Olej z awokado Olini
- Z miąższu owoców awokado
- 10 mg/100 g witaminy E
- Do pielęgnacji skóry i włosów
do stosowania na zimno i ciepło
delikatny w smaku
Właściwości oleju z awokado
Olej z awokado właściwości zawdzięcza przede wszystkim nienasyconym kwasom tłuszczowym. W tym kwasowi oleinowemu, który jest tłuszczem zdrowym dla serca.
Olej z awokado zwiększa też wchłanianie składników odżywczych z pożywienia, w tym witamin: A, D, E i K, a także karotenoidów – tych nawet 17-krotnie!
Liczne badania wykazały, że ekstrakty z awokado i oleju sojowego (tzw. ASU), mogą zmniejszać ból i sztywność stawów.
Nasz olej z awokado zawiera 10 mg/100 g witaminy E, zwanej „witaminą zdrowia i młodości”.
Dzięki swoim właściwościom, ten jeden z najzdrowszych olejów na świecie może pomóc suchej, spierzchniętej lub uszkodzonej skórze.
Nasz olej powstał z miąższu owoców awokado, które uprawia się od wieków ze względu na błonnik i sycący tłuszcz.
Zastosowanie oleju z awokado
Olej z awokado znajdzie szerokie zastosowanie w Twoim domu. Możesz używać go do:
- gotowania i pieczenia – to wysokiej jakości tłuszcz, stabilny w wysokich temperaturach
- uzupełnienia swojej diety o zdrowe składniki – z nim dostarczysz swojemu organizmowi witaminę E i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe
- pielęgnacji skóry – to częsty składnik balsamów do ciała, maseczek do twarzy i kremów do rąk
- pielęgnacji włosów – sprawdzi się jako serum na końcówki albo olej do olejowania włosów
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Dla kogo: Dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i szukają naturalnych produktów o czystym składzie. Stosowanie oleju z awokado jest bezpieczne dla kobiet w ciąży i dzieci. Olej odpowiedni dla wegan i wegetarian. Nie zawiera glutenu.
Dzieci: Olej jest bezpieczny dla dzieci.
Kolor i smak: Olej z awokado ma ciemnozielony kolor z delikatnym, brązowym odcieniem. W smaku jest neutralny, delikatny.
Zapach: Charakterystyczny dla awokado.
Konsystencja: Płynna, oleista.
Termin przydatności: Termin przydatności do spożycia obecnej partii to 31.10.2025 r. (znajdziesz go na tylnej etykiecie).
Przechowywanie: Olej z awokado należy przechowywać w temperaturze około 10°-25°C, zarówno przed, jak i po otwarciu. Może to być lodówka.
Osad: Jeżeli olej stoi dłuższy czas, to na dnie butelki może pojawić się osad. Sedymentacja osadu w oleju jest procesem naturalnym. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką.
Informacje dla alergików: Nie zawiera glutenu.
Składniki
100% olej z miąższu awokado
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze | w 100g |
Wartość energetyczna | 3700 kJ / 900 kcal |
tłuszcz | 100 g |
– | |
– kwasy tłuszczowe nasycone | 18 g |
– kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 70 g |
– kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 12 g |
węglowodany | 0 g |
– w tym cukry | 0 g |
białko | 0 g |
sól | 0 g |
witamina E | 10 mg |
Jak stosować olej z awokado tłoczony na zimno?
Olej z awokado tłoczony na zimno jest neutralny i delikatny, więc nie zmienia smaku potraw. Można stosować go tak, jak oliwę z oliwek, do:
- dressingów z octem balsamicznym, cytryną i ziołami do sałatek
- marynowania warzyw
- domowego majonezu
- pieczenia ciast, muffinek i innych wypieków
- duszenia mięs, warzyw i ryżu
- przyrządzania dipów z jogurtem, śmietaną czy serem
- skropienia zupy kremu
- maczania chleba
Niektórzy oleju z awokado używają do smażenia i grillowania, bo ma wysoki punkt dymienia (295°C).
Olej z awokado – ile pić i jak?
Olej z awokado do picia – tak czy nie? Tak! Jednak należy pamiętać, że nie jest to suplement diety. Nie ma więc jednej, ustalonej, dziennej porcji oleju, którą należy spożywać, aby osiągnąć pożądane efekty zdrowotne.
Ponadto przy określaniu ilości oleju z awokado do picia, warto brać pod uwagę nasze indywidualne preferencje – styl życia, dietę, wiek czy stan zdrowia.
Według dostępnych danych z naukowych źródeł, jedna łyżka stołowa (14 g) oleju z owoców awokado zawiera ok. 1750 mg kwasu linolowego. Z tego względu rekomendujemy pić 1-2 łyżki stołowe tego oleju dziennie.
W razie jakichkolwiek wątpliwości przed włączeniem oleju z awokado do diety, warto zasięgnąć opinii lekarza lub dietetyka.
Olej z awokado – cena oleju nierafinowanego tłoczonego na zimno
Cena oleju z awokado nierafinowanego waha się od około 15-40 zł za 100 ml do nawet 320 zł z 1 litr. Od czego zależy? Wpływ na nią ma pochodzenie składników oleju, a także warunki ich uprawy.
Oleje w najniższej cenie to mieszanki różnych tłuszczów lub olej awokado z dodatkami.
Olej z awokado – gdzie kupić – sklep
Olej z awokado tłoczony na zimno można kupić w wielu sklepach spożywczych, w tym w: hipermarketach, sklepach ze zdrową żywnością i internecie. Można go znaleźć na działach z olejami spożywczymi lub produktami ekologicznymi. W niektórych sklepach butelki z olejem z awokado można znaleźć obok suplementów diety.
Warto kupować produkty od zaufanych sprzedawców, którzy dbają o to, jak są produkowane i przechowywane. Olej z awokado źle znosi długą ekspozycję na światło słoneczne i wysokie temperatury. Traci przez nie swoje cenne właściwości.
5 powodów, dla których warto nam zaufać
Wierzymy, że można jeść zdrowo, naturalnie i smacznie, a produkty tworzyć z troską o ludzi i środowisko.
Świeżość
Nasze produkty powstają w małych, rzemieślniczych partiach. Krótka droga, bezpośrednio z naszej olejarni do Twoich rąk, daje gwarancję świeżości.
Natura i nauka
Natura idzie u nas w parze z nauką. Nasze produkty regularnie trafiają pod lupę badaczy. Część receptur tworzymy wraz z naukowcami. Nasze produkty polecają specjaliści: dietetycy, farmaceuci oraz lekarze. I tysiące klientów!
Dobry skład
Składniki naszych produktów pochodzą z czystych regionów Polski i świata. Współpracujemy z małymi, lokalnymi dostawcami i rodzinnymi firmami, którym bliskie są nasze wartości.
Jak od babci
Jesteśmy rzemieślnikami i tradycyjne receptury odtwarzamy z sercem. Dzięki temu nasze produkty smakują jak domowe. Są świeże, naturalne, z prostym składem, co czuć w każdym kęsie i łyku.
Bezpieczna dostawa
Każdy wysyłany produkt przechodzi przez nasze ręce. Z troską o cenny skład na czas transportu nasze produkty chronimy przed światłem słonecznym za pomocą wytrzymałego opakowania.