źródło zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych i substancji bioaktywnych
zawiera białko roślinne i błonnik
świetna posypka do sałatek, pieczywa i hummusu
Szukając ziaren do tłoczenia naszych olejów kierujemy się świeżością, jakością, a przede wszystkim lokalnością. Dlatego w przypadku czarnuszki zdecydowaliśmy się na polską odmianę czarnuszki siewnej (Nigella sativa L.), w którą zaopatrujemy się u sprawdzonych dostawców z Podkarpacia.
Czarnuszka, nazywana również czarnym kminem lub „złotem faraonów” jest przyprawą znaną od wieków w kuchni indyjskiej, medycynie chińskiej i Ayurvedzie. W leczeniu stosował ją ojciec medycyny Hipokrates, a olejem z niej tłoczonym nacierała się Kleopatra. Ostatnio ta niepozorna przyprawa zyskuje popularność również u nas.
Maleńkie czarne ziarenka czarnuszki kryją w sobie bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz około setki substancji aktywnych.
Jak większość ziaren są też bogatym źródłem roślinnego błonnika oraz białka. Warto włączyć je do diety szczególnie, że znajdziemy w nich również witaminy i mikroelementy, a do tego ich smak podkręci każdą potrawę.
100% czarnuszka siewna
od 39.90 zł
od 39.90 zł
od 14.90 zł
od 18.90 zł
Coś Cie nurtuje?
Sprawdź FAQPotrzebujesz odpowiedzi na już?
Zadzwoń: 732 080 803Wolisz napisać?
Napisz: sklep@olini.pl