0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
29-07-2021  |  Zuzanna

Zakwas z buraków do picia

Naturalny zakwas buraczany do picia - polski superfood, napój mocy, naturalny probiotyk, pełen składników odżywczych - o zakwasie z buraka mówi się w samych superlatywach. Niektórzy z Was usłyszeli o nim na fali trwającej obecnie, bardzo pożytecznej mody na kiszonki i walce o odporność. Inni moc zakwasu z buraków poznali znacznie wcześniej - dzięki swoim rodzicom i dziadkom, którzy sami pili zakwas buraczany dla zdrowia. Picie zakwasu z buraków to jeden z lepszych, tradycyjnych sposobów, by wzmocnić odporność najbliższych, czy poprawić wyniki krwi przy anemii. Jak pić zakwas z buraków? Ile go pić i o jakiej porze? To najbardziej problematyczne kwestie, o które często nas pytacie, więc już zabieramy się za to, by je rozjaśnić.

Spis treści:

  1. Co to jest zakwas buraczany?
  2. Zakwas buraczany do picia - właściwości?
  3. Przepis na zakwas z buraków do picia
  4. Zakwas z buraków jak pić?
  5. Zakwas z buraków dla dzieci
  6. Przeciwwskazania zakwasu buraczanego do picia
  7. Zakwas buraczany do picia - jaki wybrać? Ile kupić?

Co to jest zakwas buraczany?

Zakwas z buraka to fermentowany napój przygotowywany z wywaru z ugotowanych buraków. Proces fermentacji trwa kilka dni, podczas których naturalne drożdże zamieniają cukry zawarte w burakach w kwas mlekowy. Zakwas buraczany ma charakterystyczną ciemnoczerwoną barwę oraz lekko kwaskowaty smak. Jest popularnym napojem w wielu krajach, ze względu na swoje dobroczynne właściwości dla zdrowia. Zawiera dużą ilość witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy

Dlaczego warto pić zakwas z buraka?

Proces fermentacji pozwala zachować cenne witaminy i minerały znajdujące się we wszystkich kiszonych warzywach, obniża zawartość cukru i zmienia sok z buraka w 100% naturalny probiotyk.

Zakwas buraczany do picia - właściwości?

Sięgając po źródła naukowe, znajdziemy mnóstwo informacji na temat cennych właściwości zakwasu:

  • wspiera naturalny mikrobiom
  • poprawia trawienie i tym samym wpływa świetnie na odporność
  • zaleca się go w leczeniu anemii.

Zakwas z buraka ma naprawdę niesamowite właściwości: zawiera mnóstwo bakterii probiotycznych, kwasu mlekowego, witamin i składników mineralnych, ma niski indeks glikemiczny, bardzo dobrze przyswajalne żelazo oraz witaminy z grupy B i C, A, E oraz K. Zakwas buraczany doskonale wpływa na odporność i stan naszego organizmu. Co ważne - ilość witaminy C oraz kwasu foliowego w zakwasie wzrasta niemal dwukrotnie! Co oznacza, że zakwas buraczany zawiera dwa razy więcej witaminy C niż same buraki!

Pijąc sok z kiszonych buraków, uzupełnicie wapń, magnez, potas. Przyjmiecie także porządną dawkę przeciwutleniaczy np. betanina, która wzmacnia układ krwionośny, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu oraz zwiększa przyswajalność żelaza.

Jeśli potrzebujecie wsparcia w walce z infekcjami o podłożu bakteryjnym, wirusowym lub grzybiczym, jeśli próbujecie obniżyć poziom cholesterolu, jeśli poszukujecie naturalnych sposobów, by zwiększyć odporność albo szukacie wsparcia w oczyszczaniu organizmu z kwasu moczowego - zakwas z buraków do picia to mnóstwo właściwości i uniwersalne wsparcie organizmu na wielu frontach.

Zakwas z buraków jest także jednym z kluczowych elementów diety owocowo-warzywnej dr Dąbrowskiej, w większości opartej właśnie na kiszonkach.

Przepis na zakwas z buraków do picia

Jak przygotować zakwas buraczany? Jedyne, o czym musisz pamiętać to: dobrej jakości buraki, sterylny proces przygotowania, oparty o szczelne zakręcenia słoika. Spróbuj nasz przepis kiszenie buraków do picia, idealny do barszczu wigilijnego i nie tylko! 

Składniki do domowego zakwasu z buraków:

  • 1 kg czerwonych buraków

  • 2 litry filtrowanej lub przegotowanej wody

  • 1 łyżeczka soli

  • 5 ząbków czosnku

  • 4 x duże liście laurowe

  • 4 x ziele angielskie

  • 5 ziarenek pieprzu czarnego

Sposób przygotowania zakwasu z buraków

  1. Zrób zalewę do buraków. Wodę zagotuj i dodaj sól, niech się rozpuści. Osoloną wodę ostaw na bok aż przestygnie. W tym czasie przygotuj buraki i naczynie do kiszenia.

  2. Najlepszy do kiszenia będzie szklany słój. Umyj go dokładnie i wyparz.

  3. A teraz czas na sterylne zachowanie higieny. Umyj ręce i załóż rękawiczki. Unikniesz w ten sposób zanieczyszczenia zakwasu i rozwoju pleśni.

  4. Buraki wyszoruj za pomocą szczotki, pozbędziesz się piasku i innych zanieczyszczeń. Tak przygotowane buraki obierz cienko ze skórki i pokrój 

  5. Do sterylnego słoja włóż pokrojone buraki. Układając buraki, równocześnie dodawaj na przemian czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz. Niech wszystko tworzy równe warstwy.

  6. Teraz wszystko zalej przestudzoną zalewą soloną. Powinna ona przykrywać dokładnie wszystkie buraki. 

  7. Nałóż na słój pokrywkę i dokładnie zakręć.

  8. Słój z zakwasem z buraka czerwonego odstaw w miejsce, gdzie jest pokojowa temperatura.

  9. Codziennie sprawdzaj kiszone buraki. W pierwszych dniach zacznie się na nich zbierać piana, musisz ją usunąć za pomocą wyparzonej łyżki. Zamieszaj zakwas i ponownie przykryj przykrywką.

  10. Proces kiszenia trwa od 5 do nawet 14 dni. Domowy zakwas z kiszonych buraków jest gotowy, gdy będzie miał intensywną barwę i smak.

  11. Gotowy zakwas powinnaś trzymać w lodówce! 

Zakwas z buraków jak pić?

Pierwsza i najważniejsza zasada: zakwas z buraków pić regularnie. Oczywiście, jeśli pijecie zakwas buraczany dla samego smaku, który jest kwaskowaty i musujący, pora oraz częstotliwość nie mają znaczenia.

Jeśli jednak zależy Wam na terapeutycznym działaniu zakwasu z buraków - podniesieniu poziomu żelaza, wzmocnieniu odporności - najlepiej pić sok z kiszonego buraka codziennie lub co drugi dzień, najlepiej na czczo. Jeśli jesteście nastawieni na efekty, picie zakwasu buraczanego powinno stać się elementem Waszej codziennej rutyny we wzmacnianiu organizmu.

Jak pić zakwas buraczany?

Picie zakwasu buraczanego najlepiej zacząć od jednej łyżeczki dziennie i stopniowo zwiększać porcję. Jeśli Wasze kubki smakowe polubią smak zakwasu, szybko zechcecie zamienić łyżeczkę na filiżankę lub kubek.

Dla mnie, w okresie ciąży i długiego karmienia piersią, ogromną, wieczorną przyjemnością było picie dobrze schłodzonego zakwasu z buraków z wysokiego kieliszka na czerwone wino. Gdy dzieci były małe, zakwas buraczany podawaliśmy im za pomocą strzykawki do syropów. Obecnie piją go z praktycznej szklaneczki z miarką Olini.

