyanage, R. (2020). Chemical Composition and Health Benefits of Coconut oil: An Overview. Journal of the Science of Food and Agriculture. doi:10.1002/jsfa.10870 
  2. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/330458/nutrients
  3. Chatterjee P, Fernando M, Fernando B, Dias CB, Shah T, Silva R, Williams S, Pedrini S, Hillebrandt H, Goozee K, Barin E, Sohrabi HR, Garg M, Cunnane S, Martins RN. Potential of coconut oil and medium chain triglycerides in the prevention and treatment of Alzheimer's disease. Mech Ageing Dev. 2020 Mar;186:111209. doi: 10.1016/j.mad.2020.111209. Epub 2020 Jan 15. PMID: 31953123.
  4. Wajs J, Brodziak A, Zastosowanie frakcji MCT z oleju kokosowego w żywieniu i wpływ na zdrowie, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2022, 29, 1 (130), 39 – 51
  5. Piotrowska A, Totko-Borkusiewicz N, Klucznik A, Olej kokosowy – możliwości zastosowań kosmetycznych, Post Fitoter 2019; 20(2): 136-144 DOI: https://doi.org/10.25121/PF.2019.20.2.136
  6. Wallace TC. Health Effects of Coconut Oil-A Narrative Review of Current Evidence. J Am Coll Nutr. 2019 Feb;38(2):97-107. doi: 10.1080/07315724.2018.1497562. Epub 2018 Nov 5. PMID: 30395784.
  7. Kaushik V, Chogale R, Mhaskar S. Single hair fiber assessment techniques to discriminate between mineral oil and coconut oil effect on hair physical properties. J Cosmet Dermatol. 2021 Apr;20(4):1306-1317. doi: 10.1111/jocd.13724. Epub 2020 Nov 28. PMID: 32949101.
  8. Sankararaman S, Sferra TJ. Are We Going Nuts on Coconut Oil? Curr Nutr Rep. 2018 Sep;7(3):107-115. doi: 10.1007/s13668-018-0230-5. PMID: 29974400.
  9. Liang C, Gao W, Ge T, Tan X, Wang J, Liu H, Wang Y, Han C, Xu Q, Wang Q. Lauric Acid Is a Potent Biological Control Agent That Damages the Cell Membrane of Phytophthora sojae. Front Microbiol. 2021 Aug 5;12:666761. doi: 10.3389/fmicb.2021.666761. PMID: 34421836; PMCID: PMC8374439.
  10. Clegg ME. They say coconut oil can aid weight loss, but can it really? Eur J Clin Nutr. 2017 Oct;71(10):1139-1143. doi: 10.1038/ejcn.2017.86. Epub 2017 Jun 7. PMID: 28589949.
Autorka:

Justyna Ćwierz
Dyplomowany dietetyk. W swojej codziennej pracy prowadzi konsultacje dietetyczne, podczas których pomaga pacjentom zmienić ich nawyki żywieniowe. Autorka strony Dietetyczna Mapa, na której dzieli się pomysłami na pyszne i zbilansowane posiłki.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium