Olej rydzowy tłoczony na zimno Olini
- Pyszny, wyrazisty smak
- Wysoka zawartość Omega-3
- Źródło witaminy E zwanej "witaminą młodości"
90,33 g / 100 g
kwasy tłuszczowe nienasycone
polskie ziarno
Olej rydzowy właściwości
Olej rydzowy charakteryzuję się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera aż 90,33 g jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na 100 g oleju. Aż 40,55% wszystkich kwasów stanowi kwas omega – 3 (alfa-linolenowy ALA), który korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2g ALA dziennie. Podobne pozytywne działanie na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi ma spożywanie 10g kwasu linolowego dziennie – olej rydzowy Olini zawiera 5,89% kwasu linolowego.
Należy pamiętać, że utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.Wiadomo, że zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi).
Olej rydzowy – gdzie kupić?
Niezwykle istotnym czynnikiem przy zakupie oleju rydzowego jest jego świeżość – taki właśnie świeży olej z lnianki oferujemy w naszym sklepie internetowym. Jest to olej prosto od producenta, co pozwala na zachowanie wszystkie najważniejsze wartości odżywczych. Opinie dotyczące naszych olejów znajdziesz poniżej w części Opineo. Ze strony naszego sklepu dowiesz się, jaka jest cena oleju lnianego.
Warto wiedzieć
Wyprodukowano w: Polska
Dla kogo: To doskonałe źródło kwasów omega-3, ze względu na swój delikatny smak, wzbogaci każdą potrawę o porcję zdrowych tłuszczy.
Kolor i smak: Ma piękny rdzawożółty kolor i lekko korzenny, gorczycowo - cebulowy smak.
Termin przydatności do spożycia: Termin przydatności do spożycia to 6 miesięcy od daty wytłoczenia oleju (znajdziesz ją na tylnej etykiecie), niezależnie od daty otwarcia. Oleje roślinne tłoczymy w naszej olejarni małymi partiami, zawsze na świeżo, z najlepszej jakości ziaren. Olej zimnotłoczony, który wysyłamy do ciebie, będzie miał maksymalnie 2-5 dni.
Przechowywanie: Olej rydzowy trzeba przechowywać w lodówce (w temperaturze około 4-10 stopni) przed jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania wyłącznie na zimno.
Osad: Może zawierać naturalny osad, który powstaje podczas tłoczenia oleju. Sedymentacja osadu w oleju rydzowym jest procesem naturalnym. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką, aby wzbudzić osad.
Informacje dla alergików: Może zawierać śladowe ilości sezamu, gorczycy, orzechów. Nie zawiera glutenu.
Skład
100% olej z nasion lnianki rydzowej tłoczony na zimno
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal |
tłuszcz | 100 g |
w tym | |
- kwasy tłuszczowe nasycone | 9,7 g |
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 42 g |
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 48 g |
węglowodany | 0 g |
- w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
Olej rydzowy – zastosowanie
Nasz olej z lnianki ma wyrazisty kolor i świeży, charakterystyczny smak.
Tłoczony na zimno olej rydzowy to idealne i pyszne uzupełnienie zdrowej
diety. Warto włączyć go do codziennego jadłospisu gdzie będzie wspaniałym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3.
Jak stosować olej rydzowy tłoczony na zimno?
Olej rydzowy świetnie sprawdza się w zdrowej kuchni całej rodziny, jest bardzo lubiany przez dzieci i dorosłych. Można podawać go na zimno lub jako dodatek do potraw ciepłych. Nie należy go używać do gotowania, pieczenia i smażenia, bo poddany obróbce cieplnej traci cenne właściwości.
Sprawdzi się tam, gdzie na co dzień używasz dobrej jakości
oleju:
- Do polania warzyw np.: marchwi, ziemniaków, kalafiora, brokułów, kapusty
kiszonej a także do zupy - Do chleba – zamiast masła czy margaryny, pyszny do maczania pieczywa
- Do sałatek – jako smaczny i zdrowy dressing lub składnik innych sosów, idealny na przykład do surówki ze świeżych pomidorów
- Do twarogu i różnych past
- Do jogurtów, koktajli, owsianki
- Do zrobienia domowego majonezu
Zastosowanie i ilość
Często pytacie nas o polecaną dzienną ilość oleju rydzowego. Jest to olej spożywczy, który warto wprowadzić do zdrowej zbilansowanej diety – najlepiej po prostu dodawać go do posiłków. Najlepszym sposobem na włączenie oleju rydzowego do diety jest wkomponowanie go w codzienny jadłospis, przy czym stosujemy go na zimno.
Dlaczego warto sięgnąć po olej rydzowy Olini?
Najlepsze ziarno
Nasz olej tłoczymy ze starannie wyselekcjonowanych ziaren lnianki rydzowej. W ziarna zaopatrujemy się u sprawdzonych dostawców, do których mamy wieloletnie zaufanie. Wiemy, że tylko z najlepszej jakości surowca otrzymamy olej spożywczy, który będzie miał pełnię smaku.
Odpowiedni proces produkcji
Olej z lnianki rydzowej tłoczymy na zimno, w prasach ślimakowych, w których temperatura tłoczenia nie przekracza 35°C. Naszego oleju nie filtrujemy, nie rafinujemy ani nie oczyszczamy, dzięki czemu zachowuje on swoje wartości odżywcze oraz pyszne walory smakowe.
Bezwzględna świeżość
Olej rydzowy to produkt, po który chętnie i często sięgają nasi klienci. W związku z tym tłoczymy go niemal codziennie, na bieżąco, w porcjach odpowiadających zapotrzebowaniu. Pozwala nam to wysyłać do Was wyłącznie najświeższy olej.
Mała skala
Olejów nie tłoczymy do dużych sklepów, aptek ani zielarni, tylko do niedużego (ale wciąż powiększającego się) grona bezpośrednich klientów. Dzięki temu w pełni kontrolujemy jakość, warunki przechowywania i czas trwania transportu naszych produktów.
Bezpieczny transport
Nasze oleje wysyłamy do Was w ciemnych butelkach z grubego szkła (w trosce o wrażliwe kwasy tłuszczowe), a dodatkowo na czas transportu pakujemy je w styropianowe termosy. Zapewnia to ochronę przed światłem słonecznym i temperaturą.