0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Olej kukurydziany Olini

  • Certyfikat BIO
  • O kukurydzianym aromacie
  • Tłoczony na zimno z organicznych zarodków kukurydzy z polskiej uprawy ekologicznej
Cena: 34,90 zł 34.90



























Przy średnim zużyciu (ok. 3 łyżeczek dziennie) butelka 1 l może wystarczyć na kilka tygodni.
ilość - + szt.
Kochasz popcorn i gotowaną kukurydzę? A może szukasz nowych kulinarnych doznań i zdrowych inspiracji? Nasz BIO olej kukurydziany charakteryzuje się delikatnym smakiem, lekko kukurydzianym aromatem i złocisto-pomarańczowym kolorem. Znakomicie podkreśli charakter potraw kuchni amerykańskiej i meksykańskiej. Jest także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, -6 i -9, które mają istotne znaczenie dla naszego organizmu.

Olej kukurydziany BIO – skład

Jeśli szukasz produktów ekologicznych i nieprzetworzonych, nasz BIO Olej kukurydziany jest dla Ciebie!

Certyfikat BIO potwierdza, że każdy etap jego produkcji spełnia unijne standardy i jest przeprowadzany z troską o środowisko naturalne.

Jest też informacją, że produkt w składzie ma tylko produkty z upraw ekologicznych. Nasz olej kukurydziany BIO tłoczony jest na zimno z organicznych zarodków kukurydzy. Nie zawiera dodatkowych substancji: konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaku i zapachu.

Olej kukurydziany – właściwości

Jednym z punktów prowadzenia zdrowego trybu życia jest prawidłowa dieta. Oleje roślinne z pierwszego tłoczenia powinny być częścią zrównoważonego odżywiania, bo zawierają kwasy omega-3, omega-6 i omega-9. Nasz organizm ich nie produkuje, ale potrzebuje, aby prawidłowo funkcjonować.

Olej kukurydziany jest jednym z olejów roślinnych z wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych. Wśród nich przeważają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy, ceniony w kosmetyce za właściwości nawilżające i regenerujące.

Kwasy tłuszczowe jednonienasycone stanowią ok. 32% tłuszczów wielonienasyconych w oleju kukurydzianym. Wśród nich dominuje kwas oleinowy, który sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Nie powinno się smażyć potraw na oleju kukurydzianym extra virgin. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są podatne na zmiany wywołane wysoką temperaturą. Do smażenia odpowiedni jest olej rafinowany.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe to nie jedyne cenne składniki oleju kukurydzianego. Ten zdrowy tłuszcz zawiera również witaminę E, zwaną „witaminą zdrowia i młodości”, a także cynk.

W 100 g oleju kukurydzianego 12 g to kwasy tłuszczowe nasycone.

Warto wiedzieć

Wyprodukowano w: Polska

Dla kogo: Dla smakoszy i osób dbających o zrównoważoną dietę. Mogą go spożywać kobiety w ciąży, dzieci oraz weganie i wegetarianie. Nie zawiera glutenu.

Kolor i smak: Jasny, złotawo-pomarańczowy kolor i delikatny smak.

Zapach: Wyczuwalny kukurydziany aromat.

Konsystencja: Płynna, oleista.

BIO: Nieprzetworzony, z organicznych zarodków kukurydzy z uprawy ekologicznej, powstaje z troską o środowisko naturalne.

Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 6 miesięcy od daty wytłoczenia, niezależnie od daty otwarcia. Data znajduje się na tylnej etykiecie. W naszej rodzinnej olejarni Olini oleje tłoczymy małymi partiami, na świeżo. Oznacza to, że olej kukurydziany BIO nie stoi długo na półce.

Przechowywanie: BIO olej kukurydziany najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i chłodnym miejscu. Chronić od światła. Po otwarciu spożyć maksymalnie w ciągu 6 miesięcy.

Osad: Jeżeli olej stoi bez ruchu dłuższy czas, to na dnie butelki może pojawić się naturalny osad. Przed użyciem oleju można wstrząsnąć delikatnie butelką.

Informacje dla alergików: Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy, orzechów. Nie zawiera glutenu.

Skład

100% olej z organicznych zarodków kukurydzy

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna 3674 kJ / 894 kcal
tłuszcz 99g
w tym:
– kwasy tłuszczowe nasycone 12 g
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone 29 g
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone 59 g
węglowodany 0 g
– w tym cukry 0 g
białko 0 g
sól 0 g

Olej kukurydziany – zastosowanie

Ze względu na neutralny smak, olej kukurydziany może być szeroko stosowany w kuchni. Ten zdrowy tłuszcz urozmaici dania na zimno, nadając im kukurydzianej nuty i aromatu. Apetycznie wykończy je swoim złocisto-pomarańczowym kolorem.

Olej można dodawać do sałatek i surówek albo kropić nim ugotowane warzywa. Dipy i majonezy zyskają dzięki niemu kremową gładkość. Można polewać nim twaróg i ryby. Znakomicie sprawdzi się do dań kuchni amerykańskiej i meksykańskiej, w których króluje kukurydza.

Ze względu na podatne na działanie wysokich temperatur nienasycone kwasy tłuszczowe, oleju kukurydzianego nie należy podgrzewać do temperatury powyżej 100°C. Nie powinno się także smażyć potraw na tym zdrowym oleju. Można go używać do ciepłych, ale ostudzonych dań, np. zup. Do smażenia na głębokim tłuszczu sprawdzi się olej rafinowany.

Dzięki swoim zmiękczającym właściwościom, olej kukurydziany może być stosowany także do pielęgnacji włosów i skóry. Używa się go również do masażu ciała.

Olej kukurydziany do picia – jak stosować?

W celach zdrowotnych rekomendujemy spożywanie 1 łyżeczki oleju 2 razy dziennie – pierwszej przed śniadaniem, na pusty żołądek, a drugiej przed położeniem się spać.

Przypominamy, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu istotne znaczenie ma proporcja między dostarczanymi do organizmu tłuszczami nienasyconymi. Trzeba spożywać zarówno jednonienasycone, jak i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Należy też ograniczać tłuszcze nasycone. Dlatego warto jeść mniej tzw. fast-foodów i żywności przetworzonej, a do diety wprowadzać różnorodne oleje roślinne z pierwszego tłoczenia.

Wraz z bogatym w kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9 olejem kukurydzianym, polecamy stosować oleje roślinne, które zawierają sporo kwasów omega-3: lniany, konopny, sojowy czy z alg.

Olej kukurydziany – cena

Za 500 ml oleju kukurydzianego zapłacimy od kilkunastu do ponad 100 zł. Więcej zapłacimy za produkt, którego składniki są organiczne i pochodzą z uprawy ekologicznej.

Olej kukurydziany – sklep

Gdzie kupić olej kukurydziany?

Zarówno olej rafinowany, jak i z pierwszego tłoczenia, coraz częściej można dostać w polskich hipermarketach.

Niestety, kupując produkt ze sklepowej półki nigdy nie wiemy, czy był przechowywany z dbałością o jego cenne składniki – przy odpowiednim świetle i temperaturze.

Dobrej jakości olej kukurydziany z pierwszego tłoczenia znajdziesz na działach i w sklepach ze zdrową żywnością oraz w internecie. Na jego etykiecie będą widnieć informacje: olej kukurydziany tłoczony na zimno, w 100% naturalny, z pierwszego tłoczenia, extra virgin czy organiczny. Powinien być w ciemnej butelce, która chroni jego zawartość.

Droższy będzie olej kukurydziany tłoczony na zimno z zarodków, bo trudniej jest go pozyskać. Zarodek to tylko 10% masy ziarna, ale to w nim zmagazynowane jest 26% białka i większość tłuszczu z ziarna kukurydzy. Więcej będzie kosztować produkt, którego składniki są organiczne – pochodzą z uprawy ekologicznej, nieprzetworzony, bez dodatków: konserwantów czy sztucznych barwników i aromatów.

Mniej zapłacimy za rafinowany olej tworzony metodą ekstrakcji.

Warto wybrać produkt od zaufanego sprzedawcy, który podaje pełną informację na jego temat. Powinniśmy znać miejsce pochodzenia surowca i tłoczenia oleju oraz sposób jego przechowywania.

5 powodów, dla których warto nam zaufać

Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.

Świeżość

Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.

Natura i nauka

Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!

Dobry skład

Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.

Jak od babci

Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.

Bezpieczna dostawa

Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.

Najczęściej zadawane pytania

Czy można smażyć na oleju kukurydzianym?

Gotować i smażyć, także w głębokim tłuszczu, można na oleju kukurydzianym rafinowanym. Natomiast naszpikowany tłuszczami nienasyconymi olej kukurydziany extra virgin nie nadaje się do smażenia, bo pod wpływem temperatury straci swoje cenne wartości odżywcze i właściwości. Tłuszczu roślinnego z pierwszego tłoczenia nie należy również podgrzewać, można go stosować jedynie do potraw na zimno. Olej kukurydziany jest świetny do sałatek i na warzywa.

Opinie o produkcie

Idealne uzupełnienie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium