Miód akacjowo-bławatkowy Olini
- Najczęściej wybierany przez rodziców
- Wzmacnia układ odpornościowy
- Idealna alternatywa dla dżemu
100% surowy i naturalny
świeży, z tegorocznych zbiorów
Miód akacjowo-bławatkowy – właściwości
Miód akacjowo-bławatkowy to smakowite połączenie miodu akacjowego powstałego z nektaru robinii akacjowej, czyli tzw. białej lipy (Robinia pseudoacacia L.) oraz miodu bławatkowego. Oznacza to, że nektar został pobrany przez pszczoły z pożytków obfitujących właśnie w te dwie rośliny.
Miód akacjowo-bławatkowy – dla kogo?
Miód akacjowy stosowany jest często w celu wzmocnienia układu odpornościowego – jak większość dobrej jakości miodów jest kopalnią minerałów i mikroelementów, dlatego warto sięgnąć po niego podczas infekcji, a także kiedy nasz organizm potrzebuje “zastrzyku energii”. W medycynie ludowej często wybierano go w celu złagodzenia bólu gardła, kaszlu i innych dolegliwości górnych dróg oddechowych.
Ma on pozytywny wpływ na układ krążenia i nerwowy, ale jego “specjalizacja” to wszelkie dolegliwości układu pokarmowego.
Miód bławatkowy ma bardzo bogaty i zróżnicowany skład chemiczny – dzieje się tak ponieważ zawiera niewielki dodatek nektaru też innych typowo łąkowych kwiatów. W miodzie tym znajduje się sporo lizozymu – białka, które działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Stąd jego częste pomocnicze wykorzystanie podczas infekcji, a także przy problemach z układem moczowym.
Miód akacjowo-bławatkowy – gdzie kupić?
Pamiętaj! Kupując polski miód wspierasz pszczelarzy w prowadzeniu pasiek i zapewniasz pszczołom opiekę. Dzięki opiece pszczelarzy większa liczba pszczół może przetrwać w obecnym środowisku.*
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Warto sięgnąć po ten miód przy problemach z układem pokarmowym i moczowym, podczas infekcji, dla złagodzenia bólu gardła, kaszlu i innych dolegliwości górnych dróg oddechowych. To naturalny produkt wzmacniający odporność.
Barwa i zapach: Miód akacjowy to jeden z najjaśniejszych miodów. Ma postać prawie bezbarwnego gęstego syropu o pięknym, kwiatowym aromacie. Miód bławatkowy ma głęboki bursztynowy kolor.
Smak: Miód z kwiatów akacji to jeden z najsłodszych miodów, dlatego bardzo lubią go małe dzieci. Ze względu na dużą zawartość fruktozy krystalizuje bardzo powoli - nawet po roku może mieć nadal półpłynną konsystencję dlatego wybierany jest często przez osoby, które preferują lejący miód. Miód bławatkowy jest bardziej wyrazisty w smaku, w jego zapachu można wyczuć delikatne nuty kwiatów bławatka.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 24 miesiące od daty powstania miodu (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Wszystkie nasze miody pochodzą z małej, zaprzyjaźnionej pasieki, która produkuje miody w małych partiach w okresie kwitnienia danej rośliny.
Przechowywanie: Miód ma bardzo długi termin ważności, lecz aby zachował swoje właściwości jak najdłużej, musi być odpowiednio przechowywany. Najlepiej przechowywać go w suchym i chłodnym miejscu. Ważne, aby słoik z miodem był szczelnie dokręcony, ponieważ miód łatwo chłonie zapachy oraz wilgoć.
Informacje dla alergików: Miód to naturalny produkt pszczeli. Osoby cierpiące na alergię powinny zachować ostrożność. Dietetycy nie zalecają podawania miodu dzieciom poniżej roczku.
Skład
100% miód akacjowo-bławatkowy
Miód akacjowo-bławatkowy – zastosowanie
- Do kanapek jako alternatywa dla dżemów czy kremu czekoladowego
- Rozpuszczony w wodzie z dodatkiem soku z cytryny i soli stanowi świetny napój izotoniczny
- Jako składnik “mikstury na odporność”, czyli odstanej przez noc wody z miodem i cytryną
- Idealny dodatek do oleju z czarnuszki – ulubiony patent wszystkich rodziców, pomaga zneutralizować korzenny smak oleju i ułatwia podawanie go dzieciom
- Składnik “szotów na odporność” czyli mieszanki miodu, oleju z czarnuszki, soku z cytryny i syropu malinowego
- Jako zdrowy zamiennik cukru w wypiekach
- Jako naturalny słodzik do napojów
Dlaczego warto sięgnąć po miód akacjowo-bławatkowy Olini?
Najlepszy surowiec
Miód akacjowo-bławatkowy Olini zbierany jest z nektaru wiosennych kwiatów bławatka i akacji. Oferujemy miód tegoroczny, najświeższy - wiemy, że taki będzie miał pełnię smaku i właściwości.
Odpowiedni proces produkcji
Miody Olini to naturalne, surowe, pszczele produkty. Nie są podgrzewane, dzięki czemu zachowują swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe.
Bezwzględna świeżość
Miód akacjowo-bławatkowy to produkt, po który chętnie i często sięgają rodzice. W związku z tym szczególnie dbamy o świeżość produktów. Nasz miód z akacji i bławatka pochodzi z tegorocznych zbiorów. Pozwala nam to wysyłać do Was wyłącznie najświeższy miód.
Mała skala
Miodów Oini niemożna znaleźć w dużych sklepach, aptekach czy zielarniach, dostępne są tylko do niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.
Bezpieczny transport
Miody Olini wysyłamy do Was w słoikach z grubego szkła, a dodatkowo na czas transportu pakujemy je w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.