Olej rydzowy tłoczony na zimno Olini
- Pyszny, wyrazisty smak
- Wysoka zawartość Omega-3
- Źródło witaminy E zwanej "witaminą młodości"
- Polskie ziarno
90,33 g / 100 g
kwasy tłuszczowe nienasycone
Olej rydzowy właściwości
Olej rydzowy charakteryzuję się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera aż 90,33 g jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na 100 g oleju. Aż 40,55% wszystkich kwasów stanowi kwas omega – 3 (alfa-linolenowy ALA), który korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2g ALA dziennie. Podobne pozytywne działanie na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi ma spożywanie 10g kwasu linolowego dziennie – olej rydzowy Olini zawiera 5,89% kwasu linolowego.
Należy pamiętać, że utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.Wiadomo, że zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi).
Olej rydzowy – gdzie kupić?
Niezwykle istotnym czynnikiem przy zakupie oleju rydzowego jest jego świeżość – taki właśnie świeży olej z lnianki oferujemy w naszym sklepie internetowym. Jest to olej prosto od producenta, co pozwala na zachowanie wszystkie najważniejsze wartości odżywczych. Opinie dotyczące naszych olejów znajdziesz poniżej w części Opineo. Ze strony naszego sklepu dowiesz się, jaka jest cena oleju lnianego.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: To doskonałe źródło kwasów omega-3, ze względu na swój delikatny smak, wzbogaci każdą potrawę o porcję zdrowych tłuszczy.
Kolor i smak: Ma piękny rdzawożółty kolor i lekko korzenny, gorczycowo - cebulowy smak.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 1 rok od daty wytłoczenia oleju (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Oleje roślinne tłoczymy w naszej olejarni małymi partiami, zawsze na świeżo, z najlepszej jakości ziaren. Olej zimnotłoczony, który wysyłamy do ciebie, będzie miał maksymalnie 2-5 dni.
Przechowywanie: Olej rydzowy trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10 stopni) przed jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania wyłącznie na zimno.
Osad: Może zawierać naturalny osad, który powstaje podczas tłoczenia oleju. Sedymentacja osadu w oleju rydzowym jest procesem naturalnym. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką, aby wzbudzić osad.
Informacje dla alergików: Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy, orzechów. Nie zawiera glutenu.
Składniki
100% olej z nasion lnianki rydzowej tłoczony na zimno
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal |
tłuszcz | 100 g |
w tym: | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 9,7 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 42 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 48 g |
węglowodany | 0 g |
– w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
Olej rydzowy – zastosowanie
Nasz olej z lnianki ma wyrazisty kolor i świeży, charakterystyczny smak.
Tłoczony na zimno olej rydzowy to idealne i pyszne uzupełnienie zdrowej
diety. Warto włączyć go do codziennego jadłospisu gdzie będzie wspaniałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3.
Jak stosować olej rydzowy tłoczony na zimno?
Olej rydzowy świetnie sprawdza się w zdrowej kuchni całej rodziny, jest bardzo lubiany przez dzieci i dorosłych. Można podawać go na zimno lub jako dodatek do potraw ciepłych. Nie należy go używać do gotowania, pieczenia i smażenia, bo poddany obróbce cieplnej traci cenne właściwości.
Sprawdzi się tam, gdzie na co dzień używasz dobrej jakości
oleju:
- Do polania warzyw np.: marchwi, ziemniaków, kalafiora, brokułów, kapusty
kiszonej a także do zupy - Do chleba – zamiast masła czy margaryny, pyszny do maczania pieczywa
- Do sałatek – jako smaczny i zdrowy dressing lub składnik innych sosów, idealny na przykład do surówki ze świeżych pomidorów
- Do twarogu i różnych past
- Do jogurtów, koktajli, owsianki
- Do zrobienia domowego majonezu
Zastosowanie i ilość
Często pytacie nas o polecaną dzienną ilość oleju rydzowego. Jest to olej spożywczy, który warto wprowadzić do zdrowej zbilansowanej diety – najlepiej po prostu dodawać go do posiłków. Najlepszym sposobem na włączenie oleju rydzowego do diety jest wkomponowanie go w codzienny jadłospis, przy czym stosujemy go na zimno.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.