Nasiona czarnuszki siewnej Olini
- „Złoto faraonów”
- Bomba składników bioaktywnych
- Jedz, aby zadbać o odporność
źródło NNKT i substancji bioaktywnych
świetna posypka do sałatek, pieczywa i hummusu
Czarnuszka, czyli „złoto faraonów”, które cenimy i dziś
Najważniejszym składnikiem nasion czarnuszki siewnej jest bioaktywny tymochinon.
Według badań może on:
- zmniejszać stan zapalny
- wzmacniać układ odpornościowy
- działać antybakteryjnie
Obecnie prowadzi się wiele badań na temat zastosowania tymochinonu w leczeniu różnych dolegliwości, w tym:
- alergii
- infekcji bakteryjnych
- choroby Alzheimera
Z tego względu, że im więcej tymochinonu, tym lepiej dla zdrowia, czarnuszka (ziarna Olini) zawiera duże ilości tego składnika. Ile?
Politechnika Łódzka przebadała olej, który z nich tłoczymy. Zawartość tymochinonu określiła na 11,49 mg/g* co świadczy o bardzo wysokiej jakości ziaren.
Nasze nasiona czarnuszki siewnej mamy od sprawdzonych i zaufanych dostawców z Polski albo Indii.
Czarnuszka – właściwości
Oprócz tymochinonu, wśród składników odżywczych czarnuszki, są: węglowodany, tłuszcze i białka oraz witaminy i minerały, takie jak: żelazo, wapń, potas, cynk, fosfor i miedź.
Olej z czarnuszki bogaty jest m.in. w nienasycone kwasy tłuszczowe.
Czarnuszka nasiona ma koloru czarnego – stąd jej nazwa. Wyglądem przypominają ziarna kminku.
Prorok Mahomet mówił: „Czarnuszka leczy wszystkie choroby, z wyjątkiem śmierci”. Używał jej ojciec medycyny, Hipokrates, a olejem z jej nasion nacierała się Kleopatra. Ziarna czarnuszki znaleziono w grobowcu Tutenchamona (stąd określenie „złoto faraonów”).W Ajurwedzie ziarna czarnuszki stosuje się na wiele dolegliwości – od zapalenia zatok, po refluks.
Czarnuszka to także przyprawa, która jest popularna w kuchni orientalnej.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Polska lub Indie
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Ziarna czarnuszki polecamy osobom, które chcą zadbać o odporność i cholesterol. Aromatyczne nasiona przypadną do gustu smakoszom, zwłaszcza miłośnikom kuchni chińskiej i indyjskiej.
Smak: Czarnuszka ma bardzo bogaty, wyrazisty, ziołowy smak.
Jak używać: Czarnuszka siewna (nasiona) jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych. Jej ziarenkami można wzbogacić mieszanki do wypieku pieczywa. Sprawdzi się jako dodatek do chleba ziołowego. Doskonała jako posypka do: grillowanych warzyw, kanapek albo frytek z batatów lub marchewki oraz jako dodatek do twarożku, hummusu i past warzywnych.
Informacja dla alergików: Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów (arachidowych, włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów, pistacji), sezam i gorczycę. Nie zawiera glutenu.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty zbioru ziaren (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze ziarna pakujemy na świeżo, co sprawia, że po wyjęciu z paczki są aromatyczne i chrupiące.
Przechowywanie: Ziarna czarnuszki można przechowywać w temperaturze pokojowej, w ciemnej szafce. Chronić od światła.
Składniki
100% czarnuszka siewna
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 2478 kJ/ 590 kcal |
tłuszcz | 50 g |
węglowodany | 11 g |
białko | 18 g |
Gdzie kupić nasiona czarnuszki?
Zastanawiasz się, gdzie kupić nasiona czarnuszki, które będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe? Najlepiej zrobić to w sklepie zielarskim lub ze zdrową żywnością – stacjonarnym lub internetowym. U sprzedawcy otrzymasz pełną informację o pochodzeniu produktu – dowiesz się, skąd są ziarna, gdzie były pakowane itd.
Nasiona czarnuszki z hipermarketu mogą być gorszej jakości, a więc nie mieć tak wyrazistego smaku, zapachu czy prozdrowotnych właściwości.
Nasiona czarnuszki cena
Cena nasion z czarnuszki zależy od tego, skąd pochodzą oraz jakiej są jakości, a także czy były przebadane, np. na zawartość tymochinonu.
Czarnuszka nasiona – cena:
- 170 g – 200 g – od 5 zł do 22,90 zł
- 350 g – od 6 zł do ponad 40 zł
W hipermarketach nasiona czarnuszki dostępne są w małych torebkach. Za jedną paczuszkę ziaren ok. 25 g zapłacisz mniej więcej 3 zł (to ok. 150 zł za 1 kg).
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.