💐 Dzień Kobiet -10% na zestawy pełne troski 💐
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
15-03-2021  |  Paulina

Olej z pestek dyni - właściwości i zastosowanie

Dynia to warzywo o wielu korzystnych właściwościach, choć popularność zdobyła głównie ze względu na swoje walory smakowe. Jej miąższ wykorzystywany jest w kulinariach, i to o jego zastosowaniu najczęściej słyszymy. Warto jednak zwrócić uwagę na pestki dyni, które posiadają najwięcej składników odżywczych, a ich spożywanie pomaga wzmocnić ciało oraz uporać się niektórymi dolegliwościami. Stosuje się je również w profilaktyce różnych chorób. Z pestek dyni powstaje olej, który odznacza się wieloma zaletami, a jego przyjmowanie może przynieść liczne korzyści dla zdrowia.
 

Spis treści:

  1. Czym jest olej z pestek dyni?
  2. Skład oleju z dyni
  3. Olej z nasion dyni — właściwości zdrowotne
  4. Działanie i zastosowanie oleju z pestek dyni
  5. Olej dyniowy — dawkowanie
  6. Olej z pestek dyni — przeciwwskazania i skutki uboczne

Czym jest olej z pestek dyni?

Olej z pestek dyni znany jest ze swych właściwości leczniczych. Wykorzystuje się go w profilaktyce przeciwpasożytniczej, ponadto wykazuje skuteczność w leczeniu schorzeń prostaty i układu moczowego. Posiada wyjątkowy, orzechowy smak, dzięki czemu można dodawać go do różnych potraw. Oprócz bezpośredniego spożycia, oleju z pestek dyni z powodzeniem można używać do zewnętrznej pielęgnacji skóry i włosów.


Należy jednak pamiętać, że olej zachowuje swoje właściwości wyłącznie, gdy jest wyciskany na zimno (w temperaturze do 40°C) i nierafinowany. W olejarni Olini do jego produkcji wykorzystywane są jedynie pestki niełuskane i niepoddawane obróbce termicznej, ponieważ tylko takie gwarantują uzyskanie najbardziej wartościowego oleju.

Skład oleju z dyni

Podobnie jak inne nierafinowane oleje roślinne, również olej z pestek dyni zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią ok. 80% jego składu. Najwięcej w nim wielonienasyconego kwasu linolowego (omega-6) i jednonienasyconego kwasu oleinowego (omega-9). Prawie 19% składu oleju tworzą kwasy nasycone – palmitynowy i stearynowy. Olej z pestek dyni przykuwa uwagę nie tylko wysoką zawartością NNKT, ale przede wszystkim bogactwem fitosteroli, witamin oraz mikro i makroelementów. Prozdrowotną mieszankę urozmaica również kukurbitacyna oraz skwalen.

Olej z nasion dyni — właściwości zdrowotne

Na co może pomóc olej z dyni? Jakie korzyści wynikają z jego stosowania?

Serce i układ nerwowy

Bogactwo wielu składników zdrowotnych pozwala zapobiegać chorobom układu krążenia. Nienasycone kwasy tłuszczowe skutecznie redukują poziom LDL, co przyczynia się do zmniejszenia prawdopodobieństwa chorób wieńcowych. Z drugiej strony ten sam składnik oleju korzystnie wpływa również na układ nerwowy — zmniejsza poczucie niepokoju i stany lękowe, ułatwia zasypianie, poprawia pamięć i zdolność koncentracji, a także ogólne samopoczucie.

Choroby układu pokarmowego i pasożyty

Olej z pestek dyni ma właściwości przeciwzapalne i antywrzodowe, dlatego może być pomocny przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Dużo osób sięga po niego osoby przy chorobie wrzodowej żołądka. Olej wpływa regulująco na perystaltykę jelit oraz pracę wątroby (m.in. przez unormowanie poziomu wydzielania żółci), dlatego jest on wsparciem w diecie osób skarżących się na zespół jelita drażliwego oraz tych, które chcą przyspieszyć przemianę materii.

Jedną z głównych właściwości oleju z pestek dyni, za którą ceniony jest szczególnie w medycynie ludowej, jest jego działanie przeciwpasożytnicze. Wszystko za sprawą kukurbitacyny, w którą bogaty jest ten olej. Substancja ta, znajdująca się pod skorupką świeżych pestek, działa paraliżująco na większość pasożytów układu pokarmowego. Należy pamiętać, żeby wybierać olej ze świeżych pestek dyni, tłoczony na zimno, niepodgrzewany i nierafinowany — tylko w takim oleju znajdować się będzie kukurbitacyna.

Problemy skórne

Warto wiedzieć, że olej z pestek dyni doskonale łagodzi stany zapalne skóry. Poza tym regularne masowanie ciała z użyciem oleju z pestek dyni pomoże Ci zmniejszyć grudki cellulitu i widoczność rozstępów. Sprawi to, że skóra będzie gładsza i lepiej napięta. Jeśli masz problem z przesuszoną lub wrażliwą cerą, smarowanie twarzy olejem przywróci jej odpowiednie nawilżenie i skutecznie natłuści naskórek. Ten naturalny kosmetyk spłyca zmarszczki i rozjaśnia skórę, dzięki czemu Twoja twarz na dłużej zachowa młody, świeży wygląd.

Zdrowie włosów

Olej z pestek dyni może pozytywnie wpłynąć na porost włosów. Dzięki zawartości substancji hamujących działanie DHT (cynku i beta-sitosterolu), olej z pestek dyni zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów u mężczyzn i łysieniu typu androgenowego. Mocne i zdrowe włosy są również zasługą witamin A i E oraz kwasów tłuszczowych, których w oleju z pestek dyni nie brakuje. Kobiety spożywające ten zdrowy tłuszcz, mogą zauważyć, że ich włosy rosną szybciej i pięknie lśnią.

Zdrowie dróg moczowych i prostaty

Uważa się, że olej z pestek dyni może mieć dobry wpływ na układ moczowy. Zawiera w sobie substancje, takie jak fitosterole, które działają przeciwzapalnie oraz regulują gospodarkę hormonalną. Regularne spożywanie oleju z dyni, może pomóc zapobiegać powstawaniu stanów zapalnych dróg moczowych, w tym zapaleniu pęcherza moczowego. Jest także często stosowany w profilaktyce męskich chorób — wpływa na pracę gruczołu krokowego, zapobiegając przerostowi prostaty.

Działanie i zastosowanie oleju z pestek dyni

Już wiemy, że działa pozytywnie na różne dolegliwości. Ale jak go stosować? Sprawdzi się przede wszystkim w kuchni. Należy jednak pamiętać, że nie nadaje się do smażenia — w związku z tym, że jest tłoczony na zimno, w wyniku wysokich temperatur może stracić swoje właściwości. Dlatego najlepiej spożywać go w formie dodatku do różnych potraw: sałatek, surówek, sosów, a nawet słodkich deserów. Używa się go również, aby poprawić stan skóry i włosów. Stanowi cenny składnik wielu kosmetyków, ale można go też stosować jako samodzielny produkt. Jest polecany zwłaszcza na porost włosów. Oleju dyniowego można użyć do masażu skóry głowy, dodać do szamponu i odżywki oraz wmasować w końcówki włosów.

Olej dyniowy — dawkowanie

Nie ma konkretnych zaleceń, dotyczących dawkowania oleju dyniowego dla dorosłych. Najłatwiej wkomponować go do swojego codziennego jadłospisu — dzięki temu będzie można mieć pewność, że stosuje się go regularnie. Produkt ten polecamy także dzieciom (1 łyżeczka dziennie), gdyż reguluje apetyt i leczy zaburzenia trawienia. Jeśli maluch jest podatny na przeziębienia, możesz użyć oleju jak kropli do nosa (1 kropla 4 razy dziennie), a także smarować nim szyję dziecka.

Olej z pestek dyni — przeciwwskazania i skutki uboczne

Jest uznawany za bezpieczny produkt, dlatego nie wielu przeciwwskazań w stosowaniu oleju dyniowego. Istnieją jednak sytuacje, w których jego spożycie jest niewskazane. Przede wszystkim osoby uczulone na dynię oraz jej pestki powinny zachować szczególną ostrożność, ponieważ mogą mieć również alergię na olej. Przed użyciem oleju z pestek dyni należy sprawdzić, czy nie wchodzi on w interakcje z żadnym z przyjmowanych przez nas leków. W razie wystąpienia skutków ubocznych, wynikających ze stosowania oleju dyniowego, należy skontaktować się z lekarzem.

Autorka:

Paulina Maludy
Od niedawna w świecie zdrowej żywności. Fanka kawy specialty i alternatywnych metod parzenia.

Autorka:Paulina Maludy
Od niedawna w świecie zdrowej żywności. Fanka kawy specialty i alternatywnych metod parzenia.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium