• Tłoczony zawsze na świeżo
    Oleje Olini tłoczymy zawsze na świeżo, na zamówienie – nie stoją na półce czekając na zakup – dzięki temu zachowują maksimum zdrowych właściwości i smaku.
  • Bezpieczna dostawa
    Oleje wysyłamy w ciemnych butelkach, w styropianowych opakowaniach, w bezpiecznej temperaturze i chroniąc przed światłem.
  • Hand made with
    Jesteśmy małą rodzinną firmą, wszystko robimy sami, ręcznie, dbając o jakość każdej butelki oleju.

Cudowne nasiona Chia

nasiona Chia

Coraz więcej słyszy się o nasionach Chia i ich zbawiennym wpływie na zdrowie człowieka. Czy wiemy, co tak naprawdę mogą zdziałać w naszym ciele? Nasiona szałwii hiszpańskiej mają bezspornie pozytywny wpływ na stan zdrowia, ponieważ:

  • zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi,
  • zapobiegają schorzeniom serca,
  • poprawiają pracę mózgu,
  • usprawniają pracę układu pokarmowego (wspomagając jednocześnie odchudzanie),
  • dostarczają dzienne zapotrzebowanie na błonnik,
  • są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe.

Czyż nie jest to cudowne antidotum na wiele problemów współczesnego człowieka? To nie wszystko! Nasiona Chia można przygotować na setki różnych sposobów nawet bez najmniejszych zdolności kulinarnych.

Czekoladowy pudding Chia i mlekiem kokosowym

Deser jest bezglutenowy, nie zawiera też białego cukru i tłuszczu. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, ponieważ nie wymaga pieczenia i gotowania. Stanowi idealne uzupełnienie codziennej diety, ponieważ jedna porcja zawiera aż 10 gramów błonnika. Daje długie uczucie sytości po posiłkach i zmniejsza wydzielanie insuliny. Zawiera także dużą dawkę ważnych dla organizmu kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Składniki na dwie porcje deseru:

  • 3 łyżki stołowe nasion Chia,
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego,
  • 1 łyżka miodu lub ksylitolu,
  • 2 łyżki gorzkiego kakao,
  • 0,5 laski wanilii,
  • 1 łyżka stołowa wiórków kokosowych.

Wykonanie:

Wlej mleko do słoiczka, dodaj do niego pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Zostaw w lodówce na minimum 3 godziny — nasiona w tym czasie napęcznieją. Deser powinien mieć konsystencję budyniu. Przed zjedzeniem całość posyp wiórkami kokosowymi. Czy może być coś prostszego? To pyszny deser, na który możesz sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia.

Zielone smoothie z Chia

Najpopularniejszą formą podawania Chia są puddingi, jednak warto wykorzystać je także przy przygotowywaniu zielonych smoothies. Wystarczy, że odstawimy nasz koktajl na 10-20 minut, aby nasiona delikatnie napęczniały i nadały mu kremowej konsystencji. Jest to prawdziwa bomba witaminowa, którą można przygotować w kilka minut.

Składniki na dwie porcje:

  • 2 szklanki świeżo wyciskanego soku z jabłek lub pomarańczy (jeśli nie masz wyciskarki, to możesz kupić sok jednodniowy),
  • 1 łyżka stołowa nasion Chia,
  • kilka garści szpinaku (zależnie od preferencji),
  • 1 łyżeczka spiruliny w proszku,
  • 1 banan.

Wyciśnięty sok przelej do blendera. Dodaj do niego szpinak, spirulinę, banana i Chia. Wszystko zmiksuj i przelej do szklanki. Odstaw smoothie na kilkanaście minut. Smacznego!

Batony energetyczne z Chia

To zdrowa alternatywa dla sklepowych batonów. Są bogate w wartościowe węglowodany i błonnik. Dają energetycznego kopa na wiele godzin, więc jest to doskonała opcja na śniadanie. Można je także bez problemu zapakować dziecku do szkoły, ponieważ uwielbiają je nawet najmłodsi. W przepisie dozwolone są wszelkie modyfikacje — dodaj swoje ulubione ziarna, orzechy lub suszone owoce.

Składniki na kilka batonów (zależnie od wielkości, jaką wybierzemy)

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
  • 3 łyżki stołowe płatków jaglanych,
  • 5 łyżek stołowych nasion Chia,
  • 5 łyżek stołowych rodzynków suszonych,
  • 3 łyżki stołowe jagód goji,
  • pół szklanki mąki kokosowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • szklanka wody lub mleka roślinnego,
  • szczypta soli himalajskiej.

Wszystkie suche składniki umieść w misce i wymieszaj. Olej kokosowy połącz z wodą lub mlekiem roślinnym, zmiksuj i przelej do miski z suchymi składnikami. Wszystko miksuj na najmniejszych obrotach. Odstaw na kilka minut (ciasto powinno się kleić, jeśli składniki się nie zlepiają, to dodawaj stopniowo więcej płynu). Powstałą masę wyłóż w na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Wszystko dociśnij do dna, aby powstała zwarta całość. Możesz nożem naciąć kształty przyszłych batonów, żeby ułatwić sobie późniejszy podział. Nagrzej piekarnik do 170 °C i włącz termoobieg. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut. Ostudzoną masę podziel na wcześniej wykrojone batoniki.

Łukasz

Co mówią o nas klienci?

Opineo.pl

Opinie o nas

Nick: ewa.stasinska@op.pl, dodano: 15 listopada 2017 | 20:39
sklep internetowy: Olini.pl
Polecam zakupy w tym sklepie
Przeczytaj opinię
Nick: Polo, dodano: 13 listopada 2017 | 22:03
sklep internetowy: Olini.pl
Bardzo prawidłowo.
Przeczytaj opinię