📦 Darmowa dostawa z DPD Pickup 📦
Koniec szkoły! Wybierz zdrowy prezent dla nauczycieli 💐
0
Twój koszyk
Do darmowej dostawy pozostało: 0,01 zł freeshipping_textAfterPrice

Twój koszyk jest pusty

WYBIERZ SWÓJ PIERWSZY PRODUKT

Kod rabatowy podasz w kolejnym kroku
Wartość zamówienia 0,00 zł Kontynuuj zakupy
19-04-2021  |  Agnieszka Maciejowska

Najlepsze przepisy na desery z nasionami chia

Chia to popularna nazwa drobnych nasion szałwii hiszpańskiej. Są one prawdziwą skarbnicą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, witamin i minerałów. W ostatnich latach ich stosowanie stało się bardzo popularne, szczególnie w diecie osób aktywnych fizycznie i wegetarian. To naturalne źródło wartościowego białka, do tego nasiona te posiadają bardzo niską zawartość cukru.
 

Spis treści:

  1. Jak wykorzystać chia w kuchni?
  2. Poznaj przepisy na potrawy z dodatkiem nasion chia i wybierz swój ulubiony!
  3. 1. Deser na mleku kokosowym z mango
  4. 2. Migdałowa owsianka z nasionami chia
  5. 3. Zielony koktajl z grejpfrutem i szpinakiem
  6. 4. Dietetyczny przekładaniec
  7. 5. Pomarańczowa sałatka z łososiem i serem burrata
  8. 6. Pudding z prażonymi jabłkami

Jak wykorzystać chia w kuchni?

Dzięki dużej wartości odżywczej te niepozorne ziarenka, używane są do tworzenia żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która korzystnie wpływania na nasz organizm i jest elementem profilaktyki wielu chorób. Niektórzy twierdzą nawet, że nasiona chia zrewolucjonizowały rynek żywności funkcjonalnej. Wszystko dlatego, że ich nawet niewielka ilość wzbogaca posiłek w białko, witaminy oraz zdrowe tłuszcze w tym omega 3 i omega 6.

Po chia sięgają także osoby stosujące różne diety w tym odchudzające się. Te bogate w białko i błonnik ziarna zapewniają uczucie sytości. Warto mądrze z nich korzystać i najlepiej stosować po uprzednim namoczeniu. Ziarna chia absorbują ciecz i pod jej wpływem, nawet kilkukrotnie zwiększają swoją objętość. Po namoczeniu stają się bardziej miękkie i lepiej przyswajalne, a wokół każdego ziarna tworzy się galaretowaty filtr. Ta właściwość sprawia, że są świetnym zagęstnikiem wielu potraw, używa się ich w zastępstwie jajek a na ich bazie często przygotowuje się puddingi czy budynie. Zastosowanie ziaren szałwii hiszpańskiej jest naprawdę ogromne. Ich neutralny smak dobrze komponuje się zarówno w daniach słonych, jak i słodkich. Często wykorzystywane są przy produkcji pieczywa i w wypiekach. Można nimi wzbogacić koktajl, smoothie, czy dodać do przecieru z owoców lub warzyw. Ziarnami szałwii hiszpańskiej można posypać sałatkę, zapiekanki czy po prostu kanapki. Chia to też składnik smacznych owsianek czy granoli. Te ziarna są bazą dla wspaniałych deserów, w których najczęściej występują w połączeniu z jogurtem, kefirem, mlekiem czy napojem roślinnym. Ta bomba białka, witamin i mikroelementów nie tylko świetnie smakuje, ale też bardzo ciekawie wygląda. Deser czy koktajl z tymi ziarnami będzie prawdziwą ozdobą niejednego stołu!

Poznaj przepisy na potrawy z dodatkiem nasion chia i wybierz swój ulubiony!

Dzisiaj prezentujemy 6 przepisów z użyciem ziaren chia. Są to potrawy, które świetnie sprawdzą się w roli drugiego śniadania albo deseru. Każde możesz przygotować też w lunch boxie i zabrać ze sobą do pracy. Do poniższych przepisów najlepiej użyj ziaren wcześniej namoczonych. Możesz je zalać chłodną wodę i zostawić na jedną noc. Możesz też użyć wody gorącej - wtedy ziarna szybciej zaczną puchnąć.

1. Deser na mleku kokosowym z mango

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego (250 ml) + ½ szklanki wody (około 120 ml)
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • pulpa z mango (puszka 250 ml lub zmiksowane trzy duże owoce)
  • 1/2 limonki
  • 1 mango

To bardzo efektowny i smaczny deser. Z podanych składników przygotujesz dwie duże porcje. Nasiona chia zalej mlekiem kokosowym z wodą i miodem i dokładnie wymieszaj. Pozostaw pod przykryciem w lodówce na jedną noc. Całość może być dość płynna, ale po paru godzinach w lodówce powinna powstać gęsta i słodka masa przypominająca budyń. ⅔ schłodzonej masy podziel na dwa pucharki. Gotową pulpę z mango połącz z sokiem wyciśniętym z połowy limonki i nałóż na wierzch. Możesz użyć też świeżego mango i pulpę przygotować samemu - wystarczy zblendować miąższ tych owoców. Na warstwę z mango nałóż pozostałą ⅓ masy z chia. Wierzch deseru przyozdób świeżymi owocami mango. Deser najlepiej smakuje schłodzony przez 1h w lodówce.

