Przepis na olej smakowy z dodatkiem ziół i przypraw
Wyświetl ten post na Instagramie
Jak zrobić olej smakowy? Tak, by zachwycał ciebie, twoją rodzinę i gości! To proste użyj świeżego, tłoczonego na zimno oleju, dodaj do niego swoje ulubione zioła (tymianek, oregano, miętę, czosnek niedźwiedzi), warzywa (ostre papryczki), czosnek, przyprawy (pieprz, czosnek w płatkach)
Maia wykorzystała dwa oleje roślinne do przygotowania ulubionych olejów smakowych:
Jak zrobić olej z ziołami lub przyprawami?
- Wybierz swoje ulubione oleje roślinne, a nawet oliwę z oliwek!
- Świeże zioła, warzywa i przyprawy muszą być pokryte olejem po czubek głowy.
- Gotowy olej wrzuć do lodówki na kilka godzin, niech wchłonie aromat ziół i przypraw
- Olej smakowy zużyj taki, zrobiony na świeżo, olej smakowy w trzy dni. Jak? Maczaj z nim chleb, bagietkę, polej nim sałatkę, zrób dressing, dodaj ocet balsamiczny i mocz świeże warzywa i chrup ze smakiem.
Maia olej z ostropestu połączyła z tymiankiem cytrynowym, czosnkiem i pieprzem, a olej konopny ze świeżo pokrojoną, ostrą papryczką i solą.