Przepis na dressing vinaigrette
Wyświetl ten post na Instagramie
Bazą naszego sosu vinaigrette jest zimnotłoczony olej z wiesiołka, który cechuje się dużą zawartością kwasów omega 6 oraz kwasu gamma-linolenowego (GLA).
- Olej z wiesiołka dwuletniego - dwie łyżki
- Ocet z jabłek rubin - 1 łyżka
- Musztarda - 1 łyżeczka
- Przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- Miód faceliowy - 1 łyżeczka (możesz także wypróbować syrop z malin)
- Sól i pieprz według uznania
- Zakręć się słoik i potrząsaj aż do wymieszania wszystkich składników.
Sos vinaigrette możesz wykorzystać do polania bardzo prostej sałatki składającej się tylko z kilku składników np. Sałata rzymska, ogórek i seler naciowy. Dodaj nieco nasion, nie tylko dla smaku, ale także dla zdrowia - wypróbuj Chrupiącą mieszankę albo po prostu nasiona słonecznika.
Na zdrowie!