Miód gryczany Olini
- O zapachu gryki
- Polecany w profilaktyce chorób serca i naczyń krwionośnych
- Gęsty i wydajny
świeży, z ostatnich zbiorów
z rodzinnej pasieki wędrownej w Lubuskiem
Miód gryczany – właściwości
Zalety miodu gryczanego
Miód gryczany ma wielu zwolenników. Według badań, uznawany jest za jeden z najzdrowszych miodów na świecie.
Jak każdy miód, jest źródłem przeciwutleniaczy, które eliminują wolne rodniki.
Warto go jeść, gdy dokucza kaszel – wg badań może być równie skuteczny, co leki.
Pomoże na drapanie w gardle – ma antybakteryjne właściwości.
W przypadku problemów z trawieniem, ulgę przyniesie zjedzenie jego 1-2 łyżeczek na pusty żołądek.
Jeśli lubisz rozwiązywać trudne krzyżówki, jedzenie miodu może poprawić Twoją pamięć.
Jego składniki mogą też wesprzeć pracę Twojego serca. Miłośnicy miodu gryczanego szczególnie cenią go za działanie wzmacniające naczynia krwionośne. Polecany jest także przy niedokrwistości i niedoborze żelaza i witamin.
Nie do przecenia są jego właściwości antybiotyczne (przeciwdrobnoustrojowe) – chętnie wybierają go osoby, które chcą w naturalny sposób stawić czoła infekcjom.
W 100% naturalny, surowy miód zawiera:
- witaminy – z grupy B
- minerały – wapń, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk
- antyoksydanty
- aminokwasy
- enzymy
- prebiotyki
Miód gryczany – dla kogo?
Jedz miód gryczany, jeśli:
- jesteś seniorką/seniorem
- szukasz zamiennika słodyczy i cukru
- ciągle się przeziębiasz
- właśnie wychodzisz z choroby
- uprawiasz sport i potrzebujesz źródła energii
- jesteś na diecie bezglutenowej
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecamy dzieciom i dorosłym, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, a także na wzmocnienie przy rekonwalescencji i spadku sił oraz przy infekcjach gardła i jamy ustnej, a także jako wsparcie układu krwionośnego.
Dzieci: Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.
Smak: Miód gryczany jest słodki w smaku, intensywnie ziołowy, lekko piekący i bardzo charakterystyczny.
Zapach: Pachnie intensywnie ziołowo - tak, jak kwiaty gryki.
Konsystencja: Leista, mniej kremowa niż innych miodów.
Kolor: Ciemny, herbaciany, a wraz z upływem czasu (przechowywany z dala od źródeł światła) zmienia barwę na niemal czarną.
Jak używać: Do napojów: wody, herbaty i lemoniady, do deserów, jako polewa do lodów, naleśników i gofrów czy składnik ciastek i ciast, do śniadań i przekąsek, np. owsianki, jogurtu i sałatek owocowych albo na kanapkę i na łyżeczce.
Informacja dla alergików: Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Przechowywanie: Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Skład
100% miód gryczany
Miód gryczany dla dzieci
Jak podawać dzieciom miód gryczany? Najprościej na łyżeczce lub na kromce chleba!
Twoja pociecha nie je miodu? Dzieci uczą się przez obserwację rodziców, więc ze smakiem pałaszuj go na ich oczach.
Miód gryczany osłodzi dzieciom chorowanie – sprawi, że w gardle będzie mniej drapać, a kaszel osłabnie.
Od kiedy miód gryczany dla dzieci?
Według dietetyków, miód można podawać dzieciom, które skończą pierwszy rok życia.
Miód gryczany – zastosowanie
- W syropie
To świetny składnik domowych syropów kojących ból gardła i działających przeciwkaszlowo. Zmieszaj go z ostudzoną (ok. 42°C) wodą i wypij. - W napojach
Używaj go zamiast cukru do herbaty, kawy czy innych napojów. Będzie równie słodko, ale zdrowiej! - W sałatkach
Zaskocz rodzinę i gości – zrób sałatkę z miodowym dressingiem! Miód wymieszaj z octem jabłkowym, sosem sojowym i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. I voilà! - Z deserami i słodkimi daniami
Zastąpisz nim biały cukier w wypiekach. Możesz polewać nim także naleśniki, gofry i lody. Pycha! - Na kanapki
Stosuj go zamiast dżemu czy kremu czekoladowego.
Miód gryczany z pasieki wędrownej
Jaki jest miód gryczany nektarowy Olini?
Miód gryczany wyróżnia piękny herbaciany kolor, lekko piekący smak i ziołowy aromat.
Jak powstaje miód gryczany?
Swoje walory miód gryczany zawdzięcza pasiece wędrownej z Lubuskiego, czyli takiej, w której pszczelarze przenoszą ule z miejsca na miejsce, aby miały pod dostatkiem kwitnących kwiatów gryki. Zbierany jest przez pszczoły w środku lata.
Przelewa się go do słoików, gdy jest jeszcze płynny. Szybko się krystalizuje, odrobinę zmniejszając swoją objętość i przybiera postać stałą.
Miód gryczany – cena
Co wpływa na to, ile kosztuje miód gryczany?
Wpływają na to następujące czynniki:
- świeżość – cena miodu gryczanego, który stoi na półce w markecie będzie niższa niż miodu rzemieślniczego, tegorocznego, z ostatnich zbiorów
- sposób produkcji – droższy będzie miód ekologiczny, czysty, bez sztucznych dodatków, który produkuje się tradycyjnie, a nie przemysłowo
- pochodzenie – lokalny, regionalny miód będzie kosztował mniej niż zagraniczny
- certyfikaty jakości, czystości i autentyczności
Miód gryczany – gdzie kupić?
Miód gryczany – sklep czy pasieka? Wybierając miód z pasieki wędrownej od Olini:
- Masz pewność, że Twój miód pochodzi z Polski
Miody mamy od zaprzyjaźnionych pszczelarzy z rodzimej pasieki. Wybraliśmy polskich dostawców, ponieważ istnieje ryzyko, że miody z europejskich pasiek będą zawierały pozostałości, np. po lekach dla pszczół. Te nie są dopuszczalne w naszym kraju, ale stosuje się je np. na Węgrzech czy w Ukrainie.
- Wiesz, że Twój miód ma zdrowy skład
Większość miodów w marketach jest pasteryzowana. Wysoka temperatura zabija niepożądane grzyby, może poprawić kolor i teksturę produktu, usuwa krystalizację i wydłuża ich okres przydatności do spożycia, ale też niweluje cenne składniki.
- Wspierasz polskich pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę
Dzięki temu pomagasz zachować populację tych owadów w obecnych warunkach klimatycznych.
- Promujesz świadomą konsumpcję
Wspierasz pszczelarzy, którzy dbają o środowisko naturalne i tworzą produkty najwyższej jakości, bezpieczne dla zdrowia.
- Nie musisz szukać pasiek i pszczelarzy samodzielnie
Niełatwo jest dotrzeć do zaufanych pszczelarzy. Często nie mają oni swoich stron internetowych czy na Facebooku. Miód sprzedają bezpośrednio ze swojej pasieki lub na lokalnych bazarach, rynkach, festiwalach czy cyklicznych targach żywności.
- Wiesz, że ten produkt zachwyci Cię smakiem, aromatem i jakością
Na pewno będziesz po niego wracać!
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.