Jeszcze kilkadziesiąt lat temu konopie rosły w niemal każdej polskiej wsi, a olej konopny był dostępny w każdym domu. Aktualnie olej z konopi wraca do łask. Nic dziwnego – to produkt, który ma zbawienny wpływ na zdrowie. Warto mieć go w swojej kuchni.
Spis treści:
Dlaczego warto stosować olej konopny w kuchni?
Olej konopny to wszechstronny specyfik, który zawdzięcza swoje wyjątkowe właściwości proporcjom kwasu omega-3 do kwasu omega-6. Te stanowią aż 75-80% jego składu. Oprócz tego znajduje się w nim również kwas omega-9, o którym mówi się, że obniża poziom cholesterolu w organizmie.
Według badań, dzięki tak dużej zawartości NNKT olej może naturalnie wspomaga odporność.
Ten zdrowy tłuszcz stanowi również łatwo przyswajalne źródło witamin, minerałów i aminokwasów. Dzięki niemu można uzupełnić niedobory i wspierać funkcjonowanie całego organizmu. Analizy pokazują też, że po olej konopny warto sięgać w stanach wyczerpania (np. po chorobie) oraz przy ryzyku wystąpienia schorzeń układu sercowo-naczyniowego i osteoporozy.
ZOBACZ TAKŻE: OLEJ KONOPNY WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE
Jak używać oleju z konopi w kuchni?
Przede wszystkim – na zimno!
Ze względu na niską temperaturę dymienia oleju konopnego nie można stosować do pieczenia, smażenia czy gotowania. W trakcie obróbki cieplnej olej wytwarza szkodliwe związki chemiczne i traci cenne właściwości. Ma inną strukturę niż popularny olej rzepakowy albo słonecznikowy.
Najlepiej przechowywać go w lodówce (do 10°C), z dala od światła.
Olej konopny - zastosowanie w kuchni
Olej konopny ma przyjemny, lekko orzechowy smak, dzięki czemu doskonale nadaje się jako dodatek do wielu potraw.
Jeśli cenisz również estetykę przygotowywanych posiłków, do gustu przypadnie Ci wyjątkowy, zielonkawy kolor produktu. A do czego konkretnie można zastosować olej konopny w kuchni? Możliwości jest mnóstwo:
- Na pieczywo. Polej chleb niewielką ilością oleju, a uzyskasz zdrowy zastępnik masła. Smarując nim pieczywo, unikniesz spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w tłuszczach zwierzęcych.
- Olej znakomicie komponuje się ze świeżymi warzywami. Dodaj go do chrupiącej sałatki dla wzbogacenia smaku. Możesz doprawić sokiem z cytryny, musztardą albo ulubionymi przyprawami. Zastąpisz w ten sposób ciężkie, kaloryczne sosy lekkim dressingiem o niebanalnym smaku.
- Olej konopny możesz wykorzystać do przygotowania pysznego pesto. Wrzuć do blendera świeżą bazylię lub pietruszkę, orzechy, odrobinę sera i dodaj olej konopny. Całość zmiel na jednobarwną masę, a uzyskasz smakowitą pastę. Sprawdzi się również jako składnik wielu past kanapkowych, podkreślając smak zastosowanych do ich przygotowania warzyw.
- Dodaj go także do zup lub sosów dla wzbogacenia smaku i w celu uwolnienia dodatkowych porcji witamin z warzyw. Pamiętaj jednak, by nie korzystać z oleju konopnego zbyt wcześnie – nie powinien gotować się razem z potrawą, bo wtedy traci cenne właściwości.
- Podczas przygotowywania ulubionego smoothie, dodaj go do innych składników. W ten sposób zadbasz o uwolnienie dodatkowych witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach.
Olej konopny to nasz rodzimy skarb, którym warto zastępować np. włoską oliwę. Sprawdzi się np. do hummusu. Nasz tip:
Nie bój się eksperymentować! W połączeniu z lekko orzechowym smakiem wiele potraw może zyskać zupełnie inny wymiar. Dodatek oleju konopnego z pewnością nie zdominuje aromatu całej potrawy.
ZOBACZ TAKŻE: OLEJ KONOPNY NA TWARZ, SKÓRĘ I WŁOSY
Olej konopny w diecie wegańskiej
Jako produkt pochodzenia roślinnego, olej konopny to dobry wybór dla wegan. Osoby stroniące od mięsa i nabiału powinny sięgnąć po niego, tym bardziej że zawiera on duże ilości białka, które jest łatwiej przyswajalne niż to zawarte w produktach sojowych – popularnych wśród wegan.