Awokado to owoc, który w ostatnim czasie zdobył popularność niemalże, na całym świecie. Jest uwielbiane nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne. Chcemy Wam przedstawić ciekawy produkt pozyskany z tego owocu - olej z awokado. Właściwości oraz jego zastosowanie omówiliśmy poniżej
Spis treści:
- Olej z awokado - właściwości
- Olej z awokado – właściwości zdrowotne dla serca
- Olej z zielonego awokado – właściwości dla oczu
- Olej z awokado – właściwości lecznicze stawów
- Moc antyoksydantów
- Olej z miąższu awokado – właściwości dla skóry
- Bogactwo witamin w oleju z awokado
- Olej z awokado – dawkowanie
- Olej z awokado – zastosowanie
- Olej z awokado – zastosowanie w kuchni
- Olej z awokado – zastosowanie kosmetyczne
Olej z awokado - właściwości
Gdyby porównać kuchnię meksykańską do kuchni morza śródziemnomorskiego, olej z awokado byłby odpowiednikiem oliwy z oliwek.
Za to podobieństwo odpowiada obecność w obu olejach kwasu oleinowego, zwanego omega – 9. To on w głównej mierze nadaje oliwie z oliwek prozdrowotnych właściwości i stanowi sekret zdrowia mieszkańców basenu śródziemnomorskiego.
Nie tylko kwas oleinowy odpowiada za walory zdrowotne oleju z awokado. Znajdziemy w nim wiele innych prozdrowotnych substancji takich jak:
- Fitosterole
- Luteina
- Zeaksantyna
- Chlorofil
- Witamina A
- Witamina E
- Związki fenolowe
Olej z awokado – właściwości zdrowotne dla serca
Produkty bogate w kwas oleinowy powinny być obowiązkowym elementem diety każdej osoby, która dba o swoje serce. Po pierwsze chroni on przed powstawaniem chorób sercowo – naczyniowych. Po drugie, jeśli te choroby już nas dotknęły to jego obecność w diecie stanowi świetne wsparcie dla ich leczenia farmakologicznego.
Olej z zielonego awokado – właściwości dla oczu
W oleju z awokado znajdziemy luteinę, która jest bardzo ważną substancją dla naszego wzroku. Można ją określić mianem jego strażnika, a dokładniej strażnika plamki żółtej oka. Luteina chroni wzrok przed przykrą przypadłością, jaką jest zwyrodnienie plamki żółtej. Jest to poważna choroba, która może doprowadzić nawet do utraty wzroku. Dlatego warto zadbać o to, aby produkty w nią bogate pojawiały się w diecie każdego dnia.
Olej z awokado – właściwości lecznicze stawów
Choroba zwyrodnieniowa to choroba, która znacząco obniża komfort życia osób na nią cierpiących. Leczy się ją jedynie poprzez łagodzenie objawów przy pomocy leków przeciwbólowych. Wciąż poszukiwane są nowe rozwiązania, które mogłoby przynieść ulgę osobom na nią cierpiącym. Jednym z potencjalnych rozwiązań jest właśnie olej z awokado, a dokładniej jego mieszanka z olejem sojowym.
ASU dostępne jest w aptekach w formie leku. Warto, więc zapytać swojego lekarza prowadzącego o wsparcie nim leczenia.
Moc antyoksydantów
Olej z awokado to bogactwo antyoksydantów - substancji chroniących nas przed chorobami cywilizacyjnymi takimi jak nowotwory, udary i choroby serca.
Jednym z antyoksydantów, które znajdziemy w oleju z awokado jest chlorofil. To dzięki niemu olej z awokado ma zieloną barwę. Inne antyoksydanty, które w nim znajdziemy to związki fenolowe, witamina E oraz witamina A.
Olej z miąższu awokado – właściwości dla skóry
Olej z awokado warto mieć nie tylko w swojej kuchni, ale również kosmetyczce. Działa on świetnie zarówno na włosy, jak i skórę.
Jednym ze składników oleju z awokado dzięki, którym ma on właściwości pielęgnacyjne, jest wcześniej wspomniana luteina. Chroni nie tylko oczy, ale i skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV.
Olej z awokado działa świetnie jako emolient. Oznacza to, że tworzy na naszej skórze warstwę ochronną, która ochrania naskórek przed utratą wody. Z powodzeniem możesz go stosować jako środek wspomagający leczenie łuszczycy i egzemy.
Bogactwo witamin w oleju z awokado
Olej z awokado właściwości zdrowotne zawdzięcza również witaminom. Znajdziemy w nim głównie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Witaminy te stanowią idealny duet z olejami. Oleje są ich nośnikiem co oznacza, że dzięki jego obecność są one lepiej przyswajane przez organizm.
Jednak nie tylko przyszli rodzice zyskają z korzyści witaminy E. Spełnia ona wiele innych funkcji w naszym organizmie. Spożywanie produktów bogatych w witaminę E chroni nas przed tworzeniem się zakrzepów, będących przyczyną zakrzepicy. Oprócz tego coraz więcej badań mówi o tym, że stanowi ona czynnik profilaktycznych w stosunku do choroby Alzheimera oraz Parkinsona.