Zakwas buraczany można dodawać także do zup (barszcz czerwony na zakwasie), ale tu pamiętajcie, by zupa była odpowiednio schłodzona. Wysoka temperatura, czy zagotowanie zupy z zakwasem z buraka, zabierze napojowi piękny kolor i cenne właściwości.

Ile pić zakwas z buraków?

Zakwas z buraka ma moc! Tego jesteśmy pewni. Ile jednak pić zakwasu, by cieszyć się efektami i nie przesadzić? Tu, nawet w publikacjach naukowych, sprawa nigdy nie zostaje postawiona jednoznacznie. Gdzie więc szukać odpowiedzi? Na pierwszy ogień bierzemy ziołolecznictwo i medycynę ludową, której podaniami w swoich zaleceniach dotyczących ilości zakwasu, wspiera się Pan Tabletka. 

„W tradycyjnym ziołolecznictwie wskazuje się najczęściej na schemat – pół szklanki co drugi dzień. Może też pić cyklami – pół szklanki codziennie przez dwa tygodnie i 2 tygodnie przerwy”.

Zalecenia ziołolecznicze: 

  • 125 ml (pół szklanki, znamy zalecenia tylko dla osób dorosłych).
  • Zakładana jest przerwa lub zażywanie co drugi dzień 

Odpowiedzi na pytanie "ile zakwasu z buraków pić?", znaleźliśmy w opiniach dietetyków. Picie zakwasu z buraków zalecają oni w różnych ilościach, ale zwykle w zakresie od 50 do 250 ml. Uśredniona ilość to zatem także 125 ml. Gdy mowa o dzieciach, zdaniem dietetyków warto zostać przy 50 ml dziennie, czyli zalecane minimum. Ostrożnie, ale i bezpiecznie. 

Zalecenia dietetyczne:

  • Dorośli średnio 125 ml
  • Dzieci średnio 50 ml
  • Zdaniem dietetyków nadaje się do picia codziennie

Jak długo pić zakwas z buraków? To często zadawane pytanie wśród osób, które spożywają ten napój ze względu na jego liczne korzyści zdrowotne. Zakwas z buraków jest bogaty w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, co sprawia, że jest świetnym dodatkiem do codziennej diety. Równocześnie, spożywanie napoju przez zbyt długi okres może prowadzić do nadmiernego spożycia niektórych składników, takich jak sód.

W związku z tym zaleca się, aby pić buraczany zakwas nie dłużej niż przez dwa tygodnie. Po tym czasie warto zrobić przerwę, aby przywrócić równowagę w organizmie. Jeśli ktoś chce kontynuować regularne picie zakwasu, wskazane jest zasięgnięcie porady lekarza lub dietetyka, którzy będą mogli dostosować dawkę zakwasu do indywidualnych potrzeb i celem zachowania zdrowia. Wniosek jest więc prosty - zakwas z buraków to świetne uzupełnienie diety, ale należy dbać o umiarkowanie i monitorować czas jego spożywania.

Zakwas buraczany pić rano czy wieczorem?

Picie zakwasu z buraków to orzeźwiający sposób, by rozpocząć dzień. Wszelkie probiotyki zażywa się nie tyle na czczo, ile przed pierwszym posiłkiem (śniadaniem), by mogły lepiej wpływać na organizm. Jako pierwszą rzecz po przebudzeniu. Tak samo jest w przypadku zakwasu z buraka.

Nie ma przeciwwskazań do picia zakwasu na pusty żołądek. Jeśli jednak nie udaje Wam się wypić zakwasu rano, spróbujcie włączyć go do diety jako naturalny szot przed dowolnym innym posiłkiem, żeby oswoić organizm. Tym bardziej że zakwas buraczany ma niski indeks glikemiczny i mnóstwo cennych właściwości, za które odpowiadają bakterie kwasu mlekowego.

Zakwas buraczany ile pić dziennie?

Picie zakwasu z buraków zalecane przez dietetyków to

  • od 50 do 250 ml (najlepiej pół szklanki) zakwasu z buraków dziennie dla osoby dorosłej
  • od 5 do 50 ml dziennie w przypadku dzieci.

Jeszcze jedna ważna sprawa: dietetyk Karolina Gawrońska podkreśla, że sok z buraka i zakwas buraczany to dwa zupełnie inne napoje! Oba zdrowe, ale o zupełnie innych właściwościach. To prawda. Zakwas z buraków nie zawiera szczawianów, a przy przekroczeniu zalecanej ilości nie powoduje dolegliwości żołądkowych. Właśnie dlatego nadaje się do picia codziennie.

Zakwas buraczany dla dzieci

Picie zakwasu z buraka świetnie uzupełni dietę we wszystkie cenne składniki, obecne w warzywach. Jeśli Wasze maluchy też często wybrzydzają przy warzywach i są oporne na rozszerzanie ich ilości w menu, pomyślcie o zakwasie z buraków dla dziecka, który zmniejszy niedobory witamin i składników mineralnych.

Zakwas buraczany wzmocni dzieciaki, zwłaszcza zimą i wczesną wiosną, kiedy w przedszkolu hula najwięcej sezonowych infekcji, a jednocześnie dostęp do dobrej jakości warzyw i owoców jest znacznie ograniczony.

Boicie się czy dziecko polubi zdecydowany smak zakwasu? Zaskoczy Was jak wiele jest wśród dzieci zakwasowych pasjonatów! Jeśli smak dobrze doprawionego zakwasu buraczanego okaże się dla dziecka za mocny, możecie wypróbować delikatniejszy Zakwasik Olini. To łagodna wersja zakwasu buraczanego - bez czosnku, z ograniczoną ilością soli kłodawskiej. Za to z dodatkiem jarmużu i cytryny.

Przeciwwskazania zakwasu buraczanego do picia

Przeciwwskazaniami do picia zakwasu buraczanego są różne czynniki i dolegliwości zdrowotne. Pierwszym czynnikiem jest alergia lub nadwrażliwość na składniki zawarte w burakach. Osoby cierpiące na nadwrażliwość pokarmową, nadczynność tarczycy, zapalenie trzustki, wszelkie dolegliwości związane z nerkami powinny również unikać picia tego napoju.

Oprócz tego zakwas buraczany może wywoływać czasem trudności w trawieniu u osób ze skłonnościami do wzdęć lub niestrawności. Osoby z dolegliwościami żołądkowymi, takimi jak choroba wrzodowa lub nadkwaśność, również powinny unikać picia tego napoju. Ważne jest, aby przed spożyciem jakiegokolwiek napoju takiego jak zakwas buraczany skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Zakwas buraczany do picia - jaki wybrać?

Dla dzieci i dla dorosłych - najlepszy naturalny zakwas z buraka do picia, to ten żywy i niepasteryzowany - tylko ten zachowa swoje cenne właściwości. Nie zubożony obróbką termiczną, która zabija cenne baterie probiotyczne, tak ważne dla naszego zdrowia.

Sprawdzony zakwas buraczany dobrej jakości powinien mieć krótką datę ważności. Zamiast na sklepowej półce, powinien być przechowywany w lodówce, a do naszych domów transportowany w torbie termicznej lub termosie. Ochronę przed światłem stanowi także ciemne szkło, w którym umieszczamy wszystkie zakwasy buraczane Olini.

Pojemność zakwasu - ile kupić, by nie zmarnować ani kropli?

DLA JEDNEJ OSOBY

Jeśli przyjmowany codziennie:

  • Dziecko  /  miesięczne zapotrzebowanie ok. 1500 ml 
  1. 1 x Zakwasik dla dzieci 1 L + 1 x Zakwasik dla dzieci 500 ml  
  • Dorosły / miesięczne zapotrzebowanie ok. 3750 ml
  1. 4 x Zakwas z buraka 1 l 
  2. 3 x Zakwas z buraka 1 l + 1 x zakwas z buraka 500 ml + 1 x zakwas z buraka 250 ml 

Jeśli przyjmowany co dwa dni lub z przerwą

  • Dziecko  /  miesięczne zapotrzebowanie ok. 750 ml 
  1. Zakwasik dla dzieci 500 ml  + Zakwasik dla dzieci 250 ml
  • Dorosły / miesięczne zapotrzebowanie ok. 1900 ml
  1. 2 x Zakwas z buraka 1 l 

DLA WIĘCEJ NIŻ JEDNEGO DZIECKA

Jeśli przyjmowany codziennie

  • 2 dzieci / miesięczne zapotrzebowanie ok. 3000 ml
  1. 3 x Zakwasik dla dzieci 1l
  • 3 dzieci / miesięczne zapotrzebowanie ok. 4500 ml
  1. 4 x Zakwasik dla dzieci 1l + 1 x Zakwasik z buraków 500 ml
  • 4 dzieci / miesięczne zapotrzebowanie ok. 6000 ml
  1. 6 x Zakwasik z buraków 1 l

Jeśli przyjmowany co dwa dni lub z przerwą

  • 2 dzieci  /  miesięczne zapotrzebowanie ok. 1500 ml
  1. 1 x Zakwasik dla dzieci 1l + Zakwasik dla dzieci 500 ml
  • 3 dzieci / miesięczne zapotrzebowanie ok. 2250 ml
  1. 2 x Zakwasik dla dzieci 1l + 1 x Zakwasik z buraków 250 ml
  • 4 dzieci / miesięczne zapotrzebowanie ok. 3000 ml
  1. 3 x Zakwasik z buraków 1 l

DLA PARY 

Jeśli przyjmowane codziennie

  • 2 dorosłych / miesięczne zapotrzebowanie ok. 7500 ml
  1. 7 x zakwas z buraka 1 l + 1 x zakwas z buraka 500 ml

Jeśli przyjmowany co dwa dni lub z przerwą

  • 2 dorosłych / miesięczne zapotrzebowanie ok. 3750 ml
  1. 3 x zakwas z buraka 1 l + 1 x zakwas z buraka 500 ml + 1 x zakwas z buraka 250 ml

Żródła:

  1. Kazimierczak R., Hallman E., Lipowski J. i wsp.: Beetroot (Beta vulgaris L.) and naturally fermented beetroot juices from organic and conventional production: metabolomics, antioxidant levels and anticancer activity. Journal of the Science of Food and Agriculture, 2014, 94, 13, 2618-2629.
  2. Klewiecka E., Zduńczyk Z., Juśkiewicz J., Klewicki R.: Effects of lactofermented beetroot juice alone or with N-nitroso-N-methylurea on selected metabolic parameters, composition of the microbiota adhering to the gut epithelium and antioxidant status of rats. Nutrients, 2015, 7, 7, 5905-5915.
  3. Sawicki T., Wiczkowski W.: The effects of boiling and fermentation on betalain profiles and antioxidant capacities of red beetroot products. Food Chemistry, 2018, 259, 292-303.
  4. Czyżowska A., Siemianowska K., Śniadowska M., Nowak A.: Bioactive compounds and microbial quality of stored fermented red beetroots and red beetroot juice. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 2020, 70, 1, 35-44.

Na zdrowie!

Autorka:

Zuzanna Adamkiewicz-Kiwer Miłośniczka włosingu i DIY. Mama stawiająca na naturoterapię i rodzinne życie w stylu less waste. Dla Olini pisze o pielęgnacji włosów oraz wzmacnianiu odporności u dzieci i dorosłych.

Autorka:Zuzanna Adamkiewicz-Kiwer
Miłośniczka włosingu i DIY. Mama stawiająca na naturoterapię i rodzinne życie w stylu less waste. Dla Olini pisze o pielęgnacji włosów oraz wzmacnianiu odporności u dzieci i dorosłych.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium