Miód akacjowo-bławatkowy Olini
- Najczęściej wybierany przez rodziców
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Idealna alternatywa dla dżemu
100% surowy i naturalny
świeży, z tegorocznych zbiorów
Miód akacjowo-bławatkowy – właściwości
Miód akacjowo-bławatkowy to smakowite połączenie miodu akacjowego powstałego z nektaru robinii akacjowej, czyli tzw. białej lipy (Robinia pseudoacacia L.) oraz miodu bławatkowego. Oznacza to, że nektar został pobrany przez pszczoły z pożytków obfitujących właśnie w te dwie rośliny.
Miód akacjowo-bławatkowy – dla kogo?
Miód akacjowy stosowany jest często w celu wzmocnienia układu odpornościowego – jak większość dobrej jakości miodów jest kopalnią minerałów i mikroelementów, dlatego warto sięgnąć po niego podczas infekcji, a także kiedy nasz organizm potrzebuje “zastrzyku energii”. W medycynie ludowej często wybierano go w celu złagodzenia bólu gardła, kaszlu i innych dolegliwości górnych dróg oddechowych.
Ma on pozytywny wpływ na układ krążenia i nerwowy, ale jego “specjalizacja” to wszelkie dolegliwości układu pokarmowego.
Miód bławatkowy ma bardzo bogaty i zróżnicowany skład chemiczny – dzieje się tak ponieważ zawiera niewielki dodatek nektaru też innych typowo łąkowych kwiatów. W miodzie tym znajduje się sporo lizozymu – białka, które działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Stąd jego częste pomocnicze wykorzystanie podczas infekcji, a także przy problemach z układem moczowym.
Miód akacjowo-bławatkowy – gdzie kupić?
Pamiętaj! Kupując polski miód wspierasz pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę. Dzięki opiece pszczelarzy większa liczba pszczół może przetrwać w obecnym środowisku.*
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Polska
Dla kogo: Warto sięgnąć po ten miód przy problemach z układem pokarmowym i moczowym, podczas infekcji, dla złagodzenia bólu gardła, kaszlu i innych dolegliwości górnych dróg oddechowych. To naturalny produkt wzmacniający odporność.
Barwa i zapach: Miód akacjowy to jeden z najjaśniejszych miodów. Ma postać prawie bezbarwnego gęstego syropu o pięknym, kwiatowym aromacie. Miód bławatkowy ma głęboki bursztynowy kolor.
Smak: Miód z kwiatów akacji to jeden z najsłodszych miodów, dlatego bardzo lubią go małe dzieci. Ze względu na dużą zawartość fruktozy krystalizuje bardzo powoli - nawet po roku może mieć nadal półpłynną konsystencję dlatego wybierany jest często przez osoby, które preferują lejący miód. Miód bławatkowy jest bardziej wyrazisty w smaku, w jego zapachu można wyczuć delikatne nuty kwiatów bławatka.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Przechowywanie: Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Informacje dla alergików: Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność. Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.
Skład
100% miód akacjowo-bławatkowy
Miód akacjowo-bławatkowy – zastosowanie
- Do kanapek jako alternatywa dla dżemów czy kremu czekoladowego
- Rozpuszczony w wodzie z dodatkiem soku z cytryny i soli stanowi świetny napój izotoniczny
- Jako składnik “mikstury na odporność”, czyli odstanej przez noc wody z miodem i cytryną
- Idealny dodatek do oleju z czarnuszki – ulubiony patent wszystkich rodziców, pomaga zneutralizować korzenny smak oleju i ułatwia podawanie go dzieciom
- Składnik “szotów na odporność” czyli mieszanki miodu, oleju z czarnuszki, soku z cytryny i syropu malinowego
- Jako zdrowy zamiennik cukru w wypiekach
- Jako naturalny słodzik do napojów
Dlaczego warto sięgnąć po miód akacjowo-bławatkowy Olini?
Najlepszy surowiec
Miód akacjowo-bławatkowy Olini zbierany jest z nektaru wiosennych kwiatów bławatka i akacji. Oferujemy miód tegoroczny, najświeższy - wiemy, że taki będzie miał pełnię smaku i właściwości.
Odpowiedni proces produkcji
Miody Olini to naturalne, surowe, pszczele produkty. Nie są podgrzewane, dzięki czemu zachowują swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe.
Bezwzględna świeżość
Miód akacjowo-bławatkowy to produkt, po który chętnie i często sięgają rodzice. W związku z tym szczególnie dbamy o świeżość produktów. Nasz miód z akacji i bławatka pochodzi z tegorocznych zbiorów. Pozwala nam to wysyłać do Was wyłącznie najświeższy miód.
Mała skala
Miodów Oini niemożna znaleźć w dużych sklepach, aptekach czy zielarniach, dostępne są tylko do niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.
Bezpieczny transport
Miody Olini wysyłamy do Was w słoikach z grubego szkła, a dodatkowo na czas transportu pakujemy je w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.
Przeczytaj więcej w Bazie Wiedzy Olini
Opinie o produkcie
Opinie nie zostały potwierdzone zakupem. To oznacza, że nadal są wartościowe, ale nie możemy stwierdzić, czy pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt.
anonim
Bardzo dobrze
Izabela
Wzięty na próbę, okazał się przepyszny. Moja piecioletnia córka go uwielbia. I ja właściwie też! Polecam!
Monika
Pyszny i zdrowy miód. Polecam.