Właściwości nasion Chia
Zanim powiemy o szerokim zastosowaniu tych produktów, warto poznać ich właściwości. Ziarna szałwii hiszpańskiej zawierają przede wszystkim wiele cennych składników dla zdrowia człowieka. Wśród nich znajduje się między innymi:
- żelazo,
- cynk,
- magnez,
- fosfor,
- witaminy: E, B1, B3,
- kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 (w korzystnym dla zdrowia stosunku).
Co więcej, stosowanie nasion Chia jest dobre także dla osób poddanych diecie bezglutenowej, ponieważ nie zawierają one glutenu. Są natomiast bogatym źródłem białka roślinnego oraz błonnika pokarmowego. Z uwagi na wysoką zawartość tegoż białka zaleca się używanie maksymalnie 1 łyżki stołowej dziennie.
Zastosowanie nasion Chia w kuchni
Chcąc jeść smacznie, zdrowo i dodatkowo w oryginalny sposób, ziarna można dorzucić praktycznie do każdego dania: sałatek, deserów, potraw obiadowych, a nawet do odżywczych koktajli czy smoothie.
Do picia
Dla odpowiedniego nawodnienia organizmu zalewa się je także gorącą wodą, by uzyskać specjalną substancję do picia. Ziarna szałwii hiszpańskiej można także dodać do mleka kokosowego lub zwykłego mleka, by stworzyć pyszny i zdrowy pudding. Bardzo często nasiona chia wykorzystywane są do miksowania z koktajlami owocowymi oraz warzywnymi. Niektórzy dodają je również do zaparzonej kawy z mlekiem. Sproszkowane ziarno można natomiast użyć do zagęszczenia zupy oraz gulaszu.
Do jedzenia
Jednym z najpopularniejszych zastosowań tych ziaren jest dodanie ich do sałatek. Wystarczy jedynie posypać gotową sałatkę i wymieszać. Będzie dobrze smakować i jeszcze lepiej się prezentować. Można spożywać je surowe jako przekąskę, dodawać do mąki oraz piec, a także mieszać z jogurtami.
Przepisy
W jaki sposób można zastosować te ziarna w kuchni? Mamy dla Was dwa proste przepisy:
Dżem
Składniki:
- 500 gramów dowolnych świeżych lub mrożonych owoców,
- 4 łyżki miodu,
- 1/4 szklanki nasion Chia,
- 1 łyżka soku z cytryny.
Pokrojone na kawałki owoce umieścić w garnku, zalać miodem, dodać sok z cytryny i gotować przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Po zdjęciu z palnika wsypać ziarna i wymieszać. Poczekać 20 minut do zgęstnienia dżemu. Umieścić w słoikach i trzymać 7 dni w lodówce.
Placuszki bananowe
- 2 łyżki ziaren szałwii hiszpańskiej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1 banan
- 1 łyżka miodu
- 2/3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
Ziarna zalać mlekiem i odstawić na noc, aby napęczniały. Po nocy odlać nadmiar mleka używając sitka (odcedzić min. 1/3 szklanki mleka). Do namoczonych ziaren dodać roztrzepane jajko, rozgniecionego banana, miód oraz wymieszać. Dodać mąkę i ponownie zamieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju (najlepiej kokosowego), nałożyć porcję ciasta łyżką stołową i smażyć placuszki około 2 minuty z każdej strony.
Smacznego!