Spis treści:
- Zakwas buraczany do picia - właściwości?
- Kiszenie buraków do picia - przepis na zakwas buraczany
- Zakwas z buraków jak pić?
- Jak pić zakwas buraczany?
- Zakwas buraczany pić rano czy wieczorem?
- Sok z kiszonych buraków ile pić dziennie?
- Zakwas z buraków dla dzieci
- Zakwas buraczany do picia - jaki wybrać?
Zakwas buraczany do picia - właściwości?
Dlaczego warto wprowadzić zakwas buraczany do rodzinnego jadłospisu i pić go na czczo?
Proces fermentacji pozwala zachować cenne witaminy i minerały znajdujące się we wszystkich kiszonych warzywach, obniża zawartość cukru i zmienia sok z buraka w 100% naturalny probiotyk.
Zakwas z buraka ma naprawdę niesamowite właściwości: zawiera mnóstwo bakterii probiotycznych, kwasu mlekowego, witamin i składników mineralnych, ma niski indeks glikemiczny, bardzo dobrze przyswajalne żelazo oraz witaminy z grupy B i C, A, E oraz K. Zakwas buraczany doskonale wpływa na odporność i stan naszego organizmu.
Co ważne - ilość witaminy C oraz kwasu foliowego w zakwasie wzrasta niemal dwukrotnie! Co oznacza, że zakwas buraczany zawiera dwa razy więcej witaminy C niż same buraki!
Pijąc sok z kiszonych buraków, uzupełnicie wapń, magnez, potas. Przyjmiecie także porządną dawkę przeciwutleniaczy np. betanina, która wzmacnia układ krwionośny, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zwiększa przyswajalność żelaza.
Jeśli potrzebujecie wsparcia w walce z infekcjami o podłożu bakteryjnym, wirusowym lub grzybiczym, jeśli próbujecie obniżyć poziom cholesterolu, jeśli poszukujecie naturalnych sposobów, by zwiększyć odporność albo szukacie wsparcia w oczyszczaniu organizmu z kwasu moczowego - zakwas z buraków do picia to mnóstwo właściwości i uniwersalne wsparcie organizmu na wielu frontach.
Zakwas z buraków jest także jednym z kluczowych elementów diety owocowo-warzywnej dr Dąbrowskiej, w większości opartej właśnie na kiszonkach.
Kiszenie buraków do picia - przepis na zakwas buraczany
Kiszenie buraków do picia wcale nie jest takie trudne. Jedyne, o czym musisz pamiętać to: dobrej jakości buraki, sterylny proces przygotowania, oparty o szczelne zakręcenia słoika. Spróbuj nasz przepis na zakwas buraczany, idealny do barszczu wigilijnego i nie tylko!
Składniki
- 1 kg czerwonych buraków
- 2 litry filtrowanej lub przegotowanej wody
- 1 łyżeczka soli
- 5 ząbków czosnku
- 4 x duże liście laurowe
- 4 x ziele angielskie
- 5 ziarenek pieprzu czarnego
Sposób wykonania
- Zrób zalewę do buraków. Wodę zagotuj i dodaj sól, niech się rozpuści. Osoloną wodę ostaw na bok aż przestygnie. W tym czasie przygotuj buraki i naczynie do kiszenia.
- Najlepszy do kiszenia będzie szklany słój. Umyj go dokładnie i wyparz.
- A teraz czas na sterylne zachowanie higieny. Umyj ręce i załóż rękawiczki. Unikniesz w ten sposób zanieczyszczenia zakwasu i rozwoju pleśni.
- Buraki wyszoruj za pomocą szczotki, pozbędziesz się piasku i innych zanieczyszczeń. Tak przygotowane buraki obierz cienko ze skórki i pokrój
- Do sterylnego słoja włóż pokrojone buraki. Układając buraki, równocześnie dodawaj na przemian czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Niech wszystko tworzy równe warstwy.
- Teraz wszystko zalej przestudzoną zalewą soloną. Powinna ona przykrywać dokładnie wszystkie buraki.
- Nałóż na słój pokrywkę i dokładnie zakręć.
- Słój z zakwasem z buraka czerwonego odstaw w miejsce, gdzie jest pokojowa temperatura.
- Codziennie sprawdzaj kiszone buraki. W pierwszych dniach zacznie się na nich zbierać piana, musisz ją usunąć za pomocą wyparzonej łyżki. Zamieszaj zakwas i ponownie przykryj przykrywką.
- Proces kiszenia trwa od 5 do nawet 14 dni. Domowy zakwas z kiszonych buraków jest gotowy, gdy będzie miał intensywną barwę i smak.
- Gotowy zakwas powinnaś trzymać w lodówce!
Zakwas z buraków jak pić?
Pierwsza i najważniejsza zasada dotycząca picia zakwasu z buraków to: regularność. Oczywiście, jeśli pijecie zakwas buraczany dla samego smaku, który jest kwaskowaty i musujący, pora oraz częstotliwość nie mają znaczenia.
Jeśli jednak zależy Wam na terapeutycznym działaniu zakwasu z buraków - podniesieniu poziomu żelaza, wzmocnieniu odporności - najlepiej pić sok z kiszonego buraka codziennie lub co drugi dzień, najlepiej na czczo. Jeśli jesteście nastawieni na efekty, picie zakwasu buraczanego powinno stać się elementem Waszej codziennej rutyny we wzmacnianiu organizmu.
Jak pić zakwas buraczany?
Picie zakwasu buraczanego najlepiej zacząć od jednej łyżeczki dziennie i stopniowo zwiększać porcję. Jeśli Wasze kubki smakowe polubią smak zakwasu buraczanego, szybko zechcecie zamienić łyżeczkę na filiżankę, lub kubek.
Dla mnie, w okresie ciąży i długiego karmienia piersią, ogromną, wieczorną przyjemnością było picie dobrze schłodzonego zakwasu z buraków z wysokiego kieliszka na czerwone wino.
Gdy dzieci były małe, zakwas buraczany podawaliśmy im za pomocą strzykawki do syropów. Obecnie piją sok z kiszonego buraka z praktycznej szklaneczki z miarką Olini.
Zakwas buraczany można dodawać także do zup, ale tu pamiętajcie, by zupa była odpowiednio schłodzona. Wysoka temperatura, czy zagotowanie zupy z zakwasem z buraka, zabierze napojowi piękny kolor i cenne właściwości.
Zakwas buraczany pić rano czy wieczorem?
Picie zakwasu z buraków to orzeźwiający sposób, by rozpocząć dzień. Wszelkie probiotyki zażywa się nie tyle na czczo, ile przed pierwszym posiłkiem (śniadaniem), by mogły lepiej wpływać na organizm. Jako pierwszą rzecz po przebudzeniu. Tak samo jest w przypadku zakwasu z buraka.
Nie ma przeciwwskazań do picia zakwasu na pusty żołądek, nawet przy nadkwasocie. Jeśli jednak nie udaje Wam się wypić zakwasu rano, spróbujcie włączyć go do diety jako naturalny szot przed dowolnym innym posiłkiem, żeby oswoić organizm. Tym bardziej że zakwas buraczany ma niski indeks glikemiczny i mnóstwo cennych właściwości, za które odpowiadają bakterie kwasu mlekowego.
Zakwas buraczany ile pić dziennie?
Picie zakwasu z buraków zalecane przez dietetyków to od 50 do 250 ml (najlepiej pół szklanki) zakwasu z buraków dziennie dla osoby dorosłej oraz 5 do 50 ml dziennie w przypadku dzieci.
Pamiętajmy, że sok z buraka i zakwas buraczany to dwa zupełnie inne napoje! Są zdrowe, ale mają inne właściwości. Zakwas z buraków nie zawiera szczawianów, a przy przekroczeniu zalecanej ilości nie powoduje dolegliwości żołądkowych. Jest bezpieczny, ma niski indeks glikemiczny i nadaje się do picia codziennie lub co drugi dzień.
Zakwas buraczany dla dzieci
Picie zakwasu z buraka świetnie uzupełni dietę we wszystkie cenne składniki, obecne w warzywach. Jeśli Wasze maluchy też często wybrzydzają przy warzywach i są oporne na rozszerzanie ich ilości w menu, pomyślcie o zakwasie z buraków, który zmniejszy niedobory witamin i składników mineralnych.
Zakwas buraczany wzmocni dzieciaki, zwłaszcza zimą i wczesną wiosną, kiedy w przedszkolu hula najwięcej sezonowych infekcji, a jednocześnie dostęp do dobrej jakości warzyw i owoców jest znacznie ograniczony.
Boicie się czy dziecko polubi zdecydowany smak zakwasu? Zaskoczy Was jak wiele jest wśród dzieci zakwasowych pasjonatów! Jeśli smak dobrze doprawionego zakwasu buraczanego okaże się dla dziecka za mocny, możecie wypróbować delikatniejszy Zakwasik Olini.
To łagodna wersja zakwasu buraczanego - bez czosnku, z ograniczoną ilością soli kłodawskiej. Za to z dodatkiem jarmużu i cytryny.
Zakwas buraczany do picia - jaki wybrać?
Dla dzieci i dla dorosłych - najlepszy zakwas z buraka do picia, to ten żywy i niepasteryzowany - tylko ten zachowa swoje cenne właściwości. Nie zubożony obróbką termiczną, która zabija cenne baterie probiotyczne, tak ważne dla naszego zdrowia.
Zakwas dobrej jakości powinien mieć krótką datę ważności. Zamiast na sklepowej półce, powinien być przechowywany w lodówce, a do naszych domów transportowany w torbie termicznej lub termosie.
Ochronę przed światłem i temperaturą stanowi także ciemne szkło, w którym umieszczamy wszystkie zakwasy buraczane Olini.
Na zdrowie!