Zakwas złocisty Olini
- Rzemieślniczy, jak domowy
- Delikatny w smaku
- Źródło probiotyków: 4,8 x 10⁷ CFU/ml
przebadany przez UMED z Łodzi
Vegan
Złocisty zakwas Olini – właściwości
Nasz rzemieślniczy zakwas z żółtych buraków tworzony jest z sercem, zgodnie z recepturą przekazywaną od pokoleń.
Zachwyci Cię smakiem i zapachem, bo powstaje ze starannie wyselekcjonowanych warzyw z gospodarstwa w Puszczy Knyszyńskiej na Podlasiu i kompozycji przypraw. Ich kiszenie trwa 7-10 dni.
Włącz go do diety, jeśli szukasz niepasteryzowanych produktów bez sztucznych dodatków, które powstają z nieprzetworzonych składników.
Picie go to czysta frajda dla małych i dużych, bo jest lekko gazowany. To produkt „żywy”, który wciąż pracuje, a wesołe bąbelki, które delikatnie łaskoczą w język i strzelają w nos, to zjawisko naturalne.
Uniwersytet Medyczny w Łodzi wykazał, że Zakwas z żółtych buraków Olini zawiera żywe kultury bakterii probiotycznych Lactobacillus i Bifidobacterium (4,8 x 10⁷ CFU/ml), które mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Są one elementem mikrobioty jelit i wspierają pracę tego obszaru.
Nasz złocisty zakwas warto włączyć do diety cukrzycowej. To produkt niesłodzony, o niskim indeksie glikemicznym.
Co wyróżnia zakwas z żółtych buraków?
Złocisty zakwas powstaje z żółtych buraków, zwanych też złotymi. To słodsi krewni czerwonych buraków. Złote buraki są pożywne, zdrowe dla serca, pomagają w usuwaniu toksyn, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, a nawet pomagają na zmęczenie.
Żółte buraki są pełne beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A, chroniącą komórki przed uszkodzeniem.
Swój żółty kolor buraki zawdzięczają pigmentowi o nazwie wulgaksantyna, która ma właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
W zakwasie z żółtych buraków jest też kurkuma. Zawiera ona kurkuminę, substancję o silnym, przeciwzapalnym działaniu, które – według badań – dorównuje niektórym lekom. Jest przeciwutleniaczem, który pomaga zwalczać szkody spowodowane przez wolne rodniki, a więc przeciwdziałać chorobom i starzeniu się. Badania sugerują, że kurkumina może poprawić funkcjonowanie mózgu, walczyć z chorobą Alzheimera, zmniejszać ryzyko chorób serca oraz łagodzić zapalenie stawów.
Złocisty zakwas jest delikatniejszy w smaku od tego z czerwonych buraków.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Dla wszystkich osób, które chcą zadbać o odporność w naturalny sposób.
Dzieci: Można podawać dzieciom, które ukończyły 1 rok życia.
Smak: Lekko kwaśny, czuć przyprawy.
Zapach: Delikatnie wyczuwalna kwaśna nuta i aromat przypraw.
Konsystencja: Produkt płynny, lekko musujący. Może zawierać naturalny osad.
Kolor: Złocisty, naturalny.
Gazowanie zakwasu: Nasz zakwas to produkt żywy, który wciąż pracuje. Może lekko gazować, dlatego przed otwarciem nie należy wstrząsać butelką. Zakwas należy mocno schłodzić, wówczas gazowanie się zmniejsza.
Jak używać: Do bezpośredniego spożycia.
Informacja dla alergików: Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy, orzechów. Nie zawiera glutenu.
Termin przydatności: Data minimalnej trwałości to 5 miesięcy od ukiszenia (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia.
Przechowywanie: Zakwas z buraków trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10°C), zarówno przed, jak i po otwarciu.
Składniki
burak żółty, woda, przyprawy: sól, kurkuma, pieprz biały, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 52 kJ/ 12 kcal |
tłuszcz | 0 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany | 2,2 g |
– w tym cukry | 0,5 g |
białko | 0,9 g |
sól | 1,23 g |
CFU | 4,8 x 10⁷ CFU/ml |
Złocisty zakwas – zastosowanie
Wybierz swoją ulubioną porę picia złocistego zakwasu. Niektórzy wolą spożywać go o poranku, na czczo. Inni – wieczorem, przed pójściem spać. Można też pić go podczas obiadu. Dzięki poręcznej butelce zakwas Olini możesz zabrać ze sobą do pracy.
Jak używać?
Zakwas z żółtych buraków stosuj zawsze na zimno – podgrzany straci swoje właściwości.
Dla lepszych efektów, pij go codziennie, w odpowiednich ilościach!
Dzieci:
- od 1 roku życia – 1-2 łyżki
- od 2 lat – 4-5 łyżek i więcej
Dorośli:
- ½ szklanki
Zakwas z żółtych buraków – cena
Więcej zapłacisz za produkt:
- świeży, który nie stał na półkach
- rzemieślniczy, tworzony według tradycyjnej receptury
- z wyselekcjonowanych warzyw od regionalnych, ekologicznych dostawców
- czysty, bez sztucznych dodatków, niesłodzony, „żywy”
- produkowany małymi partiami, a nie przemysłowo
- z potwierdzoną badaniami zawartością żywych kultur bakterii probiotycznych
Zakwas z buraków – sklep
Trudno trafić na zakwas z żółtych buraków w supermarketach. Jeśli jednak znajdziesz go w sklepie, koniecznie sprawdź, w jakich warunkach jest przechowywany, czy nie działają na niego światło słoneczne i temperatura. Przez nie może stracić swoje cenne właściwości.
Złocisty zakwas – gdzie kupić?
Wybierz produkt z zaufanego źródła. Będziesz mieć pewność, że:
- Powstał ze składników najlepszej jakości
Kolor, smak i działanie złocistego zakwasu to przede wszystkim zasługa dobrze wyselekcjonowanych warzyw. Najlepiej, jeśli pochodzą od lokalnych, zaufanych gospodarzy – z ich sadów oraz plantacji, położonych z dala od zanieczyszczeń.
- Był przechowywany w ochronnych warunkach
Świeży zakwas z żółtych buraków zachwyci Cię smakiem, zapachem, kolorem i właściwościami. Przyjrzyj się, czy produkt, który otrzymujesz, ma odpowiednie opakowanie, jak np. ciemna butelka z grubego szkła, a na czas transportu był zabezpieczony przed światłem słonecznym.
- Produkowany jest z troską
Produkty rzemieślnicze, w przeciwieństwie do przemysłowych, powstają według tradycyjnych receptur, małymi partiami. Wtedy można wycisnąć z owoców i warzyw to, co najcenniejsze. I smakują, jak domowe!
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.