Ocet truskawkowy Olini
- Niepasteryzowany i niefiltrowany
- Bez barwników, konserwantów i alergenów
- Smakuje jak domowy kompot od babci
żywy, aktywny biologicznie
produkt wegański
Ocet z truskawek
Dobry na start przygody z piciem octów. Boisz się smaku i zapachu octu? Ten żywy ocet z truskawek jest dla Ciebie idealny – delikatny dla podniebienia i pachnący truskawkami.
Naturę czuć w każdym jego łyku. Nasz domowy ocet truskawkowy powstał ze zbieranych ręcznie dojrzałych owoców, wolnych od GMO, które rosły w starym sadzie w gospodarstwie na Lubelszczyźnie. Region ten jest znany z czystej i nieskażonej przyrody.
Dostarczy Ci tego, co najlepsze, z owoców. Nasz ocet z truskawki robiony jest według tradycyjnej metody – naturalnej, dwuetapowej fermentacji, w odpowiedniej temperaturze i z troską o żywe bakterie. Jest niefiltrowany i niepasteryzowany. Dojrzewa w drewnie powoli, przez dwa lata, nim będzie gotowy i trafi do Ciebie. Z upływem czasu może pojawić się matka octowa na jego wierzchu i osad na dnie.
Jest wytwarzany w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, jak wszystkie nasze octy owocowe. Odpady, powstałe w jego produkcji, są biodegradalne i podlegają biologicznemu rozkładowi.
Jakie właściwości ma ocet truskawkowy?
Octy owocowe zawierają dobre dla zdrowia polifenole, przeciwutleniacze i kwasy organiczne. W tym kwas octowy, który może:
- obniżać poziom cukru we krwi
- redukować poziom cholesterolu
- zmniejszać apetyt
Przejmują też składniki odżywcze z owoców, z których się je robi, co potwierdzają badania.
Dojrzałe truskawki, z których powstał nasz ocet truskawkowy, to aromatyczne owoce pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Badania sugerują, że jedzenie ich może pomóc:
- zmniejszyć czynniki powodujące choroby serca
- obniżyć markery stanu zapalnego
- podnieść poziom błonnika
- przyspieszać regenerację po intensywnym wysiłku
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecamy osobom, które lubią zdrowe i jakościowe produkty, produkowane wg tradycyjnych metod, bez konserwantów i substancji wzmacniających smak i aromat.
Smak: Lekko truskawkowy, przypomina domowy kompot.
Zapach: Pachnie fermentowaną truskawką.
Kolor: Bardzo jasny, lekko różowy.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty przygotowania octu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Ocet jabłkowy (owocowy) Olini to naturalny konserwant żywności, w 100% naturalny produkt, powstały po dwuetapowej i aż 2-letniej fermentacji owoców.
Przechowywanie: Dobrze zakręcony ocet owocowy należy trzymać w chłodnym i suchym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Matka octowa i osad: Wraz z upływem czasu na wierzchu produktu może pojawić się matka octowa a na jego dnie - osad. Są to zjawiska naturalne i nie świadczą o jego zepsuciu, a o tym, że jest w 100% naturalny i wysokiej jakości. Matka nadaje się do spożycia i na zaczyn do wyprodukowania własnego octu.
Skład
100% ocet truskawkowy
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 134 kJ / 32 kcal |
tłuszcz | 0 g |
węglowodany | 8 g |
- w tym cukry | 4,9 g |
białko | 0,7 g |
sól | <0,01 g |
Jak smakuje i pachnie ocet truskawkowy?
Nasz ocet z truskawek jest bardzo łagodny w smaku. Jego aromat przywodzi na myśl kompot truskawkowy domowej roboty.
Jak stosować ocet truskawkowy?
Ocet z truskawek można spożywać nie tylko z wodą! Jest kilka sposobów, aby się nim delektować:
- z sokiem – wystarczy rozcieńczyć 1-2 łyżki octu w 250 ml płynu
- w sałatce – aby zrobić domowej roboty sos winegret, dodaj 1-2 łyżki octu (15-30 ml)
- w daniach głównych – możesz marynować w nim mięso (w tym ryby) lub tofu
- w switchelu – zmieszaj go z sokiem imbirowym, wodą i syropem klonowym
- w chipsach typu salt & vinegar
Jak przechowywać ocet truskawkowy?
Jeśli chcesz, aby ocet z truskawek długo cieszył Cię smakiem i właściwościami, trzymaj go w dobrze zakręconej butelce. Przechowuj go z dala od źródeł światła, w chłodnym miejscu. Możesz, ale nie musisz, chować go do lodówki.
Jaki jest termin przydatności do spożycia?
Kwas octowy, który zawiera ocet owocowy, to naturalny konserwant, dzięki któremu niepasteryzowany ocet truskawkowy może służyć Ci cały rok.
Dlaczego warto sięgnąć po Ocet truskawkowy Olini?
Najlepsze owoce
Do produkcji octu truskawkowego użyto dojrzałych, słodko-kwaśnych i starannie wyselekcjonowanych owoców. Pochodzą one ze starego sadu owocowego z gospodarstwa na Lubelszczyźnie. Wiemy, że tylko z najlepszej jakości składników otrzymamy ocet owocowy, który będzie cieszył smakiem i właściwościami.
Odpowiedni proces produkcji
Ocet z truskawek Olini powstaje dzięki metodzie powolnej fermentacji. Do jego produkcji nie używa się barwników, aromatów czy konserwantów. Jest to produkt niefiltrowany i niepasteryzowany - prosto z fermentacji trafia do butelki. Przez brak oczyszczania jest naturalnie mętny i zachowuje swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe. Wraz z upływem czasu na wierzchu produktu może pojawić się matka octowa a na jego dnie - osad.
Bezwzględna świeżość
Ocet truskawkowy, jak wszystkie nasze octy owocowe, jest przygotowywany małymi partiami. Nie znajdziesz go w dużych sklepach, aptekach ani zielarniach. Dzięki temu mamy pewność, że do Ciebie trafi dojrzały, świeży i aktywny biologicznie produkt.
Mała skala
Nasze octy owocowe są przygotowywane w małych partiach. W pełni kontrolujemy ich jakość, warunki przechowywania i czas transportu.
Bezpieczny transport
Nasze octy owocowe przelewamy do ciemnych butelek z grubego szkła (w trosce o wrażliwe bakterie probiotyczne). Na czas transportu butelki pakujemy je w styropianowe termosy, aby trafiły do Ciebie bezpiecznie. Dzięki temu zapewniamy im także ochronę przed światłem słonecznym i zmianami temperatur.