Olej kokosowy Olini
- Tłoczony w Polsce
- Bogate źródło kwasu laurynowego
- Najbardziej uniwersalny olej świata
na zimno i do obróbki cieplnej
naturalny kosmetyk do pielęgnacji skóry
Olej kokosowy – właściwości i zastosowanie
Świeży nierafinowany olej kokosowy przyda się zarówno w łazience, jak i w kuchni. Oprócz bardzo uniwersalnych właściwości kosmetycznych, świetnie nadaje się do gotowania.
Nasz nierafinowany olej kokosowy ma piękny kokosowy aromat i w zależności od temperatury przechowywania może być płynny lub przyjąć formę stałą (do ok 25°C). Ponieważ w większości składa się z tłuszczy nasyconych, które są odporne na temperaturę nie trzeba przechowywać go w lodówce i można podgrzewać do temperatury 190 °C.
Jak stosować olej kokosowy w kuchni?
- do pieczenia – użyj oleju kokosowego do wysmarowania formy do pieczenia, a także jako zamiennik margaryny w słodkich wypiekach
- do kanapek – jako zamiennik masła lub składnik past i smarowideł do chleba
- jako dodatek do potraw kuchni azjatyckiej – olej kokosowy doda daniom niepowtarzalny kokosowy aromat
- jako dodatek do owsianki, przedtreningowych szejków i deserów
- do smażenia placuszków, pankejków i naleśników
Jak stosować olej kokosowy na twarz i włosy?
- jako balsam do ciała – wmasuj w wilgotną skórę i ciesz się nawilżeniem i pięknym kokosowym aromatem
- do olejowania włosów – nałóż na włosy w celu ich regeneracji i wzmocnienia
- do demakijażu – wmasuj odrobinę oleju w skórę twarzy, a następnie usuń jego nadmiar za pomocą wilgotnego ręczniczka
- do higieny jamy ustnej – olej kokosowy stosowany na zęby pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust oraz zapobiega próchnicy
- jako element naturalnej pielęgnacji maluchów – w pełni naturalny, całkowicie bezpieczny, nawilża, natłuszcza i chroni skórę. Może z powodzeniem zastąpić oliwkę do kąpieli, mleczko do ciała, a nawet krem do podrażnionej pupy.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Olej kokosowy ze względu na unikalny profil kwasów tłuszczowych uważany jest za najbardziej wszechstronny olej świata. Zawiera cenny kwas laurynowy i kaprylowy. Znajdzie zastosowanie w kuchni, a także jako wielozadaniowy naturalny kosmetyk, szczególnie polecany do pielęgnacji skóry niemowląt.
Kolor i smak: Olej kokosowy ma białą barwę, po podgrzaniu staje się przezroczysty. Charakteryzuje się pysznym kokosowym smakiem i aromatem.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty wytłoczenia oleju (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Oleje roślinne tłoczymy w naszej olejarni małymi partiami, zawsze na świeżo, z najlepszej jakości ziaren. Olej zimnotłoczony, który wysyłamy do ciebie, będzie miał maksymalnie 2-5 dni.
Przechowywanie: Olej kokosowy można przechowywać w temperaturze pokojowej, w zamkniętej szafce. Chronić od światła.
Konsystencja: W temperaturze pokojowej olej przyjmuje konsystencję stałą, po rozgrzaniu na patelni staje się płynny.
Informacje dla alergików: Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy, orzechów. Nie zawiera glutenu.
Skład
100% olej z kopry kokosowej tłoczony na zimno
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3693 kJ / 899 kcal |
tłuszcz | 100 g |
w tym | |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 93 g |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 6 g |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 0,9 g |
węglowodany | 0 g |
- w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
Dlaczego warto sięgnąć po olej kokosowy Olini?
Najlepszy surowiec
Nasz olej tłoczymy ze starannie wyselekcjonowanego miąższu kokosowego pochodzącego z Indonezji. W kopry zaopatrujemy się u sprawdzonych dostawców, do których mamy wieloletnie zaufanie. Wiemy, że tylko z najlepszej jakości surowca otrzymamy olej spożywczy, który będzie miał pełnię smaku.
Odpowiedni proces produkcji
Olej kokosowy tłoczymy na zimno, w prasach ślimakowych, w których temperatura tłoczenia nie przekracza 35°C. Naszego oleju nie filtrujemy, nie rafinujemy ani nie oczyszczamy, dzięki czemu zachowuje on swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe.
Bezwzględna świeżość
Olej kokosowy to produkt, po który chętnie i często sięgają nasi klienci W związku z tym tłoczymy go niemal codziennie, na bieżąco, w porcjach odpowiadających zapotrzebowaniu. Pozwala nam to wysyłać do Was wyłącznie najświeższy olej.
Mała skala
Olejów nie tłoczymy do dużych sklepów, aptek ani zielarni, tylko do niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.
Bezpieczny transport
Nasze oleje wysyłamy do Was w ciemnych butelkach z grubego szkła (w trosce o wrażliwe kwasy tłuszczowe), a dodatkowo na czas transportu pakujemy je w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.
Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy Olini
Opinie ekspertów
Pan Tabletka, pantabletka.pl
Mama Lekarz
Najczęściej zadawane pytania
Czy Wasz Olej kokosowy ma zapach czy jest bezzapachowy?
Czy Olej kokosowy jest formie stałej czy ciekłej?
Czy to prawda, że Olej kokosowy jest niezdrowy?
CCo oznacza w kontekście Oleju kokosowego?
Czy na Oleju z kokosa można smażyć?
Historie klientów
Irena
Barbara
Agnieszka