Ocet wiśniowy Olini
- Niepasteryzowany i niefiltrowany
- Bez barwników, konserwantów i alergenów
- Przyjemny w smaku
żywy, aktywny biologicznie
produkt wegański
Ocet z wiśni
Chcesz pić ocet codziennie, ale nie lubisz octowego smaku i zapachu? Ocet wiśniowy, jak wszystkie nasze octy owocowe, to idealny wybór. Jest aromatyczny i delikatny dla podniebienia. Ma też apetyczny, winny kolor.
Naturę czuć w każdym jego łyku. Powstał z ręcznie zbieranych, dojrzałych wiśni, wolnych od GMO i alergenów. Rosły one w starym sadzie w gospodarstwie na Lubelszczyźnie – regionie znanym z czystej i nieskażonej przyrody.
Nasz ocet z wiśni dostarczy Ci tego, co najlepsze, z owoców – dobrego źródła witamin i składników mineralnych. Robiony jest według tradycyjnej metody – naturalnej, dwuetapowej fermentacji, w odpowiedniej temperaturze i z troską o żywe bakterie. Dojrzewa w drewnie powoli, przez dwa lata, nim będzie gotowy i trafi do Ciebie. Z upływem czasu może pojawić się matka octowa na jego wierzchu i osad na dnie.
Nasz ocet wiśniowy, jak wszystkie nasze octy owocowe, jest wytwarzany z dbałością o środowisko naturalne. Odpady powstałe w jego produkcji są biodegradalne i podlegają biologicznemu rozkładowi.
Jakie właściwości ma ocet wiśniowy?
Octy owocowe zawierają dobre dla zdrowia polifenole, przeciwutleniacze i kwasy organiczne. Przejmują też składniki odżywcze z owoców, z których się je robi, co potwierdzają badania.
Octy owocowe zawierają kwas octowy, który może:
- obniżać poziom cukru we krwi
- redukować poziom cholesterolu
- zmniejszać apetyt
Wiśnie, z których powstał nasz ocet owocowy, to źródło witaminy C, potasu i błonnika oraz bioaktywnych związków roślinnych. Ich spożywanie może:
- zmniejszyć stan zapalny w organizmie
- poprawić jakość snu
- wpłynąć na prawidłową kondycję serca
- przyspieszać regenerację po intensywnym wysiłku
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecamy każdemu, kto chce się zdrowo odżywiać.
Smak: Wiśniowy, według niektórych smakuje jak wino.
Zapach: Bardzo charakterystyczny dla octu wiśniowego.
Kolor: Odcienie czerwieni, przypomina kompot wiśniowy.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty przygotowania octu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Ocet jabłkowy (owocowy) Olini to naturalny konserwant żywności, w 100% naturalny produkt, powstały po dwuetapowej i aż 2-letniej fermentacji owoców.
Przechowywanie: Ocet należy trzymać w chłodnym i suchym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Matka octowa i osad: Wraz z upływem czasu na wierzchu produktu może pojawić się matka octowa a na jego dnie - osad. Są to zjawiska naturalne i nie świadczą o jego zepsuciu, a o tym, że jest w 100% naturalny i wysokiej jakości. Matka nadaje się do spożycia i na zaczyn do wyprodukowania własnego octu.
Skład
100% ocet wiśniowy
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 84 kJ / 20 kcal |
tłuszcz | 0 g |
węglowodany | 0,3 g |
- w tym cukry | 0 g |
białko | 0,1 g |
sól | 0 g |
Jak smakuje ocet wiśniowy?
Dzięki tradycyjnej i powolnej fermentacji nasz ocet wiśniowy przeszedł smakiem słodko-kwaśnych, dojrzałych wiśni. Przypomina delikatne wino.
Jak stosować ocet wiśniowy?
Ocet z wiśni można spożywać nie tylko z wodą! Jest kilka sposobów, aby się nim delektować:
- z sokiem – rozcieńcz 1-2 łyżki octu w 250 ml płynu
- w sałatce – do domowej roboty sosu winegret wystarczą jego 1-2 łyżki (15-30 ml)
- w daniach głównych – możesz marynować w nim mięso (w tym ryby) lub tofu
- w switchelu – zmieszaj go z sokiem imbirowym, wodą i syropem klonowym
- w chipsach typu salt & vinegar
Jak przechowywać ocet wiśniowy?
Jeśli chcesz, aby ocet z wiśni długo cieszył Cię smakiem i właściwościami, dobrze go zamknij. Trzymaj go z dala od źródeł światła, w chłodnym miejscu. Może to być też lodówka.
Jaki jest termin przydatności do spożycia?
Kwas octowy to naturalny konserwant, dzięki któremu naturalny, czysty ocet wiśniowy może służyć Ci nawet 12 miesięcy.
Dlaczego warto sięgnąć po Ocet wiśniowy Olini?
Najlepsze owoce
Ocet wiśniowy Olini powstaje z dojrzałych, słodko-kwaśnych i starannie wyselekcjonowanych owoców. Pochodzą one ze starego sadu owocowego z gospodarstwa na Lubelszczyźnie. Wiemy, że tylko z najlepszej jakości wiśni otrzymamy ocet owocowy, który będzie cieszył smakiem i dostarczał cennych składników.
Odpowiedni proces produkcji
Ocet z wiśni Olini powstaje dzięki metodzie powolnej fermentacji. Do jego produkcji nie używa się barwników, aromatów czy konserwantów. Jest to produkt niefiltrowany i niepasteryzowany - prosto z fermentacji trafia do butelki. Przez brak filtracji jest naturalnie mętny i zachowuje swoje wartości odżywcze, kolor oraz walory smakowe. Wraz z upływem czasu na wierzchu produktu może pojawić się matka octowa a na jego dnie - osad.
Bezwzględna świeżość
Ocet wiśniowy, jak wszystkie nasze octy owocowe, przygotowujemy małymi partiami. Nie znajdziesz go w dużych sklepach, aptekach ani zielarniach. Dzięki temu mamy pewność, że do Ciebie trafi dojrzały, świeży i aktywny biologicznie produkt.
Mała skala
Nasze octy owocowe przygotowujemy w małych partiach. W pełni kontrolujemy ich jakość, warunki przechowywania i czas transportu.
Bezpieczny transport
Nasze octy owocowe przelewamy do ciemnych butelek z grubego szkła (w trosce o wrażliwe bakterie probiotyczne). Na czas transportu pakujemy je w styropianowe termosy, aby trafiły do Ciebie bezpiecznie. Dzięki temu zapewniamy im także ochronę przed światłem słonecznym i zmianami temperatur.