2. Migdałowa owsianka z nasionami chia

Składniki:

  • 4 łyżki dowolnych płatków: owsianych, orkiszowych itp.
  • 2 łyżki ziaren chia
  • szklanka mleka migdałowego (może być też inne roślinne lub krowie)
  • 2 garści orzechów, rodzynek lub innych bakali
  • płatki migdałów do posypania
  • cynamon, kardamon, miód według uznania

Ta owsianka będzie świetną potrawą na drugie śniadanie. Dzień wcześniej zalej mlekiem płatki owsiane oraz nasiona chia. Odstaw (najlepiej na noc) do lodówki. Powinny one podwoić swoją objętość. Następnego dnia dodaj bakalie i orzechy. Do smaku możesz przyprawić cynamonem i miodem. Jeżeli owsianka jest za gęsta, dolej wody lub mleka. Spożywać ją możesz na zimno lub na ciepło - tak jak lubisz!

3. Zielony koktajl z grejpfrutem i szpinakiem

Składniki (na dwie porcje):

  • 3 garści młodego szpinaku
  • 1 grejpfrut
  • 2 łyżki miodu
  • 3 szklanki kefiru lub napoju roślinnego
  • 4 łyżki ziaren chia (najlepiej wcześniej namoczonych)

Wszystkie składniki, z wyjątkiem ziaren chia, umieść w misie blendera i dokładnie zmiksuj aż otrzymasz gładki koktajl. Do napoju dodaj ziarna chia i delikatnie wymieszaj, ale nie używaj już blendera. Jeżeli całość będzie zbyt gęsta, możesz dodać wody lub mleka. Jeżeli użyłaś namoczonych ziaren to koktajl jest od razu gotowy do wypicia. Z kolei, gdy ziarna były sypkie to możesz odczekać około godziny aż zaczną puchnąć. Dla tych, którzy lubią przyjemne chrupanie koktajl z sypkimi ziarnami można spożyć od razu po przygotowaniu.

4. Dietetyczny przekładaniec

Składniki (na dwie porcje):

  • 2 łyżki nasion chia
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki mieszanki musli
  • owoce (na sos: borówki, truskawki, maliny itp. do przyozdobienia pomarańcze)

To pomysł na szybki fit deser, będzie też świetną alternatywą dla tradycyjnego drugiego śniadania. Nasiona chia zalej jogurtem i odstaw do lodówki (najlepiej na całą noc). Truskawki, maliny lub inne owoce zmiksuj na gęsty mus. Po schłodzeniu układaj kolejne warstwy w pucharku lub szklance, kolejno: nasiona z jogurtem, mus owocowy, musli i owoce. Możesz użyć dowolnych owoców i musli, jakie akurat masz pod ręką, to świetny pomysł na wykorzystanie nadmiaru owoców czy bakali.

5. Pomarańczowa sałatka z łososiem i serem burrata

Składniki (2 duże porcje):

  • sałata lodowa, mix sałat + rukola
  • 1 pomarańcza
  • dwie garści pomidorków koktajlowych
  • 2 cebulki szalotki
  • ser burrata
  • 200 g łososia w plastrach wędzonego na zimno
  • mango - opcjonalnie 
  • ziarna chia - około 2 łyżek

Sos:

  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • pół filiżanki dowolnego oleju roślinnego (z wiesiołka, dyni, lniany)
  • 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego
  • pół filiżanki jogurtu naturalnego
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia

Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Następnie rozkładamy ją na dwa półmiski, dodajemy pokrojoną w plastry szalotkę i pomarańczę, na środku układamy łososia i ser buratta. Można dodać też świeże mango pokrojone w kosteczki. Całość posypujmy ziarnami chia. Składniki na sos dokładnie miksujemy. Sałatkę można polać sosem albo dodawać go z sosjerki.

6. Pudding z prażonymi jabłkami

Składniki (4 porcje): 

  • 4 łyżki nasion chia
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • laska wanilii
  • kilka migdałów lub orzechów włoskich
  • 4 jabłka
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka nasion chia

Z nasion chia bardzo często przygotowuje się puddingi. Można wykonać taki deser w wersji zupełnie wegańskiej. Zagotuj mleko roślinne (dobrze z jabłkami komponuje się migdałowe) razem z laską wanilii. Wanilię wyjmij i zeskrob z niej ziarenka. Następnie do gorącego roztworu wsyp ziarna chia. Całość odstaw do całkowitego schłodzenia. W tym czasie przygotuj warstwę owocową. Jabłka obierz i pokrój w kosteczki, zalej niedużą ilością wody i podduś na patelni lub w małym garnuszku. Całość przypraw cukrem i cynamonem. Jabłka powinny być miękkie. Kiedy już wszystko będzie gotowe, wkładamy deser do szklanki lub słoiczka, układając kilka naprzemiennych warstw puddingu i jabłek.

Na zdrowie!

Autorka:

Agnieszka Maciejowska Od lat związana ze zdrową żywnością. W Olini.pl odpowiada za testowanie produktów i edukację.

Produkty z naszej olejarni:

[product id="466, 18, 426, 170, 354, 366"]

693 222 687
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium