rokitnik i aronia to najbogatsze źródło witaminy C
bomba witamin i antyoksydantów
z całych i polskich owoców, nie z koncentratu
Połączenie soku z owoców rokitnika z sokiem z owoców aronii to świetny duet o ciekawym smaku. Ta mieszanka soków polecana jest w codziennej diecie jako jej urozmaicenie i wzbogacenie w witaminy, flawonoidy i antocyjany. Sok z rokitnika i aronii Olini powstaje ze świeżych owoców aronii i rokitnika, tłoczony jest na zimno, nie jest dosładzany, nie zawiera też barwników, konserwantów, ani poprawiaczy smaku. Jest bardzo intensywny w smaku, oddaje nutę owoców aronii i rokitnika, jest kwaskowy, cierpki. Dzięki pasteryzacji zachowuje smak i wartości na dłużej, można po niego sięgnąć nawet po wielu miesiącach od zbiorów. Dodatkowo jest to produkt w 100% naturalny, bez żadnych dodatków, a cukier w nim zawarty pochodzi jedynie z owoców.
Rokitnik to roślina dziko występująca w Polsce tylko na dwóch obszarach: Pomorza oraz Pieniny, jest pod częściową ochroną, dlatego aby pozyskać jej owoce potrzebna jest specjalna uprawa. Ma postać krzewów, przypominających drzewka oliwne, łatwo go poznać po charakterystycznych żółto-pomarańczowych owocach. Nazywany jest "Złotem Syberii" albo "Rosyjskim ananasem". Owoce rokitnika pozostają na krzewach przez cały rok, aby wykorzystać je do przetworów warto sięgać te po pierwszych przymrozkach.
W smaku są bardzo charakterystyczne, niekoniecznie słodkie z lekkim posmakiem ananasa. Są niezwykle bogate w witaminę C,inne witaminy, antyoksydanty, aminokwasy i kwasy tłuszczowe. Rokitnik to roślina oleista, z jej pestek tłoczy się olej, a miąższ owoców, który bogaty jest w pektyny, wykorzystywany jest do produkcji soków i konfitur. To bogactwo kwasu foliowego tak ważnego dla kobiet planujących ciążę.
Zarówno owoce rokitnika jak i aronii bogate są w witaminą C. Odpowiednio przetworzone np. w postaci pasteryzowanych soków, pozwalają się cieszyć bogactwem tej witaminy przez okrągły rok co stanowi świetną alternatywę dla importowanych owoców cytrusowych.
Soczyste owoce aronii, wykorzystuje się do produkcji przetworów, soków i farmaceutyków. Owoce aronii dojrzewają pod koniec lata, zmieniają wtedy barwę z zielonej na ciemnogranatową, a wraz z nadejściem jesieni robią się słodsze i mniej cierpkie. Od ich ciemnego zabarwienia i ze względu na bogactwo minerałów i witamin jakie zawiera - aronię nazywa się „czarnym skarbem”. Ciemną barwę owoce te zawdzięczają bioflawonoidom, których mają w składzie o wiele więcej niż inne rośliny z tej rodziny.
50% sok z owoców rokitnika, 50% sok z owoców aronii tłoczony na zimno i pasteryzowany
Ten bardzo intensywny w smaku, lekko kwaśny i cierpki sok można wypijać prosto ze szklaneczki lub małego kieliszka. Aby złagodzić cierpki posmak można połączyć go z sokiem z jabłek lub porzeczek, stanie się wtedy łagodniejszy i bardziej słodki.
od 29.90 zł
od 34.90 zł
od 19.90 zł
Coś Cie nurtuje?
Sprawdź FAQPotrzebujesz odpowiedzi na już?
Zadzwoń: 732 080 803Wolisz napisać?
Napisz: sklep@olini.pl