Kombucha malinowo-hibiskusowa z probiotykami Olini
- Z żywymi kulturami bakterii Lactobacillus acidophilus
- Delikatnie musująca
- Niefiltrowana, niepasteryzowana, aktywna
- Z wydłużonej, dwumiesięcznej fermentacji
19,4 kcal/100 ml
niska wartość energetyczna
wegańska
Kombucha malina i hibiskus – właściwości
Szukasz alternatywy dla kawy, alkoholu i gazowanych napojów z cukrem? Wolisz naturalne produkty o prostym składzie? Pragniesz nowych smakowych doznań? Octowa kombucha malinowo-hibiskusowa od Olini jest dla Ciebie!
Nasza octowa kombucha różni się smakiem i właściwościami od znanych Ci napojów herbacianych. To efekt dłuższej niż tradycyjna, dwumiesięcznej fermentacji. Dzięki niej ma wyższą zawartość kwasów organicznych, jak np. kwas octowy – 3,0×10³ jtk/ml. Jest też bardziej złożona, wyrazistsza i kwaśniejsza (octowa).
To napój żywy, aktywny, więc przyjemnie musuje. Z nią ugasisz pragnienie bez obaw o kalorie. Co rano orzeźwi Cię lepiej niż kawa! Sprawdzi się też na imprezie, ale jej bąbelki nie uderzą Ci do głowy!
Nasza kombucha malina-hibiskus jest niepasteryzowana i niefiltrowana. Dodaliśmy do niej probiotyki Lactobacillus acidophilus 3,6×10² jtk/ml. Może stać się kolejnym po kefirze, kiszonej kapuście czy kimchi fermentowanym produktem w Twojej diecie.
Jak powstaje nasza malinowo-hibiskusowa kombucha?
Nasza kombucha malinowo-hibiskusowa swój charakter zawdzięcza procesowi produkcji. Jak on przebiega?
Napar
Powstaje z liści herbaty zielonej i oolong. Ta druga odmiana jest mniej popularna – stanowi tylko 2% światowej produkcji. Łączy w sobie cechy czarnej i zielonej herbaty.
SCOBY
Do bazy dodaje się nierafinowany cukier trzcinowy i kolonię bakterii i drożdży (to tzw. SCOBY, potocznie zwany grzybkiem). Napędzają one proces fermentacji.
Właściwa fermentacja
Przebiega w kontrolowanych warunkach, w temperaturze ok. 20°C i w zbiornikach z dostępem do tlenu. Trwa około dwóch miesięcy, czyli trzy razy dłużej niż tradycyjnie. Kończy się, gdy napój uzyska odpowiedni smak i pH – 4,35.
Leżakowanie
Po fermentacji gotowy napój przelewa się do pojemników, tzw. tanków, w których się chłodzi i leżakuje. Tu jego smak nabiera głębi.
Przechowywanie
Kombuchę przelewa się do butelek i przechowuje w temperaturze 2-5°C. Dzięki temu zachowuje swoje walory smakowe i zapachowe.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecamy głównie dorosłym, seniorom. Nastolatki powinny ją pić za zgodą opiekunów, bo może zawierać niewielką ilość alkoholu. Dla osób, które lubią rano sączyć wodę z octem jabłkowym; dla szukających naturalnych alternatyw dla kawy, napojów alkoholowych lub 0% czy gazowanych napojów z cukrem; dla aktywnych; dla szukających fermentowanych produktów spożywczych.
Smak: Owocowo-kwiatowy, słodko-kwaśny; malina daje przyjemny finisz.
Zapach: Delikatny, charakterystyczny dla octu.
Kolor: Różowy.
Konsystencja: Płynna; napój jest lekko gazowany.
Osad: Osad na dnie lub zawiesina na wierzchu kombuchy to zjawiska naturalne. Są cechami żywego, niefiltrowanego, w 100% naturalnego produktu wysokiej jakości.
Jak używać: Solo oraz w napojach i daniach.
Zalecana dzienna porcja spożycia: Jeśli zaczynasz przygodę z piciem kombuchy, na początek spożywaj 50 ml napoju dziennie. Po kilku dniach zwiększ jego ilość do około 200 ml. W tym czasie pij dużo wody.
Z czym łączyć: Soki, syropy, owoce liofilizowane Olini.
Data minimalnej trwałości: 6 miesięcy.
Przechowywanie: Przechowywać w lodówce w temperaturze 2-5°C. Po otwarciu spożyć w ciągu 48 godzin. Jeśli po upływie tego czasu smak, zapach i wygląd produktu się nie zmieniły, można go nadal pić.
Przeciwwskazania: Nie poleca się jej stosowania przez kobiety w ciąży i matki karmiące. Uważać powinny osoby ze stwierdzonymi chorobami wątroby i zmagające się z grzybicą przewodu pokarmowego czy cierpiące na reumatyzm, miażdżycę, reumatoidalne zapalenie stawów, kamicę szczawianową, biegunki lub zespół jelita drażliwego.
Składniki
Woda filtrowana, cukier trzcinowy, herbata zielona Yunnan, herbata Oolong, kwiat hibiskusa, pulpa malinowa, kultura mikroorganizmów kombucza, żywe kultury bakterii Lactobacillus acidophilus.
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 82 kJ / 19,4 kcal |
tłuszcz | 0,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,00 g |
węglowodany | 3,7 g |
– w tym cukry | 3,2 g |
białko | 0,1 g |
sól | 0,22 g |
Może zawierać alkohol pochodzący z naturalnej fermentacji | <0,5 % |
Kombucha malinowo-hibiskusowa – zastosowanie
Nasza kombucha malina-hibiskus sprawdzi się:
- na śniadanie – zacznij z nią dobry dzień: wypij ją na czczo lub po posiłku albo dodaj do smoothie zamiast wody
- podczas obiadu – możesz pić ją do posiłku lub dodawać do potraw – pasuje do dań kuchni azjatyckiej
- po treningu – sprawdzi się jako naturalny izotonik
- w pracy, podczas nauki – popijaj ją, gdy czeka Cię wzmożony wysiłek umysłowy
- na wycieczce – ugasi pragnienie podczas pikniku, spaceru czy wspinaczki lepiej niż napój gazowany
- na imprezie – pij ją solo albo przyrządź z niej moktajl i baw się dobrze
Jak zacząć?
Na początek wystarczy 50 ml kombuchy dziennie. Po kilku dniach można zwiększyć jej ilość do około 200 ml. Warto pić dużo wody.
Jak pić?
Kombucha smakuje najlepiej, gdy jest schłodzona.