-10% ulubieńcy kobiecego zdrowia tylko do 07.10!
📦 Darmowa dostawa z DPD Pickup do 09.10 na terenie Polski 📦
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 0,01 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
09-09-2024  |  Maria Knapik

Krem pistacjowy do tortu – jak zrobić? Przepis

Poznaj nasz szybki i prosty przepis na krem do tortu. Pistacjowy deser z aksamitną, gęstą masą posmakuje zarówno domownikom, jak i gościom. Dzięki niemu każdy kawałek ciasta będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Jak zrobić krem pistacjowy? W tym wpisie wyjaśnimy to krok po kroku!

Spis treści:

  1. Krem pistacjowy do tortu – składniki
  2. Jak zrobić krem pistacjowy do tortu krok po kroku
  3. Domowy krem pistacjowy do tortu – inne warianty

Krem pistacjowy do tortu – składniki 

Żeby przygotować pyszny krem pistacjowy do tortu, potrzebne będą jedynie 4 składniki. Dzięki nim masa będzie gładka, aksamitna i stabilna. Urozmaici ciasta na bazie biszkoptu, bezy, a także sernik czy tartę.

Krem pistacjowy do tortu – przepis 

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 2-3 łyżki pasty pistacjowej
  • 250 g mascarpone

Jak zrobić krem pistacjowy do tortu krok po kroku 

Krem pistacjowy do tortu z mascarpone jest łatwy i szybki do zrobienia. Z jego przygotowaniem poradzisz sobie, nawet jeśli nie masz doświadczenia w przyrządzaniu słodkich przekąsek.

Krem do tortu pistacjowy – wykonanie

  1. Podgrzej śmietankę w rondelku (dopilnuj, żeby jej nie zagotować, bo wtedy krem nie ubije się na sztywno oraz może się zważyć).
  2. Do miski z pokruszoną białą czekoladą dodaj kilka łyżek naturalnej pasty pistacjowej.
  3. Zalej całość gorącą śmietanką i mieszaj, aż składniki się połączą.
  4. Odstaw ganache do ostygnięcia, do lodówki (najlepiej na całą noc, żeby mieć pewność, że jest dobrze schłodzony). 
  5. Do mieszanki dodaj schłodzone mascarpone.
  6. Miksuj, aż masa ubije się na gęsty krem.

Gotowe!

Domowy krem pistacjowy do tortu – inne warianty

Jeśli chcesz poeksperymentować w kuchni, domowy krem pistacjowy da Ci sporo możliwości. Możesz dodać do niego liofilizowane owoce. Kwaskowy smak malin czy truskawek idealnie zrównoważy słodycz kremu. 

Do przygotowania pistacjowej masy wybieraj produkty bez sztucznych dodatków. Jako baza najlepiej sprawdzi się orzechowa pasta bez cukru, soli, oleju palmowego i innych dodatków. Naturalny krem pistacjowy idealnie komponuje się z różnymi rodzajami ciasta. Z jego pomocą przygotujesz:

  • krem pistacjowy do pączków, 
  • tartaletki z kremem pistacjowym
  • krem pistacjowy do croissanta 
  • krem pistacjowy do ciasta 
  • krem pistacjowy do bezy
  • krem pistacjowy do makaroników 
  • krem pistacjowy do babeczek 
  • krem pistacjowy do eklerów

Niezależnie od tego, na jaki przepis się zdecydujesz, pamiętaj, żeby zawsze wybierać jednoskładnikową pastę pistacjową. To najzdrowsza i najpyszniejsza opcja!

Autorka:

Maria Knapik
Sportowy freak i miłośniczka dań wege. Ulubiony przysmak Olini to masło z nerkowców i pistacji – idealny dodatek do potreningowego szejka.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium