• Tłoczony zawsze na świeżo
    Oleje Olini tłoczymy zawsze na świeżo, na zamówienie – nie stoją na półce czekając na zakup – dzięki temu zachowują maksimum zdrowych właściwości i smaku.
  • Bezpieczna dostawa
    Oleje wysyłamy w ciemnych butelkach, w styropianowych opakowaniach, w bezpiecznej temperaturze i chroniąc przed światłem.
  • Hand made with
    Jesteśmy małą rodzinną firmą, wszystko robimy sami, ręcznie, dbając o jakość każdej butelki oleju.

Olej rydzowy właściwości, zastosowanie

olej rydzowy

Olej rydzowy jest niezwykle zdrowym tłuszczem powstającym w procesie tłoczenia nasion lnicznika siewnego, nazywanego także często lnianką, ryżykiem, judrą, rydzykiem lub rydzem. Te dwa ostatnie określenia są nawiązaniem do charakterystycznej, brązowej barwy nasion tej oleistej rośliny. Poza kolorem ziaren lnicznik nie ma oczywiście nic wspólnego z rydzami, jest za to blisko spokrewniony z rzepakiem.

Ten ostatni jest dziś powszechnie kojarzony z olejem kuchennym (niestety zwykle w wersji rafinowanej). Tymczasem jeszcze w połowie XX wieku nasze prababcie często sięgały właśnie po olej z lnianki. Szczególnie chętnie wykorzystywano go do przyrządzania pysznych śledzi. Olej rydzowy znalazł się zresztą na liście tradycyjnych produktów Wielkopolski i jest uważany za najstarszą w naszym kraju hodowlaną roślinę oleistą.

Jak prezentuje się zdrowy olej z lnianki tłoczony na zimno? Na pierwszy rzut oka zwraca uwagę złocistym kolorem, który może też wpadać w barwę czerwonobrunatną lub złocisto-zieloną. Kolor jest uzależniony od tego na jakiej glebie hodowana była lnianka – a jest to roślina, która dobrze radzi sobie nawet na podłożu piaszczystym i zdegradowanym.

Olej rydzowy, pomimo wyraźnej barwy, jest przejrzysty, choć na dnie pojemnika może być widoczny lekki osad. Charakterystyczne są również jego mocny aromat i nietypowy posmak, w których można wyczuć nuty cebuli, orzechów i gorczycy.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe w oleju rydzowym

Wystarczy spojrzeć do składu oleju rydzowego, by zrozumieć, jak wiele korzyści dla zdrowia może przynieść stosowanie tego produktu. Ponad 90% tłuszczów w oleju z lnianki to nienasycone kwasy tłuszczowe, z czego ponad połowa to wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6, takie jak kwas alfa-linolenowy oraz kwas linolowy. 35% stanowią natomiast kwasy tłuszczowe jednonienasycone – kwas erukowy, ikozenowy oraz oleinowy. Natomiast kwasy tłuszczowe nasycone to zaledwie 7-10% tłuszczów w oleju rydzowym. Duża ilość kwasów nienasyconych i niski udział nasyconych to ogromna zaleta oleju z lnianki, a równie dużym plusem jest to, że kwasy omega-6 oraz omega-3 występują w nim w bardzo dobrych proporcjach 0,4:1. Właśni taki stosunek sprawia, że mają one szczególnie korzystny wpływ na organizm.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne dla każdego człowieka – mają ogromne znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu. Ich niedobór sprawia, że pojawiają się m.in. problemy z koncentracją i pamięcią. Wpływają także na samopoczucie – długotrwały niedobór może prowadzić nawet do depresji. Ponadto spożywanie odpowiedniej ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, otyłości, niektórych chorób nowotworowych i chorób układu krążenia.

„Rydz” obniża poziom cholesterolu LDL

Jeśli chcesz zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu, olej rydzowy będzie znakomitym wyborem. Według badań w warszawskim Instytucie Żywności i Żywienia, produkt ten skutecznie redukuje nadmiar cholesterolu LDL. Badania były prowadzone na pacjentach z hipercholesterolemią, czyli wysokim stężeniem cholesterolu w osoczu krwi. Uczestnicy spożywali olej rydzowy przez dwa tygodnie, a po tym czasie poziom „złego” cholesterolu spadł średnio aż o 12%.

Witaminy w oleju rydzowym

Witamina E

Olej rydzowy jest także bogatym źródłem witamin, a przede wszystkim witaminy E. W 100 g tłuszczu z lnianki znajduje się nawet 110 mg związków z tej grupy. To oznacza, że olej rydzowy wspomaga układ krążenia i zmniejsza ryzyko zawałów serca oraz udarów. Witamina E zapobiega przedwczesnemu rozpadaniu się czerwonych krwinek i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, a jako antyoksydant spowalnia procesy starzenia. Jest także znana z pozytywnego wpływu na kondycję skóry oraz włosów i bywa nazywana „witaminą młodości”.

Co ciekawe, z witaminą E kojarzony jest przede wszystkim olej słonecznikowy. Tymczasem w oleju rydzowym związków z tej grupy jest nawet trzy razy więcej.

Witamina A

Do listy cennych związków zawartych w oleju z lnianki dodać trzeba też witaminę A, która słynie z tego, że korzystnie oddziałuje na wzrok – ma duże znaczenie dla prawidłowej pracy fotoreceptorów siatkówki oka, co pozwala na ostre widzenie o rana do wieczora. Witamina A ma też dobry wpływ na kondycję skóry. Warto więc sięgnąć po olej rydzowy, by zadbać o jakość widzenia i zredukować problemy skórne od wewnątrz.

Witamina B

Olej rydzowy zawiera także witaminy z grupy B oraz lecytynę. Taki zestaw to solidne wsparcie dla układu nerwowego – dotyczy to m.in. zdolności do koncentracji, dobrego samopoczucia i zdrowia psychicznego. Lecytyna ma też duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania pamięci.

Olej rydzowy do pielęgnacji skóry i włosów

Olej z lnianki może być stosowany również zewnętrznie. Znakomicie sprawdza się jako środek przyspieszający gojenie odleżyn, owrzodzeń, oparzeń i niewielkich ran. Warto więc mieć go w domowej apteczce – przyda się przy drobnych zranieniach i zmianach skórnych, a i w poważniejszych przypadkach będzie stanowić wsparcie dla terapii zalecanej przez lekarza.

Ten zdrowy tłuszcz jest także dobrym wyborem w pielęgnacji zdrowej skóry. Korzystny wpływ oleju rydzowego w tym zakresie najlepiej potwierdza fakt, że jest on często wykorzystywany do produkcji kosmetyków.

Po olej rydzowy powinny sięgnąć osoby, które chcą zadbać o zdrowy i młody wygląd. Olej ten pozytywnie wpływa na jędrność skóry, a do tego zmiękcza ją, wygładza i uelastycznia. Zapobiega również utracie wody odbudowując barierę lipidową i opóźnia proces starzenia. Olej z lnianki siewnej może okazać się też Twoim sprzymierzeńcem, jeśli zmagasz się z wypryskami lub stanami zapalnymi skóry. Dzięki niemu szybciej pozbędziesz się nieestetycznych dolegliwości.

Olej możesz stosować przed nałożeniem maseczki algowej. Kilka kropel można też dodać do porcji wybranego kremu. Dzięki takim zabiegom będzie się lepiej wchłaniał.

Olej z lnianki może być również z powodzeniem stosowany do pielęgnacji włosów. Zalecamy nakładanie go od połowy włosów lub na same końcówki, unikając stosowania bezpośrednio na skórę głowy. Po aplikacji olej należy pozostawić na włosach na kilkadziesiąt minut, a następnie umyć je delikatnym szamponem.

Pozostałe właściwości zdrowotne oleju rydzowego

Lista mniejszych i większych korzyści ze stosowania oleju rydzowego jest długa. Do wcześniej opisanych plusów tego produktu, warto dodać również takie zalety, jak:

  • niwelowanie objawów atopowego zapalenia skóry,
  • wzmacnianie odporności,
  • ochronne działanie na serce, wątrobę, trzustkę, jelita, nerki oraz naczynia krwionośne,
  • normalizowanie poziomu cukru we krwi,
  • stymulowanie produkcji żółci,
  • wzmacnianie flory jelit,
  • zmniejszenie objawów reumatyzmu oraz artretyzmu,
  • działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe,
  • wyraźne efekty pielęgnacyjne.

Jak stosować olej rydzowy?

Olej rydzowy ma wiele cudownych właściwości, ale będzie korzystny dla Twojego zdrowia wyłącznie wtedy, gdy będziesz stosować go bez podgrzewania. W praktyce oznacza to więc, że możesz dodawać go np. do sałatek i kanapek, natomiast unikać trzeba smażenia, pieczenia czy gotowania.

Z uwagi na wyjątkowy smak i aromat, olej rydzowy szczególnie dobrze sprawdza się w połączeniu z zieloną sałatą, ogórkiem, pomidorem i cebulą. Może stanowić też wyśmienitą kompozycję z kozim serem, twarogiem oraz ziemniakami i kaszą. Będzie także wyrazistym dodatkiem do sałatki z kurczakiem.

Nie sposób też nie polecić oleju rydzowego do śledzia – zgodnie z przepisami z połowy ubiegłego wieku. Olej ten był wówczas także kluczowym składnikiem tzw. maczanki do pieczywa, razem z posiekaną cebulą, solą i pieprzem. Amatorzy tradycyjnych smaków mogą więc spróbować odtworzenia przepisów popularnych przed dziesięcioleciami.

Ponadto olej z lnianki rydzowej znakomicie nadaje się jako baza do zdrowej marynaty oraz dodatek do zup (nie należy go stosować podczas gotowania, ale można dodać do podanej już zupy po lekkim przestudzeniu posiłku).

Warto pamiętać, że olej ten ma wyraźny charakter, który wnosi do każdej potrawy – nie jest to jedynie neutralny smakowo zdrowotny dodatek. Z tego względu sprawdza się w potrawach, które wymagają mocniejszego akcentu.

Dawkowanie oleju rydzowego

A w jakich dawkach stosować olej rydzowy? Nie trzeba go spożywać w zbyt dużych ilościach, by cieszyć się zdrowotnymi właściwościami. Zalecamy 1 łyżeczkę dziennie na czczo. Już taka porcja wystarczy, by pokryć dobowe zapotrzebowanie na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Natomiast przy zastosowaniach zewnętrznych olej rydzowy powinien być stosowany wedle uznania – zalecamy jedynie ostrożność w przypadku osób, które mają bardzo wrażliwą cerę i skórę skłonną do reakcji alergicznych. Raczej odradzamy też stosowanie go pod oczy – może podrażniać bardzo delikatną cerę w tym miejscu, a także drażnić oczy. Poza tym jednak możesz go swobodnie stosować jako samodzielny kosmetyk lub dodatek do kupnych i własnoręcznie wykonanych środków pielęgnacyjnych. Znakomicie sprawdza się w przypadku cery dojrzałej – zaliczany jest do produktów anti-aging.

Olej z lnianki a olej lniany

Olej rydzowy bywa porównywany z olejem lnianym – nie bez powodu, mają one wiele wspólnych cech. Kluczową zaletą obu produktów jest wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Pod tym względem olej lniany nieznacznie wyprzedza „rydza”. Przewagą oleju rydzowego jest natomiast najlepsza proporcja kwasów omega-6 do omega-3 oraz większa odporność na jełczenie. Olej ten łatwiej utrzymać w dobrym stanie przez długi czas.

Przechowywanie oleju rydzowego nie jest szczególnie kłopotliwe. Podobnie jak większość zdrowych olejów, ten również nie powinien być wystawiany na światło słoneczne. Najlepiej trzymać go w szklanej butelce, w lodówce w temperaturze 4-10°C. Całkiem dobrze znosi jednak również temperaturę do 20°C, więc w chłodniejszych miesiącach może być trzymany w szafce.

Wytłaczanie oleju rydzowego

Dla ciekawskich, dodajmy jeszcze jak wygląda proces tłoczenia oleju rydzowego. Otóż najpierw zbiera się nasiona z dojrzałej lnianki, a następnie suszy je i oczyszcza. Tak przygotowane ziarna umieszczane są w prasie olejowej, w której następuje proces wytłaczania na zimno.

Równie ważne jest oczyszczanie pozyskanego tłuszczu. Najkorzystniejszą i najmniej inwazyjną metodą jest tzw. sedymentacja. Polega ona po prostu na tym, że cięższe elementy opadają na dno, a pozostałą część można zebrać. Proces ten odbywa się w chłodnia, a oczyszczona warstwa jest już gotowa do wykorzystania.

Olejarnia Olini

www.olini.pl

Co mówią o nas klienci?

Opineo.pl

Opinie o nas

Nick: Renata, dodano: 23 maja 2018 | 12:44
sklep internetowy: Olini.pl
Olej lniany pierwsza klasa. Mam porównanie z innymi więc wiem co mówię. Z czarnuszki ...
Przeczytaj opinię
Nick: Magda, dodano: 22 maja 2018 | 10:00
sklep internetowy: Olini.pl
Jestem bardzo zadowolona z obsługi jak i z jakości produktów
Przeczytaj opinię