Tłoczony zawsze na świeżo
Bezpieczna dostawa od 9,90 zł
Darmowa dostawa od 199 zł

Szukaj

13.07.2021

Niesamowite właściwości czarnuszki

Czarnuszka siewna (z łac. Nigella sativa) to mała, niepozorna roślina, na którą być może nie raz nie zwróciłeś uwagi, spacerując po łące. Kojarzona jest przez niektórych z niebieską barwą, jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że jej małe nasiona czarnuszki skrywają w sobie moc zdrowotnych właściwości i całą gamę składników odżywczych, wspierających leczenie chorób i dolegliwości. Niesamowite właściwości i zastosowanie czarnuszki, a przede wszystkim nasion czarnuszki, mogą zaskoczyć niejednego! Na co dokładnie działa czarnuszka, jak można ją stosować, jak wspiera organizm oraz… dlaczego warto?

Spis treści:

  1. Czarnuszka siewna
  2. Czarnuszka – właściwości
  3. Czarnuszka – właściwości lecznicze
  4. Czarnuszka – na co pomaga
  5. Czarnuszka – zastosowanie
  6. Czarnuszka – do czego się ją stosuje?
  7. Czarnuszka jako przyprawa
  8. Olej z czarnuszki
  9. Olej z czarnuszki - na co stosować?
  10. Czarnuszka do picia

Czarnuszka siewna

Zacznijmy od początku: czym właściwie jest czarnuszka siewna (z łac. Nigella sativa)? Jest to niewielka roślina z rodziny jaskrowatych (do której należą również m.in. tojad, ziarnopłon, mysiurek, jaskier czy rutewnik i miłek). Inaczej bywa również nazywana czarnym kminkiem.

Oryginalnie jej pochodzenie to tereny obecnego Iraku i Turcji, jednak w dzisiejszych czasach można ją spotkać przede wszystkim w krajach basenu Morza Śródziemnego, a także w wielu innych państwach. Co ważne – spotykana jest również w Polsce, gdzie zarówno jest uprawiana, jak i żyje „na dziko”.

Czarnuszka siewna osiąga wysokość między 10 do aż 40 cm. Ma pojedyncze kwiaty wyrastające na szczycie pędów. Jej cechą charakterystyczną jest specyficzna, jasnoniebieska barwa płatków. Owoce czarnuszki siewnej to kilka zrośniętych ze sobą mieszków, a nasiona czarnuszki są czarne i mają mocny, intensywny zapach oraz nieco korzenny smak.

Warto odróżnić ją od innego gatunku z tej rodziny – czarnuszki damaceńskiej. Ten drugi okaz ma nieco bardziej wyrazistą barwę i bywa używany głównie w celach estetycznych – jako roślina cięta często zdobi wazony. Oczywiście czarnuszkę siewną również można używać do tworzenia bukietów, ale przede wszystkim warto zwrócić uwagę na jej zastosowanie zdrowotne.

Dlaczego? Ponieważ małe, niepozorne nasiona czarnuszki kryją całe bogactwo właściwości prozdrowotnych, z którego warto czerpać garściami! Na co dokładnie można stosować czarnuszkę i jakie czarnuszka ma właściwości i zastosowanie?

Nasiona czarnuszki ZOBACZ W SKLEPIE

Czarnuszka – właściwości

Niesamowitym może wydawać się fakt, jak dużo związków mineralnych oraz witamin mogą posiadać nasiona czarnuszki! Właściwości czarnuszki (a szczególnie nasion czarnuszki) wspierają organizm i są nie do przecenienia. Możemy wymienić tu m.in.:

  • selen – będący przeciwutleniaczem, wpływający na tarczycę i układ odpornościowy,
  • magnez – odpowiadający za wiele procesów zachodzących w naszym organizmie (jego niedobór przekłada się na wiele nieprzyjemnych objawów jak np. zmęczenie, problemy z koncentracją, skurcze łydek czy drganie powieki),
  • wapń – niezbędny do właściwego funkcjonowania organizmu, stanowiący podstawę kości, zębów czy tkanki łącznej i uczestniczący w procesie krzepnięcia krwi,
  • cynk – istotny dla zachowania pięknych włosów, skóry i paznokci, pomagający w walce z trądzikiem,
  • potas – elektrolit biorący udział w procesach budowy aminokwasów i białek w naszym organizmie, kontroluje pracę mięśni,
  • sód – odpowiedzialny za rozkład wody w naszym organizmie i utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej (tzw. pH),
  • żelazo – składnik hemoglobiny – jego niedobór może prowadzić do anemii, jest również niezwykle istotny dla kobiet w ciąży,
  • witaminę A – która wspomaga proces gojenia się ran, a także wpływa na stan naszej skóry, paznokci i wzroku,
  • witaminy B1, B3, B6 – witaminy z grupy B są o tyle istotne dla naszego organizmu, że są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także wytwarzania czerwonych krwinek,
  • biotynę – wspomagającą piękny i zdrowy wygląd włosów i skóry,
  • witaminę E – przeciwutleniacz, który chroni nas przed działaniem tzw. wolnych rodników,
  • witaminę F– wpływającą na kondycję skóry, zapobiegającą procesom starzenia się,
  • tymochinon - ma działanie blokujące wytwarzanie histaminy, kwasy: mirystynowy, palmitynowy, stearynowy, oleinowy (omega-9), linolowy (omega-6), alfa-linolenowy (omega-3),
  • Czarnuszka – właściwości lecznicze

    Właściwości lecznicze czarnuszki siewnej są wręcz nieopisane! Na przykład stosowanie oleju z czarnuszki może pomóc w przypadkach wielu chorób i być świetnym uzupełnieniem codziennej diety, wsparcia dla zdrowia, a może nawet wspierać leczenie.

    Wiele osób chwali ją jako sprzymierzeńca w chorobach autoimmunologicznych (poczytajcie o oleju z czarnuszki na atopowe zapalenie skóry!), przy wzmacnianiu układu odpornościowegooraz wsparcia w infekcjach górnych dróg oddechowych, ponieważ badania wykazały, że czarnuszka działanie antybakteryjne, odkażające.

    Czarnuszka powszechnie jest znana z tego, iż korzystnie wpływa na wątrobę, nerki oraz układ trawienny, obniża poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi. Popularne jest stosowanie oleju z nasion czarnuszki przy problemach skórnych, takich jak np. trądzik, łuszczyca, a także egzema czy atopowe zapalenie skóry, które może znacznie poprawić stan skóry.

    Czarnuszka może doskonale wzbogacić naszą codzienną dietę o cenne elementy, takie jak kwasy omega 3 i kilkanaście witamin.

    Moc nasion czarnuszki ceniona jest jako pomoc w łagodzeniu objawów alergii, astmie oraz przewlekłych chorobach płuc, cukrzycy typu II oraz insulinooporności.

    Oczywiście, jak zawsze w takim przypadku, trzeba kontynuować leczenie i nie należy odstawiać przyjmowanych leków bez konsultacji lekarskiej, na rzecz sięgania po naturalne środki!

    Czarnuszka – na co pomaga

    Podsumowując, wiele osób chwali czarnuszkę za jej dobroczynne działanie lecznicze i wsparcie zdrowia, i za to, że może wspierać odporność. Wśród którego można wyróżnić pozytywne działanie na:

  • choroby płucne,
  • problemy skórne,
  • choroby układu trawiennego,
  • infekcje,
  • choroby autoimmunologiczne,
  • ciśnienie krwi,
  • wzmocnienie układu odpornościowego,
  • poziom cukru we krwi,
  • objawy alergii.
  • Czarnuszka – zastosowanie

    Skoro wiemy już, że nasiona czarnuszki potrafią pomóc na wiele różnych dolegliwości i znamy już jej właściwości prozdrowotne i wpływ na leczenie różnych chorób, warto przyjrzeć się kwestii tego, jak można zastosować czarnuszkę na co dzień w naszym życiu, wzmocnić odporność i zadbać o zdrowie.

    Przede wszystkim warto wiedzieć, że czarnuszka może być stosowana zarówno w kuchni, jak i w… łazience! Znajduje ona szerokie zastosowanie i może być wykorzystywana tak samo do gotowania i spożywania, jako składnik wielu dań, jak i – w kosmetyce, w formie olejku pielęgnacyjnego.

    Olejek z czarnuszki wykorzystywany jest jako dodatek do kosmetyków (np. kilka kropel dodanych do balsamu, maski do włosów, produktów bazowych przy samodzielnej produkcji kremu itp.) czy po prostu solo, jako zamiennik innego kosmetyku (np. odżywki do paznokci nakładanej bezpośrednio na płytkę paznokcia czy jako olej do włosów).

    Czarnuszka – do czego się ją stosuje?

    Nasiona czarnuszki w kuchni

    Warto podkreślić, że ze względu na bardzo intensywny smak, nie każdy będzie chciał jeść czarnuszkę solo lub w dużych ilościach. Kluczowe może okazać się tutaj odpowiednie skomponowanie posiłków i takie połączenie składników spożywczych z czarnuszką, aby wydobyć jej aromat, a jednocześnie nie przesadzić z ostrością.

    Nasiona czarnuszki ZOBACZ W SKLEPIE

    Jakie są rozwiązania? Czarnuszkę, a dokładnie zmielone nasiona lub całe, można stosować np. jako:

  • dodatek do wypieków, choć raczej nie słodkich – chleba, bułek,
  • dodatek do sałatek, zwłaszcza warzywnych, choć osoby eksperymentujące w kuchni mogą polubić ją również w wersji z sałatką owocowo-warzywną, zwłaszcza latem,
  • składnik dań mięsnych, np. pieczeni,
  • dodatek do serów – na rynku można znaleźć gotowe sery z czarnuszką, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby samodzielnie ją dodać do ulubionego sera, np. na deskę serów,
  • składnik twarożku – w połączeniu ze świeżym szczypiorkiem nada twarożkowi charakteru,
  • posypka do kanapek, np. na pomidora czy ogórka,
  • składnik smoothie i koktajli – jest to wersja dla tych osób, które niekoniecznie przepadają za ostrością czarnuszki i wolą ten smak czymś „zatuszować” i złagodzić,
  • składnik muesli na śniadanie.
  • Jak stosować olej z czarnuszki?

    Czarnuszka to oczywiście nie samo ziarenko! Zastosowanie może znaleźć również jako olej z czarnuszki – omówimy je dokładnie poniżej w tym artykule.

    Olej z czarnuszki stosuje się, jak już zostało wspomniane, wewnętrznie i zewnętrznie – w kosmetyce, przede wszystkim na włosy (np. jako serum – jest naturalne i stanowi doskonałą alternatywę dla masek z silikonami), skórę twarzy, ręce (np. na zaczerwienienia, podrażnienia, mikrourazy) czy paznokcie (ponieważ je wzmacnia i wygładza płytkę).

    Być może nie wszyscy o tym wiedzą, że czarnuszka jest składnikiem wielu produktów, które mamy na swojej łazienkowej półce czy też w kosmetyczce. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, ale olej z czarnuszki olej z czarnuszki używać samodzielnie, a nie w postaci gotowego produktu!

    Czarnuszka jako przyprawa

    Jednym z najpopularniejszych zastosowań czarnuszki, a dokładniej mówiąc nasion czarnuszki, jest stosowanie czarnuszki w kuchni jako przyprawy. Zalety czarnuszki jako przyprawy to m.in.:

  • ostry, wyrazisty smak – dzięki niemu danie zyskuje mocny charakter; dzięki swojej ostrości może poniekąd zastąpić pieprz czarny lub chilli, więc sprawdzi się u osób, które przypraw tych nie lubią bądź nie tolerują w swojej diecie,
  • wyrazisty zapach – czuć go zwłaszcza w wypiekach, np. jako posypka na chleb, któremu dodaje niezapomnianego aromatu,
  • małe nasiona czarnuszki mają prostą formę użycia – są więc idealne jako posypka.

    Warto wiedzieć, że czarnuszka jako przyprawa najczęściej występuje w formie suszonej lub mielonej. Dzięki temu można dostosować formę do swoich potrzeb i preferencji (pamiętając o tym, że jeśli wybierzemy większe ziarenka, ich przegryzienie dostarczy o wiele intensywniejszych doznań smakowych niż zmielone nasiona – może być to szczególnie istotne w przypadku dzieci lub osób, które nie lubią aż tak ostrych smaków).

  • Olej z czarnuszki

    Olej z czarnuszki ZOBACZ W SKLEPIE

    Jedną z form spożywania czarnuszki jest włączenie do naszej diety oleju z czarnuszki. Zachowuje on wszystkie jej właściwości zdrowotne, a jednocześnie jest nieco delikatniejszy i ma łatwiejszą formę podania. Olej z czarnuszki można spożyć zarówno na łyżce, jak i dolać do sałatki, polać pomidora czy skropić nim chleb zamiast masła.

    Właściwości oleju z czarnuszki

    Warto wiedzieć, że olej z czarnuszki jest znanym specyfikiem kuchni ajurwedyjskiej. Ajurweda to wschodnia wiedza o życiu mająca tysiące lat, cechująca się naturalnym, holistycznym podejściem do zdrowia i funkcjonowania naszego organizmu.

    Stawia na naturalne składniki spożywcze, balansowanie potraw, cenne właściwości zdrowotne przypraw i olejków. Równocześnie pomaga w lepszym poznaniu siebie, uspokojeniu myśli, odnalezieniu równowagi w życiu. Wykorzystuje również ziołolecznictwo i niektóre metody niekonwencjonalne.

    Tzw. kuchnia ajurwedyjska to kuchnia Azji zachodniej, dbająca przede wszystkim o dobre trawienie i zdrowie naszych jelit. Nie jest skomplikowana – stawia raczej na proste, ale dobrze skomponowane składniki. Istotne jest w niej również to, że powinniśmy dostosować naszą dietę do indywidualnych potrzeb naszego organizmu.

    Olej z czarnuszki jest ceniony przez kuchnię ajurwedyjską, przede wszystkim dzięki bogactwu składników odżywczych. W Ajurwedzie cenione są także olejki eteryczne, a tych w czarnuszce nie brakuje – tymochinon – składnik olejku eterycznego czarnuszki, poza niewątpliwą zaletą, jaką jest możliwość aromaterapii, olejek z czarnuszki ma również właściwości bakteriobójcze.

    Warto przy tym pamiętać, aby sięgać po olej z czarnuszki tłoczony na zimno. Proces tłoczenia na zimno polega na tym, iż w trakcie wydobywania oleju z rośliny nie może być przekroczona temperatura ponad 40 stopni.

    Dodatkowo ważna jest również odpowiednia temperatura przechowywania oleju oraz staranna selekcja i dobór ziaren do tłoczenia. Dzięki temu olej z czarnuszki zachowuje maksimum wartości odżywczych.

    Olej z czarnuszki – na co stosować?

    Olej z czarnuszki sprawdzi się doskonale zarówno jako suplement diety, stosowany doustnie lub dodawany do posiłku, jak i jako składnik pielęgnacyjny na włosy czy skórę. Zabiegi pielęgnacyjne, jakie można z nim wykonać to m.in.:

    Olejowanie włosów olejem z czarnuszki

    Zabieg olejowania wykonujemy przed umyciem włosów – bezpośrednio na suche włosy lub na zwilżone wodą (opcjonalnie z nałożonym podkładem, np. z żelu aloesowego lub innego „nawilżacza”). Następnie rozprowadzamy na długość włosów olej i pozostawiamy na min. 20-30 minut (długość olejowania zależeć będzie od porowatości naszych włosów i ich indywidualnych potrzeb).

    Aby zmyć olej, należy lekko go zemulgować przy użyciu np. odżywki. Następnie możemy przejść do normalnego umycia włosów i kolejnych zabiegów pielęgnacyjnych – w miarę potrzeb. Olejowanie Olejowanie można wykonywać np. raz w tygodniu.

    Zabezpieczanie końcówek włosów

    Jest to istotny element poprawnej pielęgnacji włosów, ponieważ nasze końcówki podatne są na uszkodzenia mechaniczne, wytarcia, wysoką temperaturę czy inne czynniki zewnętrzne. Dlatego też po każdym umyciu włosów i użyciu odżywki, należy dodatkowo zabezpieczyć końcówki olejkiem – czy to naturalnym, czy drogeryjnym (w tym przypadku również mogą być to olejki z silikonami).

    Olej z czarnuszki idealnie sprawdzi się jako naturalne serum na końcówki, dzięki zawartości witaminy A i E oraz innych składników odżywczych.

    Olejowanie paznokci

    Olej z czarnuszki idealnie sprawdzi się kładziony bezpośrednio na płytkę paznokcia. na płytkę paznokcia. Ma działanie antybakteryjne i nawilżające, dlatego mogą po niego sięgać osoby wykonujące manicure hybrydowy i potrzebujące regeneracji między kolejnymi zabiegami.

    Olejek możemy wmasować w paznokcie, nie pomijając również skórek wokół i pozostawić do wyschnięcia przez ok. 30 minut. Następnie nadmiar olejku, jeśli zostanie, wycieramy bawełnianym ręcznikiem. Dla wzmocnienia efektu można również na czas olejowania założyć specjalne rękawiczki.

    Nakładanie oleju na wypryski skórne.

    Jest to doskonały sposób dla osób walczących z trądzikiem, zmianami skórnymi czy rankami po wypryskach, który pomaga poprawić stan cery.poprawić stan cery.

    Olej z czarnuszki ma działanie przeciwbakteryjne, wspomaga także procesy anti-aging, czyli przeciwdziała starzeniu się skóry. Olejek nakładamy bezpośrednio na skórębezpośrednio na skórę, miejscowo, pamiętając przy tym, aby robić to albo specjalnym patyczkiem higienicznym, albo czystymi rękami.

    Olejek pozostawiamy do wyschnięcie i nie ma potrzeby zmywania go przed wyjściem na dwór. Może być stosowany przez osoby o każdym typie cery i nie ma przeciwwskazań, aby był nakładany na skórę codziennie.

    Podane powyżej zabiegi pielęgnacyjne to tylko przykłady i można je dowolnie modyfikować w oparciu o swoje indywidualne potrzeby.

    Czarnuszka do picia

    Oczywiście olej z czarnuszki jest tak samo świetny w dbaniu o zdrowie, nie tylko w stosowaniu zewnętrznym, ale również wewnętrznym. Czarnuszka do picia pomaga redukować objawy alergii, sprawdza się także w leczeniu osób cierpiących na astmę.

    Jak wygląda dawkowanie oleju z czarnuszki do picia?

    Osoby dorosłe mogą spożywać 1 łyżkę dziennie. U dzieci powyżej 3. roku życia właściwa będzie porcja od ½ do jednej łyżeczki. Oleju z czarnuszki nie należy podawać dzieciom do 12 miesiąca życia. Dzieci w przedziale wiekowym 1-3 mogą spożywać olej w dawce między ¼ a ½ łyżeczki dziennie.

    Czy można spożywać olej z czarnuszki w ciąży?

    Trzeba przede wszystkim pamiętać, że czarnuszka stosowana w ciąży może dać działania niepożądane, ponieważ część substancji aktywnych w niej zawartych mogą wywołać skurcze. Dlatego też kobiety spodziewające się dziecka nie powinny jej spożywać. Jest to jednak jedyne przeciwwskazanie. Dla pozostałych osób czarnuszka z pewnością świetnie się sprawdzi i każdy znajdzie w niej zastosowanie odpowiednie dla siebie.

    Olej z czarnuszki ZOBACZ W SKLEPIE
    Autorka:

    Agnieszka Maciejowska Od lat związana ze zdrową żywnością. W Olini.pl odpowiada za testowanie produktów i edukację.

    Rodzinna olejarnia Olini.pl

    Dzielimy się tutaj naszą wiedzą i doświadczeniem, które zdobywamy prowadząc małą rodzinną olejarnię Olini.pl w której codziennie tłoczymy dla Was świeże, 100% naturalne i nierafinowane oleje.

    Znajdziesz tutaj wiele praktycznych informacji i porad o właściwościach i zastosowaniu oleju kokosowego, lnianego, z czarnuszki i innych.

    Produkty z artykułu z naszej olejarni:

    Sprawdź inne naturalne produkty:

    Coś Cie nurtuje?

    Sprawdź FAQ

    Potrzebujesz odpowiedzi na już?

    Zadzwoń: 732 080 803

    Wolisz napisać?

    Napisz: sklep@olini.pl

    Koszyk

    Twój koszyk jest pusty

    Wybierz pierwszy produkt
    Korzystasz z darmowej dostawy!

    Do darmowej dostawy brakuje jeszcze: 199 zł

    0.00zł

    Dodaj produkty do koszyka i uzyskaj darmową dostawę!

    Cena zestawu: %bundleSum%
    Anuluj