JUŻ JEST 📣 Chorobowy niezbędnik - zestaw na odporność! 💪🏼
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 199,00 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy

Ocet truskawkowy Olini

3.8 (5 opinii)
  • Niepasteryzowany i niefiltrowany
  • Bez barwników, konserwantów i alergenów
  • Smakuje jak domowy kompot od babci
Cena: 39,90 zł 39.90
Cena w abonamencie: 35,90 zł



























Przy średnim zużyciu (ok. 1 łyżki dziennie) butelka 500 ml wystarcza na 1 miesiąc.
ilość - + szt.
Czas realizacji: 1 - 2 dni robocze
Darmowa dostawa: od 199 zł Zobacz koszty dostawy
Nasz żywy ocet z truskawek smakuje jak kompot od babci z owoców z jej ogródka. Delikatny, aromatyczny i w pełni naturalny. Sprawdzi się w kuchni smakoszy dbających o zdrowie.

żywy, aktywny biologicznie

produkt wegański

Ocet z truskawek

Dobry na start przygody z piciem octów. Boisz się smaku i zapachu octu? Ten żywy ocet z truskawek jest dla Ciebie idealny – delikatny dla podniebienia i pachnący truskawkami.

Naturę czuć w każdym jego łyku. Nasz domowy ocet truskawkowy powstał ze zbieranych ręcznie dojrzałych owoców, wolnych od GMO, które rosły w starym sadzie w gospodarstwie na Lubelszczyźnie. Region ten jest znany z czystej i nieskażonej przyrody.

Dostarczy Ci tego, co najlepsze, z owoców. Nasz ocet z truskawki robiony jest według tradycyjnej metody – naturalnej, dwuetapowej fermentacji, w odpowiedniej temperaturze i z troską o żywe bakterie. Jest niefiltrowany i niepasteryzowany. Dojrzewa w drewnie powoli, przez dwa lata, nim będzie gotowy i trafi do Ciebie. Z upływem czasu może pojawić się matka octowa na jego wierzchu i osad na dnie.

Jest wytwarzany w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, jak wszystkie nasze octy owocowe. Odpady, powstałe w jego produkcji, są biodegradalne i podlegają biologicznemu rozkładowi.

Jakie właściwości ma ocet truskawkowy?

Octy owocowe zawierają dobre dla zdrowia polifenole, przeciwutleniacze i kwasy organiczne. W tym kwas octowy, który może:

  • obniżać poziom cukru we krwi
  • redukować poziom cholesterolu
  • zmniejszać apetyt

Przejmują też składniki odżywcze z owoców, z których się je robi, co potwierdzają badania.

Dojrzałe truskawki, z których powstał nasz ocet truskawkowy, to aromatyczne owoce pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Badania sugerują, że jedzenie ich może pomóc:

  • zmniejszyć czynniki powodujące choroby serca
  • obniżyć markery stanu zapalnego
  • podnieść poziom błonnika
  • przyspieszać regenerację po intensywnym wysiłku

Warto wiedzieć

Wyprodukowano w: Polska

Dla kogo: Polecamy osobom, które lubią zdrowe i jakościowe produkty, produkowane wg tradycyjnych metod, bez konserwantów i substancji wzmacniających smak i aromat.

Smak: Lekko truskawkowy, przypomina domowy kompot.

Zapach: Pachnie fermentowaną truskawką.

Kolor: Bardzo jasny, lekko różowy.

Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty przygotowania octu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Ocet jabłkowy (owocowy) Olini to naturalny konserwant żywności, w 100% naturalny produkt, powstały po dwuetapowej i aż 2-letniej fermentacji owoców.

Przechowywanie: Dobrze zakręcony ocet owocowy należy trzymać w chłodnym i suchym miejscu, z dala od światła słonecznego.

Matka octowa i osad: Wraz z upływem czasu na wierzchu produktu może pojawić się matka octowa a na jego dnie - osad. Są to zjawiska naturalne i nie świadczą o jego zepsuciu, a o tym, że jest w 100% naturalny i wysokiej jakości. Matka nadaje się do spożycia i na zaczyn do wyprodukowania własnego octu.

Skład

100% ocet truskawkowy

Wartości odżywcze

Wartości odżywczew 100g
Wartość energetyczna 134 kJ / 32 kcal
tłuszcz 0 g
węglowodany 8 g
- w tym cukry 4,9 g
białko 0,7 g
sól <0,01 g

Jak smakuje i pachnie ocet truskawkowy?

Nasz ocet z truskawek jest bardzo łagodny w smaku. Jego aromat przywodzi na myśl kompot truskawkowy domowej roboty.

Jak stosować ocet truskawkowy?

Ocet z truskawek można spożywać nie tylko z wodą! Jest kilka sposobów, aby się nim delektować:

  • z sokiem – wystarczy rozcieńczyć 1-2 łyżki octu w 250 ml płynu
  • w sałatce – aby zrobić domowej roboty sos winegret, dodaj 1-2 łyżki octu (15-30 ml)
  • w daniach głównych – możesz marynować w nim mięso (w tym ryby) lub tofu
  • w switchelu – zmieszaj go z sokiem imbirowym, wodą i syropem klonowym
  • w chipsach typu salt & vinegar
    • Jak przechowywać ocet truskawkowy?

      Jeśli chcesz, aby ocet z truskawek długo cieszył Cię smakiem i właściwościami, trzymaj go w dobrze zakręconej butelce. Przechowuj go z dala od źródeł światła, w chłodnym miejscu. Możesz, ale nie musisz, chować go do lodówki.

      Jaki jest termin przydatności do spożycia?

      Kwas octowy, który zawiera ocet owocowy, to naturalny konserwant, dzięki któremu niepasteryzowany ocet truskawkowy może służyć Ci cały rok.

Dlaczego warto sięgnąć po Ocet truskawkowy Olini?

Najlepsze owoce

Do produkcji octu truskawkowego użyto dojrzałych, słodko-kwaśnych i starannie wyselekcjonowanych owoców. Pochodzą one ze starego sadu owocowego z gospodarstwa na Lubelszczyźnie. Wiemy, że tylko z najlepszej jakości składników otrzymamy ocet owocowy, który będzie cieszył smakiem i właściwościami.

Odpowiedni proces produkcji

Ocet z truskawek Olini powstaje dzięki metodzie powolnej fermentacji. Do jego produkcji nie używa się barwników, aromatów czy konserwantów. Jest to produkt niefiltrowany i niepasteryzowany - prosto z fermentacji trafia do butelki. Przez brak oczyszczania jest naturalnie mętny i zachowuje swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe. Wraz z upływem czasu na wierzchu produktu może pojawić się matka octowa a na jego dnie - osad.

Bezwzględna świeżość

Ocet truskawkowy, jak wszystkie nasze octy owocowe, jest przygotowywany małymi partiami. Nie znajdziesz go w dużych sklepach, aptekach ani zielarniach. Dzięki temu mamy pewność, że do Ciebie trafi dojrzały, świeży i aktywny biologicznie produkt.

Mała skala

Nasze octy owocowe są przygotowywane w małych partiach. W pełni kontrolujemy ich jakość, warunki przechowywania i czas transportu.

Bezpieczny transport

Nasze octy owocowe przelewamy do ciemnych butelek z grubego szkła (w trosce o wrażliwe bakterie probiotyczne). Na czas transportu butelki pakujemy je w styropianowe termosy, aby trafiły do Ciebie bezpiecznie. Dzięki temu zapewniamy im także ochronę przed światłem słonecznym i zmianami temperatur.

Najczęściej zadawane pytania

Czy picie octu szkodzi zębom?

Częste picie octu owocowego, według badań, może wpływać negatywnie na szkliwo zębów. Co więc robić, jeśli chcemy wprowadzić ocet do naszej diety? Stomatolodzy radzą, aby pić go po rozcieńczeniu przez słomkę, a następnie przepłukać jamę ustną wodą.

Jak pić ocet truskawkowy z wodą?

Wiele źródeł zaleca picie 1-2 łyżek octu na szklankę wody rano, przed śniadaniem, lub przed dużymi posiłkami.

Czy ocet truskawkowy można stosować na włosy?

Nie tylko! Ocet owocowy może być stosowany w różnych celach kosmetycznych. Pomaga utrzymać odpowiedni poziom pH skóry, zarówno twarzy, jak i głowy. Jako płukanka do włosów usuwa nadmiar sebum, nadbudowę mineralną i resztki kosmetyków stylizujących. Stosowany na twarz może poprawić kondycję cery, wygładzić ją i usunąć przebarwienia.

Czy ocet truskawkowy można podawać dzieciom?

Każdy ocet owocowy ma dobry wpływ na organizm, ten mały i całkiem duży. Ze względu na prozdrowotne właściwości, warto włączyć go do jadłospisu całej rodziny. Nasze octy owocowe są delikatne - ocet truskawkowy smakuje jak babciny kompot. Maluchom można podawać 1 łyżeczkę octu dziennie - rano na czczo lub 20 minut przed większym posiłkiem. Dodać ją należy do szklanki wody. Rekomendujemy podawanie octu dzieciom, które skończyły 5 lat.

Czy ocet truskawkowy można pić w ciąży?

O ile nam wiadomo, nie ma aktualnych doniesień o szkodliwości stosowania jakiegokolwiek rodzaju octu w czasie ciąży ani też jednomyślnego stanowiska w tym temacie. Wciąż brak jest szczegółowych badań. Natomiast specjaliści są zgodni, że kobiety w ciąży powinny zachować ostrożność podczas spożywania niektórych niepasteryzowanych produktów. Mogą one zawierać np. bakterie. Z drugiej strony, wszystkie rodzaje octu jabłkowego zawierają kwas octowy, który - co pokazują badania - ma działanie przeciwdrobnoustrojowe, a więc może zabijać bakterie. Naszym zdaniem kobiety w ciąży powinny używać niepasteryzowanego octu jabłkowego z matką owocową ostrożnie i po konsultacji z lekarzem. Bez obaw mogą korzystać z pasteryzowanego octu jabłkowego. Tylko, że on nie ma już takich właściwości zdrowotnych, co niepasteryzowany ocet. Jeśli już zdecydują się na włączenie octu jabłkowego do swojej diety, polecamy stosować go jako przyprawę, np. składnik sosu do sałatki czy marynaty.
Sposób dostawy
Kraj wysyłki:
Darmowa dostawa dla zamówień od 199 zł

Opinie o produkcie

Idealne uzupełnienie

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium