BIO Krem z octu balsamicznego Olini
- Certyfikat BIO
- Łagodniejszy w smaku od octu balsamicznego
- Do przyprawiania i dekoracji dań
alternatywa dla soli
Krem z octu balsamicznego BIO – skład
Szukasz produktów, które są naturalne, nieprzetworzone i o prostym składzie? Nasz krem z octu balsamicznego z Modeny BIO jest dla Ciebie.
Na jego smak, aromat, konsystencję i wartości odżywcze – niezmienne od czterystu lat – wpływają składniki pochodzące z upraw ekologicznych:
- tradycyjny ocet balsamiczny z Modeny, który leżakował w drewnianych beczkach co najmniej 12 lat
- dojrzały, organiczny i skoncentrowany moszcz gronowy, który otrzymuje się z owoców z okolicznych plantacji
Jakość kremu z octu balsamicznego z Modeny BIO i każdy element jego zrównoważonej produkcji potwierdzają certyfikaty. Ten tradycyjny produkt powstaje z troską o naturalne zasoby oraz dzięki energii elektrycznej, którą w 100% pozyskuje się ze źródeł odnawialnych. Jest wolny od GMO i odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Krem z octu balsamicznego – właściwości
Włosi wierzą, że ocet balsamiczny z Modeny, który jest składnikiem naszego kremu, zapewnia dobre zdrowie i długie życie. Badania potwierdzają, że ten tradycyjny włoski produkt obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Poza tym można go jeść bez wyrzutów sumienia, bo nie zawiera tłuszczu i ma niewiele naturalnego cukru.
Dzięki zawartości octu balsamicznego, nasz krem poprawia smak potraw – dodaje im słodko-kwaśnego akcentu. Sprawia też, że jemy oczami – udekorowane nim dania wyglądają bardzo apetycznie. Rodem z najlepszych restauracji!
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Włochy
Dla kogo: Dla koneserów ciekawych smaków, miłośników kuchni śródziemnomorskiej i osób, które szukają produktów nieprzetworzonych, naturalnych, o czystym składzie. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Kolor i smak: Ma wspaniały, ciemnobrązowy kolor. Jego wykwintny, delikatny smak to harmonijne połączenie słodyczy winogron i kwasowości octu oraz drzewnych nut.
Konsystencja: Produkt jest niezwykle gęsty.
BIO: Organiczny i wolny od GMO. Naturalny, prosty i w pełni zdrowy skład, bez filtracji - nie zawiera konserwantów, ulepszaczy smaku, barwników czy sztucznych substancji słodzących.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty przygotowania (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Ocet balsamiczny produkowany jest z winogron zbieranych wczesną jesienią, następnie dojrzewa przez wiele miesięcy. Oryginalny ocet balsamiczny, odpowiednio przechowywany nie będzie się psuł, a wraz z upływem czasu nabierze głębi i szlachetności.
Przechowywanie: Krem na bazie octu balsamicznego z Modeny BIO najlepiej przechowywać w temperaturze od 4°C do 30°C, w ciemnym i chłodnym miejscu. Ocet nie lubi światła ani ciepła.
Kwasowość i gęstość: Kwasowość - 3,6 g/100 ml, gęstość - 1,22 g/ml.
Składniki
organiczny skoncentrowany moszcz gronowy, ocet balsamiczny z Modeny 20% (organiczny ocet winny, organiczny skoncentrowany moszcz winogronowy), substancja zagęszczająca: skrobia kukurydziana
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 1027 kJ / 242 kcal |
tłuszcz | 0 g |
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
węglowodany | 57 g |
– w tym cukry | 54 g |
białko | 1 g |
sól | 0 g |
Krem z octu balsamicznego – zastosowanie
Słodko-kwaśny krem z octu balsamicznego z Modeny BIO:
- to prosty sposób na włączenie octu balsamicznego do codziennej diety
- nadaje słodko-kwaśnego akcentu i wykwintnej nuty nawet najprostszym daniom
- pasuje do potraw słodkich i pikantnych
- może Ci posłużyć do dekoracji dań
- jest zdrową alternatywą dla soli
- wyzwoli Twoją kreatywność w kuchni
- jest bardzo wydajny – kilka jego kropel wystarczy, aby doprawić danie
- łatwy do nabrania łyżeczką, dzięki umieszczeniu go w słoiczku
Krem z octu balsamicznego – do czego używać?
Aromatyczny, słodko-kwaśny krem z octu balsamicznego z Modeny BIO:
- doskonale komponuje się z grzybami
- podkręca smak drobiu
- podgrzany w rondelku zamienia się w sos
- może być składnikiem dressingu do sałatek
- jest idealny do marynat
- pasuje do dań barbecue
- znakomicie smakuje ze świeżymi pomidorami i pieczonymi warzywami
- świetnie komponuje się ze słodkim smakiem deserów z truskawkami
- jest wyśmienity do lodów waniliowych
Krem z octu balsamicznego – cena
Za 100 – 250 ml kremu na bazie octu balsamicznego zapłacimy od 10 do 100 zł.
Mniej będzie kosztował krem produkowany masowo, w którego składzie będzie zamiennik octu balsamicznego z Modeny.
Aby wybrać dobry krem z octu balsamicznego z Modeny, sprawdź:
- czy powstał z moszczu winogronowego
- czy nie zawiera octu winnego
- czy ocet balsamiczny w jego składzie oznaczony jest jako D.O.P. (certyfikat Unii Europejskiej, który gwarantuje jego oryginalność i jakość)
Krem z octu balsamicznego – sklep
Krem z octu balsamicznego kupisz w hipermarketach, mniejszych sklepach spożywczych i sklepach internetowych.
Warto wybierać dostawców, którzy w swojej ofercie mają tradycyjne, lokalne produkty, sprowadzane bezpośrednio od rzemieślników.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.