0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Kombucha malinowo-hibiskusowa z probiotykami Olini

  • Z żywymi kulturami bakterii Lactobacillus acidophilus
  • Delikatnie musująca
  • Niefiltrowana, niepasteryzowana, aktywna
  • Z wydłużonej, dwumiesięcznej fermentacji
Cena: 39,90 zł 39.90



























Po użyciu butelkę wrzuć do kontenera na szkło. Nie trzeba jej myć ani usuwać z niej etykiety. Zakrętkę należy wrzucić do kosza na plastik.
ilość - + szt.
Czas realizacji: 1 - 2 dni robocze
Darmowa dostawa: od 199 zł Zobacz koszty dostawy
Octowa kombucha malinowo-hibiskusowa to napój żywy, który lekko gazuje. Jej bąbelki strzelają w nos, ale nie uderzą Ci do głowy. Głębię smaku i zapachu zawdzięcza wydłużonej, dwumiesięcznej fermentacji. Zawiera probiotyki Lactobacillus acidophilus. Może stać się kolejnym po kefirze czy kimchi sfermentowanym pokarmem w Twojej diecie. Dobra na start przygody z piciem kombuchy.

19,4 kcal/100 ml

niska wartość energetyczna

wegańska

Kombucha malina i hibiskus – właściwości

Szukasz alternatywy dla kawy, alkoholu i gazowanych napojów z cukrem? Wolisz naturalne produkty o prostym składzie? Pragniesz nowych smakowych doznań? Octowa kombucha malinowo-hibiskusowa od Olini jest dla Ciebie!

Nasza octowa kombucha różni się smakiem i właściwościami od znanych Ci napojów herbacianych. To efekt dłuższej niż tradycyjna, dwumiesięcznej fermentacji. Dzięki niej ma wyższą zawartość kwasów organicznych, jak np. kwas octowy – 3,0×10³ jtk/ml. Jest też bardziej złożona, wyrazistsza i kwaśniejsza (octowa).

To napój żywy, aktywny, więc przyjemnie musuje. Z nią ugasisz pragnienie bez obaw o kalorie. Co rano orzeźwi Cię lepiej niż kawa! Sprawdzi się też na imprezie, ale jej bąbelki nie uderzą Ci do głowy!

Nasza kombucha malina-hibiskus jest niepasteryzowana i niefiltrowana. Dodaliśmy do niej probiotyki Lactobacillus acidophilus 3,6×10² jtk/ml. Może stać się kolejnym po kefirze, kiszonej kapuście czy kimchi fermentowanym produktem w Twojej diecie.

Jak powstaje nasza malinowo-hibiskusowa kombucha?

Nasza kombucha malinowo-hibiskusowa swój charakter zawdzięcza procesowi produkcji. Jak on przebiega?

  1. Napar

    Powstaje z liści herbaty zielonej i oolong. Ta druga odmiana jest mniej popularna – stanowi tylko 2% światowej produkcji. Łączy w sobie cechy czarnej i zielonej herbaty.

  2. SCOBY

    Do bazy dodaje się nierafinowany cukier trzcinowy i kolonię bakterii i drożdży (to tzw. SCOBY, potocznie zwany grzybkiem). Napędzają one proces fermentacji.

  3. Właściwa fermentacja

    Przebiega w kontrolowanych warunkach, w temperaturze ok. 20°C i w zbiornikach z dostępem do tlenu. Trwa około dwóch miesięcy, czyli trzy razy dłużej niż tradycyjnie. Kończy się, gdy napój uzyska odpowiedni smak i pH – 4,35.

  4. Leżakowanie

    Po fermentacji gotowy napój przelewa się do pojemników, tzw. tanków, w których się chłodzi i leżakuje. Tu jego smak nabiera głębi.

  5. Przechowywanie

    Kombuchę przelewa się do butelek i przechowuje w temperaturze 2-5°C. Dzięki temu zachowuje swoje walory smakowe i zapachowe.

Warto wiedzieć

Wyprodukowano w: Polska

Dla kogo: Polecamy głównie dorosłym, seniorom. Nastolatki powinny ją pić za zgodą opiekunów, bo może zawierać niewielką ilość alkoholu. Dla osób, które lubią rano sączyć wodę z octem jabłkowym; dla szukających naturalnych alternatyw dla kawy, napojów alkoholowych lub 0% czy gazowanych napojów z cukrem; dla aktywnych; dla szukających fermentowanych produktów spożywczych.

Smak: Owocowo-kwiatowy, słodko-kwaśny; malina daje przyjemny finisz.

Zapach: Delikatny, charakterystyczny dla octu.

Kolor: Różowy.

Konsystencja: Płynna; napój jest lekko gazowany.

Osad: Osad na dnie lub zawiesina na wierzchu kombuchy to zjawiska naturalne. Są cechami żywego, niefiltrowanego, w 100% naturalnego produktu wysokiej jakości.

Jak używać: Solo oraz w napojach i daniach.

Zalecana dzienna porcja spożycia: Jeśli zaczynasz przygodę z piciem kombuchy, na początek spożywaj 50 ml napoju dziennie. Po kilku dniach zwiększ jego ilość do około 200 ml. W tym czasie pij dużo wody.

Z czym łączyć: Soki, syropy, owoce liofilizowane Olini.

Data minimalnej trwałości: 6 miesięcy.

Przechowywanie: Przechowywać w lodówce w temperaturze 2-5°C. Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godzin. Jeśli po upływie tego czasu smak, zapach i wygląd produktu się nie zmieniły, można go nadal pić.

Przeciwwskazania: Nie poleca się jej stosowania przez kobiety w ciąży i matki karmiące. Uważać powinny osoby ze stwierdzonymi chorobami wątroby i zmagające się z grzybicą przewodu pokarmowego czy cierpiące na reumatyzm, miażdżycę, reumatoidalne zapalenie stawów, kamicę szczawianową, biegunki lub zespół jelita drażliwego.

Składniki

Woda filtrowana, cukier trzcinowy, herbata zielona Yunnan, herbata Oolong, kwiat hibiskusa, pulpa malinowa, kultura mikroorganizmów kombucza, żywe kultury bakterii Lactobacillus acidophilus.

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna82 kJ / 19,4 kcal
tłuszcz0,0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,00 g
węglowodany3,7 g
– w tym cukry3,2 g
białko0,1 g
sól0,22 g
  
Może zawierać alkohol pochodzący z naturalnej fermentacji <0,5 %

Kombucha malinowo-hibiskusowa – zastosowanie

Nasza kombucha malina-hibiskus sprawdzi się:

  • na śniadanie – zacznij z nią dobry dzień: wypij ją na czczo lub po posiłku albo dodaj do smoothie zamiast wody
  • podczas obiadu – możesz pić ją do posiłku lub dodawać do potraw – pasuje do dań kuchni azjatyckiej
  • po treningu – sprawdzi się jako naturalny izotonik
  • w pracy, podczas nauki – popijaj ją, gdy czeka Cię wzmożony wysiłek umysłowy
  • na wycieczce – ugasi pragnienie podczas pikniku, spaceru czy wspinaczki lepiej niż napój gazowany
  • na imprezie – pij ją solo albo przyrządź z niej moktajl i baw się dobrze

Jak zacząć?

Na początek wystarczy 50 ml kombuchy dziennie. Po kilku dniach można zwiększyć jej ilość do około 200 ml. Warto pić dużo wody.

Jak pić?

Kombucha smakuje najlepiej, gdy jest schłodzona.

Najczęściej zadawane pytania

Jakie mogą być uboczne efekty picia kombuchy?

Uboczne efekty picia kombuchy mogą pojawić się, gdy spożyjemy jej nadmierne ilości. Mogą się pojawić: nudności, bóle głowy, wymioty, uszkodzenia wątroby i reakcje alergiczne. Należy jednak podkreślić, że regularne picie kombuchy – w zalecanych porcjach i przez osoby bez przeciwwskazań – nie powinno wywoływać skutków ubocznych. Jeżeli to Twój pierwszy kontakt z kombuchą, pij jej niewielkie ilości i obserwuj organizm, by sprawdzić, czy dobrze tolerujesz napój.

Czy kombucha zawiera alkohol?

Kombucha może zawierać bardzo niewielką ilość alkoholu (do 0,5%), co jest naturalnym efektem fermentacji.

Co daje dłuższa fermentacja kombuchy?

Dzięki dłuższej, dwumiesięcznej fermentacji, octowa kombucha zyskuje wyższą zawartość kwasów organicznych, jak np. kwas octowy. Ma też bardziej złożony i wyrazistszy niż tradycyjna, kwaśny, octowy smak.

Co się stanie, jeśli będę pić kombuchę po upływie 48 godzin?

Standardowo zaleca się wypicie kombuchy w ciągu 2 dni. Jest to żywy, aktywny napój. Procesy fermentacyjne, które w nim zachodzą, nie kończą się po 48 godzinach. Jeśli po upływie tego czasu smak, zapach i wygląd produktu się nie zmieniły, nadal można go pić.

Czy picie kombuchy może szkodzić zębom?

Według badań, częste picie octu owocowego może wpływać negatywnie na szkliwo zębów. Podobnie może być z octową kombuchą. Co więc robić, jeśli chcemy wprowadzić ją do naszej diety? Można pić ją po rozcieńczeniu wodą lub innym płynem przez słomkę, a następnie wypłukać jamę ustną.

Co oznacza, że kombucha zawiera 3,6×10² jtk/ml probiotyków?

Oznacza to, że w jednym mililitrze kombuchy znajduje się 360 jednostek tworzących kolonie bakterii kwasu mlekowego. Jtk (jednostki tworzące kolonie) to inaczej CFU (Colony Forming Units).
Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 199 zł

Opinie o produkcie

Idealne uzupełnienie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium