Nasiona ostropestu Olini
- Naturalne źródło sylimaryny
- Wsparcie dla wątroby
- Składnik diety wspierającej układ pokarmowy
polskie ziarno
źródło zdrowych i nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3 i omega-6
Nasiona ostropestu Olini
Pozytywne działanie nasion ostropestu plamistego znane było już w średniowieczu. Wybitni botanicy i zielarze w swoich tekstach podkreślają lecznicze właściwości tej rośliny szczególnie w kontekście zdrowia wątroby. W Olini stawiamy na jakość, świeżość i lokalność. Dlatego w ziarna zaopatrujemy się tylko u sprawdzonych dostawców, do których mamy wieloletnie zaufanie. Jeśli to tylko możliwe wybieramy polskie produkty. Nasiona ostropestu Olini pochodzą z polskich upraw, są starannie wyselekcjonowane i zawsze świeże.
Nasiona ostropestu – właściwości
Nasiona ostropestu tradycyjnie były wykorzystywane jako naturalne wsparcia dla wątroby oraz ułatwienie detoksykacji organizmu. Jak każde ziarna także ostropest jest dobrym źródłem roślinnego białka oraz wspierającego pracę układu pokarmowego błonnika. Oprócz tego zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, które warto wprowadzić do zbilansowanej diety.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Polska
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: Polecany dla wszystkich, którzy przeprowadzają kurację detoksykacyjną oraz dietę oczyszczającą. Ma bardzo dobry wpływ na prawidłowe funkcjonowanie wątroby i układu pokarmowego.
Smak: Ostropest ma bardzo delikatny, neutralny smak.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od daty zbioru ziaren (znajdziesz ją na tylnej etykiecie). Nasze ziarna pakujemy na świeżo, co sprawia, że po wyjęciu z paczki są aromatyczne i chrupiące.
Przechowywanie: Nasiona ostropestu można przechowywać w temperaturze pokojowej, w ciemnej szafce. Jednak najlepiej przyswajalne są w formie zmielonej (po zmieleniu należy przechowywać w lodówce i spożyć w krótkim czasie).
Zastosowanie: Ostropest plamisty można spożywać w postaci całych ziaren lub zmielić nasiona, np. w młynku do kawy. Można go spożywać popijając napojem lub zaparzyć w gorącej wodzie. - nadają się do koktajli - wzbogacą go o NNKT - są pysznym dodatkiem do sałatek, naleśników, omletów, placków - zdrowa i smaczna posypka - smakują dobrze z musli czy płatkami z mlekiem albo poranną owsianką - dodatkowa dawka zdrowia - można je dodać do jogurtu, kaszy czy twarożku - zmielone można dodać do wypieków chleba czy ciasta
Skład
100% nasiona ostropestu plamistego
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 1543 kJ / 376 kcal |
tłuszcz | 24 g |
węglowodany | 4 g |
białko | 12 g |