Olej kukurydziany Olini
- Certyfikat BIO
- O kukurydzianym aromacie
- Tłoczony na zimno z organicznych zarodków kukurydzy z uprawy ekologicznej
składnik diety na cholesterol
Olej kukurydziany BIO – skład
Jeśli szukasz produktów ekologicznych i nieprzetworzonych, nasz BIO Olej kukurydziany jest dla Ciebie!
Certyfikat BIO potwierdza, że każdy etap jego produkcji spełnia unijne standardy i jest przeprowadzany z troską o środowisko naturalne.
Jest też informacją, że produkt w składzie ma tylko produkty z upraw ekologicznych. Nasz olej kukurydziany BIO tłoczony jest na zimno z organicznych zarodków kukurydzy. Nie zawiera dodatkowych substancji: konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaku i zapachu.
Olej kukurydziany – właściwości
Jednym z punktów prowadzenia zdrowego trybu życia jest prawidłowa dieta. Oleje roślinne z pierwszego tłoczenia powinny być częścią zrównoważonego odżywiania, bo zawierają kwasy omega-3, omega-6 i omega-9. Nasz organizm ich nie produkuje, ale potrzebuje, aby prawidłowo funkcjonować.
Olej kukurydziany jest jednym z olejów roślinnych z wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych. Wśród nich przeważają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy, ceniony w kosmetyce za właściwości nawilżające i regenerujące.
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone stanowią ok. 32% tłuszczów wielonienasyconych w oleju kukurydzianym. Wśród nich dominuje kwas oleinowy, który sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Nie powinno się smażyć potraw na oleju kukurydzianym extra virgin. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są podatne na zmiany wywołane wysoką temperaturą. Do smażenia odpowiedni jest olej rafinowany.
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe to nie jedyne cenne składniki oleju kukurydzianego. Ten zdrowy tłuszcz zawiera również witaminę E, zwaną „witaminą zdrowia i młodości”, a także cynk.
W 100 g oleju kukurydzianego 12 g to kwasy tłuszczowe nasycone.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Dla smakoszy i osób dbających o zrównoważoną dietę. Mogą go spożywać kobiety w ciąży, dzieci oraz weganie i wegetarianie. Nie zawiera glutenu.
Kolor i smak: Jasny, złotawo-pomarańczowy kolor i delikatny smak.
Zapach: Wyczuwalny kukurydziany aromat.
Konsystencja: Płynna, oleista.
BIO: Nieprzetworzony, z organicznych zarodków kukurydzy z uprawy ekologicznej, powstaje z troską o środowisko naturalne.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 6 miesięcy od daty wytłoczenia, niezależnie od daty otwarcia. Data znajduje się na tylnej etykiecie. W naszej rodzinnej olejarni Olini oleje tłoczymy małymi partiami, na świeżo. Oznacza to, że olej kukurydziany BIO nie stoi długo na półce.
Przechowywanie: BIO olej kukurydziany najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i chłodnym miejscu. Chronić od światła. Po otwarciu spożyć maksymalnie w ciągu 6 miesięcy.
Osad: Jeżeli olej stoi bez ruchu dłuższy czas, to na dnie butelki może pojawić się naturalny osad. Przed użyciem oleju można wstrząsnąć delikatnie butelką.
Informacje dla alergików: Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy, orzechów. Nie zawiera glutenu.
Skład
100% olej z organicznych zarodków kukurydzy
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3674 kJ / 894 kcal |
tłuszcz | 99g |
w tym: | |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 12 g |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 29 g |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 59 g |
węglowodany | 0 g |
- w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
Olej kukurydziany – zastosowanie
Ze względu na neutralny smak, olej kukurydziany może być szeroko stosowany w kuchni. Ten zdrowy tłuszcz urozmaici dania na zimno, nadając im kukurydzianej nuty i aromatu. Apetycznie wykończy je swoim złocisto-pomarańczowym kolorem.
Olej można dodawać do sałatek i surówek albo kropić nim ugotowane warzywa. Dipy i majonezy zyskają dzięki niemu kremową gładkość. Można polewać nim twaróg i ryby. Znakomicie sprawdzi się do dań kuchni amerykańskiej i meksykańskiej, w których króluje kukurydza.
Ze względu na podatne na działanie wysokich temperatur nienasycone kwasy tłuszczowe, oleju kukurydzianego nie należy podgrzewać do temperatury powyżej 100°C. Nie powinno się także smażyć potraw na tym zdrowym oleju. Można go używać do ciepłych, ale ostudzonych dań, np. zup. Do smażenia na głębokim tłuszczu sprawdzi się olej rafinowany.
Dzięki swoim zmiękczającym właściwościom, olej kukurydziany może być stosowany także do pielęgnacji włosów i skóry. Używa się go również do masażu ciała.
Olej kukurydziany do picia – jak stosować?
W celach zdrowotnych rekomendujemy spożywanie 1 łyżeczki oleju 2 razy dziennie – pierwszej przed śniadaniem, na pusty żołądek, a drugiej przed położeniem się spać.
Przypominamy, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu istotne znaczenie ma proporcja między dostarczanymi do organizmu tłuszczami nienasyconymi. Trzeba spożywać zarówno jednonienasycone, jak i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Należy też ograniczać tłuszcze nasycone. Dlatego warto jeść mniej tzw. fast-foodów i żywności przetworzonej, a do diety wprowadzać różnorodne oleje roślinne z pierwszego tłoczenia.
Wraz z bogatym w kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9 olejem kukurydzianym, polecamy stosować oleje roślinne, które zawierają sporo kwasów omega-3: lniany, konopny, sojowy czy z alg.
Olej kukurydziany – cena
Za 500 ml oleju kukurydzianego zapłacimy od kilkunastu do ponad 100 zł. Więcej zapłacimy za produkt, którego składniki są organiczne i pochodzą z uprawy ekologicznej.
Olej kukurydziany – sklep
Gdzie kupić olej kukurydziany?
Zarówno olej rafinowany, jak i z pierwszego tłoczenia, coraz częściej można dostać w polskich hipermarketach.
Niestety, kupując produkt ze sklepowej półki nigdy nie wiemy, czy był przechowywany z dbałością o jego cenne składniki – przy odpowiednim świetle i temperaturze.
Dobrej jakości olej kukurydziany z pierwszego tłoczenia znajdziesz na działach i w sklepach ze zdrową żywnością oraz w internecie. Na jego etykiecie będą widnieć informacje: olej kukurydziany tłoczony na zimno, w 100% naturalny, z pierwszego tłoczenia, extra virgin czy organiczny. Powinien być w ciemnej butelce, która chroni jego zawartość.
Droższy będzie olej kukurydziany tłoczony na zimno z zarodków, bo trudniej jest go pozyskać. Zarodek to tylko 10% masy ziarna, ale to w nim zmagazynowane jest 26% białka i większość tłuszczu z ziarna kukurydzy. Więcej będzie kosztować produkt, którego składniki są organiczne – pochodzą z uprawy ekologicznej, nieprzetworzony, bez dodatków: konserwantów czy sztucznych barwników i aromatów.
Mniej zapłacimy za rafinowany olej tworzony metodą ekstrakcji.
Warto wybrać produkt od zaufanego sprzedawcy, który podaje pełną informację na jego temat. Powinniśmy znać miejsce pochodzenia surowca i tłoczenia oleju oraz sposób jego przechowywania.
Dlaczego warto sięgnąć po Olej kukurydziany Olini?
Najlepszy surowiec
BIO Olej kukurydziany Olini wytwarzany jest z najlepszych zarodków kukurydzy. Poznasz to po jego smaku, zapachu, kolorze i wartościach odżywczych. O jego jakości świadczy też naturalny osad, który z czasem może pojawić się na dnie butelki. Olej kukurydziany Olini powstaje z polskich warzyw i jest tłoczony w naszej olejarni.
Odpowiedni proces produkcji
BIO Olej kukurydziany Olini tłoczony na zimno to produkt rzemieślniczy. Przelewany jest do ciemnych butelek, które chronią jego cenny skład z tłuszczami nienasyconymi, witaminami i minerałami.
Mała skala
Naszych olejów nie znajdziesz w dużych sklepach. Nie stoją na półkach. Do Ciebie trafiają świeże produkty, które pochodzą z małej partii.
Bezpieczny transport
Każdy nasz produkt na czas transportu pakujemy w styropianowy termos (wciąż pracujemy nad bardziej ekologicznymi opakowaniami) dla bezpieczeństwa i ochrony przed temperaturą i światłem słonecznym.