Miód faceliowy Olini
- Gładki, jak krem
- Osłodzi lemoniadę i... chorowanie
- Prawdziwy, czysty, świeży i z dużą ilością enzymów
przebadany przez Państwowy Instytut Badawczy
z polskiej pasieki wędrownej w Lubuskiem
Miód faceliowy z pasieki wędrownej
Jak smakuje miód nektarowy faceliowy Olini?
Miód faceliowy smak zawdzięcza facelii błękitnej o niebiesko-fioletowych kwiatach. Pszczelarze uprawiają ją, bo zawiera dużo nektaru. Nazywają ją „królową roślin miododajnych”.
„Miód z niebieskich kwiatów” (lub „miód z fioletowych kwiatów”) powstaje w pasiece wędrownej. Jej idea polega na tym, że pszczelarze ule przenoszą tam, gdzie pszczoły mają pod dostatkiem kwitnących roślin.
Następnie, gdy jest jeszcze płynny, przelewa się go do słoiczków. Krystalizuje się z czasem.
Miód faceliowy – właściwości
Jedz miód faceliowy, gdy masz problemy z górnymi drogami oddechowymi. Przyniesie ulgę, gdy męczy Cię katar czy boli gardło. Niektórzy stosują go nawet na astmę oskrzelową.
Masz problemy z trawieniem? Zjedz 1-2 łyżeczki tego miodu na pusty żołądek.
Czujesz się słabo po wysiłku fizycznym lub chorobie? Doda Ci energii!
W powszechnej opinii, miód faceliowy przeciwdziała też miażdżycy. Może również pomóc w przypadku chorób układu krążenia czy przy nadciśnieniu tętniczym.
Surowe miody to bogactwo antyoksydantów, aminokwasów, enzymów i prebiotyków. Miód faceliowy to źródło cennych składników:
- witamin – C, B2, PP
- minerałów – magnezu, wapnia, potasu, żelaza, kobaltu, fosforu, manganu, miedzi
- enzymów
Miód faceliowy – dla kogo?
Polecamy go, jeśli:
- chcesz się wzmocnić po chorobie
- często się przeziębiasz
- masz stresujący czas i czujesz zmęczenie
- pracujesz umysłowo lub właśnie uczysz się do egzaminu
- uprawiasz sport i szukasz dodatkowego źródła energii
- chcesz wzmocnić kości i zęby
- jesteś w trakcie PMS
- szukasz alternatywy dla cukru
- jesteś na diecie bezglutenowej
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Dla dzieci i dorosłych, zwłaszcza w okresie wzmożonego wysiłku fizycznego, a także dla wzmocnienia odporności i gdy „coś nas bierze”.
Dzieci: Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.
Smak: Miód faceliowy ma uniwersalny, tradycyjny dla miodów kwiatowych słodkawy smak z delikatną cytrusową nutą.
Zapach: Miód ten ma delikatny kwiatowy aromat.
Konsystencja: Przed krystalizacją - płynna, po krystalizacji - kremowa.
Kolor: Błękitne kwiaty facelii nie pozostają bez wpływu na kolor samego miodu, który różni się od innych miodów kwiatowych. W stanie płynnym jest jasny, herbaciany. Bywa, że posiada zielonkawe refleksy. Po krystalizacji zmienia barwę na jaśniejszą, prawie białą.
Jak używać: Do napojów: wody, herbaty i lemoniady, do deserów, jako polewa do lodów, naleśników i gofrów czy składnik ciastek i ciast, do śniadań i przekąsek, np. owsianki, jogurtu i sałatek owocowych albo na kanapkę i na łyżeczce.
Informacja dla alergików: Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Przechowywanie: Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Skład
100% miód faceliowy
Miód faceliowy dla dzieci
- Twoja pociecha nie chce jeść miodu? Dzieci uczą się przez codzienną obserwację zachowań rodziców, więc pałaszuj ze smakiem ten rarytas z ula.
- Miód faceliowy osłodzi Twojemu dziecku chorowanie – działa antybakteryjnie, więc może złagodzić ból gardła i kaszel.
- Z miodem faceliowym wzbogacisz dietę swojego dziecka o wiele cennych składników.
Od kiedy miód dla dzieci?
Według dietetyków, miód można podawać dzieciom, które skończą pierwszy rok życia.
Miód faceliowy – zastosowanie
Miód faceliowy możesz jeść z łyżeczki lub dodawać go do potraw:
- W napojach
Osłodzi herbatkę lub mleko (ok. 42°C) oraz lemoniadę. Może być składnikiem szotów na odporność wraz z: olejem z czarnuszki, sokiem z cytryny i syropem malinowym. Dodaj go do wody z cytryną i odstaw na noc, a rano wypij tę „miksturę na odporność”.
- W smoothies
Delikatny miód faceliowy osłodzi Twój koktajl białkowy i wzbogaci go o wiele dobroczynnych składników!
- W sałatkach
Zaskocz rodzinę albo gości miodowym dressingiem do sałatki. Jak go zrobić? Miód faceliowy możesz wymieszać z octem jabłkowym, sosem sojowym i oliwą. Dopraw solą i pieprzem. I voilà!
- Do deserów i słodkich dań
Miód faceliowy może być składnikiem ciasteczek, pierniczków i ciast. Zastąpi biały cukier. Możesz polewać nim także naleśniki, gofry i lody. Pycha!
- Na kanapki
Kromka chleba z miodem faceliowym na śniadanie lub jako przekąska zaspokoi apetyt i chęć na słodkie co nieco.
Miód faceliowy – cena
Ile kosztuje miód faceliowy? To zależy od kilku czynników, w tym jego:
- czystości – mniej będzie kosztował produkt zanieczyszczony, „wzbogacony” cukrem czy z resztkami jesiennego syropu skrobiowego
- zawartości enzymów – w fałszowanych, podgrzewanych miodach, enzymy występują w minimalnej ilości, bo ulegają rozkładowi już powyżej 45°C
- gęstości i konsystencji
- świeżości – droższy będzie miód o prawidłowej kwasowości, która świadczy o tym, że ma odpowiedni „wiek”, był właściwie wyprodukowany i trzymany i nie zachodzą w nim procesy fermentacyjne
- badań jakości produktów pszczelich i spełniania wymogów np. Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju
Miód faceliowy – gdzie kupić?
Wybierając miód od Olini masz pewność, że:
- Twój miód jest polski
Miody z innych krajów europejskich mogą zawierać pozostałości po lekach dla pszczół, co jest niedopuszczalne w Polsce.
- Twój miód jest pełny cennych dla zdrowia składników
Większość miodów, które można znaleźć w marketach, jest pasteryzowana. Owszem, wysoka temperatura zabija niepożądane grzyby. Może też poprawić kolor i teksturę produktu, usuwa krystalizację i wydłuża ich okres przydatności do spożycia. Jednak to produkt niepasteryzowany zachowuje cenne właściwości i składniki, jak np. enzymy.
- Wspierasz pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę
To ma znaczenie dla zachowania populacji tych owadów w obecnych warunkach klimatycznych.
- Promujesz świadomą konsumpcję
Współpracujemy tylko z lokalnymi pszczelarzami, którzy dbają o środowisko naturalne i tworzą produkty najwyższej jakości.
- Masz produkty od zaufanych pszczelarzy
Samodzielnie ciężko jest do nich dotrzeć, bo często nie mają oni swoich stron internetowych czy na Facebooku. Sprzedają zazwyczaj miód bezpośredni o ze swojej pasieki i na lokalnych bazarach, rynkach, festiwalach czy cyklicznych targach żywności.
- Wybierasz miód przebadany
Nasze produkty przebadało w 2023 roku Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach Państwowego Instytutu Badawczego. Wykazało ono, że nasze miody są wysokiej jakości, spełniają normy, nie są fałszowane i są prawidłowo przechowywane.
Prawdziwy miód faceliowy od Olini
Zgodnie z badaniami miód faceliowy Olini:
- Jest czysty i naturalny
To znaczy, że nie zawiera zanieczyszczeń mechanicznych ani cukru czy dekstryn skrobiowych. Nie jest też podgrzewany.
- Ma skład zgodny z nazwą i opisem
W badaniach potwierdzono, że skład miodu jest zgodny z wymaganiami Rozporządzeń Ministra Rolnictwa i Rozwoju. To znaczy, że masz pewność, że w słoiczku znajduje się ten, a nie inny, miód.
- Zawiera duże ilości enzymów
W miodach Olini liczba aktywnych enzymów przekracza normę (> 8 liczby diastazowej). Wynosi ona od 15,8 do 28,3.
- Ma właściwą konsystencję i gęstość
To znaczy, że wpływ na jego właściwości fizyczne ma dominująca roślina z której powstał, a nie proces produkcji czy sposób przechowywania.
- Jest świeży i odpowiednio przechowywany
Świadczy o tym niska zawartość FHM (jego duże stężenie występuje, gdy miód trzyma się np. w zbyt wysokiej temperaturze). Norma to 30 bądź 40 mg/kg, a w naszych miodach nie przekroczyła 4,3 mg/kg (a często była dużo niższa).
Na podstawie Badania Państwowego Instytutu Badawczego – Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach (2023 r.).
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.