W oleju z awokado znajdziemy również witaminę A. Ona z kolei nazywana jest witaminą młodości. Stanowi silny antyoksydant, który spowalnia procesy starzenia. Dlatego olej z awokado stanowi świetny element pielęgnacji przeciwzmarszczkowej.
Olej z awokado – dawkowanie
Choć olej z awokado ma wiele cudownych właściwości dla naszego zdrowia, to nie powinien być spożywany w nadmiarze. Jest dość kaloryczny, a duża ilość bogatokalorycznych produktów w diecie zwiększa ryzyko otyłości. Dlatego warto tutaj zachować zdrowy rozsądek.
Tak jak każdy olej roślinny, powinien stanowić on niewielki dodatek do diety. Łyżka stołowa oleju z awokado, przemycona do codziennej diety będzie najlepszym rozwiązaniem. To jak ją przemyć do diety podpowiadamy w dalszej części artykułu.
Olej z awokado – zastosowanie
Olej z awokado to produkt o wszechstronnym zastosowaniu. W ciągu dnia możesz dodać go do wielu pysznych i zdrowych potraw, a wieczorem wykorzystać do codziennych zabiegów pielęgnacyjnych.
Olej z awokado – zastosowanie w kuchni
Olej z awokado ma maślany, lekko orzechowy smak, który będzie pasował do wielu potraw.
Tak jak każdy inny olej, możemy podzielić go na olej rafinowany i nierafinowany. Olej z awokado nierafinowany zastosowanie znajdzie przede wszystkim jako dodatek do potraw na zimno. Dodaj go do sałatki, domowego majonezu lub skrop nim warzywną zupę krem na talerzu. Możesz również poeksperymentować z mniej oczywistym zastosowaniem i dodać olej do zielonego smoothie. Zblenduj szpinak z bananem oraz olejem z awokado i ciesz się porcją zdrowia.
Olej z awokado zastosowanie w kuchni znajdzie również do obróbki cieplnej potraw. Rafinowany olej z awokado ma wysoki punkt dymienia, co oznacza, że można bezpiecznie na nim smażyć. Przygotuj z niego marynatę do grillowanego mięsa lub usmaż warzywa na patelnię jako dodatek do obiadu.
Olej z awokado – zastosowanie kosmetyczne
Olej z awokado to kosmetyk wielozadaniowy. Świetnie sprawdzi się do olejowania włosów. Nałóż odrobinę oleju bezpośrednio na włosy lub dodaj go do ulubionej odżywki. Jego lekka formuła sprawi, że nie obciąży Twoich włosów, a jednocześnie nada im jedwabistości i blasku.
Olej z awokado sprawdzi się również jako serum na końcówki. Wetrzyj go delikatnie w końcówki włosów. Okalająca warstwa oleju zabezpieczy włosy przed wszelkiego rodzaju uszkodzeniami.
Możesz go również z powodzeniem stosować na twarz. Zastosuj go jako element dwuetapowego oczyszczania twarzy (jak olejować twarz?) lub nałóż bezpośrednio na twarz jako kosmetyk pielęgnacyjny. Sprawdzi się również do popularnego w ostatnim czasie masażu kamieniem gua sha.
Olej z awokado to produkt o wielu twarzach. Posiada szereg substancji prozdrowotnych dzięki, którym korzystnie wpływa na serce, stawy, wzrok i skórę. Możesz go wykorzystasz w swojej kuchni tak jak lubisz – na zimno do sałatek lub użyć do smażonych potraw. Olej z awokado sprawdzi się również jako kosmetyk do włosów oraz skóry.
Powyższy artykuł nie stanowi porady lekarskiej. W razie wątpliwości co do stosowania oleju z awokado w danej jednostce chorobowej należy skonsultować się ze swoim lekarzem.
- Flores M, Saravia C, Vergara CE, Avila F, Valdés H, Ortiz-Viedma J. Avocado Oil: Characteristics, Properties, and Applications. Molecules. 2019 Jun 10;24(11):2172. doi: 10.3390/molecules24112172. PMID: 31185591; PMCID: PMC6600360.
- Cervantes-Paz B, Yahia EM. Avocado oil: Production and market demand, bioactive components, implications in health, and tendencies and potential uses. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2021 Jul;20(4):4120-4158. doi: 10.1111/1541-4337.12784. Epub 2021 Jun 19. PMID: 34146454.
- Dreher ML, Davenport AJ. Hass avocado composition and potential health effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(7):738-50. doi: 10.1080/10408398.2011.556759. PMID: 23638933; PMCID: PMC3664913.
- Walewska E., Skuteczność stosowania niezmydlających się frakcji awokado i oleju sojowego w chorobie zwyrodnieniowej stawów, s.34-41, Medycyna Faktów 2021; 2(51): 188-192.
- Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, 220, s. 172-176, 181-184