Spis treści:
Krem pistacjowy do tortu – składniki
Żeby przygotować pyszny krem pistacjowy do tortu, potrzebne będą jedynie 4 składniki. Dzięki nim masa będzie gładka, aksamitna i stabilna. Urozmaici ciasta na bazie biszkoptu, bezy, a także sernik czy tartę.
Krem pistacjowy do tortu – przepis
- 400 ml śmietanki 30%
- 200 g białej czekolady
- 2-3 łyżki pasty pistacjowej
- 250 g mascarpone
Jak zrobić krem pistacjowy do tortu krok po kroku
Krem pistacjowy do tortu z mascarpone jest łatwy i szybki do zrobienia. Z jego przygotowaniem poradzisz sobie, nawet jeśli nie masz doświadczenia w przyrządzaniu słodkich przekąsek.
Krem do tortu pistacjowy – wykonanie
- Podgrzej śmietankę w rondelku (dopilnuj, żeby jej nie zagotować, bo wtedy krem nie ubije się na sztywno oraz może się zważyć).
- Do miski z pokruszoną białą czekoladą dodaj kilka łyżek naturalnej pasty pistacjowej.
- Zalej całość gorącą śmietanką i mieszaj, aż składniki się połączą.
- Odstaw ganache do ostygnięcia, do lodówki (najlepiej na całą noc, żeby mieć pewność, że jest dobrze schłodzony).
- Do mieszanki dodaj schłodzone mascarpone.
- Miksuj, aż masa ubije się na gęsty krem.
Gotowe!
Domowy krem pistacjowy do tortu – inne warianty
Jeśli chcesz poeksperymentować w kuchni, domowy krem pistacjowy da Ci sporo możliwości. Możesz dodać do niego liofilizowane owoce. Kwaskowy smak malin czy truskawek idealnie zrównoważy słodycz kremu.
Do przygotowania pistacjowej masy wybieraj produkty bez sztucznych dodatków. Jako baza najlepiej sprawdzi się orzechowa pasta bez cukru, soli, oleju palmowego i innych dodatków. Naturalny krem pistacjowy idealnie komponuje się z różnymi rodzajami ciasta. Z jego pomocą przygotujesz:
- krem pistacjowy do pączków,
- tartaletki z kremem pistacjowym
- krem pistacjowy do croissanta
- krem pistacjowy do ciasta
- krem pistacjowy do bezy
- krem pistacjowy do makaroników
- krem pistacjowy do babeczek
- krem pistacjowy do eklerów
Niezależnie od tego, na jaki przepis się zdecydujesz, pamiętaj, żeby zawsze wybierać jednoskładnikową pastę pistacjową. To najzdrowsza i najpyszniejsza opcja!