• Tłoczony zawsze na świeżo
    Oleje Olini tłoczymy zawsze na świeżo, na zamówienie – nie stoją na półce czekając na zakup – dzięki temu zachowują maksimum zdrowych właściwości i smaku.
  • Bezpieczna dostawa
    Oleje wysyłamy w ciemnych butelkach, w styropianowych opakowaniach, w bezpiecznej temperaturze i chroniąc przed światłem.
  • Hand made with
    Jesteśmy małą rodzinną firmą, wszystko robimy sami, ręcznie, dbając o jakość każdej butelki oleju.
100% natury

Miód Akacjowo-Bławatkowy Olini

Miód akacjowo-bławatkowy Olini smacznie i zdrowo zapewni energię dla tych małych i większych łasuchów. Ma bardzo jasną barwę a ze względu na leistą konsystencję i bardzo słodki smak jest chętnie wybierany przez rodziców małych dzieci. Nie do przecenienia są jego właściwości wspierające odporność i łagodzący wpływ na przeziębienia i dolegliwości górnych dróg oddechowych.
Cena: 29.90

Dostępność: 1-2 dni robocze

Wybierz pojemność:
  • 200 ml

Wybierz dostępną pojemność oleju przed dodaniem do koszyka.

Na świeżo Bez glutenu Vegan Dieta paleo

Skąd pochodzi miód akacjowo-bławatkowy?

Miód akacjowo-bławatkowy to smakowite połączenie miodu akacjowego powstałego z nektaru robinii akacjowej, czyli tzw. białej lipy (Robinia pseudoacacia L.) oraz miodu bławatkowego. Oznacza to, że nektar został pobrany przez pszczoły z pożytków obfitujących właśnie w te dwie rośliny. 

Barwa i zapach

Miód akacjowy to jeden najjaśniejszych miodów. Ma postać prawie bezbarwnego gęstego syropu o pięknym, kwiatowym aromacie. Miód bławatkowy ma głęboki bursztynowy kolor. 

Smak 

Miód z kwiatów akacji to jeden z najsłodszych miodów, dlatego bardzo lubią go małe dzieci. Ze względu na dużą zawartość fruktozy krystalizuje bardzo powoli - nawet po roku może mieć nadal półpłynną konsystencję dlatego wybierany jest często przez osoby, które preferują lejący miód. Miód bławatkowy jest bardziej wyrazisty w smaku, w jego zapachu można wyczuć delikatne nuty kwiatów bławatka. 

Miód akacjowo-bławatkowy - dla kogo?

Miód akacjowy stosowany jest często w celu wzmocnienia układu odpornościowego - jak większość dobrej jakości miodów jest kopalnią minerałów i mikroelementów, dlatego warto sięgnąć po niego podczas infekcji, a także kiedy nasz organizm potrzebuje “zastrzyku energii”. W medycynie ludowej często wybierano go w celu złagodzenia bólu gardła, kaszlu i innych dolegliwości górnych dróg oddechowych.

Ma on pozytywny wpływ na układ krążenia i nerwowy, ale jego “specjalizacja” to wszelkie dolegliwości układu pokarmowego.

Miód bławatkowy ma bardzo bogaty i zróżnicowany skład chemiczny - dzieje się tak ponieważ zawiera niewielki dodatek nektaru też innych typowo łąkowych kwiatów. W miodzie tym znajduje się sporo lizozymu - białka, które działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Stąd jego częste pomocnicze wykorzystanie podczas infekcji, a także przy problemach z układem moczowym.

Dlaczego warto sięgać po miody

  • Miody są pyszne i zdrowe, nadają potrawom i napojom niepowtarzalny smak.
  • Dobroczynne właściwości miodów pszczelich są znane od pokoleń i tradycyjnie wykorzystywane są w ziołolecznictwie. Ciężko jednak wskazać substancję, której miody zawdzięczają ten pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Dzieje się tak dlatego, że skład chemiczny miodu jest bardzo złożony - może zawierać nawet do 300 składników, a dodatkowo każdy miód jest inny (nawet w ramach jednej odmiany występują spore różnice).
  • Powszechnie wykorzystuje się miód jako naturalny antybiotyk i stosuje w czasie przeziębienia i chorób, a także profilaktycznie dla wzmocnienia odporności.
  • Miody są produktami łatwo przyswajalnymi - w składzie miodu dominują cukry proste takie jak glukoza i fruktoza, które stanowią zastrzyk energii w stanach zmęczenia, osłabienia i po wysiłku fizycznym lub umysłowym.
  • Miód może być pomocny dla alergików - zawiera sporą ilość pyłków, których spożycie w niewielkich ilościach może działać uodparniająco.
  • Ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne - działa kojąco na układ oddechowy.
  • Miodom pszczelim przypisuje się również korzystny wpływ na układ krwionośny.

Miód akacjowo-bławatkowy - zastosowanie

  • Do kanapek jako alternatywa dla dżemów czy kremu czekoladowego
  • Rozpuszczony w wodzie z dodatkiem soku z cytryny i soli stanowi świetny napój izotoniczny
  • Jako składnik “mikstury na odporność”, czyli odstanej przez noc wody z miodem i cytryną
  • Idealny dodatek do oleju z czarnuszki - ulubiony patent wszystkich rodziców, pomaga zneutralizować korzenny smak oleju i ułatwia podawanie go dzieciom
  • Składnik “szotów na odporność” czyli mieszanki miodu, oleju z czarnuszki, soku z cytryny i syropu malinowego
  • Jako zdrowy zamiennik cukru w wypiekach
  • Jako naturalny słodzik do napojów

Jak przechowywać miód

Miód ma bardzo długi termin ważności lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej postawić go w miejscu zacienionym, w temperaturze od 8 do 10°C. Ważne aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.

Miód akacjowo-bławatkowy - Gdzie kupić?

Pamiętaj! Kupując polski miód wspierasz pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę. Dzięki opiece pszczelarzy większa liczba pszczół może przetrwać w obecnym środowisku.*

Termin przydatności do spożycia: 36 miesięcy. Data znajduje się na etykiecie.

Kraj pochodzenia: Polska

*http://miodkupujeszpszczolyratujesz.pl/

Co mówią o nas klienci?

Opineo.pl

Opinie o nas

Nick: Dave, dodano: 24 sierpnia 2019 | 21:13
sklep internetowy: Olini.pl
SUPER!
Przeczytaj opinię
Nick: Zadowolona, dodano: 24 sierpnia 2019 | 17:26
sklep internetowy: Olini.pl
Jak zwykle pełen profesjonalizm. Ekspresowa dostawa i rewelacyjna jakość produktów.
Przeczytaj opinię